آمریکا چهار کیف‌پول منتسب به بانک مرکزی ایران را تحریم کرد؛ ۱۳۰ میلیون تتر مسدود شد

آمریکا چهار کیف‌پول منتسب به بانک مرکزی ایران را تحریم کرد؛ ۱۳۰ میلیون تتر مسدود شد

دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری آمریکا (OFAC) چهار آدرس رمزارزی در شبکه ترون را به فهرست آدرس‌های منتسب به بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران افزود
۴ دقیقه مدت مطالعه

دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری آمریکا (OFAC) چهار آدرس رمزارزی در شبکه ترون را به فهرست آدرس‌های منتسب به بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران افزود. بررسی داده‌های زنجیره‌ای نشان می‌دهد در زمان قرارگرفتن این آدرس‌ها در فهرست سیاه تتر، در مجموع حدود ۱۳۰ میلیون و ۹۷ هزار واحد USDT در آنها نگهداری می‌شد.

وزارت خزانه‌داری آمریکا روز سه‌شنبه ۲۳ تیرماه ۱۴۰۵ (۱۴ ژوئیه ۲۰۲۶)، فهرست اشخاص و دارایی‌های تحت تحریم خود را به‌روزرسانی کرد. در این به‌روزرسانی، چهار آدرس تازه در شبکه ترون به مدخل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در فهرست اشخاص ویژه تحریم‌شده (SDN) اضافه شد. با احتساب دو آدرسی که پیش‌تر در آوریل به این فهرست افزوده شده بودند، اکنون شش آدرس ترون در فهرست OFAC به بانک مرکزی ایران منتسب شده‌اند.

اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری آمریکا، در حساب رسمی خود در شبکه اجتماعی ایکس اعلام کرد تحریم این کیف‌پول‌ها به مسدودشدن بیش از ۱۳۰ میلیون دلار دارایی منجر شده است. او این اقدام را بخشی از تلاش واشنگتن برای مقابله با آنچه «فعالیت‌های مالی غیرقانونی ایران و سوءاستفاده از دارایی‌های دیجیتال» خواند، توصیف کرد. این اتهام‌ها و همچنین انتساب کیف‌پول‌ها به بانک مرکزی ایران، موضع رسمی دولت آمریکا محسوب می‌شود.

حدود ۱۳۰٬۱ میلیون تتر در چهار آدرس

داده‌های ثبت‌شده از عملیات فهرست سیاه تتر نشان می‌دهد چهار کیف‌پول موردنظر در زمان مسدودسازی به‌ترتیب حدود ۸۵ میلیون و ۵۲۷ هزار، ۳۰ میلیون و ۹۷۸ هزار، ۱۲ میلیون و ۳۰۷ هزار و یک میلیون و ۲۸۵ هزار USDT در اختیار داشته‌اند.

جمع این چهار موجودی حدود ۱۳۰ میلیون و ۹۷ هزار USDT است. از آنجا که ارزش هر واحد تتر معمولاً نزدیک به یک دلار نگه داشته می‌شود، ارزش اسمی دارایی‌های مسدودشده نیز کمی بیش از ۱۳۰ میلیون دلار برآورد می‌شود.

در این پرونده، OFAC آدرس‌ها را به فهرست تحریم‌های آمریکا افزوده و شرکت تتر (Tether) با استفاده از قابلیت کنترلی قرارداد هوشمند USDT، انتقال توکن‌های موجود در این آدرس‌ها را متوقف کرده است. بر این اساس، تعبیر «مسدودشدن» یا «فریزشدن» دقیق‌تر از «مصادره» یا «انتقال دارایی‌ها به دولت آمریکا» است؛ زیرا تاکنون مدرکی درباره انتقال این دارایی‌ها به کیف‌پول تحت کنترل دولت آمریکا منتشر نشده است.

اطلاعیه کشتیرانی و پرونده رمزارزی دو اقدام جداگانه بودند

هم‌زمان با این به‌روزرسانی، وزارت خزانه‌داری آمریکا بسته تحریمی گسترده‌ای علیه بیش از ۵۰ فرد، شرکت و کشتی مرتبط با شبکه تجاری و کشتیرانی محمدحسین شمخانی منتشر کرد. بااین‌حال، در متن اطلاعیه مربوط به این شبکه، هیچ اشاره‌ای به چهار کیف‌پول یا رقم ۱۳۰ میلیون دلار نشده است.

اطلاعات مربوط به کیف‌پول‌ها در بخش جداگانه به‌روزرسانی فهرست SDN ثبت شده بود. بنابراین، هرچند هر دو اقدام در یک روز انجام شده‌اند، پرونده کشتیرانی شمخانی و مسدودسازی تترهای منتسب به بانک مرکزی ایران دو بخش متفاوت از اقدامات تحریمی وزارت خزانه‌داری آمریکا هستند.

سابقه مسدودسازی ۳۴۴ میلیون دلار تتر

این نخستین بار نیست که آدرس‌هایی با ادعای ارتباط با بانک مرکزی ایران هدف قرار می‌گیرند. شرکت تتر در ۲۳ آوریل ۲۰۲۶ اعلام کرد با هماهنگی OFAC و نهادهای مجری قانون آمریکا، بیش از ۳۴۴ میلیون USDT را در دو آدرس مسدود کرده است.

یک روز بعد، OFAC همان دو آدرس را به مشخصات تحریمی بانک مرکزی ایران افزود. شرکت تحلیل بلاکچین چین‌الیسیس (Chainalysis)نیز در بررسی این پرونده نوشت موجودی دو آدرس و زمان قرارگرفتن آنها در فهرست سیاه با اطلاعیه تتر مطابقت داشته است.

وزارت خزانه‌داری آمریکا در دوم ژوئن ۲۰۲۶ نیز چهار صرافی رمزارزی ایرانی شامل نوبیتکس، والکس، بیت‌پین و رمزینکس را تحریم کرد. این وزارتخانه مدعی شد این پلتفرم‌ها در انتقال دارایی‌های مرتبط با حکومت ایران، دورزدن تحریم‌ها یا تراکنش‌های مرتبط با سپاه پاسداران نقش داشته‌اند. این ادعاها از سوی دولت آمریکا مطرح شده‌اند و درباره بخشی از آنها تأیید مستقل عمومی ارائه نشده است.

تا زمان انتشار این گزارش، واکنش رسمی بانک مرکزی ایران به اضافه‌شدن چهار آدرس تازه به فهرست OFAC منتشر نشده است. شرکت تتر نیز برخلاف پرونده ۳۴۴ میلیون دلاری ماه آوریل، هنوز اطلاعیه مستقلی درباره مسدودسازی اخیر منتشر نکرده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب پیشنهادی

راه پرداخت را به گوگل پیشنهاد دهید
تا تازه‌ترین مطالب تخصصی فین‌تک را آسان‌تر در گوگل پیدا کنید
پیشنهاد به گوگل