پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
نگاهی مختصر به ایدههای مطرح شده در رویداد تِکران
۴ تا ۶ آبان مجتمع نمایشگاهی شهر تهران میزبان نمایشگاه بینالمللی تراکنش از سوی مرکز فابا بود که با حضور بانکها و شرکتهای داخلی و بینالمللی بهعنوان یک رویداد تخصصی مرتبط با حوزه فناوری اطلاعات بانکی و پرداخت برگزار شد. علاوه بر قسمت نمایشگاهی و غرفههایی که فعالان این حوزه در جایجای سالن به خود اختصاص داده بودند، در طول این رویداد سهروزه، برنامههای دیگری ازجمله اولین کنفرانس نوآوریهای بانکی، دومین سمینار تخصصی کارت و پرداخت، دومین نشست هماندیشی مدیران ارشد و بخش نوآورانه نمایشگاه که شامل کارگاه ایدهها و راهحلهای نو یا همان استارتاپها بود نیز در این نمایشگاه برگزار شد.
در طبقه اول سالن نمایشگاه، چندین گروه استارتاپی با عنوان حضور در رویداد «تِکران» دور هم جمع شده بودند و گوشهای از سالن بالا را به خود اختصاص داده بودند. گروههای جوانی که مشخصه بارز آنها ایدههای خلاق و ذهن پرباری است که میتواند هرکدام بهنوبه خود تبدیل به محصولی کارآمد و بسیار مؤثر شود. ایدهها و نوآوریهایی که برای مدتها تمام فکر و ذکر مبتکران و ابداعکنندگانش را معطوف خود کرده بود.
.
بعد از چرخی که در سالن بالا و در بین گروههای استارتاپی زدیم، با ایدهها و راهحلهایی روبرو میشدیم که هر یک جالبتر و جذابتر از دیگری بودند. اولین گروهی که به سراغش رفتیم تا با محصولش آشنا شویم، یکی از زیرگروههای شرکت دانشبنیان کهکشان دانا بود. گروهی متشکل از ۷ نفر که دستگاهی به نام «دستگاه ایمنی انتقالدهنده حقوق شعبه در سیستم بانکی» را برای معرفی و ارائه به همراه داشتند. اعضای این تیم دلیل ساخت این دستگاه را خطرات امنیتی اتصال حافظههای جانبی به رایانههای شعب بانکها بود که باعث شد آنها به فکر ایجاد بستر اتصال امن حافظههای جانبی به رایانهها بیفتند و بدین ترتیب انجام امر انتقال فایل حاوی لیست حقوق پرسنل سازمانها به رایانههای شعب بانکها ایمن شود.
.
گروه بعدی، تیم دونفره مبادله بود و کاری که انجام داده بودند طراحی یک سایت واسط به نام «مبادله» است. امکانی که این سایت برای کاربرانش فراهم میکند این است که اجازه تبادل خدمات و محصولات را بهوسیله یک نفر سوم که همان سایت است را در یک بستر امن و راحت میدهد؛ بهعبارتدیگر وقتی فروشنده محصولی برای فروش دارد و مشتری طالب آن محصول است، مبلغ موردنظر را پرداخت میکند؛ اما این مبلغ در حساب سایت قرار میگیرد و بهصورت قفل شده باقی میماند تا وقتیکه مشتری دریافت محصول را تأیید کند و پس از آن، پول قفل شده آزاد و وارد حساب فروشنده میشود. این سایت استانداردهای امنیتی بسیار بالایی دارد و شامل شش مرحله احراز هویت است ازجمله کد ملی، ایمیل، تلفن ثابت، آدرس و موبایل.
سومین گروه، گروه تیکخوان نام داشت. گروه چهارنفرهای که نوآوریشان طراحی یک وبسایت برای تصحیح آنلاین آزمونهای کاغذی است. بدین صورت که پس از برگزاری آزمون و جمعآوری برگهها، آنها را اسکن و در سایت آپلودشان میکنیم. سایت نیز با سرعت ۳۰ برگ در ثانیه برگههای آزمون را تصحیح میکند. این سایت هم میتواند مورد استفاده سازمانها و مراکز قرار بگیرد و هم مدارس و معلمان. برای دریافت پاسخبرگ برگههای امتحانی تنها کاری باید انجام شود ارسال اطلاعات اصلی آزمون مانند تاریخ، نام و گروه داوطلبی آزمون است. در خصوص بحث امنیتی هم باید بگوییم که این سایت تمامی اطلاعات ارسالی و دریافتی را در بستر SSL انجام میدهد.
.
