راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

اتحاد، روزنه امیدی در اکوسیستم اقتصاد دیجیتال است

در آخرین نشست کمیسیون تحول، نوآوری و بهره‌وری اتاق بازرگانی تهران که با حضور نمایندگانی از انجمن تجارت الکترونیک استان تهران و اتحادیه کسب‌وکارهای مجازی تشکیل شد، علاوه بر ارائه گزارشی از عملکرد این نهادها و بررسی انتخابات اخیر اتحادیه، بر ضرورت هم‌افزایی، همراهی و همکاری تشکل‌ها در پیگیری مشکلات بخش خصوصی تاکید شد

بیست و سومین نشست کمیسیون تحول، نوآوری و بهره‌وری اتاق بازرگانی تهران به‌صورت مشترک با انجمن تجارت الکترونیک تهران با حضور جمع کثیری از فعالان حوزه تجارت الکترونیک برگزار شد. در این نشست که به بررسی چالش‌های کسب‌وکارهای آنلاین در حوزه تجارت الکترونیک اختصاص داشت، اعضای جدید هیئت‌مدیره اتحادیه کسب‌وکارهای مجازی نیز حضور داشتند و از احیای این اتحادیه سخن به میان آمد.

در آغاز این نشست، رئیس کمیسیون با اشاره به نشست‌های مختلفی که با نهادهای مختلف برای رفع چالش‌های فضای اکوسیستم اقتصاد دیجیتال و استارت‌آپی کشور عنوان کرد که در نشست مشترکی که با شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی استان تهران با حضور نمایندگان قوه قضاییه برگزار شده است، مسئله رمزارزها مطرح شده و کمیسیون تلاش کرده است که مشکل صرافی‌های رمزارز حل شود.

به گزارش روابط‌عمومی اتاق بازرگانی تهران، مازیار نوربخش گفت: این نشست، آخرین جلسه کمیسیون تحول، نوآوری و بهره‌وری اتاق تهران در سال ۱۴۰۳ است. در طول سال جاری ما به موضوعات مختلفی از مشکل سرعت و کیفیت اینترنت گرفته تا کسب‌وکارهای مجازی، فین‌تک‌ها، رفع فیلترینگ و… را پیگیری کردیم. شاید امروز زمان ارزیابی نباشد؛ اما ما همیشه سعی کردیم تلاشمان را بکنیم و نهایت پذیرش را در برابر انتقادات و پیشنهادها داشته باشیم. سال آینده هم در حد توان مسائل اقتصاد دیجیتال کشور را پیگیری خواهیم کرد.

مازیار نوربخش تأکید کرد که درهای اتاق تهران و کمیسیون نوآوری برای تمام اتحادیه‌ها، انجمن‌ها و تشکل‌های حوزه اقتصاد دیجیتال باز است چرا که این باور قلبی وجود دارد که اتحاد و با هم بودن تشکل‌ها توان بخش خصوصی را برای چانه‌زنی و مطالبه‌گری بالا می‌برد.


شرایط فضای کسب‌وکار ناامیدکننده است


در ادامه این نشست، رئیس انجمن تجارت الکترونیک، با اشاره به مشکلات زیاد فضای کسب‌وکار در اکوسیستم اقتصاد دیجیتال عنوان کرد که وضعتی کنونی، شرایط بی‌دولتی است که امید چندانی به حل مشکلات وجود ندارد.

نیما قاضی گفت: این روزها دائماً با تعطیلی به‌خاطر آلودگی هوا یا ناترازی انرژی مواجهیم اما این تعطیلی هم چندان قاعده‌مند نیست. مثلاً یک روز یک بانک کار می‌کند؛ اما یک بانک دیگر تعطیل است. همین امروز بانکی که چک ما را نقد می‌کرد باز بود؛ اما بانکی که قرار بود به‌ حساب ما پول واریز کند، تعطیل بود و ما در آستانه برگشتن خوردن چک قرار گرفته بودیم.

