راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

حیات بلاکچین در گرو حیات کامیونیتی آن و توسعه روش‌های تصمیم‌گیری مناسب در آن است

هفتمین پیش‌رویداد با وبینار نقش کامیونیتی‌های تخصصی در توسعه پروژه‌های بلاکچینی با حضور امید آجرلو برگزار شد

جمعه، ۲۸ دی‌ماه، ششمین وبینار از سری وبینارهای پیش‌رویداد رویداد ۹ ژانویه برگزار شد. چهارمین رویداد ۹ ژانویه در کمتر از یک هفته، ۲ بهمن‌ماه در سالن هزارنفره ضرغام مانند همیشه بزرگ‌ترین گردهمایی فعالان اکوسیستم حوزه رمزارز خواهد بود. اما تولید محتوای این رویداد بزرگ از هفته‌ها قبل شروع شده است که پیش‌رویدادها از مهم‌ترین آن‌ها هستند. در این پیش‌رویداد مسائل بسیاری از جمله تنظیم‌گری در رمزارز، نقش هوش مصنوعی در این حوزه و بایدها و نبایدهای ترید مطرح شده است.

امید آجرلو، مدیر پروژه فنی گروه تیوا، در هفتمین پیش‌رویداد با عنوان «وبینار نقش کامیونیتی‌های تخصصی در توسعه پروژه‌های بلاکچینی» در مورد اهمیت کامیونیتی در پروژه‌های بلاکچین و روش پیاده‌سازی حکمرانی غیرمتمرکز روی فضای بلاکچین صحبت کرد.


نوآوری و تصمیم‌گیری مهم‌ترین نقش کامیونیتی در صنعت بلاکچین


امید آجرلو کارشناس ارشد طراحی تولید نرم‌افزار که از سال ۲۰۱۶ در فضای بلاکچین فعالیت می‌کند، در ابتدای جلسه مفهوم انجمن (معادل فارسی کامیونیتی) را توضیح داد: «برای ما ایرانی‌ها کلمه انجمن ناخودآگاه به معنای یک محفل کوچک مثلاً ۴۰ تا ۵۰ نفری است؛ ولی کامیونیتی در صنعت بلاکچین گروهی بین‌المللی و با تعدادی بالای هزار نفر است.»

امید آجرلو در ابتدا و برای ورود به بحث مفهوم غیرمتمرکزسازی را تشریح کرد که بلاکچین غیرمتمرکزسازی را توسط بیت‌کوین در صنعت نرم‌افزار پیاده‌سازی کرد. او توضیح داد: «برای دیتا سولوشن بلاکچین و تعهدی که فناوری بلاک‌چین برای غیرمتمرکزسازی دارد، کامیونیتی بسیار مهم است. مخصوصاً که دو بعد اساسی نوآوری و تصمیم‌سازی فقط توسط یک کامیونیتی تحقق پیدا می‌کند.»

او ادامه داد: «در مستندی که در پیش‌رویداد نمایش داده شد، نشان داده شده بود که مفهوم غیرمتمرکزسازی از مفهوم متمرکز نشئت گرفته است. ساتوشی ناکاموتا در سال ۲۰۰۹ کامیونیتی ایجاد کرد که خودش تصمیم‌گیر آن بود. اما با ناپدید شدن ساتوشی، تصمیم‌گیری بر عهده انجمن منتقل شد.»

او در توضیح اینکه چرا انجمن‌ها برای توسعه نوآوری و تصمیم‌گیری مهم هستند به تاریخچه بلاکچین پرداخت و بیان کرد: «نسل اول، بیت‌کوین، تنها تراکنش‌های مالی را غیرمتمرکزسازی کرد. نسل دوم، اتریوم، لایه اپلیکیشن و لایه دیتابیس را هم به‌صورت غیرمتمرکزی آورد. نسل سوم که شامل خیلی از کوین‌ها می‌شود، در تلاش هستند که مشکلاتی نسل اول و دوم را برطرف کنند. این ارائه راه‌حل تنها از طریق کامیونیتی تخصصی امکان‌پذیر هست.»

به عقبده امید آجرلو، پایداری صنعت بلاکچین به عوامل مختلفی از جمله کاهش انرژی بستگی دارد. کامیونیتی‌ها نقش بسیار مهم در تحقق این پایداری و ارائه راه‌حل برای این کار ایفا می‌کنند. او با اشاره به کاهش انرژی توضیح داد: «اثبات کار در نسل اول و دوم بلاکچین انرژی زیادی مصرف می‌کرد و باید راهکارهایی ارائه می‌کردیم که مصرف انرژی را کاهش دهیم. الگوریتم‌های اجماع متفاوتی به وجود آمدند که مصرف انرژی را کم کنند که در واقع از ماینرها و ولیدیتورها کامیونیتی‌ای به وجود می‌آیند.»

نکته بعدی نقش انجمن‌ها در روند تصمیم‌گیری است. با ایجاد یک انجمن ادامه حیات بلاکچین به این انجمن متصل می‌شود. یکی از چالش‌های مهم در تحکم انجمن‌های بلاکچین سیستم تصمیم‌گیری است. ارائه راهکارهای غیرمتمرکز در بستر بلاکچین تصور آینده‌ای را که تمام انسان‌های جهان بدون نیاز به حکومت بتوانند در تمام تصمیم‌گیری‌ها مشارکت کنند، ممکن ساخته است. این آینده به عقیده امید آجرلو حتمی است. اما برای رسیدن به این هدف پژوهش در حوزه انجمن‌ها و آزمون و خطا در این حوزه ضروری است.

