راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

بانک مرکزی رگولاتور مناسب صنعت رمزارز نیست، دولت پادرمیانی کند

امیرحسین راد، مدیرعامل نوبیتکس در چهارمین رویداد ۹ ژانویه به چالش‌های رگولاتوری حوزه رمزارزها در کشور پرداخت

 امیرحسین راد، مدیرعامل نوبیتکس، در چهارمین رویداد ۹ ژانویه به چالش‌های اکوسیستم رمزارز کشور از ابتدا تاکنون پرداخت. او در ارائه‌ای با عنوان «اکوسیستم دارایی دیجیتال و توسعه نوآوری در ایران» ضمن بررسی مسیر پرچالش رشد صنعت رمزارز در کشور، به مشکلات تنظیم‌گری در این حوزه پرداخت و با انتقاد از سیاست‌های ناهماهنگ، تأکید کرد که مشکل اصلی صنعت رمزارز و بلاکچین، نبود تنظیم‌گری نیست، بلکه «تنظیم‌گری ناکارآمد و برخلاف اصول» است. در ادامه متن کامل صحبت‌های مدیرعامل نوبیتکس در چهارمین رویداد ۹ ژانویه را می‌خوانید.


 بانک مرکزی، تنظیم‌گر مناسبی برای حوزه رمزارز نیست


 هرچه ما می‌خواهیم در مورد مسئله تنظیم‌گری صحبت نکنیم و از این موضوع فاصله بگیریم، متأسفانه اجازه نمی‌دهند. ما تمایل داریم درباره پیشرفت‌ها و نوآوری‌هایی که به‌خصوص در زمان‌های مناسب بازار در حال اتفاق افتادن است، صحبت کنیم. بااین‌حال، علاوه بر اینکه درگاه‌ها بسته شده، این خبر به گوشمان رسید که سرویس دایرکت‌دبیت هم برای صرافی‌های رمزارزی بسته شده است.

 در رویداد قبلی ۹ ژانویه، ارائه‌ای با عنوان «آیا بانک مرکزی اساساً تنظیم‌گر خوبی برای حوزه فناوری‌های مالی نو است یا خیر؟» داشتم که در آن اعلام کردم پاسخ این سؤال به دو دلیل منفی است. اولاً سابقه تجارب بانک مرکزی با حوزه‌های فین‌تک، مثل لندتک یا حوزه پرداخت‌یاری، موفق نبوده است. از طرفی هم به دلایل بنیادین، ساختار تنظیم‌گری نوآورانه در بانک مرکزی هیچ‌وقت شکل نمی‌گرفت. پیشنهاد من این بود که برای حل این مسئله ما نیاز به یک تغییر ساختار در شیوه تنظیم‌گری داریم.

 امروز متأسفانه ما شاهد تکرار سرنوشتی مشابه سایر صنایع فناوری مالی و فین‌تک، برای حوزه رمزارز هستیم. البته حوزه رمزارز یک تفاوت بنیادین با سایر حوزه‌های فین‌تک هم دارد. ماهیت رمزارز اساساً با موضوعاتی که تحت نظارت و کنترل بانک مرکزی بوده، متفاوت است. مثل این است که بخواهیم تنظیم‌گری پلتفرم‌های تاکسی آنلاین را به دست سازمان تاکسیرانی بسپاریم. تجربه تنظیم‌گری در بانک مرکزی به هر شکلی هم که اتفاق بیفتد، با شکست مواجه خواهد شد.


 بزرگ‌ترین خالی‌فروشان دنیا، دولت‌ها هستند


 یکی از اتهاماتی که همواره به اکوسیستم رمزارز وارد کرده‌اند، این است که ما با شفافیت مشکل داریم، اما واقعیت این است که بر خلاف این ادعاها، اکوسیستم رمزارز همیشه پا پیش گذاشته و تاکنون بیش از پنج سند تنظیم‌گری را به نهادهای مختلف پیشنهاد داده است.

 مشکل تنظیم‌گری نیست؛ بلکه تنظیم‌گری بد و بر خلاف اصول است. بعضاً هم اتهاماتی مثل خالی‌فروشی به این اکوسیستم می‌زنند، اما واقعیت این است که ما می‌دانیم بزرگ‌ترین خالی‌فروشان دنیا، دولت‌ها هستند. امروز که ما اینجا ایستاده‌ایم، حدود شش تا هفت سال از عمر این اکوسیستم در ایران می‌گذرد. من پیشنهاد می‌دهم که تاریخچه این اکوسیستم (قبل و بعد از آن) را مجموعه راه پرداخت به شکل یک مستند تهیه کند. در این مدت من شاهد بودم که این اکوسیستم از یک نهال کوچک که شاید تعداد کل کاربران آن زیر ۱۰۰ هزار نفر بود، امروز به یک بازیگر بزرگ و بخش مهم از صنعت اقتصاد دیجیتال تبدیل شده است.