  او ادامه داد: ما تلاش داریم سهم ۱۰ درصدی اقتصاد دیجیتال از تولید ناخالص داخلی کشور را فرمولیزه کنیم و با مقامات ارشد دولت صحبت کنیم. متأسفانه شرایط کنونی باعث شده است تا بسیاری از صاحبان کسب‌وکارها در عین اینکه تلاش و کوشش زیادی که دارند، امید چندانی نداشته باشند. اینکه یک روز برق و یک روز گاز قطع است، یک روز همه ادارات و سازمان‌ها تعطیل هستند و بوروکراسی اداری کشور می‌خوابد، باعث ناامیدی کسب‌وکارهاست.


  رویکرد نهادها، محدودیت و بستن نباشد


  نایب‌رئیس اتاق بازرگانی تهران نیز در این نشست طی سخنانی به فعالیت نهادهای بخش خصوصی از جمله اتاق تعاون، اتاق اصناف و اتاق بازرگانی پرداخت و گفت: محمدحسن امین‌الضرب می‌توانست؛ مانند بسیاری از دیگر فعالان اقتصادی، چه در دوران خودش و چه در دوران امروز، به کسب‌وکار خودش بپردازد؛ اما سعی کرد در لبه همکاری حاکمیت و بخش خصوصی کار کند و روزنه‌ای باز کند که ۱۴۱ سال است کار می‌کند و به یک نهاد پابرجا تبدیل شده است.

  به گزارش روابط‌عمومی اتاق تهران، رضا قربانی ادامه داد: دیگر نهادهای بخش خصوصی هم باید پشتیبان فعالان اقتصادی و کسب‌وکارها باشند؛ نه اینکه روش و منش و رویکردشان محدودیت و پلمب کردن و فیلتر کردن باشد، به‌ویژه در حوزه اقتصاد دیجیتال که اساساً با این ادبیات ناهمخوانی دارد.

  او ادامه داد: امروز لندتک‌ها در حال کوچک کردن سهم بازار لیزینگ‌ها هستند و به همین دلیل لیزینگ‌ها برای بستن لندتک‌ها تلاش می‌کنند. همچنین هجمه زیادی به پلتفرم‌های فروش طلا وارد می‌شود درحالی‌که بیشترین محدودیت‌ها برای پلتفرم‌های آنلاین در نظر گرفته می‌شود.

  قربانی با اشاره به اینکه سازمان نظام صنفی یارانه‌ای بزرگ‌ترین تشکل حوزه اقتصاد آی‌تی است، ابراز امیدواری کرد که احیای اتحادیه کسب‌وکارهای مجازی، روزنه امیدی در شرایط سخت فضای کسب‌وکار باشد و بتواند با وجود همه مشکلات با گفت‌وگو و مذاکره با حاکمیت و دولت کار را پیش ببرد و منشأ اتفاق‌های بزرگی باشد.


  گزارش عملکرد انجمن تجارت الکترونیک


  در ادامه دبیر انجمن تجارت الکترونیک استان تهران گزارش از عملکرد این تشکل بخش خصوصی در سال ۱۴۰۳ ارائه و عنوان کرد که این انجمن در حال حاضر ۶۴ عضو دارد که ۱۸ عضو آن در سال جاری به انجمن پیوسته‌اند و این امیدواری وجود دارد که در سال آینده شرکت‌های بیشتری به انجمن ملحق شوند.

  به گزارش روابط‌عمومی اتاق تهران، مریم نجفی گفت: ما در حال یادگیری کار صنفی هستیم. انجمن زیر نظر اتاق بازرگانی تهران در سال ۹۸ ثبت شده اما از سال ۱۴۰۰ فعالیت به طور جدی آغاز شد. چهار کمیسیون فعال با عناوین «قوانین و مقررات»، «اینترنت و زیرساخت»، «سلامت دیجیتال» و «ریتیل‌تک» داریم که به‌عنوان بازوهای انجمن فعالیت می‌کنند.

