پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
استارتآپهای فینتک چگونه صنعت بانکداری جهانی را به چالش کشیدهاند؟
فوتبال دستی، مبلهای راحتی، تراس با آبمیوه و سایبان، بازیهای کامپیوتری و … هیچکدام از اینها شبیه تصویر ما از یک موسسه مالی و اعتباری و یا یک شرکت خدمات بیمهای نیستند! ولی این تصویر به زودی تغییر خواهد کرد، چرا که استارتآپهای فینتک در راه هستند.
روز به روز تعداد کاربرانی که به دنبال دریافت خدمات راحت و ارزان در گوشیهای همراه خود هستند بیشتر و بیشتر میشوند. مردم دنیای امروز مطمئناً ترجیح میدهند که وقت خود را صرف کارهای مهمتری از صفهای طولانی بانکهای سنتی بکنند و همین آغاز شکلگیری صنعت جدیدی به نام فینتک یا همان (Financial Technology) است.
.
تغییر برای بانکهای سنتی دشوار است
مشکل اینجاست که تغییر برای بانکها دشوار است. بانکها برای اینکه بتوانند تکنولوژی جدیدی را به ساختار خود اضافه کنند میبایست مسیر بروکراتیک پیچیدهای را طی کنند. بانکها شبیه قطارهای غول پیگیری هستند که در مسیرهای مشخص در حال حرکت هستند و تغییر مسیر برای آنها دشوار است. ولی کسبوکارهای کوچک اینچنین نیستند، قدرت خطر کردن بالایی دارند و میتوانند در کوتاهترین زمان بارها و بارها تغییر مسیر بدهند تا بهترین مسیر را بیابند.
بنا به پیشبینی موسسهای در آمریکا تا سال ۲۰۲۰ بیش از ۲۵٪ بانکداری جهانی توسط استارتآپهای فینتک انجام خواهند گرفت. این روند همین حالا هم آغاز شده است و استارتآپهای فینتک بسیاری هستند که داراییشان بیشتر از برخی بانکهای سنتی است. یکی از معروفترین این استارتآپها Pay Pal است که به تنهایی بهاندازه ۸ بانک قدرتمند آمریکایی دارایی دارد و توانسته است از طریق تسهیل انتقال پول به اقصی نقاط جهان طرفداران بسیاری بیابد.
از دیگر استارتآپهای فینتک که به رقبای جدی بانکها تبدیل شدهاند میتوان به استارتآپهای زیر اشاره کرد:
iZettle: روشی قدرتمند برای دریافت وجه در فروشگاههای کوچک و متوسط
Simple: سیستم مدیریت امور مالی با تجربه کاربری قدرتمند و ساده
monzo: بانکی هوشمند به هوشمندی گوشی همراه شما با ارسال نوتیفیکیشنهای هوشمند
Fundbox: شیوهای نوین برای حمایت از رشد کسبوکارها با تأمین مالی آنها زمانی که مشتریان قصد دارند با فاصله زمانی مبلغ آنها را پرداخت کنند.
BitPay: سیستم انجام پرداختهای عادی و روزانه با استفاده از واحد بیت کوین و تکنولوژی زنجیره بلوکی
Zopa: سرویس قرض دادن پول به یکدیگر
Square: یک دستگاه کارتخوان واقعی روی موبایل
و صدها و هزاران استارتآپ فینتک دیگری که در این حوزه شکل گرفتهاند.
.
تجربه کاربری: برگ برنده استارتآپهای فینتک
استارتآپهای فینتک برخلاف خدمات متداول بانکی، اغلب بر روی حل یک مشکل خاص تمرکز میکنند و همین باعث میشود که قادر باشند تجربه کاربری منحصربهفردی را در محصولات خود پدید بیاورند. استفاده از اغلب نرمافزارهای مالی بر روی گوشی و یا مرورگر کار پیچیده و زمانبری است و همین باعث شده است که استارتآپهای فینتک خلاقانه به ارائه راهحلهایی درباره آن بپردازند.
.
عکسالعمل بانکهای سنتی به ظهور استارتآپهای فینتک
موسسه IDC and SAP بیش از ۲۵۳ موسسه مالی در اروپا را بررسی کرده است تا عکسالعمل آنها به ظهور استارتآپهای فینتک را دریابد. نتایج حاصل از این تحقیق نتایج جالبی هستند و نمایش میدهند که کدام کشورها با آغوش گرمتری پذیرای استارتآپهای فینتک بودهاند. در حال کلی بانکها به سه شکل نسبت به ظهور استارتآپ های فینتک در حوزه فعالیت آنها عکسالعمل نشان میدهند:
۱. آنها را یک تهدید بزرگ به حساب میآورند
بیشترین کشوری که در اروپا ظهر و استارتآپهای فینتک را تهدید میپندارد کشور فرانسه است. ۴۰٪ بانکهای فرانسوی تصور میکنند که نباید اجازه بدهند استارتآپهای فینتک رشد کنند.
۲. با آنها وارد همکاری میشوند
۴۷٪ بانکهای ایتالیایی و ۴۰٪ بانکهای انگلستان استارتآپ های فینتک را در کنار خود میبینند و با وجود فعالیتهای مستقل وارد همکاریهای مشترک با یکدیگر میشوند.
۳. آنها را میخرند!
این روش که به تازگی طرفداران بسیاری پیدا کرده است در اسپانیا و پرتغال بسیار محبوب است. بانک BBVA که دومین بانک بزرگ اسپانیا است در طول چند سال گذشته چندین استارتآپ بزرگ بینالمللی مانند Holvi (فنلاند) و Simple (آمریکا) را خریداری کرده است.
صندوقهای سرمایهگذاری بسیاری به شکل VC توسط بانکهای مختلف جهان شکل گرفتهاند تا بتوانند با خرید و یا پرورش استارتآپهای فینتک از قافله جذب کاربرانی که به دنبال خدمات سریع و راحت هستند عقب نمانید.
منبع: وبلاگ زرین پال