گروه نیوُ چهارمین گروهی بود که مشغول صحبت با آنها شدیم. گروهی سهنفره که بر روی یک برنامه حسابداری شخصی کار میکردند. تفاوتی که این برنامه با نمونههای مشابه دارد یکی در سادگی و دیگری در امکانات و قابلیتهای بسیاری است که به کاربر خود میدهد. در این برنامه شما میتوانید گروه حسابهای متنوع داشته باشید، مجهز به همگامسازی ابری است و از امنیت بالایی هم برخوردار است. این برنامه حسابداری شخصی میتواند به شما راهکارهای مالی نیز ارائه دهد و آلارمی هم مخصوص زمان دریافت طلب و یا پرداخت بدهیهایتان دارد که بهاحتمالزیاد به کار خیلیها میآید. این برنامه، آیتمهایی مانند رخداد و پروژهها دارد که کاربر میتواند هزینههای مربوط به انجام پروژههای کاری و یا مخارجهایی که در یک سفر و یا یک مهمانی خاص داشتهاست را در آن گروه قرار دهد. در این برنامه کاربر میتواند کیف پولهای متعدد با اطلاعات مالی منحصر به هرکدام داشته باشد. همچنین مدیریت چک، دیگر آیکون این برنامه است که در حال حاضر دانلود آن نیز کاملاً رایگان است. در کنار این برنامه اصلی، یک برنامه مکمل دیگری هم به نام حسابداری پیامکهای بانکی نیوُ برای کاربران در نظر گرفته شده است که میتواند پیامکهای ارسالی از طرف بانک را اسکن کند و آنها را در نهایت به برنامه تراکنشها منتقل کند. برنامه جالبی است که میتواند حسابوکتاب منظمی به دخلوخرجهای افراد دهد.
.
گروه پنجم فقط یک عضو داشت و بر روی محصولش حدود ۴ سالی بود که کار میکرد. توکن آرش، نام نهایی این محصول است که در این رویداد به حضار معرفی شد. چیزی که در مورد توکنهای غیرمتصل مطرح است این است که مطابق استاندارد هر توکن غیرمتصل فقط برای یک سرویسدهنده امکان احراز هویت فراهم میکند اما به کمک توکن غیرمتصل آرش میتوان همزمان در چندین مکان مختلف عملیات احراز هویت را انجام داد که به گفته سازنده آن، اولین توکن غیرمتصل دنیا با الگوریتم رمزنگاری نامتقارن است.
توکن آرش بهعنوان نخستین سختافزار تولیدکننده رمز عبور یکبارمصرف OTP در خاورمیانه و تنهـا سیـستم متمرکز احراز هویت مبتنی بر رمزنگاری (نامتقارن) در جهان است بهنحویکه در سمت کاربر هیچ نیازی به ایجاد کانال انتقال ایمن SSL یا VPN جهت انتقال مقادیر رمز تولید شده و نصب رابط یـا پـورت سختافزاری و نرمافزاری خاصی همچون NFC، USB، کارتخوان، نرمافزار درایور و غیره نیست. سامانه جدید چکامه که همان امضای ضد جعل چکبانکی است، از دیگر موارد استفاده این توکن است. کاربر پس از وارد کردن عدد و تاریخ چک و همچنین شمارهسریالی که مختص هر چک است، نوبت به کشیدن به امضای شخص میرسد که پس از وارد کردن امضا، شمارهای ۸ رقمی بر روی توکن حک میشود که این شماره مختص به همان چک بهخصوص با اطلاعات مخصوص به خودش است؛ بنابراین اگر کسی حتی بتواند امضای فرد را نیز جعل کند، بههیچوجه دسترسی به آن شماره ۸ رقمی چک نخواهد داشت. مورد دیگری که چکها را تهدید میکند، بیمحل بودن آنهاست. در رابطه با این مورد هم سازنده دستگاه میگوید که اعتبارات شخصی هر فرد در بانک بررسی میشود و بر اساس آن میتواند تا سقف مشخصی چک بکشد و اگر شخص بخواهد بیشتر از آن مقدار، رقمی بنویسد، دستگاه به او اجازه امضای دیجیتالی نخواهد داد.
.
