پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
رفتارهای قهری رگولاتور باعث زیرزمینی شدن فعالیتها میشود
گفتوگو با سامان بیرقی، رئیس هیئتمدیره اوامپی فینکس که معتقد است بزرگترین چالش صرافیهای رمزارزی کشور برخوردهای قهری رگولاتور با آنها است
چیزی تا برگزاری رویداد ۹ ژانویه نمانده است؛ رویدادی که قرار است برای چهارمین بار برگزار شود تا بستر تعامل و همافزایی بازیگران و فعالان اکوسیستم بلاکچین و رمزارز کشور باشد و به آنها این فرصت را بدهد تا درباره چالشها و برنامههایی که دارند صحبت کنند و از دستاوردها، شکستها و موفقیتهای یکدیگر باخبر شوند.
در آستانه برگزاری این رویداد، به سراغ سامان بیرقی، رئیس هیئتمدیره اوامپی فینکس، یکی از حامیان اصلی این دوره از رویداد، رفتیم تا با او درباره اقداماتی که در سال ۱۴۰۳ انجام دادهاند، برنامههایی که برای سال آینده دارند و چالشهایی که توسعه کسبوکارشان را به تعویق میاندازد، صحبت کنیم. بیرقی معتقد است که بزرگترین چالش اکوسیستم بلاکچین و رمزارز کشور برخوردهای قهری رگولاتور است؛ برخوردهایی که به نفع هیچیک از بازیگران اکوسیستم و حتی خود رگولاتور هم نیست و اگر ادامهدار شود، به زیرزمینی شدن فعالیتهای رمزارزی در کشور و ازدسترفتن قدرت رگولاتور برای نظارت بر این حوزه منتهی خواهد شد.
او برگزاری رویدادهایی نظیر ۹ ژانویه را فرصت خوبی میداند که بازیگران اکوسیستم میتوانند از آن استفاده کنند تا هم درباره چالشهایشان و مشکلاتی که دارند، صحبت کنند، هم از تجارب یکدیگر باخبر شوند. در ادامه مروری بر صحبتهای او خواهیم داشت.
سال ۱۴۰۳؛ متمرکز بر مستقل کردن زیرساختهای فنی
اوامپی فینکس که یکی از حامیان اصلی برگزاری رویداد ۹ ژانویه است، در یک سال گذشته بر مسائل گوناگونی نظیر تقویت زیرساختها و امنیت شبکه تمرکز کرده است. سامان بیرقی، رئیس هیئتمدیره اوامپی فینکس در این باره میگوید: «یکی از اقدامات مهم ما در سال ۱۴۰۳، تمرکز بر توسعه زیرساختهای فنیمان بود. ما در سالی که روبهپایان است، زیرساختهای فنیمان را با هزینه زیاد مستقل کردیم و زیرساختهایی مختص به پلتفرم خودمان ایجاد کردیم که خیالمان را از بحثهای فنی راحت کند. بعدازاین جابهجایی با تقویت تیمهای فنیمان به سمت ارتقای امنیت در سطح پلتفرم و شبکهمان رفتیم تا این اطمینان را پیدا کنیم که ریسک هک یا نفوذ به حداقل مقدار ممکن تقلیل یابد.
علاوه بر این، استخر مشارکت اوامپی فینکس را هم ایجاد کردیم که در واقع، افراد میتوانند در آن با حفظ اصل سرمایهشان درآمد رمزارزی داشته باشند. معاملات تعهدی و ارائه اعتبار آنی به افراد نیز از دیگر خدمات و محصولات نوین است که در سال ۱۴۰۳ روی آنها کار کردهایم.»
بنا بر صحبتهای او، این صرافی رمزارز چیزی بیش از چهار میلیون و دویست هزار کاربر دارد که بخش زیادی از آنها فعال هستند. همچنین، این صرافی در یک سال گذشته ۲۲ میلیون معامله انجام داده است که نسبت به دو سال گذشته افزایش نرخ رشد آن را نشان میدهد.
رفتارهای قهری و اعمال سلبی رگولاتور ما را شوکه میکند
رگولاتوری، رگولاتوری و رگولاتوری! کلیدواژهای پرتکرار که از دهان مدیران کسبوکارهای صنعت فناوریهای مالی کشور نمیافتد. بیرقی نیز مانند سایر مدیران فعال در زیستبوم فینتک کشور، بر این باور است که اگرچه مشکلات زیادی سر راه توسعه صرافیهای رمزارز وجود دارد، بزرگترین چالش آنها رگولاتوری است.
او در این باره بیان میکند: «اخیراً بانک مرکزی با هدف حفظ ارزش پول ملی و جلوگیری از بالارفتن نرخ ارز در کشور، درگاههای پرداخت صرافیهای رمزارز را بسته است. بانک مرکزی بر این باور است که این تتر است که باعث افزایش نرخ دلار شده است، درحالیکه اینطور نیست و برعکس، این قیمت دلار بازار آزاد است که به قیمت تتر و معاملات آن جهت میدهد. بانک مرکزی با این رفتارش ما را شوکه و نگران کرد. بهتازگی اسنادی هم از سوی بانک مرکزی و مرکز ملی فضای مجازی منتشر شده است که با وجود کاستیهای احتمالی که دارند، نشاندهنده اراده رگولاتور بهمنظور رگولهکردن حوزه رمزارز در کشور است و به نظرم گام مثبتی در راستای نظمبخشی به زیستبوم رمزارز کشور محسوب میشود.
