پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
کلاهبرداری با «وام فوری»؛ تلهای برای جیب خالی مردم
در متنی به افزایش کلاهبرداریهای اینترنتی با وعده وام فوری در فضای مجازی پرداختیم. کلاهبرداران با ترفندهایی مانند لینکهای جعلی، پیامهای ساختگی و وعدههای جذاب، اطلاعات بانکی کاربران را سرقت میکنند. پلیس فتا با هشدارهای امنیتی، تولید محتوای آموزشی و اعلام شماره تماس ۰۹۶۳۸۰ از مردم خواسته برای دریافت وام فقط به نهادهای رسمی مراجعه کنند
وقتی مسیر دریافت وام از سیستم بانکی کشور با پیچوخمهای طاقتفرسا همراه است و درهای تسهیلات دولتی یکییکی به روی اقشار متوسط و پایین جامعه بسته میشود، برخی در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی، با وعده «وام فوری و آسان» خود را ناجی معرفی میکنند؛ در حالیکه در واقع، به دنبال کلاهبرداری هستند.
در چنین شرایطی، مردمی که زیر بار سنگین تورم کمر خم کردهاند و درآمدشان پاسخگوی هزینههای روزمره نیست، در نبود نظارت مؤثر، بهراحتی جذب این وعدههای فریبنده میشوند؛ غافل از آنکه پشت این پیشنهادهای پرزرقوبرق، دامهایی پهن شده که نتیجهای جز ناامیدی و آسیبی تازه به معیشتشان ندارد.
واقعیت آن است که ساختار بانکی کشور بهگونهای طراحی شده که مسیر وامدهی بیش از آنکه به روی مردم عادی باز باشد، در اختیار گروههای خاصی قرار میگیرد. در نتیجه، مردم ناامید از مسیرهای رسمی، به پیشنهادهای غیررسمی و پرریسک فضای مجازی روی میآورند. نبود نظارت کافی و شدت نیاز مالی، ابزارهایی است در دست کلاهبردارانی که با سوءاستفاده از اعتماد مردم، آنها را گرفتار میکنند.
در این میان، آنچه بیش از هر چیز به چشم میآید، کمتحرکی بانک مرکزی و دولت در نظارت بر بازارهای غیررسمی وامدهی است. در حالی که هیچ سازوکار و چهارچون مؤثر و مشخصی برای تنظیم این بازارها تعریف نشده، واکنشها بهصورت مقطعی و در حد هشدارهای عمومی از سوی پلیس فتا باقی مانده است.
پلیس فتا تهران بزرگ با توجه به افزایش تبلیغات فریبنده در شبکههای اجتماعی ، هشدار داده است که این تبلیغات با هدف جذب و فریب کاربران برای کلاهبرداری منتشر میشوند. شهروندان زیادی در ماههای اخیر با مراجعه به پلیس فتا گزارش دادهاند که پس از دریافت پیامهایی با عنوان «وام فوری» و کلیک روی لینکهای پیوست، اطلاعات بانکیشان سرقت شده و مورد کلاهبرداری قرار گرفتهاند.
پلیس فتا دراینخصوص میگوید که بررسیها نشان میدهد کلاهبرداران با ارسال این پیامها، کاربران را به لینکهایی هدایت میکنند که در ادامه، اطلاعات کارت بانکی و هویتی آنها را سرقت کرده و حسابشان را خالی میکنند. آنها با انتشار رسیدهای جعلی و پیامهای ساختگی تشکر، تلاش میکنند اعتماد کاربران را جلب کنند و با وعدههایی مانند «بدون ضامن»، «بدون سود» و «پرداخت فوری»، آنها را فریب دهند.
همچنین پلیس فتا هشدار داده است که بههیچعنوان نباید به آگهیها و اطلاعیههایی با عنوان وام فوری بدون ضامن که همراه با لینک در فضای مجازی از سوی افراد ناشناس منتشر میشوند، توجه کرد.
پلیس فتا توصیه میکند که برای دریافت وام، فقط به بانکها و مؤسسات مالی معتبر و دارای مجوز مراجعه شود. به گفته پلیس فتا، این کلاهبرداران پس از جلباعتماد قربانیان، از آنها درخواست مبلغی بهعنوان پیشپرداخت، کارمزد یا هزینه ثبتنام میکنند و پس از دریافت این مبالغ، دیگر خبری از وام نیست و کسی نیز پاسخگو نخواهد بود. در مواردی حتی پس از بارگذاری مدارک هویتی در سایتهای جعلی، نهتنها خبری از وام نبوده، بلکه به نام قربانی بدهی بانکی نیز ثبت شده است.
پلیس فتا پایتخت با تولید انیمیشنی به نام «امین و ثمین» تلاش دارد آگاهی عمومی را نسبت به این تهدیدات افزایش دهد و از شهروندان خواسته است در صورت مواجهه با چنین مواردی، از طریق شماره ۰۹۶۳۸۰ با مرکز فوریتهای سایبری تماس بگیرند.