ببینید: گزارش تصویری چهارمین رویداد ۹ ژانویه


 رئیس‌جمهور و دولت پادرمیانی کنند


 امروز ایران یکی از بازیگران مهم منطقه خاورمیانه با بیش از ۱۵ میلیون کاربر، ده‌ها کسب‌وکار و هزاران نیروی نخبه، است؛ اما متأسفانه رویه‌ای که امروز ما شاهد آن هستیم، در شأن این کشور و حتی دولت هم نیست. به باور من، بخش خصوصی قدرتمند، یکی از المان‌های مهم در حکمرانی است که به حل مسائل کشور کمک می‌کند. شاید برای کسانی که به‌تازگی وارد این صنعت شده‌اند، این چالش‌ها جدید باشد؛ اما واقعیت این است که از روز شکل‌گیری این صنعت در ایران ما چالش‌های بسیار بیشتر و بزرگ‌تری هم داشتیم. این چالش‌ها نه فقط داخلی، بلکه خارجی هم بودند. برخلاف رقبایی که در فضای آزادتری در خارج از ایران فعالیت می‌کردند، ما بعضاً چالش‌های مربوط به فیلتر شدن دامنه، ازدست‌دادن دامنه خارجی، حذف از پلی‌استور و… را داشتیم. از نظر چالش‌های داخلی هم به‌عنوان‌مثال در سال ۱۳۹۷، زمانی که چندین ماه بود از شکل‌گیری پلتفرم‌هایی مثل نوبیتکس و اکسیر می‌گذشت، تمام دامنه‌های مرتبط با پلتفرم‌های رمزارزی فیلتر شدند و رفع این مشکل حدود یک سال طول کشید. بعدتر هم در سال ۱۴۰۰، بحث بسته‌شدن درگاه‌ها مطرح شد. در آن زمان با درایت دولت وقت این اتفاق نیفتاد. بعدتر اما با چالش‌هایی مثل محدودیت واریز ۲۵ میلیون تومانی مواجه بودیم. صنعت رمزارز و بلاکچین همیشه با چالش‌هایی ازاین‌دست مواجه بوده است اما چالشی که امروز با آن مواجه هستیم شاید از نظر شدت، به واسطه بزرگ‌تر شدن اکوسیستم و همچنین طولانی شدن این موضوع، چالش جدی‌تری است.

 فکر می‌کنم همان‌طور که در گذشته هم توانستیم از این چالش‌ها گذر کنیم، امروز هم اگر این اکوسیستم در کنار یکدیگر و روی اصول خودشان بایستند، می‌توانند از این مانع هم گذر کنند. روزگاری شاید سهم بازار کریپتو از کل دارایی‌های دنیا زیر ۱۰۰ میلیارد دلار بود، اما امروز شاهد این هستیم که ارزش بازار کریپتو نزدیک به ۴ تریلیون دلار شده است. همان‌طور که در تمام این سال‌ها ما توانستیم این نهال کوچک را با همه چالش‌های موجود تنومند کنیم، در ادامه هم این اتفاق خواهد افتاد.

 در این تنش و اختلافی که پیش آمده، ما همچنان بر سر اصول خود ایستاده‌ایم و از تنظیم‌گری درست در جای مناسب، قطعاً حمایت می‌کنیم. گفت‌وگو و تعامل درست با بخش خصوصی، تنها راه نجات و گذر از این مسئله است؛ چرا که بخش خصوصی قدرتمند و حمایت از آن، در نهایت به رشد منافع بلندمدت کشور کمک خواهد کرد. چیزی که امروز ما شاهد آن هستیم، این است که به‌نوعی رفتارها به شکل لجبازی مشاهده می‌شود. من فکر می‌کنم صرفاً با لجبازی و استفاده از قدرت قاهره، چیزی که در نهایت نابود می‌شود، امید جوانان این کشور خواهد بود.

 در پایان من از رئیس‌جمهور محترم و همچنین دولت تقاضا می‌کنم به این مسئله ورود کنند و با پادرمیانی، کاری کنند که صدای فعالان این اکوسیستم و مسائلی که دارند، شنیده شود تا از بروز آسیب بیشتر به این اکوسیستم، امید ساخته شده و همچنین محصولاتی که با خون‌دل‌ها در کشور ساخته شده است، جلوگیری شود.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.