امید آجرلو در ادامه اشاره کرد که انجمن‌ها می‌توانند در ایجاد اعتماد و اعتبار، ارتقای مقیاس‌پذیری، حل مشکلات فنی در پذیرش پروژه‌ها، توسعه پروژه‌ها و همچنین ایجاد حس تعلق و انگیزه در افراد نقش مهمی ایفا کنند. کامیونیتی‌ها در توسعه پروژه مشارکت می‌کنند و سرمایه اولیه جهت پیاده‌سازی ایده اولیه را دارند. از طرفی افزایش آگاهی، تبلیغات، مدیریت و حکمرانی پروژه‌ها را بسیار راحت‌تر می‌کنند و امکانات لازم برای حفظ امنیت و مقابله با تهدیدها را دارند.


در نهایت ۱۰ بلاکچین اصلی خواهیم داشت


او در پاسخ به میثم سلیمانی، گرداننده پیش‌رویداد، چالش‌های حکمرانی غیرمتمرکز را توضیح داد. یکی از این موانع تسخیر حاکمیت و از بین رفتن ماهیت اولیه انجمن‌ها است. او توضیح داد: «در پروژه‌های کریپتو بعد از مدتی یک سری افراد خاص بر انجمن مسلط می‌شوند. این مشکلات هست و به مرور زمان با یک سری مکانیزم‌های متعادل‌سازی قدرت از تمرکزگرایی سیستم ممانعت می‌شود.»

توسعه پروژه‌های جداگانه و ایجاد بلاکچین جدید به جای همکاری با هم مورد بعدی است. اما سؤال اینجاست که چرا بسیاری از پروژه‌ها به جای همکاری، بلاکچین‌های جدید می‌سازند؟ یکی از دلایل مهم این است وارد شدن نگاه آبجکت‌اورینتد (Object-Oriented) که به فناوری بلاکچین که این امکان را می‌دهد که داده‌ها به‌صورت آبجکت ذخیره‌سازی شوند، نیاز به ایجاد بلاکچین‌های جدید دارد.

دلیل دیگر، زمان‌بر بودن فرایند توسعه بلاکچین‌ها است درحالی‌که طبق آمار امکان ساخت بلاکچین جدید در شبکه‌هایی مانند کازموس (Cosmos) و پلتفرم‌های مشابه در عرض نیم ساعت یا یک ساعت ممکن است.

او در ادامه بیان کرد: «بااین‌حال، به نظر می‌رسد که در آینده نزدیک شاهد ظهور چند بلاکچین اصلی خواهیم بود و به احتمال زیاد، در نهایت تنها پنج تا ده بلاکچین عمده در فضای کریپتوکارنسی باقی خواهند ماند. این تغییرات می‌تواند موجب تکامل بیشتر فناوری بلاکچین و رشد آن در صنایع مختلف شود.»


فورک‌های بیت‌کوین ضرورت حکمرانی را پررنگ کرده‌اند


در پایان امید آجرلو با اشاره به شکل‌گیری فورک‌ها در نسل اول بلاکچین‌ها به دلیل اختلافات در تصمیم‌گیری‌ها ضرورت ایجاد مدل‌های حکمرانی جدید در بلاکچین‌ها را توضیح داد. ایجاد مدل‌های حکمرانی در بلاکچین‌ها به مشارکت فعال‌تر افراد در تصمیم‌گیری‌ها و پیشبرد پروژه‌ها کمک می‌کند. این مدل‌ها به کاربران و توکن‌هولدرها این امکان را می‌دهند که در فرایند تصمیم‌گیری و آینده‌نگری پروژه‌ها مشارکت داشته باشند، بدون آنکه نیاز به فورک و تقسیم شدن پروژه‌ها باشد. مشارکت در این تصمیم‌گیری‌ها به ایجاد یک جامعه (کامیونیتی) قوی و مستحکم از کاربران و سرمایه‌گذاران بلاکچین‌های مختلف منجر می‌شود.

در این راستا، بلاکچین‌ها به دو نوع اصلی کامیونیتی تقسیم می‌شوند: کامیونیتی‌های تخصصی و کامیونیتی‌های عمومی. کامیونیتی‌های تخصصی معمولاً در قالب مدل‌های حکمرانی خاصی فعالیت می‌کنند که در آن‌ها مشارکت‌کنندگان می‌توانند در تصمیم‌گیری‌های کلیدی اثرگذار باشند.

علاقه‌مندان می‌توانند برای دسترسی به فایل ارائه روی لینک زیر کلیک کنند.

چهارمین رویداد ۹ ژانویه با هدف توسعه اکوسیستم‌های بلاک‌چین، رمزارز و دارایی دیجیتال کشور ۲ بهمن‌ماه ۱۴۰۳ از ساعت ۱۳ تا ۲۰ در سالن همایش ضرغام توسط کارخانه نوآوری رسانه راه‌کار برگزار می‌شود. رویدادی که از سال ۱۴۰۰ هر سال بزرگ‌تر از سال گذشته برگزار شده و فعالان اکوسیستم رمزارزی را دور هم گرد آورده است. این رویداد بستر مناسبی برای تجدید دیدار اعضای اکوسیستم با یکدیگر، شبکه‌سازی، تبادل اطلاعات و صحبت کردن از تجربه‌های شکست و موفقیت کسب‌وکارها است و از بخش‌ها و محورهای مختلفی تشکیل شده است. علاقه‌مندان به شرکت در این وبینار می‌توانند از طریق این لینک نسبت به ثبت‌نام اقدام نمایند.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.