پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
اگر بیتکوین فراگیر شود، بانکها چه وضعیتی پیدا میکنند؟
بیتکوین یکی از اولین نمونههای مفهومی به نام پول رمزنگاریشده است؛ یک پول دیجیتالی امن برای انجام مبادلات قابل استفاده برای همه، در هر کجا و به صورت جهانی. بیتکوین بیشتر پیرامون ایده استفاده از رمزنگاری برای کنترل تولید و انتقال پول طراحی شده تا اینکه متکی بر حاکمیتهای مرکزی باشد و این اولین بار است که چنین سامانهای راهاندازی شده است. اگرچه بیتکوین هنوز در اوایل دوران بلوغ خود به سر میبرد اما بسیاری عقیده دارند بیتکوین میتواند به پول قالب در آینده تبدیل شود. اگر این مساله درست باشد، پس برای بانکها چه معنیای در پی خواهد داشت؟
.
اجازه دهید با مسالهای شروع کنیم که برای خیلیها پیچیده است؛ بیتکوین چیست؟
بیتکوین پول نقد است، پول نقد دیجیتال. میتوان از آن برای خرید و فروش کالا و خدمات استفاده کرد. چه چیز آن را منحصربهفرد میکند؟ هیچ جا یا مکانی مرکزی برای ضرب یا پرینت سکههای بیتکوین وجود ندارد. فقط اطلاعات رمزنگاریشده است، به این معنا که شما نیازی به بانک مرکزی یا یک تولیدکننده برای تهیه آن ندارید و همه در این سیستم، دفترچه حسابهای مختص به خود را دارند. شبکه، سابقه تراکنشها و مقادیر پولی را به طور ادواری ارزیابی میکند. دیگر نیازی به اتکا بر صداقت افراد یا نگرانی از خطاهای انسانی وجود ندارد. این به نوبه خود به معنی تجارتی ارزانتر است.
.
رسانههای زیادی از بیتکوین به عنوان عاملی برای خرابکاری یاد کردهاند. آیا شما این را قبول دارید؟
زمانی که «فیلیپ زیمرمن» رمزنگاری پیاِنجی را ایجاد کرد، نگرانیها درباره این بود که اگر این فناوری به دست افراد تروریست یا دیگران برسد، آنها میتوانند ارتباطات خود را رمزنگاری کنند. اما در حقیقت رمزنگاریها در هر قالبی به طور قطع باعث امنتر شدن جامعه شده است؛ بنابراین صحبت رسانهها در مورد خرابکارانه بودن بیتکوین کمی شبیه به این است که بگوییم تنها فروشندگان مواد مخدر و تولیدکنندگان محتوای مستهجن از اینترنت استفاده میکنند. بله ممکن است استفاده غیرقانونی نیز داشته باشد اما منفعت اجتماعی آن بسیار وسیعتر است. بیتکوین یک فناوری خنثی است. درست مانند اینترنت، پیشرفتهای زیادی برای تبدیل آن به یک پدیده فراگیر لازم است. اینترنت در ابتدا تنها با یک مشت پروتکل ایجاد شد و فقط توسط توسعهدهندگان و علاقهمندان فناوری قابل استفاده بود؛ اما اکنون فراگیر شده است. این چیزی است که ما در مورد بیتکوین میبینیم. پذیرش فناوری در نتیجه زیرساخت و مقبولیت نزد کاربر نهایی شکل میگیرد.
.
