پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
مدیرعامل مزدکس: ورود تنظیمگرها به حوزه رمزارزها میتواند مشروعیت بیشتری به این بازار ببخشد
بورس کالا قصد دارد به صورت رسمی در حوزه رمزارز و بلاکچین فعالیت کند و این فعالیت به دو روش صندوقهای مبتنی بر رمزدارایی و توکنسازی کالاهایی مانند زعفران انجام خواهد شد.
پیش از این نیز سید جواد جهرمی، مدیرعامل بورس کالا در مجمع عمومی عادی سالانه این شرکت اعلام کرده بود که راهاندازی بازار ابزارهای مالی مبتنی بر رمز داراییها و توکن با پشتوانه گواهی سپرده کالایی از برنامههای امسال بورس کالاست.
با ورود بورس کالا به حوزه رمزارز و بلاکچین، این پرسش مطرح میشود که ورود نهادهای رسمی بازار سرمایه مانند سازمان بورس، چه تأثیری بر تنظیمگری این حوزه خواهد داشت؛ بهویژه با توجه به مشکلات متعدد و چالشهای گستردهای که کسبوکارهای رمزارزی طی سالهای اخیر تجربه کردهاند.
ورود بورس کالا به حوزه رمزارز میتواند پیامدهای بسیاری، چه مثبت و چه منفی، بر رگولاتوری این حوزه داشته باشد. به همین بهانه راه پرداخت در گفتوگویی با محمد قاسمی، مدیرعامل مزدکس، به بررسی تاثیرات ورود بورس کالا به حوزه رمزارز پرداخته است. او بر این باور است که ورود تنظیمگرها در این حوزه میتواند مشروعیت بازار رمزارزها را افزایش دهد.
ورود بورس کالا به حوزه رمزارز و بلاکچین؛ گامی به سوی تنظیمگری هوشمند در بازارهای نوظهور
محمد قاسمی با اشاره به این که بورس کالا پیشتر تجربه موفقی در راهاندازی صندوقهای طلا با پشتوانه گواهیهای سکه و شمش طلا داشته است، بیان کرد: «تجربهای که دستاورد مهمی برای بازار سرمایه محسوب میشود و به تنوع داراییهای قابل دسترس برای عموم مردم در بورس کمک کرده است.»
او افزود: «اکنون، دو محور اصلی در این مسیر مطرح است: توکنسازی و صندوقهای رمزارزی. با توجه به اینکه نهادهایی مانند بورس کالا یا حتی بورس اوراق بهادار نقش تنظیمگر نیز دارند، ورود آنها به این حوزه میتواند مشروعیت بیشتری به بازار رمزارزها ببخشد و به سرمایهگذاران بازار سرمایه کمک کند تا به ابزارهای نوینتری دسترسی پیدا کنند.»
به گفته مدیرعامل مزدکس، یکی از این ابزارهای نوین، صندوقهای رمزارزی هستند که در حال حاضر جای خالی آنها در بازار ایران احساس میشود. در حالیکه در بازارهای جهانی، این صندوقها حداقل دو سال است که راهاندازی شدهاند و با استقبال زیادی نیز همراه بودهاند.
قاسمی عنوان کرد: «ورود این ابزارها به بازار سرمایه داخلی، میتواند ریسکهای مرتبط با صرافیهای رمزارزی را بهطور قابل توجهی کاهش دهد؛ چرا که مسائلی نظیر نگهداری داراییها، مالیات و پولشویی در چارچوبی قانونی و شفاف پوشش داده میشود. این موضوع، امکان سرمایهگذاری برای سرمایهگذاران حقیقی و حقوقی را فراهم میکند و یک کلاس دارایی جدید را به سبد گزینههای سرمایهگذاری اضافه خواهد کرد.»
او با بیان این که تاکنون شرکتهای حقوقی به دلیل نبود چارچوب قانونی مشخص، امکان ورود رسمی به حوزه رمزارز را نداشتند، اظهار کرد: «با عرضه صندوقهایی مبتنی بر رمزارزهایی چون بیتکوین، اتریویم یا سایر ارزهای دیجیتال، این شرکتها نیز میتوانند با هدف کاهش ریسک و بهرهبرداری از منافع احتمالی آینده، وارد این بازار شوند.»
امکان سرمایهگذاری شفاف، قانونی و ساده از طریق بورس
مدیرعامل مزدکس ورود بورس کالا به حوزه رمزارز را گامی مثبت از سوی نهادهای بورسی دانست و گفت: «هرکدام از بورسها که چنین اقدامی انجام دهند، نهتنها به بازار سرمایه و سرمایهگذاران کمک میکنند، بلکه فضایی شفاف برای سرمایهگذاری بر روی این کلاس دارایی جدید فراهم میآورند. این شفافیت، همچنین مسیر تنظیمگری را نیز تسهیل میکند و کشور را از مشکلاتی نظیر مسدود شدن مکرر درگاههای پرداخت صرافیهای رمزارزی رهایی میدهد.»
قاسمی تصریح کرد: «نکته مهم این است که با حضور بورسها، مردم دیگر مجبور نیستند صرفاً از طریق صرافیهای پرریسک و محدود به این حوزه ورود کنند. حداقل برای رمزارزهای بزرگ مانند بیتکوین، اتریوم و حتی برخی ایندکسهای منتخب، امکان سرمایهگذاری شفاف، قانونی و ساده از طریق بورس فراهم خواهد شد.»
توکنسازی؛ راهی برای توسعه معاملات در بورس
او در خصوص موضوع توکنسازی نیز بیان کرد: «این حوزه بیش از سه سال مورد مطالعه قرار گرفته و نخستین مجوز از سوی سازمان بورس نیز صادر شده است. اهمیت این موضوع از آنجاست که بازار بورس ایران دارای محدودیتهایی نظیر زمان معاملات، تسویههای با تأخیر، دامنه نوسان و سایر محدودیتهای ساختاری است. در مقابل، توکنسازی بر بستر بلاکچین این امکان را فراهم میکند که دارایی توکنیشده در اکسچنجهای معتبر و تحت نظارت فهرست شده و بهصورت ۲۴ ساعته و در تمام ایام هفته معامله شود.»
مدیرعامل مزدکس ادامه داد: «علاوه بر این، تسویه معاملات مشابه رمزارزها آنی خواهد بود، بدون محدودیت دامنه نوسان، و با قابلیتهایی نظیر اجرای نوآوریهای مالی که میتواند جذابیت بیشتری برای سرمایهگذاران ایجاد کند.»
قاسمی گواهیهای سپرده کالایی، برنج، طلا، شمش طلا، سکه و نقره را نیز از محصولات دارای پتانسیل توکنسازی خواند و گفت: «صندوقهای سرمایهگذاری و اوراق، کلاسهای دارایی مهمی بهشمار میروند که در سطح جهانی نیز مورد استفاده قرار گرفتهاند و احتمالاً با استقبال عمومی همراه خواهند شد.»
او خاطرنشان کرد: «با توجه به سالها تلاش در حوزه رمزارز و بلاکچین، خوشحالی فعالان این بازار از آنجاست که بالاخره کشور به اهمیت این موضوع استراتژیک در حوزه مالی پی برده و اکنون رگولاتورها و نهادهای اصلی در حال ورود به این فضا هستند. امید است این اقدامات بتواند به توسعه و رشد هرچه بیشتر بازارهای مالی کشور کمک کند.»