پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
ایرانسل با همکاری اینفوتک و جمالتو اولین راهحل جامع NFC در خاورمیانه و شمال آفریقا را ارائه میکند
دقیقا ۵ سال پیش کیف پول موبایلی یک رویا بود. (مطلب ۵ سال پیش راه پرداخت را ببینید: کیف پول موبایلی، رویایی که به واقعیت نزدیکتر میشود.) ۵ سال پیش نوشته بودیم:
تقریبا بعد از یک دهه مانور بر سر این صنعت، صاحبان این صنعت پشت نوآوریهایشان صف کشیدهاند. اما آخرین گام که بزرگترین و سختترین گام نیز هست این است که مصرف کنندگان این تکنولوزی را قبول کنند که آن هم در گرو اطمینان دادن به مصرف کننده از مسائل امنیتی و خصوصی بر سر تبدیل کردن موبایلشان به یک وسیلهٔ پرداختی واقعی است!
حالا بعد از دنبال کردن خبرهای مختلف درباره پرداخت موبایلی، که آخرین آنها هم ورود اپلپی به سیستم فوقالعاده پیشرفته حملونقل ژاپن است، باید پرده از خبری مهم برداریم.
ایرانسل، چندروز پیش از «ایران تلکام ۲۰۱۶» که مهمترین نمایشگاه مخابراتیها است، با ارسال دعوتنامههایی برای رسانهایها خبر داده بود که امسال قرار است بخش راهحلهای سازمانیاش پررنگتر از همیشه باشد. با حضور در نمایشگاه هم میشد دید که امسال ایرانسل حساب ویژهای روی راهحلهای سازمانی باز کرده است و به دنبال توسعه کسبوکارش در حوزههای جدیدتر است. آن چیزی که در روزهای گذشته ذهن راه پرداختیها را درگیر خودش کرد اشاره به NFC در دعوتنامههای ایرانسل بود.
ببینید: اولین خودپرداز در دنیا برای ارائه سرویس به کارت های غیرتماسی (خبری مربوط به ۵ سال پیش)
ببینید: پرداخت و بانکداری همراه؛ فرصتها و چالشها؛ مرکز پژوهشهای مجلس بررسی کرد (پژوهشی مربوط به ۵ سال پیش)
در ایران تجربه NFC کم نداشتهایم ولی هیچکدام نتوانستند مانند اپلپی، سامسونگپی، اندرویدپی و برخی راهحلهای دیگر به صورت عملیاتی دربیایند. حالا به نظر میرسد اگر همه چیز درست پیش برود برای اولین بار شاهد فراگیری استفاده از NFC در پرداختهای روزمره باشیم. شاید ۵ سال پیش که شاهد فراگیری تلفنهای هوشمند نبودیم، نمیشد انتظار داشت که پرداخت همراه مبتنی بر NFC در ایران فراگیر شود؛ اما امروز شرایط تغییر کرده است.
ایرانسل با همکاری شرکت اینفوتک، در تلکام ۲۰۱۶ از راهحل پرداخت همراه مبتنی بر NFC رونمایی کرده است که به گفته شهرام رشتی از مدیران شرکت اینفوتک این اتفاق به این شکلبرای اولین بار در خاورمیانه و شمال آفریقا رخ میدهد. رجایی معاون بازاریابی و فروش شرکت اینفوتک هم میگوید پیش از این فقط در انگلستان و شرکت وودافون توانسته است چنین طرحی را پیاده کند. (+) این موضوع را اتین کت (Etienne catte) مشاور بخش NFC در شرکت جمالتو هم در گفتوگو با خبرنگار راه پرداخت تایید کرد. جمالتو از بزرگترین شرکتهای جهان در زمینه ارائه راهحلهای نرمافزاری و سختافزاری است که ایرانسل با سرمایهگذاری نسبتا سنگین، TSM راهحل پرداخت مبتنی بر NFC را از این شرکت تامین کرده است.