با توجه به اینکه کنترل و دریافت مالیات از بیتکوین کاری دشوار است، عکسالعمل دولتها در قبال آن چیست؟
«بِن فریدمن »، اقتصاددان برتر دانشگاه هاروارد، مدت زیادی بر روی پولهای الکترونیکی تمرکز کرد و پیشبینی کرد با تبدیل پول به نوعی پول نقد دیجیتالی در اواخر ۱۹۹۰، پول الکترونیکی برای دولتها غیرقابلکنترل شد. اکنون پس از ۱۰ سال پیشبینی او به وقوع پیوسته است. از آن زمان تاکنون بیشتر درباره نحوه سازگاری دولتها با چنین پولی و چگونگی تغییر جهان نوشته است. منظور اصلی او چیست؟ آزادسازی انتقال وجه نباید ترسآور باشد. این تنها به معنی نوعی پول باقابلیت انتقال سریع در تمام جهان است نه اینکه انحصارا به صورت بومی و در حوزه مکانی محدودی استفاده شود. متاسفانه به نظر من همیشه افرادی گمراه و ضدفناوری وجود خواهند داشت. چیزی که آنها نمیفهمند این است که جدا از منحل کردن اینترنت، وضع قوانینی برای محدود کردن این فناوری نوین غیرقابل اجراست و تنها افرادی از آن استقبال خواهند کرد که از بیتکوین برای اهداف قانونی و در راستای منفعت جامعه استفاده میکنند، بنابراین اعمال محدودیت یا حتی بدنامی اجتماعی آن تنها باعث کاهش روند رشد مثبت خواهد شد.
.
اما در مورد پولشویی در این میان نگرانی وجود دارد.
این سیستم برای پولشویی طراحی نشده، زیرا همه افراد سابقه تمام تراکنشهای انجامشده را در اختیار دارند. چیزی شبیه به بیتتورنت وجود دارد و به مثابه یک برنامه اشتراکگذاری فایل عمل میکند. در فایلی که این برنامه به اشتراک میگذارد، تمام تراکنشهایی که رخ داده، در تاریخچه اقتصادی بیتکوین نگه داشته میشود. بنابراین هر فردی که در اقتصاد بیتکوینی شرکت میکند، تنها میتواند ببیند پول از کدام حساب به کدام حساب دیگر منتقل میشود، نه اینکه بفهمد چه کسی صاحب حسابهاست، فقط میفهمد که تراکنش انجام شده است. پس با این وجود ردگیری پول کار سختی نیست و اگر کسی بخواهد از منبع مالی مشکوکی پول خرج کند، به راحتی میتوان ردپای منابع را پیدا کرد. به زبان دیگر، همه چیز قابل ردیابی است. افرادی که در مخالفت با بیتکوین ادعا میکنند که ابزاری برای پولشویی است، یا اطلاع کافی ندارند یا عمدا خود را به گمراهی زدهاند. بیتکوین برای این هدف طراحی نشده و اگرچه برخی افراد موفق به پولشویی مقادیر نسبتا کمی از سرمایه میشوند اما دلیل موفقیت آنها به دلیل عدم تفحص و بازرسی مناسب توسط دولت در اجرای قوانین است، زیرا آنها درک درستی از فناوری ندارند یا به احتمال بیشتر، به این دلیل است که در حال حاضر در این سیستم مقادیر زیادی پول جابهجا نمیشود که بخواهند آن را جدی بگیرند. دو میلیون دلار در هفته رقمی نیست که بتوان آن را با میزان پولشوییای که در بخشهای زیر نظر قانون اتفاق میافتد، مقایسه کرد.
.
در مورد مسائل مالیاتی چگونه است؟ آیا بیتکوین یک مکانیسم مالیاتگریز است؟
مطمئن نیستم چگونه خواهد شد. اگر پولی غیرمتمرکز وارد شود، انواع جدیدی از مالیات را در پی خواهد داشت. همه میتوانند با استفاده از کیف پول اینترنتی خود از دادن مالیات فرار کنند و اتفاقا به نظر من این خیلی هم خوب است. امروزه تنها افراد ثروتمند قادر هستند مالیاتگریز باشند و میتوانند ایدهآلهای ما را درباره دموکراسی و برابری به بازی بگیرند. بیتکوین میتواند فرآیندی قانونی از فرار مالیاتی بر پایه پولی بینالمللی و دیجیتالی باشد، دقیقا مانند کاری که ثروتمندان با استفاده از شرکتهای برونمرزی خود برای فرار مالیاتی با پولهای رایج انجام میدهند. یقینا بهتر است دولتها یک نظام مالیاتی جدید را که عادلانهتر باشد ایجاد کنند، نه اینکه فقط بر موضوع پول دیجیتالی تمرکز کنند. بیتوجهی آن هم تنها در مورد ثروتمندان تبعیضآمیز است. شاید مالیاتهای فروش بالاتر روند.
