راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

بورس کالا چگونه قصد دارد وارد حوزه رمز دارایی‌ها شود؟

کسب‌وکارهای فعال در حوزه رمزدارایی‌ همواره با چالش‌های زیادی روبه‌رو بوده‌اند؛ درگاه‌های پرداخت این کسب‌وکارها بارها بارها بدون اطلاع قبلی و به بهانه شفاف‌سازی و رگولاتوری به صورت ناگهانی بسته شد. حال خبر ورود بورس کالا به این حوزه خبرساز شده است. راه پرداخت به همین بهانه جزئیات این برنامه را در گزارشی بررسی می‌کند.

بورس کالا در قالب دو طرح نوآورانه وارد حوزه بلاکچین می‌شود تا بستری ایمن، قانونمند و قابل‌اعتماد را برای سرمایه‌گذاران ایجاد کند. در رویکرد اول بورس کالا برنامه دارد برای پاسخ به نیاز سرمایه‌گذاران، پس از کسب مجوزهای لازم، صندوق‌های قابل معامله مبتنی بر رمزارز را معرفی کند. رویکرد دوم نیز شامل راه‌اندازی توکن مبتنی بر کالاها به عنوان یک رمزدارایی جدید می‌شود.


نگاهی بر صندوق مبتنی بر رمزارز


معین محمدی‌پور، مدیر مطالعات اقتصادی و امور بین‌الملل بورس کالا،در خصوص رویکرد اول بررسی‌ها و رایزنی‌های اولیه صورت گرفته و زمینه فنی برای اجرای این طرح نیز فراهم شده است.

او در گفت‌وگو با پایگاه خبری بازار سرمایه در این خصوص تصریح کرد: «با توجه به حساسیت موضوع و پیچیدگی این بازار، تصمیم‌گیری در خصوص ابعاد این مسئله نیازمند کسب تاییدیه‌های لازم از سازمان بورس و اوراق بهادار و متولیان این حوزه است که در اولویت بورس کالا قرار گرفته است.»

از مزایای صندوق مبتنی بر رمزارز می‌توان به مواردی همچون تسهیل انجام معاملات مبتنی بر رمزارز برای کاربران، تضمین امنیت معاملات، کاهش هزینه‌های معاملات رمزارزها و کاهش ریسک ذخیره‌سازی رمزارز اشاره کرد.

به گفته مدیر مطالعات اقتصادی و امور بین‌الملل بورس کالا، دقت به این نکته بسیار مهم است که علاوه بر انتفاع عموم مردم از راه‌اندازی این بازار، نهاد سیاست‌گذار پولی نیز از اجرای این طرح منتفع خواهد شد زیرا با راه‌اندازی صندوق‌های مبتنی بر رمزارز، عملا رمزارز کارکرد ابزار پرداخت خود را از دست داده و تنها به منزله ابزار سرمایه‌گذاری جدیدی برای معامله‌گران این حوزه تلقی خواهد شد و از این حیث، حاکمیت ریال تقویت می‌شود.


نگاهی بر توکن‌های مبتنی بر کالا


رویکرد دوم بورس کالا راه‌اندازی توکن مبتنی بر کالاها به عنوان یک رمزدارایی است که در فاز آزمایشی اجرای این طرح زعفران توکنایز خواهد شد.

محمدی‌پور در این خصوص توضیح داد: «اجرای این طرح نیازمند برقراری زیرساخت‌های فنی و مقرراتی جدید است و پیش‌نیازهایی دارد که باید به تدریج حاصل شود و مسیر پیشبرد و اجرایی‌سازی طرح تسهیل شود.»

شاید بتوان گفت مهم‌ترین مزیت این طرح آن است که تامین مالی به خصوص در حوزه کشاورزی، در بازار توکن می‌تواند به صورت غیرمتمرکز انجام شود و بدین ترتیب سرمایه‌های جدیدی را به سمت بازار این محصول استراتژیک جذب کند.

مدیر مطالعات اقتصادی و امور بین‌الملل بورس کالا در خصوص چارچوب‌های قانونی موجود توضیحاتی ارائه داد: «در حال حاضر با توجه به مصوبه کمیسیون عالی تنظیم مقررات فضای مجازی کشور با عنوان «نظام‌نامه رمزارز اعم از ایجاد رمزارز ملی و ساماندهی کاربری رمزارزهای جهان‌روا»، سازمان بورس و اوراق بهادار تنظیم‌گر رمزدارایی‌های با پشتوانه معرفی شده است. در عین حال، مطابق مصوبه کمیته تخصصی فقهی در سال ۱۴۰۳ معاملات توکن با پشتوانه مجاز شمرده شده و با تدوین و تصویب دستورالعمل‌های لازم می‌توان در چارچوب قوانین و مقررات بالادستی این طرح را در بازار سرمایه اجرایی کرد که البته زمان‌بر خواهد بود.»

اجرای طرح‌های مرتبط با هر یک از دو رویکرد گفته شده، می‌تواند بستری امن در چارچوب مقررات بازارهای رسمی کشور ایجاد کند و عموم مردم را از مزایای سرمایه‌گذاری در حوزه بلاک‌چین بهره‌مند کند. زمانی که سطح نظارت قاعده‌مند افزایش می‌یابد ریسک‌های محیط‌های غیررسمی و حواشی این بازارها نیز مدیریت می‌شود.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.