پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
نگاهی به مزایای سرمایهگذاری در صندوق شتاب در شرایط فعلی بازار
تحلیل فرصتهای سرمایهگذاری در دوره رکود و تورم با تکیه بر ابزارهای نوین بازار سرمایه
در فضای بیثبات و گاه ناامیدکننده این روزهای اقتصاد ایران، که بسیاری از مردم از بازدهی اندک یا حتی منفی بازارهای سنتی مثل دلار و طلا گلایه دارند، یک پرسش اساسی برای سرمایهگذاران خرد شکل گرفته: کجا سرمایهگذاری کنیم که نه تنها از تورم عقب نیفتیم، بلکه بازدهی قابلقبولی هم بهدست بیاوریم؟
در پاسخ به این پرسش، شاید وقت آن رسیده که به گزینهای کمتر شناختهشده اما قدرتمند در بازار سرمایه توجه کنیم: صندوقهای سرمایهگذاری اهرمی و در میان آنها، صندوق شتاب آگاه که در مدت اخیر توانسته عملکرد خوبی از خود به ثبت برساند. خصوصا آنکه با ورودی که در چند روز اخیر از پولهای حقیقی به این صندوق شاهد بودهایم، انتظار میرود در مدت پیش رو بیش از سایر صندوقهای اهرمی و ابزارهای سرمایهگذاری بازار مورد توجه و اقبال قرار بگیرد.
چشمانداز سرمایهگذاری در سال ۱۴۰۴: فرصت یا تهدید؟
به گزارش روابط عمومی کارگزاری آگاه، بازارهای سنتی در سه ماه نخست سال ۱۴۰۴، بازدهی ناامیدکنندهای داشتهاند:
از ابتدای امسال، میانگین بازدهی دلار و سکه امامی که در سال گذشته مورد توجه جدی سرمایهگذاران بودند، به ترتیب -۱۸ و -۲۴ درصد بوده است. درحالی که این عدد برای سپرده بانکی، ۴ درصد و برای شاخص کل بورس، ۱۵ درصد به ثبت رسیده است. در مقابل میانگین بازدهی ثبت شده برای صندوقهای اهرمی +۲۹ درصد ارزیابی بوده که در میان صندوقهای اهرمی نیز صندوق شتاب آگاه موفق به ثبت بازدهی ۳۶ درصدی شده است.
در شرایطی که بخش قابلتوجهی از مردم به دنبال راهی برای «نجات قدرت خرید» خود هستند، این ارقام بهروشنی نشان میدهند که بازار سرمایه – بهویژه از طریق ابزارهای نوآورانه – هنوز هم میتواند منبعی برای رشد دارایی باشد.
صندوق اهرمی چیست و چرا میتواند بازدهی بیشتری داشته باشد؟
صندوقهای اهرمی، نسل جدیدی از صندوقهای سرمایهگذاری سهامی هستند که با استفاده از مکانیزم «اهرم» به سرمایهگذاران این امکان را میدهند که بدون دریافت وام یا اعتبار، بازدهی بیشتری نسبت به سرمایهگذاری عادی در بورس به دست آورند.
این صندوقها دو نوع واحد منتشر میکنند:
واحدهای ممتاز: مخصوص سرمایهگذاران ریسکپذیر با امکان کسب سود مضاعف (و زیان مضاعف در شرایط نزولی).
واحدهای عادی: مناسب سرمایهگذاران ریسکگریز که سود تضمینشدهای دریافت میکنند.
ساختار صندوق اهرمی، اجازه میدهد سرمایهگذاران خرد با سرمایهای محدود، در فضای کنترلشده و تحت نظارت سازمان بورس، از فرصتهای رشد سریعتر بازار استفاده کنند و بتوانند در روزهای مثبت بازار، سود بیشتری کسب کنند.
صندوق شتاب آگاه؛ یک نمونه موفق از ابزارهای مالی نوآور
شتاب، سومین صندوق اهرمی تأسیسشده در بازار سرمایه ایران است که از خرداد ۱۴۰۲ توسط شرکت سبدگردان آگاه اداره میشود. برخی از ویژگیهای متمایز این صندوق عبارتند از:
- بازدهی ششماهه: +۷۹ درصد
- بازدهی سالانه: +۱۲۷ درصد
- بازدهی از ابتدای سال ۱۴۰۴: +۳۶ درصد
- حداقل سود تضمینی برای واحدهای عادی: ۳۴.۹۷ درصد با امکان افزایش تا ۳۶.۳۲ درصد
- نقدشوندگی بالا و ارزش معاملات قابل توجه در بازار ثانویه
- تنوع صنایع در پرتفوی و شفافیت اطلاعاتی بالا چنین آماری در شرایطی بهدست آمده که سایر بازارها یا دچار افت بودهاند یا بازدهی آنها حتی از نرخ تورم هم کمتر بوده است.