البته همواره این احتمال وجود دارد که بنا به فقدان ضمانت اجرای لازم و همچنین عدم یکپارچگی تنظیمگری در کشور این اسناد کارایی لازم را نداشته باشند و باچالشهایی در حوزه پیادهسازی و اجرا همراه شوند، اما همینکه رگولاتورها بهمنظور رگولهکردن کسبوکارهای حوزه رمزارز قدمی برداشتهاند، امیدوارکننده است. رگولاتور با رفتارهای قهریاش اعتماد کاربران به صرافیهای رمزارز را از بین میبرد و امید ما را میکشد. چنین رفتارهایی هیچ عایدی برای هیچ فرد یا نهادی نخواهد داشت و سبب میشود کسبوکارها و کاربران حوزه مذکور به سوی بازارهای زیرزمینی سوق داده شوند و این یعنی رگولاتور نمیتواند روی دادهها و رخدادهای مهم این حوزه تسلط داشته باشد و لذا شفافیت و توانایی رصد فعلی او از بین خواهد رفت و در پی آن به دنبال فقدان رصدپذیری، تحلیل و بررسی هم امکانپذیر نخواهد بود.»
بیخبری رگولاتور از کارکردها و مزایای توسعه رمزارزها در ایران
رئیس هیئتمدیره اوامپی فینکس معتقد است که حاکمیت شناخت درستی از کارکردها و مزایای توسعه رمزارزها در ایران ندارد و به همین دلیل است که با صرافیهای رمزارزی و سایر کسبوکارهای این حوزه در کشور برخورد قهری میکند.
او در این باره توضیح میدهد: «رمزارزها میتوانند راهکاری در خصوص خنثیسازی تحریمها تلقی شوند و برای پرداختهای خرد، تجاری و بینالمللی نیز کارکرد داشته باشند. اینکه حاکمیت فکر میکند صرافیهای رمزارز پولشویی میکنند و عامل افزایش نرخ ارز در کشور هستند، باور غلطی است که ریشه در عدم شناخت حاکمیت نسبت به ما دارد. صرافیهای رمزارز همواره خواهان این هستند در فضایی شفاف فعالیت کنند و در راستای رفع دغدغههای رگولاتور مشتاق تعامل با نهادهای تنظیمگر در کشور هستند، اما متأسفانه رگولاتور به قدر کفایت با آنها همراهی نمیکند. برای همین ما امروز در تنگنای رگولاتوری قرار گرفتهایم. البته چالشهای دیگری هم داریم که مهمترین آنها به مقوله امنیت، نفوذپذیری و تحریمها برمیگردد. مصادیق فراوانی وجود دارند که در این مدت بسیاری از داراییهایی با کیف پولهایی با آدرس IP ایران تراکنش داشتهاند، شناسایی و فریز شدهاند.»
سال ۱۴۰۴؛ از جذب نیروی کار امریه تا رقمزدن همکاریهای بینالمللی
اوامپی فینکس قرار است در سال ۱۴۰۴ روی توسعه خدمات فعلیاش متمرکز شود و بهموازات آن وارد بازارهای جدید هم خواهد شد.
بیرقی درباره برنامههایی که برای سال جدید دارند، اظهار میکند: «در سال جدید وارد بازارهایی خواهیم شد که رقبایمان در آنها حضور ندارند؛ بازارهایی که اصطلاحاً به آنها بازارهای گوشهای میگویند. با وجود این، عمده تمرکزمان بر بهبود فرایندها و خدمات فعلیمان خواهد بود. ما از سال ۱۴۰۱ دانشبنیان بودهایم و شرکتهای دانشبنیان میتوانند نخبگان کشور را بهعنوان امریه جذب کنند. ما در سال جدید بهدنبال این هستم تا سهمیه جذب نیروی امریهمان را افزایش دهیم تا از این طریق گامی در خصوص ایجاد امید و انگیزه میان فارغالتحصیلان دانشگاهی برداشته باشیم و ضمن بهکارگیری آنها از مهاجرت نیروی کار نخبه جلوگیری کنیم. علاوه بر این موارد، تلاش خواهیم کرد تا بهعنوان مجری فنی پرداختهای بینکشوری وارد همکاریهای بینالمللی با کشورهایی نظیر فدراسیون روسیه شویم.»
رویداد ۹ ژانویه؛ بستری برای همافزایی
اوامپی فینکس یکی از حامیان اصلی چهارمین دوره رویداد ۹ ژانویه است و دلایل خودش را برای حمایت از این رویداد و شرکت در آن دارد. او در این باره توضیح میدهد: «برگزاری چنین رویدادهایی آگاهی ما را نسبت به فعالیتهای رقبایمان افزایش میدهد و باعث میشود رگولاتورها هم شناخت بهتری نسبت به ما پیدا کنند.
علاوه بر این، چنین رویدادها و نشستهای مشترکی بستر مناسبی بهمنظور همافزایی میان کسبوکارهای گوناگون و رقمزدن فعالیتها و پروژههای مشترک در آینده فراهم میکند. در این رویداد علاوه بر بازیگران اکوسیستم بلاکچین و رمزارز کشور، مدیران و فعالان حوزهها و صنایع دیگری نظیر لندتک، اینشورتک و رگتک هم شرکت میکنند که اتفاق خوبی است، چون این امکان را به ما و آنها میدهد که درباره فعالیتهای مشترکی که میتوانیم انجام دهیم یا کمکهایی که میتوانیم به یکدیگر کنیم، گفتوگو کنیم. ما بر این باوریم که برگزاری چنین رویدادهایی یکی از اتفاقات خوب اکوسیستم بلاکچین و رمزارز کشور است و ما هم باید از آن حمایت کنیم.»