به گفته محمد فرجود مدیرکل کسبوکار سازمانی ایرانسل، این بخش ۵ سال پیش فعالیتش را شروع کرده و سه سرویس اصلی ارائه میکند؛ فروش سازمانی، ارتباطات سازمانی تخصصی و سرویسهای حرفهای برای نیازهای خاص مانند سرویسهایی در حوزههای اینترنت اشیا، محاسبات ابری و … که هدف آن کسبوکارهای کوچک و متوسط است.
او در این زمینه به راهحلهای شهر هوشمند اشاره میکند که یک راهحل کامل از ابتدا تا انتها است. از شش ماه پیش ایرانسل تمرکز بیشتری در زمینه پرداخت داشته است و مذاکرات خود را با رگولاتور و شرکتها آغاز کرده و به دنبال این است که پرداخت و بانکداری موبایلی در ایران توسعه یابد.
فرجود در گفتگو با راه پرداخت گفت: «ما نمیخواستیم کنار بنشینیم و ببینیم آیا سرمایهگذاری در این زمینه انجام میشود یا نه و علاقه داشتیم به عنوان زیرساخت نقش جدیتری داشته باشیم.»
او درباره راهحل NFC میگوید: «این راهحل، راهحل و ابزار کاملی است و میتوان کارت بانکی و کیف پول را در آن تعریف کرد و حتی امکان تعریف امضای دیجیتال در آن وجود دارد. مزیت این راهحل نسبت به قبلیها این است که دو TSM یا Trusted Service Manager در مسیر تراکنشها قرار دارد و در فاز اول هم با کسانی کار میکنیم که راهحلهای و مجوزهای لازم را دارند.»
مونا بخارایی مدیر ارشد بخش انفورماتیک ایرانسل هم گفت: «مشتری برای استفاده از این سرویس باید سیمکارت خود را تغییر دهد و از سیمکارتهایی که از NFC پشتیبانی میکند استفاده کند.» او اشاره کرد که در سرویسهای پرداخت خرد حملونقل، سرویسهای بانکی و پرداختی در این راهحل مورد توجه قرار گرفته است و امکان پرداخت آنلاین و آفلاین وجود دارد.
فرجود در مورد عملیاتی شدن این طرح که امروز هم قابل استفاده است گفت: «در یک بازه ۴ ماهه این سرویس قابل استفاده برای عموم خواهد بود.»
این اتفاق بسیار جای تبریک داره. مردم عادی هم از اهمیت این موضوع با خبر هستند. امیدواریم هرچه سریعتر شاهد عملی شدن این انقلاب در دنیای پرداخت الکترونیکی باشیم. همچنین نیازمند همکاری بانکها، فروشگاهها و… میباشد که حتماً آنها نیز استقبال خواهند کرد.
سلام
توی توضیحات نوشته شده که همین الان هم میشه از این سرویس استفاده کرد. می خواستم بدونم از چه طریق میشه این کارو در حال حاضر انجام داد. حداقل فقط برای پرداخت مترو و اتوبوس. خیلی ممنون
درود
من از بچههای ایرانسل پرسیدم. عملیاتی شده ولی احتمالا تا ۴ ماه آینده عمومی شود.
معمولا سر این پروژهها مسائل مختلف و پیشبینی نشده هم پیش میآید؛ امیدوارم این بار اینطور نشود.
سلام آقای قربانی. خسته نباشید.
می شه لطفا بیشتر در مورد کاربرد این ان اف سی ها و این که چرا به گفته جمالتو پیشتر فقط در انگلستان تونستن همچین سولوشن ای رو پیاده سازی کنند توضیح بدید!!!
به نظر نمیاد که این کیف پول ها با استانداردهای جهانی مثل EMV که در apple pay , samsung pay پیاده سازی شدند مطابقت داشته باشه و به نظر من در یک شبکه local کار می کنه که اون هم قبلا روی کارتهای RFID به وفور در ایران وجود داشته. لطفا اگر اشتباه متوجه شدم بیشتر در مورد موضوع توضیح بدید.