.
یکی از مسائل بحثبرانگیز بیتکوین محدودیت توزیع آن است، زیرا در حال حاضر تنها ۲۱ میلیون بیتکوین توزیع میشود؛ بنابراین محدودیتی اشتباه وجود دارد و مردم این را دوست ندارند.
خب هر پروتکلی در نظام بیتکوین قابل تغییر است. اگر ببینیم بیش از نیمی از شبکه به تغییر پروتکل باور دارند، میتوانند همه با هم با تغییر کد یا دانلود وصله رای به تغییر آن دهند و اگر مقدار قابل قبولی از شبکه این کار را انجام دهد، مطمئنا تغییر خواهد کرد؛ اما این کار آسان نیست. هماکنون صدها هزار نفر از بیتکوین استفاده میکنند، بنابراین برای متقاعد کردن اکثریت به ایجاد تغییر در پروتکلها باید دلیل قانعکنندهای وجود داشته باشد.
.
در مورد محدودیت و میزان محدود تولید بیتکوین چطور؟
مشکلی در این زمینه وجود ندارد. در حال حاضر درباره بیتکوین صحبت میشود و امکان تبدیل ارزش آن به دلار وجود دارد اما میتوان بیتکوین را به واحدهای کوچکتری تقسیم کرد. اگر در آینده هر بیتکوین هزار دلار ارزش داشته باشد، مردم دیگر درباره میلیکوین صحبت میکنند. اگر یک میلیون دلار ارزش داشته باشد، میتوان بیتکوین را در مقیاس نانوکوین داشت. امروزه شاهد این مساله در کشورهای با تورم بسیار بالا هستیم. برزیل (رئال، کروزو)، ایران (ریال، تومان) و کشورهای دیگر زمانی که ارزش پولشان کمتر میشود، تنها اسم واحد پولی خود را عوض میکنند. همین مساله برای پولی که ارزشش بیشتر میشود، نیز صدق میکند.
.
اما محدودیت سطوح پولی، همانند گذشته کنترل گردش پول را تضعیف میکند و بانکهای مرکزی نمیتوانند پول بیشتری برای تسهیل مشکلات اقتصادی منتشر کنند؛ مانند اروپا و آمریکا در سالهای اخیر.
اینکه حاکمیت مرکزی برای انتشار بیشتر یا کمتر پول به منظور کنترل پولی وجود نداشته باشد، مشکل اصلی است. شما نمیتوانید مشکلات اقتصادی را تنها توسط پول حل کنید اما به نظر من اگر در پولهای حکومتی رایج دست برده شود، درد زیادی از جوامع و اقتصادها درمان نخواهد کرد. ما میدانیم که فساد از همه نوع، به هر میزانی و در تمام کشورها شایع است؛ اما اگر پولهای حکومتی فسادپذیر هستند -که میدانیم ذاتا همه آنها اینگونهاند- پس ضررشان از سودشان میتواند بیشتر باشد. به نظر من، جهان به یک انقلاب پولی نیاز دارد و در این بین طبق انتخاب طبیعی، قویترین افراد این پولها را صاحب خواهند شد. این پولها میتواند دلار یا در آینده بیتکوین باشد. من میتوانم بیتکوین را از هر فرد به فردی دیگر در هر کجای دنیا بفرستم؛ بدون وجود هیچگونه مانع، مقررات یا ترس از اینکه انتقال آن متوقف یا حسابم مسدود شود، یا فردی که پول را به او انتقال میدهم مشکلی در حسابش به وجود آید. تا زمانی که دسترسی به اینترنت وجود داشته باشد، میتوان به هر شخصی در هر جای دنیا پول ارسال کرد.
.
این مساله اساسا جدید است.