گروه ششم، مربوط به شرکت تجارت الکترونیکی یکصدا بود که حوزه کاریاش شامل تکنولوژی پرداخت و پرداخت موبایلی است. گروهی ۸ نفره که راهکار جدیدی برای پرداختهای امن روزمره شهری از طریق موبایل ارائه داده است. به گفته سازندگان آن برای استفاده از این سیستم پرداخت، نیاز به هیچ نرمافزار خاصی بر روی گوشی موبایل ندارد و حتی احتیاجی به اتصال به اینترنت هم نیست. تنها وسیله مورد نیاز، وسیلهای است که قابلیت برقراری تماس داشته باشد و یک سیمکارت؛ بهعبارتدیگر، موبایل شما تبدیل به کیف پولی میشود که کلیدش، شماره موبایل خودتان است. برای این کار، شماره تلفن شما به شمارهحساب شما متصل میشود. هنگامیکه شما پای دستگاه خودپرداز هستید و میخواهید که بدون کارت و با موبایل خود از دستگاه استفاده کنید، تنها کاری که باید انجام دهید این است که با شماره مرکز بانک خود تماس بگیرید. بهمحض تماس، بانک شماره شما را شناسایی میکند و صدایی را از گوشی تلفن پخش میکند. کاری که در این لحظه باید انجام دهید این است که موبایل خود را بر روی گوشی که بر روی دستگاه خودپرداز تعبیه شده قرار دهید. دستگاه پس از دریافت پیام از گوشی شما انتقال آن به بانک و دریافت پیام تأیید از سوی بانک، دستگاه را آماده استفاده برای شما میکند. از این فناوری میتوان برای نسل جدید پارکومترهای هوشمند، پرداخت کرایه تاکسی و اتوبوس، پرداخت ورود به نقاط گردشگری، خرید بلیت استادیوم و … استفاده کرد.
.
گروه بعدی گروه ۴ نفرهای بود که یک پایگاه آموزشی-خبری ارائه داده بود. این پایگاه آموزشی-خبری عصر بانک نام دارد و سایتی است برای آموزش مجازی رایگان بانکداری و پرداخت الکترونیک، اقتصاد، مدیریت. همچنین به معرفی جدیدترین خدمات و محصولات بانکی و پرداخت الکترونیکی میپردازد و در کنار اینها، آموزش و نحوه استفاده از خدمات و محصولات متنوع بانکی را نیز شامل میشود.
.
شرکت توسعه سامانههای اطلاعاتی مهر (سام)، دیگر گروه استارتاپی این رویداد بود. محصولی که برای ارائه بههمراه داشت، راهکار جامع مدیریت پذیرندگان (MMS) بود. این راهکار مجموعهای از چند سیستم اطلاعاتی بههمپیوسته است که وظیفه آن مدیریت اطلاعاتی-عملیاتی سرویسدهندگان پرداخت الکترونیک PSP است. نکته جالب این راهکار این است که سیستم بسته نرمافزاری نیست بلکه برای هریک از PSP های کشور بهصورت مستقل تنظیم، سفارشیشده و استقرار مییابد. اجزایی که MMS در خود جای داده شامل سیستم درخواست و توزیع دستگاه، سیستم قراردادهای نمایندگیها و کارگزاران، سیستم مدیریت قراردادهای پذیرندگان، سیستم مدیریت عملیات اجرایی و در نهایت سیستم مرکز تماس است.
.
گروها زیاد و استقبال و بازدید از غرفههایشان بسیار زیاد است و هر گوشه و کناری را که نگاه میکنی، غرفهداران با اشتیاق زیادی در حال معرفی دسترنج خود به مخاطبان هستند و جو طوری شده بود که بازدیدگنندگان را بیشتر و بیشتر ترغیب به آشنایی با دیگر محصولات غرفههای دیگر میکرد. در این بین ما هم چرخی میان تیمها میزدیم و از هرکدام از گروهها که تازه سرشان خلوت شده بود، مختصر توضیحی در رابطه با کارشان میخواستیم که مابقی را در ادامه میخوانید.
Simlicity نام گروه بعدی بود که کار توسعه محصول را بر عهده داشت. این گروه ۱۰ نفره در حوزه برنامهنویسی چابک کار میکنند. هدف محصول آنها استفاده کاربران از برنامههای service desk و Itsm بدون نیاز به پیشزمینه ذهنی یا آموزشهای طولانی است. بهعلاوه اینکه سازمانهای مختلف بتوانند به شیوه سفارشی خود از چنین برنامههایی در عین سادگی استفاده کنند. مزایای یک simply desk، امکان ارائه بهصورت ابری (SaaS) و onprimise، مدیریت لایسنسها، فرمساز حرفهای مختص بیزینس هر سازمان، service catalogue، ویرایشپذیری و سفارشیسازی کامل و … است.
.
تیم دیگری که جزو تیمهای استارتاپی نمایشگاه تراکنش بود، گروه ۸ نفره میراث بود که زمینه فعالیتش تولید نرمافزار و تحلیل اطلاعات است و راهکارهای چابک اطلاعاتی ارائه میدهد. این گروه زیرمجموعه مرکز فناوری مَپس است و محصولی که آماده ارائه دارد، یک پایگاه اطلاعاتی بسیار سریع و به نسبت ارزانتر از دیگر نمونهها است. تمام سیستمهای طراحیشده در میراث از یک معماری خاص به نام miras leggo App استفاده میکنند که منجر به توسعه سریع تحلیلهای جدید، نصب آسان و ارتباط لحظهای با اکوسیستم استاندارد دادههای بزرگ میشود.
.
