پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
پول کاغذی؛ بلا یا نعمت؟
سید محمدامین طباطبایی / برای کسانی که مباحث پولی و مالی را در حوزه علم اقتصاد دنبال میکنند، کنث راگوف نامی کاملاً آشناست. اقتصاددان ۶۳ سالهای که عضو هیئتعلمی دانشگاه هاروارد است و سابقه فعالیت در صندوق بینالمللی پول و عضویت در هیئترئیسه فدرال رزرو آمریکا را نیز دارد. او همچنین یکی از اعضای برجسته آکادمی ملی علوم آمریکاست و عضویت در شورای روابط خارجی آمریکا نیز از دیگر سوابق اوست.
راگوف که متولد شهر روچستر آمریکاست تاکنون چندین کتاب را تألیف کرده که از سوی انتشارات مهم بینالمللی به چاپ رسیدهاند. «آشنایی با اقتصاد بینالملل» در سال ۱۹۹۵، «بنیانهای اقتصاد کلان بینالملل» در سال ۱۹۹۶ و نیز «این بار فرق دارد» در سال ۲۰۰۹، ازجمله مهمترین کتابهای او هستند که انتشارات دانشگاههای کمبریج و پرینستون آنها را منتشر کردهاند. راگوف که در دهه هفتم زندگی خود به این میزان از شهرت آکادمیک دست یافته است، از نوجوانی به اقتصاد علاقهمند بود و همین علاقه سبب شد مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد خود را در این رشته از دانشگاه ییل دریافت کند. موسسه تکنولوژی ماساچوست یا همان دانشگاه امآیتی مقصد بعدی راگوف برای ادامه تحصیل در مقطع دکترا بود که تا سال ۱۹۸۰ به طول انجامید. اظهارنظرهای راگوف به دلیل موقعیت آکادمیک و نیز مناصبی که در آنها حضور داشته، همواره موردتوجه بوده است. شاید اما اولین باری که نام او در رسانهها به وفور شنیده شد مربوط به سال ۲۰۰۲ باشد که در پی انتشار کتاب جدید جوزف استیگلیتز با عنوان جهانیسازی و ابعاد آن، راگوف جوابیهای به انتقادات این نوبلیست اقتصادی درباره صندوق بینالمللی پول داد که بازتاب گستردهای داشت.
راگوف این بار اما با جدیدترین اثرش یعنی «بلای نقدینه» خبرساز شده و توجهات بسیاری را به خود معطوف ساخته است. این کتاب نیز از سوی انتشارات دانشگاه پرینستون به چاپ رسیده است.
او ایده اصلی کتاب را حول حذف پول کاغذی و انجام تراکنشهای اقتصادی و مالی از طریق راههای جایگزین قرار داده است که شاید تا همین چند سال قبل به رؤیا شبیه بود، اما این اقتصاددان برجسته استدلال میکند که مقدمات عملی ساختن این ایده به لطف تکنولوژیهای نو فراهم شده است. چنانکه تا به حال تعداد زیادی از کشورها، هرچند بهطور محدود، گامهایی در این زمینه برداشتهاند. رواج کارتهای نقدی و اعتباری سادهترین مثال از حرکت به سمت حذف پول کاغذی است. البته مهمترین مانع پیشروی چنین ایدهای، بحثهای محرمانه و امنیتی و تراکنشهای غیرقانونی است که به نظر میرسد از قضا حجم قابلتوجهی از گردش پول در اقتصاد را نیز به خود اختصاص دادهاند. فارغ از کارکردهای پول کاغذی در سطح خرد، این مسئله میتواند پیامد دیگری را به دنبال داشته باشد که در محدوده سیاست پولی قرار میگیرد و آن رسیدن به نرخ بهره بهینه است که در برخی کشورها حتی ممکن است تا به زیر صفر کاهش یابد. نویسنده چیرهدست کتاب، برای این مسئله نیز راهحلهای ممکن و منطقی را پیشنهاد کرده است. درمجموع میتوان گفت این اثر، یکی از جدیترین تلاشهای آکادمیک در جهت بهبود تعاملات اقتصادی در دنیای واقع است که شاید مهمترین عنصر زندگی مادی این روزهای بشر یعنی پول کاغذی را هدف قرار داده است.
منبع: هفتهنامه تجارت فردا
بنظر من حذف پول کاغذی در شرایط فعلی کشور ما با توجه به ۲ نکته فعلا کار صحیحی نیست:
1- بستر غیرقابل اعتماد فناوری اطلاعات چه از نظر کیفیت سرویس و چه ابعاد امنیتی.
2- نرخ بهره بالا که به پول المترونیکی تعلق دارد و پول کاغذی بیرون از دایره آن است.