این موضوعی انقلابی است. امروزه زمان زیادی است که قادر شدهایم با هزینهای کم، پول انتقال دهیم. صد سال پیش نیز تلگرام همین هدف را محقق کرد اما اتحادیه غرب امتیاز انحصاری آن را داشت. پولهای دیجیتالی در اوایل سال ۲۰۰۰ میلادی طغیان کردند اما تفاوت در این است که هر پول دیجیتالی متمرکز مانند همان پول معمولی است. این کاری است که پیپال نیز انجام داده است اما فروشندگان، ابزاری برای تصمیمگیری درباره سرمایههای خود ندارند، زیرا در این میان یک نماینده وجود دارد. شما به این نماینده برای مدیریت مناقشات، استرداد وجه و ایجاد راهکار برای روابط بین خریدار و فروشنده نیاز دارید تا به عنوان یک میانجی عمل کند. حتی دولتها برای نظارت و تنظیم مسائل مالی در بازیهای کامپیوتری مانند زندگی دوم به این حوزه ورود کردهاند. بیتکوین به آنها گفت:«نه، خیلی ممنون!» مهمترین نقطه قوت بیتکوین این است که میتوان آن را بدون نیاز به اعمال کنترل یا داشتن هزینه اضافی انتقال داد. هیچ هزینه استردادی وجود ندارد. وقتی پول را بفرستید، دیگر آن را فرستادهاید. درست مانند پول نقد. فروشنده وقتی پول را دریافت میکند، میداند که پول از آن به بعد مال او است؛ بنابراین در اولین جایی که از آن استفاده خواهد شد، تجارتهایی است که به بیتکوین وابسته خواهند بود، درست مانند تجارتهای ریز تراکنشی. این کسب و کارها نمیتوانند از پولهای سنتی استفاده کنند اما اگر بتوانند حتی یک پنی به صورت ارزان و آسان به هر جای دنیا انتقال دهند، عامل پیشرفت این شرکتها خواهد شد. نوعی دیگر از کسب و کار، شرکتهایی خواهند بود که تصمیم میگیرند به بازارهای بینالمللی یک کشور دسترسی داشته باشند و مشکلات مربوط به استرداد وجه و ساختارها را در خود دارند. این شرکتها امکان دارد خدمات دیجیتالی را نیز علاوه بر کالاهای فیزیکی تجارت کنند و به این نتیجه خواهند رسید که بیتکوین تنها بر پایه کد و ریاضیات کار میکند و تنها پولی است که میتوانند استفاده کنند.
.
کمی پیچیده و تخصصی به نظر میرسد. اینطور نیست؟
این بزرگترین مانع بر سر راه بیتکوین است. بیتکوین کاربرپسند نیست. تمام مشتریان از کدهای پایه شروع به کار میکنند. ساتوشی ناکاموتو آخرین مشکل منطقی کدها را برای ایجاد پولی غیرمتمرکز برطرف کرد. او فردی تحصیلکرده و بسیار باهوش است اما یک مهندس کامپیوتر نیست؛ بنابراین کد، به کارآمدترین روش موجود نوشته نشده بود ولی امروزه تمام مشتریان بیتکوین از این کد شروع به فعالیت میکنند. ما برای اولین بار در حال بازنویسی کد از پایه هستیم تا کارایی و تاثیرگذاری بیشتری داشته باشد. کد جدید از صفر نوشته میشود و به صورتی پویا عمل خواهد کرد، بنابراین فروشندگان میتوانند آن را استفاده کنند، تغییر دهند و کاربرپسندتر و سریعتر کنند. این مساله عمیقا استفاده از بیتکوین را متحول خواهد کرد، اندکی شبیه به ظهور مرورگر اینترنتی که بارقه و تحولی در استفاده از اینترنت ایجاد کرد. این امر سبب شد افراد غیرمتخصص نیز بتوانند از اینترنت استفاده کنند و آن را قابل لمستر کرد.
.