اپلیکیشن راد، نام محصول گروه بعدی بود. گروهی ۴ نفره به نام رادسنس. به کمک این اپلیکیشن، شخص میتواند فروشگاههای موردعلاقه خود را جستجو و دنبال کند و از تخفیفها و پیشنهادات ویژه آنان بر روی تلفن هوشمند خود رایگان استفاده کند. این اپلیکیشن دو زیرساخت دارد، یکی برای مشتری و دیگری برای فروشگاهها. با دانلود رایگان این اپ، فروشگاه میتواند در آن ثبتنام کند و مشتری نیز میتواند فروشگاه دلخواهش را دنبال کند. از ویژگیهای این برنامه میتوان به کوپنهای دیجیتال، امکان اشتراکگذاری کوپنها، کارت هدیه دیجیتال، اطلاع از آخرین پیشنهادات فروشگاههای موردعلاقه، کاربری آسان و … اشاره کرد. نکته دیگری که این اپلیکیشن دارد این است که در راد، هر فروشگاهی کارت هدیه دیجیتالی خود را دارد و با شارژ این کارت که از طریق خود اپلیکیشن انجام میشود، مشتری میتواند از تخفیفهای ویژه آن فروشگاه بهرهمند شود و حتی از طریق آن برنامه میتوانند پرداختهای خود را موبایلی هم انجام دهند.
.
گروه بعدی تنها تیم دخترانه استارتاپی بود. این گروه سهنفره، وبسایتی به نام حامیجو طراحی کردند. یک وبسایت کرادفاندینگ که در حوزه هنری فعالیت میکند و با هدف حمایت از هنرمندان و هنر مستقل با دو پروژه در زمینه مستند و موسیقی آغاز به کار کرده است. هنرمندان میتوانند ایدههای خود را در آن سایت قرار دهند و مردم میتوانند در تأمین هزینههای آن مشارکت داشته باشند و در صورت موفقیتآمیز بودن محصول، افراد سرمایهگذار میتوانند محصول و یا خدماتی را بهعنوان هدیه دریافت کنند و درصورت شکست ایده، پول افراد بهحسابهایشان بازگردانده میشود. این گروه نیز جزو ریزشاخههای شرکت مَپس است.
.
گروه آخر، گروهی متشکل از سه نفر و از شرکت مانا تدبیر آواتک مشهد بودند و محصول آنها، درگاه پرداخت آنلاین شخصی به نام paying بود. فرد پس از ثبتنام در سایت و ثبت مشخصاتش، میتواند یک صفحه شخصی پرداخت برای خود ایجاد کند که از طریق آن مبالغ موردنظرش را بهصورت آنلاین پرداخت کند. دیگر افراد نیز میتوانند با داشتن نام این صفحه، بهحساب وی پول واریز کنند. البته کسی که میخواهد بهحساب این شخص پول واریز کند نیازی به ثبتنام در سایت ندارد. همچنین صاحب درگاه میتواند یک لینک پرداخت با مبلغ مشخص ایجاد کند و برای دیگر افراد بفرستد. مشتری این محصول هم اشخاص مختلف میتوانند باشند و هم کسبوکارهایی که وبسایتی برای خود ندارند. برای مثال افرادی که میخواهند در اینستاگرام محصولی بفروشند میتوانند از این درگاه برای دریافت هزینههای خود استفاده کنند. یا همینطور کسانی که برای مثال آشپزخانههای خانگی دارند و غذاهای آمادهشده برای ارسال دارند، میتوانند با در اختیار قرار دادن نام صفحه شخصی خود به مشتریان خود، مبالغ دریافتی خود را از این طریق دریافت کنند. محصول دیگری که این تیم داشتند، محصولی به نام Bitavam بود که یک شبکه اجتماعی قرضالحسنه آنلاین است که دوستان و آشنایان میتوانند در آن عضو شوند و دیگر دوستان خود را نیز به گروه دعوت کنند و با تشکیل گروهی بین خود، به یکدیگر وام دهند.
.
این هم از ایدهها و نوآوریهایی که در این سه روز در کنار نمایشگاه تراکنش برگزار شد و مخاطبان و مشتریان خاص خودش را هم داشت. در پایان روز سوم و در مراسم اختتامیه، نفرات برتر استارتاپ این دوره نیز مشخص شد.
مهندس احمد مرآت نیا مشاور عالی مدیرعامل بانک آینده، دکتر شهاب جوانمردی مدیرعامل شرکت فناپ، دکتر مهران محرمیان معاون شرکت خدمات انفورماتیک، مهندس حسین صابری معاونت توسعه فناوری پارک فناوری پردیس، مهندس ابوالفضل غلامرضایی مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری فناوری تک وست و مهندس علی حاجی زاده مقدم مدیر مرکز نوآفرینی فردا از مربیان این رویداد بودند.
این گزارش را محدثه دهباشی از همکاران خوب ما در راه پرداخت نوشته است.