آیا اکنون وقت ورود است؟
نکته مهم اینجاست: صندوقهای اهرمی بهطور خاص در دورههای صعودی یا خنثی بازار سهام عملکرد بهتری از خود نشان میدهند. از آنجا که کارشناسان وضعیت فعلی بورس را با وجود رکود، «کمریسک» و دارای پتانسیل بازگشت میدانند، ورود به صندوقهایی مثل شتاب که نسبت به شاخص کل هم عملکرد بهتری نشان دادهاند، میتواند اقدامی هوشمندانه باشد.
از سوی دیگر، ساختار دوگانه این صندوقها به سرمایهگذاران تازهوارد هم امکان میدهد که با خرید واحدهای عادی، از سود تضمینی بهرهمند شوند و در عین حال، به رشد صندوق هم کمک کنند.
در شرایطی که بازار سهام در اردیبهشتماه با نوسانات محدود و بازدهیهای تکرقمی در سطح شاخص کل و هموزن همراه بود، بررسی عملکرد صندوقهای اهرمی نشان میدهد که برخی از این ابزارهای مالی با استفاده بهینه از ضریب اهرم خود، توانستهاند سودآوری قابل توجهی برای دارندگان واحدهای ممتاز ایجاد کنند.
توجه بازار به شتاب و ورود پول حقیقی
اکنون با بازگشت نسبی تقاضا به صندوقهای اهرمی در جریان معاملات ۵ خرداد و رشد معنادار قیمت در ابزارهایی مانند شتاب، بیدار و توان، میتوان انتظار داشت که صندوقهای اهرمی در هفتههای پیشرو نقش پررنگتری در بازار ایفا کنند؛ بهویژه اگر روند صعودی شاخص کل و صنایع لیدر تثبیت شود. با این وجود باید توجه داشت که حتی در میان این صندوقها نیز، صندوقهایی که ترکیب مناسبی از پرتفوی قوی، ضریب اهرم بهینه و حباب منفی دارند، میتوانند بیش از دیگران در کانون توجه بازیگران حرفهای بازار قرار بگیرند و میتوان ادعا کرد که بدون تردید، صندوق شتاب در حال حاضر یکی از برجستهترین این گزینههاست.
اکنون صندوق شتاب با عدد ۲.۵۱، بالاترین ضریب اهرم کلاسیک را در میان تمام صندوقای اهرمی داراست. بررسی اختلاف قیمت با NAV (حباب صندوقها) نیز نشان میدهد که شتاب با حباب منفی حدود ۶- درصدی، همچنان زیر ارزش ذاتی خود معامله میشود. در واقع، این صندوق در حالی بازدهی NAV بالایی داشته که بازار هنوز نسبت به ارزش ذاتی آن تخفیف قائل است. این گپ قیمتی، از منظر تحلیلگر بنیادی، یک فرصت آربیتراژی کوتاهمدت یا سرمایهگذاری جذاب محسوب میشود.
استفاده از ابزار نوین، برای گذر از بحرانهای قدیمی
تورم، کاهش ارزش پول ملی و نوسانهای بازار ارز، شرایط جدیدی نیستند. اما استفاده از ابزارهای مالی نوین مثل صندوقهای اهرمی، میتواند پاسخی تازه به این چالشها باشد. در این میان، صندوق شتاب آگاه توانسته با عملکرد شفاف، بازدهی بالا و ساختاری منعطف، خود را بهعنوان یکی از گزینههای جذاب برای سرمایهگذاری در سال ۱۴۰۴مطرح کند.
برای بسیاری از سرمایهگذاران غیرحرفهای، ورود به بورس ممکن است پرریسک به نظر برسد. اما با استفاده از ابزارهایی مانند شتاب، میتوان بخشی از این ریسک را بهصورت کنترلشده تجربه کرد و در عین حال، به بازدهیهایی دست یافت که با هیچ سپرده بانکی یا دارایی سنتی دیگری قابل مقایسه نیست.
در نهایت چنانچه روند تقاضای فعلی در صندوقهای اهرمی ادامه پیدا کند و بازار نشانههای بیشتری از ثبات نشان دهد، میتوان انتظار داشت شتاب نهتنها در صدر بازدهی باقی بماند، بلکه با کاهش تدریجی حباب منفی، جذابیت قیمتی خود را نیز تثبیت کند.