شما به پیپال اشاره کردید و خوب میدانیم همزمان درگذشته نیز بسیاری از فعالیتهای پول الکترونیکی در حال انجام بود. با توجه به وجود سرویسهای دیگری مانند پول «وِن » و «فلتر »، چه عاملی باعث فراگیر شدن بیتکوین میشود؟
بسیاری از پولهای دیگر مانند اعتبار فیسبوکی هستند. تنها نمونه دیجیتالی، شکلی از دلار دیزنی است و استفاده از آن محدود به فروشندگانی است که اجازه میدهند کنترل این پول توسط منبع منتشرکننده آن باشد. این موضوع بیشتر از اینکه عامل رونق تجارت باشد، منجر به اختناق آن میشود. بیتکوین علاوه بر هزینههای قبلی، هزینههای جدید زیادتری با خود میآورد. همانطور که گفته شد، بیتکوین ناشر یا کنترلکننده مرکزی ندارد؛ غیرمتمرکز است و تمام مزیتهایی که درباره آن صحبت کردیم، این طبیعت غیرمتمرکز بیتکوین را شکل میدهد. این اولین بار است که قادریم از پولی غیرمتمرکز استفاده کنیم. این بحث، فناوری جوانی است و به همین خاطر برای کاربر نهایی کاربرپسند نیست. استفاده از آن مشکل است و بنابراین باید فردی اهل فناوری باشید که بتوانید از آن استفاده کنید اما این موضوع در آینده تغییر خواهد کرد. زیرساخت خارجی هنوز در حال ایجاد شدن است، مانند روزهای اول اینترنت. در بازه زمانی بلندتر، اکوسیستمی ایجاد خواهد شد و تولید و تبادل بیتکوین حداقل به آسانی پرداختهای آنلاین خواهد شد.
.
یکی از مشکلات بیتکوین، نوسانات شدید ارزش آن است. برای مثال در ماه فوریه ۲۰۱۱ هر بیتکوین دو دلار و ۳۰ دلار در ژوئن ارزش داشت. اکنون دوباره دو دلار ارزش دارد. آیا این مانع ایجاد اطمینان و اعتماد نمیشود؟
علت نوسانات قیمتی بیشتر توجه و گمانهزنیهای رسانههاست تا خود بیتکوین. بازار عرضه و تقاضا خودش قیمت را تعیین میکند. در چند ماه گذشته، بهرغم افزایش نقدینگی، شاهد نوسانات کمتری در بیتکوین بودهایم. در مقایسه با تریلیونها دلاری که روزانه توسط بازارهای ارز مبادله میشود، حدود دو میلیون دلار بیتکوین در هر هفته بین ارزهای معمول و بیتکوین مبادله میشود. همزمان با استفاده بیشتر از بیتکوین، این نوسانات کمتر خواهد شد.
.
پس باید تا زمانی که بیتکوین فراگیر شود، با نوسانات قیمتی سر کنیم؟
بله و خیر. نوسانات قیمت فقط محدود به تعدادی خاص از فعالیتها میشود. به طور مثال زمانی که سیستم یکی از کاربران هک شده بود و تمام سکههای بیتکوین او دزدیده شد، ارزش هر بیتکوین به حدود ۳۱ دلار رسید. این فرد ۵۰۰ هزار دلار سکه بیتکوین داشت و اقرار کرد سیستمعامل ویندوز و چند ویروس شناختهشده نیز در آن داشته است. این بیتکوینها به قیمت ارزانی وارد بازار شد و یکشبه ارزش بیتکوین به نصف رسید. از آن به بعد، نرمافزاری تولید کردهایم که کاربران، بانکها و هر شخص ثالثی را بدون نیاز به اتکا به سیستم مرکزی محافظت خواهد کرد. کاربران اکنون قادرند یک فایل تراکنش را در دستگاه آفلاین خود ایجاد کنند، فایل را به یک دستگاه آنلاین منتقل کنند و انتقال وجه را حتی بر بستر دستگاههای ناامن نیز انجام دهند.
همچنین افراد محتکر زیادی هستند که بیتکوین را خریداری میکنند و برای استفاده در مبادلات نزد خود نگه میدارند. بقیه نیز افرادی آربیتراژباز هستند که در بازار بیتکوین با قیمتها بازی میکنند. اگرچه استفاده از بیتکوین در مراحل ابتدایی خود است و این فعالیتها سبب ایجاد نوسانات قیمت خواهد شد، اما این امر با افزایش استفاده از آن تغییر خواهد کرد.