ممنون
درود
پرسیدم از بچههای اینفوتک. میگویند که با استانداردها مطابقت دارد؛ البته در حال حاضر EMV در ایران پیادهسازی نشده است و ما الزامی برای رعایت آن نداریم هرچند که بسیاری میگویند با EMV مطابقت دارند.
بحث کیف پول (purse) در این راهحل دیده شده و مانند بلیتهای سیستم حملونقل عمومی که به قول شما «لوکال» است در آن قابل استفاده است.
مهمترین نکته این است که امکان تعریف کارتهای بانکی متصل به شتاب در آن وجود دارد.
از نظر امنیتی هم من پرسیدم. حتی امنیت بالاتری نسبت به کارتهای پلاستیکی دارد و اطلاعات برای کسی مثلا ایرانسل قابل خواندن نیست.
بسیار عالی.
ممنون از پاسخ شما. دست بچه های اینفوتک درد نکنه!. البته به نظر من تنها کار جدیدی که می شه در این سولوشن نسبت به قبل در ایران دید اینه که همه این کارها روی سیم کارت و تحت سیستم عامل اندروید و مطابق با استاندارد NFCانجام شده. قبلا اینها رو روی کارتهای غیر تماسی معمولی مثل مایفر توی ایران داشتیم.
این هم که می فرمایید اپلیکیشن بانکی, حتما آنلاین هست و روی یکسری ترمینال خاص که این کارتها رو می پذیرند می شه تراکنش انجام داد که این هم تقریبا مثل قبله فقط به جای کارت پلاستیکی گوشی موبایل به عنوان کارت استفاده می شه.
نمی دونم کی توی ایران به سمت یکپارچه شدن سیستم پرداخت می تونیم پیش بریم!
سلام. در سال 91 در مطلب مشابهی آمده است “این سرویس که تا کمتر از ۳ ماه دیگر در دسترس هموطنان قرار خواهد گرفت. کاربر میتواند پرداختهای خرد خود در فروشگاهها را نیز با آن بپردازد. برای این کار فقط کافیست مبلغ مورد نظر در دستگاه کارتخوان وارد شود و کاربر سپس موبایلش را روی دستگاه کارتخوان بزند تا پرداخت فورا انجام شود و رسیدش را دریافت کند”
http://way2pay.ir/16742
یعنی این بار باور کنیم؟
از طرفی به هزینه لازم برای تغییر سیمکارت اشاره نشده. این سوال نیز وجود دارد که چه درصدی از دستگاهای کارتخوان و دستگاههای ATM به NFC مجهزند؟
یکی از هزینههایی پیشروی این طرحها مثل اپلپی هزینه تغییر است.
من هم در این سالها بسیار دیدهام طرحهایی که به دلایل مختلف به سرانجام نرسیدند.
0 درصد دستگاه ها ماژول nfc دارند.
باید به سوی راهکار های بومی رفت.
راستش در انگلستان به تازگی در این چند سال اخیر میشود با nfc پرداخت کرد. اما در ترکیه سالیان سال است که از این سیستم میتوان استفاده کرد خیلی قبلتر از انگلستان. اینکه اولین در خاورمیانه باشد مگر اینکه ترکیه جز خاورمیانه به حساب نیاید. در ضمن رمز داشتن کارتهای بانکی تا امسال در امریکا وجود نداشت و برای پرداخت با کارت باید امضا میکردید به جای وارد کردن رمز. استفاده از تکنولوژی فقط به دلیل در دسترس نبودن نیست. بعضی وقتها فقط نمیصرفه!
منظور راه حل جامع ان اف سي است نه فقط فناوري ان اف سي. چيزي كه ميگوييد درباره اي ام وي در آمريكاست و اساسا موضوع ديگري است