  او افزود: از دل این کمیسیون‌ها گزارش‌ها و کارهایی بیرون می‌آید که هم مطالبه عمومی است و هم حقوق حقه کسب‌وکارهای این حوزه است. ما تلاش داریم با نهادهای دولتی، حاکمیتی، قانون‌گذاری و سیاست‌گذار تعامل و گفت‌وگو داشته باشیم و مطالبات کسب‌وکارها و اصناف این حوزه را به گوش تصمیم‌گیران برسانیم.

  نجفی اتفاق‌هایی مانند عدم تعامل سازمان تأمین اجتماعی با کسب‌وکارها، محدودیت‌های جدید برای کسب‌وکارهای حوزه سلامت دیجیتال، بسته شدن درگاه دیجی‌کالا، کیفیت اینترنت و… را از جمله مشکلاتی دانست که در سال جاری رخ داده است. او از رسانه‌های حوزه آی‌تی و اقتصاد دیجیتال نیز تشکر کرد که در کنار کسب‌وکارهای بخش خصوصی بودند و پیشنهادها و مطالبات آنها از دولت و حاکمیت را انعکاس دادند و باعث شدند تا صدای بخش خصوصی شنیده شود.

  دبیر انجمن تجارت الکترونیک تهران اعلام کرد که این نهاد تلاش دارد که در کار صنفی، رویکرد مشخصی داشته باشد و در کنار فعالیت‌های واکنشی، فعالیت‌هایی نیز از جنس مشارکت داشته باشد که نمونه آن مشارکت فعال انجمن در قانون تدوین مسئولیت پلتفرم‌هاست.

  مریم نجفی افزود: در ارتباط با برخی از موضوعات که نیازمند افزایش آگاهی باشد، اطلاع‌رسانی‌های لازم صورت پذیرفته گرفته و بخش دیگری از اقدامات، کارهای مشاوره‌ای است و اگر قرار باشد قانون‌گذار قانونی را تدوین و تصویب کند باید نظرات تخصصی اعضای انجمن را دریافت کند.

  محمد خلج، عضو هیئت‌مدیره انجمن تجارت الکترونیک، نیز در سخنانی عنوان کرد که انجمن در زمانی شکل گرفت که فقدان یک تشکل صنفی منسجم احساس می‌شد و انجمن تجارت الکترونیک در این دوره تلاش کرد تا صدای واحد صنف را به گوش مسئولان برساند.

  او گفت: ایجاد این انجمن کار ارزشمندی بوده است و ما هم تلاش کردیم تا انجمن مسیر سازنده‌ای را در پیش بگیرد. اگرچه در این مسیر با مشکلات متعددی مواجهیم اما تلاش کردیم تا مسائل مختلفی از جمله سرعت بالای قانون‌گذار برای تدوین و تصویب قوانین، مشکل داده‌ها و اطلاعات و حفاظت از آنها، مسئله اعطای معافیت‌های مالیاتی و… را پیش ببریم و پیگیری کنیم.

  نیما فاضلی، رئیس کمیسیون سلامت دیجیتال انجمن تجارت الکترونیک استان تهران نیز طی سخنانی به مشکلات عدیده فعالان این حوزه پرداخت و عنوان کرد که در حوزه سلامت همیشه مسائل به‌سرعت امنیتی می‌شود. او همچنین از عدم تعامل سازمان تأمین اجتماعی با پلتفرم‌های حوزه سلامت انتقاد کرد و به نامه معاونت حقوقی رئیس‌جمهوری اشاره کرد که نامه خوبی است که به عنوان پشتیبان بخش خصوصی ارائه شده است. او گفت: مشکلات فراوانی برای پلتفرم‌های حوزه سلامت وجود دارد و درخواست‌هایی از سوی نهادهای مسوول گفته می‌شود که با هم در تعارض است.


  احیای یک تشکل بخش خصوصی


  در بخش دوم این جلسه باتوجه‌به انتخابات اخیر اتحادیه کسب‌وکارهای مجازی، از اعضای هیئت‌مدیره این تشکل دعوت شد تا در مورد رویکرد اتحادیه در دور جدید سخن بگویند.