.
چه چیز باعث حرکت به سمت استفاده از آن میشود؟
قابل لمس بودن، کاربرپسند بودن و آگاهی. بیتکوین یک فناوری نوین و از دو جهت شبیه به اینترنت است. اواخر سال ۱۹۹۰ را به خاطر بیاورید که همه میگفتند:«از کارت اعتباری برای پرداخت اینترنتی استفاده نکنید! خطرناک است!» این چیزی است که بیتکوین در حال تجربه آن است. سایت اینترنتی بیتکوین فهرستی از شرکتهایی را که برای تهیه خدمات و کالاهای آنها بیتکوین میپذیرند، ارائه کرده است. این صفحه در عرض فقط چند ماه بسیار گسترش یافته است. این صفحه اینترنتی کار خود را با کسب و کارهایی در سبک ایبی شروع کرد؛ شرکتهای یکنفره که کالاهای حوزه فناوری مانند سرورها و فضای سرور ارائه میدادند. امروزه فروشندگان، فراگیری بیشتری دارند که ربطی به بیتکوین ندارند و موسیقی، خرید اینترنتی و حتی خدمات مالی ارائه میدهند. این شرکتها ارتباطی به بیتکوین ندارند به جز اینکه اکنون بیتکوین را نیز در پرداختها قبول میکنند.
.
در پایان، رویکرد بلندمدت بیتکوین چیست؟
عده بسیاری آرزوهای بزرگی برایش دارند. آنها میگویند به زیمبابوه نگاه کنید. به جنگهای یوگسلاوی سابق نگاه کنید که مردم آن انتخابی نداشتند جز اینکه با وجود تورم بسیار شدید آن زمان برای جنگی که یک قتلعام بود، سرمایهگذاری کنند. نمیدانم آیا هیچکدام از اینها تمام میشود یا نه. خوشحال میشوم وقتی مردم، مخصوصا قشر ضعیف توانایی انتقال بینالمللی پول را داشته باشند، بدون اینکه مجبور به پرداخت هزینههای گزاف و اجباری برای هزینههای انتقال باشند.
.
درباره دانِلد نُرمن
دانلد نرمن از بنیانگذاران شرکت مشاوره بیتکوین است. این گروه در زمینه توسعه نرمافزاری برای کد اصلی بیتکوین و همچنین ترسیم نقشه راه برای تبدیل منافع استفاده از بیتکوین به سطحی قابل سنجش و سرمایهگذاری فعالیت میکند. نرمن به عنوان فردی مدافع بیتکوین در نشریاتی مانند رویترز، نیوزویک (Newsweek)، والاستریت ژورنال، ایندیپندنت، CNBC و جاهای دیگر حضور داشته و مطالب زیادی منتشر کرده است.
.
درباره کریس اسکینر
«کریس اسکینر» بیشترین شهرت خود را به عنوان مفسر مستقل در حوزه بازارهای مالی در وبلاگ خدمات مالی فاینَنسر (www.thefinanser.com) و رئیس انجمن شبکه اروپایی Financial Services Club دارد که از سال ۲۰۰۴ شروع به کار کرده است. Financial Services Club شبکهای برای متخصصان حوزه مالی است و تمرکز آن بر تحقیق، تحلیل، تفسیر و مناظره در حوزه آینده خدمات مالی است که نشستهای منظمی در لندن، ادینبرو، دوبلین و وین برگزار میکند. او همچنین مدیرعامل بالاترو (Balatro) – شرکتی تحقیقاتی – و نیز یکی از موسسان وبسایت Shaping Tomorrow و تفسیرگر ثابت برنامههای تلویزیونی اخبار بیبیسی، اسکاینیوز و بلومبرگ در زمینه مسائل بانکی است.
