پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
شکلگیری محصول ابری مهیمن از دل نیازهای واقعی
گفتوگوی راه پرداخت با مصطفی آقاسی، مدیر محصول واحد زیرساخت ابری گروه فناوری اطلاعات و ارتباطات مهیمن
با گسترش خدمات دیجیتال در کشور، زیرساختهای ابری به یکی از ارکانهای توسعه راهکارهای نرمافزاری و تحول دیجیتال در صنایع مختلف، بهویژه بانکداری و مالی تبدیل شدهاند.
طی صحبتی که با مصطفی آقاسی، مدیر محصول واحد زیرساخت ابری گروه فناوری اطلاعات و ارتباطات مهیمن داشتیم، به موضوعاتی مانند مسیر توسعه سرویس ابری اختصاصی شرکت، نقش آن در تسهیل فرایند توسعه نرمافزار، مزایای اقتصادی استفاده از خدمات ابری، چالشهای نیروی انسانی و زیرساخت، اهمیت DevSecOps در امنیت توسعه و حضور مؤثر مهیمن در نمایشگاه صنعت بانکداری پرداختهایم.
از نیاز پروژههای ملی تا توسعه یک سرویس ابری کامل
مصطفی آقاسی، مدیر محصول واحد زیرساخت ابری گروه فناوری اطلاعات و ارتباطات مهیمن در خصوص شروع فعالیت تخصصی این مجموعه در حوزه فناوری ابری بیان کرد: «ما از ابتدا با توجه به پروژههای مختلف ملی که در دست داشتیم، نیاز به تمرکز ویژه بر زیرساختهای ابری و فناوریهای مرتبط با آن را احساس کردیم. در ابتدا، این موضوع صرفاً به منظور پشتیبانی از این پروژهها بود، اما با گذشت زمان و انباشت دانش و تجربه در شرکت، تصمیم گرفتیم در سال ۱۳۹۹ توسعه یک محصول تخصصی در حوزه زیرساخت ابری را آغاز کنیم.
پس از یک سال تلاش، محصول سرویس ابری ما که به صورت اختصاصی برای سازمانها ارائه میشد، آماده بهرهبرداری شد. به مرور، این محصول با افزودن تکنولوژیهای جدیدتر، امکانات و سرویس های خود را توسعه داد. در این توسعه سطوح بالاتری از خدمات ابری مانند پلتفرم ابری، دیتابیس ابری و فضای ابری جهت رفع نیازمندی های مشتریان ارائه شد و سبد کاملی از خدمات ابری در اختیار مشتریان قرار گرفت. در سال ۱۴۰۲ نیز این محصول به صورت عمومی عرضه شد که عمدتاً مشتریان آن کسبوکارها و سازمانهای مختلف بودند.
آقاسی با تأکید بر اهمیت زیرساخت ابری در فضای فناوری اطلاعات افزود: «امروزه در اقتصاد دیجیتال کشور، زیرساخت ابری به بخش جداییناپذیر حوزه آیتی تبدیل شده است. نرمافزارهای متعددی که در حوزههای مختلف از جمله مالی فعالیت میکنند، نیازمند بستری پایدار و امن برای راهاندازی و ارائه سرویس هستند. بسیاری از شرکتهای فعال در حوزه مالی، اگرچه دارای تیمهای برنامهنویسی قوی هستند، اما توانایی تمرکز همزمان بر توسعه نرمافزار و مدیریت زیرساخت را ندارند. به همین دلیل، استفاده از سرویسهای ابری تجمیعشده که خدمات زیرساخت را به صورت کامل و تخصصی ارائه میدهند، به یک راهکار ضروری و کارآمد تبدیل شده است.»
پاسخ به چالشهای زیرساختی با تمرکز بر امنیت و توسعهپذیری
او در ادامه با اشاره به چالشهای موجود در حوزه فناوری اطلاعات، بهویژه در صنایع بزرگی مانند بانک و بیمه، عنوان کرد: «یکی از اصلیترین چالشهایی که شرکتها در این حوزه با آن مواجه هستند، موضوع نیروی انسانی تخصصی و تجهیزات زیرساختی است. اگر هر یک از این شرکتها بخواهند بهتنهایی یک تیم زیرساختی مستقل راهاندازی کنند و تجهیزات مورد نیاز را خریداری نمایند، این اقدام از نظر اقتصادی و تأمین منابع انسانی، مقرونبهصرفه نخواهد بود. چالشها تنها به مسائل کلی محدود نمیشود. در جزئیات نیز، تیمهای توسعهدهنده نرمافزار در حین فرایند تولید، نیازهای خاصی پیدا میکنند که تأمین آنها بدون استفاده از خدمات ابری پیشرفته بسیار دشوار خواهد بود. به همین دلیل، ارائهدهندگان زیرساخت ابری به سمت ارائه خدمات پلتفرم به عنوان سرویس (PaaS) حرکت کردهاند. این خدمات به توسعهدهندگان کمک میکند تا چرخه توسعه نرمافزار را با سرعت بیشتر و هزینه کمتر پیش ببرند.»
آقاسی همچنین به بُعد امنیتی این خدمات اشاره کرد و گفت: «در کنار این امکانات، ما با همکاری واحد امنیت شرکت، سرویس «DevSecOps» را توسعه دادهایم؛ سرویسی که امنیت فرایند توسعه را تضمین میکند. این محصول بهویژه برای سازمانهایی مانند بانکها، که با دادههای بسیار حساس سر و کار دارند، اهمیت زیادی دارد. «DevSecOps» تضمین میکند که توسعه نرمافزارها در بستری امن انجام شود، از بروز باگها و آسیبپذیریهای احتمالی جلوگیری شده و ریسک نفوذ به حداقل برسد.»
او درباره نقش شرکت در نمایشگاه نیز گفت: «ما به عنوان بخش ابری شرکت مهیمن، حوزه فعالیت خود را گسترده میدانیم و حضورمان در این نمایشگاه نیز با همین رویکرد بوده است. اگرچه این رویداد تمرکز ویژهای بر صنعت بانکداری داشت، اما زیرساخت ابری یک مؤلفه کلیدی در اجرای راهکارهای نرمافزاری در هر صنعت، بهویژه در صنعت مالی محسوب میشود. حضور ما در کنار واحد بانکداری، برای پوشش کامل نیازهای مشتریان و مذاکره با بانکهایی بود که به دنبال پیادهسازی راهکارهای نرمافزاری هستند و در این مسیر، به زیرساختی امن، قابلاعتماد و منعطف نیاز دارند. ما در پروژههایی که در سطح بانکها انجام دادهایم، بهعنوان تأمینکننده راهکار، هم لایه نرمافزار را پوشش دادهایم و هم بستر ابری آن را در شرکت خود پیادهسازی و مدیریت کردهایم. این تجربه، مهر تأییدی است بر توانمندی شرکت مهیمن در ارائه راهکارهای کامل، از زیرساخت تا اجرا، برای پاسخ به نیازهای پیچیده صنعت فناوری اطلاعات کشور».