  ابتدا رئیس اتحادیه کشوری کسب‌وکارهای مجازی، ضمن اشاره به موضوع فعالیت مجدد این اتحادیه به بیان دستاوردهای آن پرداخته و برنامه‌های پیش روی اعضای جدید هیئت‌مدیره این اتحادیه را تشریح کرد.

  به گزارش روابط‌عمومی اتاق تهران، رضا الفت‌نسب گفت: یکی از مهم‌ترین دستاوردهای اتحادیه کسب‌وکارهای مجازی در حوزه مجوزها بوده است. در گذشته، کسب‌وکارهای آنلاین باید مجوزهای متعددی دریافت می‌کردند که در حال حاضر با تشکیل این اتحادیه، فقط نیاز به مجوز اتحادیه خواهند داشت. البته اینکه اختیار صدور مجوز با اتحادیه‌هاست، ریسک‌هایی را هم در بر دارد از جمله اینکه مطابق با مواد قانون، اگر کسب‌وکاری مجوز اتحادیه نداشته باشد، پلمب خواهد شد یا اینکه اتحادیه می‌تواند آن را به‌صورت موقت تعطیل کند.

  او بر ضرورت تسهیل خودتنظیم‌گری برای کسب‌وکارها تأکید کرد و گفت: باید همانند تجربه کسب‌وکارهای بزرگ، مدل خودتنظیم‌گری در اتحادیه نیز اجرا شود. کسب‌وکارهایی که این مدل را اجرا می‌کنند با مشکلات کمتری روبه‌رو می‌شوند؛ بنابراین، فراهم کردن امکان خودتنظیم‌گری برای کسب‌وکارها، یکی از مواردی است که باید در اتحادیه بادقت دنبال شود.

  پشوتن پورپزشک، عضو هیئت‌مدیره اتحادیه کسب‌وکارهای مجازی، نیز طی سخنانی با اشاره به مشارکت تشکل‌ها در انتخابات این اتحادیه عنوان کرد که باتوجه‌به تعطیلی اتحادیه در سه سال اخیر، مشکلات انباشته‌ای وجود دارد و علاوه بر مسائل مربوط به مجوزها، سایر چالش‌ها نیز باید به‌صورت موازی پیگیری و انجام شود. از یک سو مطالبه‌هایی از سمت حاکمیت وجود دارد و از سمت دیگر، کسب‌وکارها مطالباتی دارند که نیاز به بررسی و پیگیری دارد.

  همچنین رزا مجتهدزاده، دیگر عضو اتحادیه هیئت‌مدیره این اتحادیه، به امور معوقه از دوره‌های قبل اشاره و اظهار امیدواری کرد که بتوان کارها را به‌سرعت پیش برد. او با تأکید بر استفاده از نگاه داده‌محور برای رفع چالش‌های موجود در این حوزه، گفت: باید مشکلات به‌صورت دقیقی مدیریت شود و اولویت‌ها و نیازهای کسب‌وکارهای اعضای اتحادیه شناسایی و در جهت رفع آنها اقدام شود.

  نایب‌رئیس کمیسیون تحول، نوآوری و بهره‌وری اتاق تهران در پایان این نشست بر ضرورت استفاده از ظرفیت‌های حقوقی اتاق تهران تأکید کرد. سعید رسول‌اف گفت: می‌توان جهت احقاق حقوق فعالان بخش خصوصی با دعوت از نمایندگان نهادهای مرتبط از جمله دیوان عدالت اداری در جلسات تخصصی، نظرات فعالان اقتصادی بخش خصوصی، اصناف و تشکل‌ها را به آنها انعکاس داد و مشکلات را تا رفع آن پیگیری کرد.

  او ابراز امیدواری کرد که هم‌افزایی تشکل‌های بخش خصوصی اعم از کمیسیون، انجمن تجارت الکترونیک، اتحادیه کسب‌وکارهای مجازی و سایر تشکل‌های بخش خصوصی در این حوزه، موجب شود تا چشم‌انداز مثبتی پیش روی فعالان و صاحبان کسب‌وکارهای اکوسیستم اقتصاد دیجیتال قرار گیرد.

منبع اتاق بازرگانی تهران
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.