پیش از تاسیس شرکت بالاترو، اسکینر معاون بازاریابی و استراتژی شرکت خدمات مالی یونیسِس (Unisys Global Financial Services) و مدیر استراتژی شرکت خدمات مالی NCR بوده است. این فعالیتهای شغلی، او را تشویق به ایجاد انجمن آینده جهانی (Global Future Forum) در یونیسس و «آزمایشگاه دانش» (Knowledge Lab) در شرکت NCR کرد.
اسکینر مولف ۱۰ کتاب است که اخیرا یکسری از کتابهای هفتگانه توسط Searching Finance منتشر کرده و موضوعاتی از بحران پرداختهای اعتباری تا نقش خدمات مالی در رسانههای اجتماعی را پوشش میدهد. او همچنین مولف چندین کتاب در زمینه مقررات اروپایی از جمله قانون دستورالعمل بازارهای ابزار مالی (MFID) و دستورالعمل خدمات پرداخت (PSD) است.
او در برنامه اهدای جوایز چندین صنعت مختلف حضور دارد که از آن جمله میتوان به جوایز Card Awards و تعالی کیفیت در بانکداری خرد آسیایی (Asian Banker’s Retail Excellence Awards) اشاره کرد. او همچنین فعالیت نزدیکی با چندین بانک پیشرو مانند HSBC، رویالبانک اسکاتلند، سیتیبانک و Société Générale داشته است. او همچنین از اعضای مجمع جهانی اقتصاد است.
کریس اسکینر به دلیل ارائه سخنرانیهای منظم و مهم خود در مجامع معتبر جهانی شهرت زیادی دارد؛ که این سخنرانیها در حضور اشخاص مشهور و بینالمللی دیگری مانند گَری هَمِل، مایکل پورتر، ریچارد برانسون، لو گرشتنر، مِگ ویتمن و بیل گیتس ارائه شده است.
او فارغالتحصیل دانشگاه لافبرا در انگلستان و دارای مدرک کارشناسی در علوم مدیریتی و همچنین گواهینامه مطالعات صنعتی است. او عضو انجمن کامپیوتر بریتانیا، موسسه خدمات مدیریتی، دستیار موسسه بیمه Chartered Insurance و از کارشناسان این بیمه است.
.
درباره بیتکوین
بیتکوین یک سیستم پرداخت نظیر به نظیر و پولی دیجیتال است که به عنوان نرمافزاری متنباز در سال ۲۰۰۹ توسط یک توسعهدهنده نرمافزار به نام ساتوشی ناکاموتو که فردی آیندهنگر بود، معرفی شد. بیتکوین یک پول رمزنگاریشده است و دلیل این نامگذاری استفاده از رمزنگاری برای کنترل تولید و انتقال پول است.
بیتکوین طی فرآیندی به نام استخراج ایجاد میشود که در این فرآیند فرد یک کد ریاضیاتی پیچیده را پردازش میکند تا یک بیتکوین تولید شود و در عوض پولی را در قبال تولید و ضرب سکه بیتکوین جدید دریافت میکند. با افزایش تعداد سکهها، کدها پیچیدهتر میشوند و بنابراین سرعت تولید سکههای جدید کندتر میشود. با این روش، بیتکوین این اطمینان را میدهد که تولید پول محدود خواهد بود. کاربران با استفاده از نرمافزار کیف پول روی کامپیوترهای شخصی، دستگاههای همراه یا برنامههای تحت وب، قادر به ارسال و دریافت بیتکوین هستند.
در حال حاضر استفاده تجاری، غیرقانونی یا هر روش دیگری از بیتکوین در مقایسه با سوءاستفادههای محتکران آن که باعث افزایش نوسانات قیمتی شده، محدود است. با این وجود استفاده از بیتکوین به عنوان روشی از پرداخت برای خدمات و محصولات، افزایش داشته و فروشندگان به قبول این پول انگیزه و تمایل دارند، زیرا کارمزدهای تراکنشی آن کمتر از کارمزدهای کارتهای اعتباری است.
ترجمه: احسان روحی
منبع: کتاب بانک دیجیتال
منبع: ماهنامه پیوست، ویژهنامه اختصاصی چهارمین همایش سالانه بانکداری الکترونیکی و نظامهای پرداخت