پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
آینده پول: خبری از کارت، پول نقد و کاغذ نیست!
فناوری در حال دگرگون کردن ساختار پرداخت است. با در نظر داشتن پیچیدگی اکوسیستم پرداخت در کشورهای مختلف، تغییر به کندی رخ میدهد. برخی اوقات چندین دهه طول میکشد اما بالاخره تغییر رخ میدهد. فناوریهای جدید دیجیتال این تکامل را تسریع میکند.
موسسه MIT Technology Review اخیراً گزارشی با عنوان “آینده پول” منتشر کرده که به کل صنعت و عوامل دیجیتالی شدن پرداخت نگاهی میاندازد.
گوشی موبایل یکی از عوامل تغییر بوده اما باید به یاد داشته باشم که هنوز در دنیایی بر پایه پول نقد زندگی میکنیم. همانطور که برآوردها نشان میدهد ۸۵ درصد از نقل و انتقالات مصرف کنندگان در سراسر جهان هنوز با اسکناس و سکه انجام میشود.
در این گزارش عنوان شده که دیجیتالی شدن پرداخت یک فرصت کلی در صنعت ایجاد کرده است: “در حالی که فناوری در نحوه خرید ما تغییر ایجاد میکند درآمد صنعت پرداخت میتواند تا سال ۲۰۲۳ به بیش از ۲ تریلیون دلار افزایش یابد که دو برابر آمار سال ۲۰۱۳ است. بیشتر این افزایش درآمد از کاهش پرداختهای نقدی در کشورهای در حال توسعه سرچشمه میگیرد.”
پیش بینی شده که استفاده از چک از سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۸ در آمریکا ۴۶ درصد کاهش یابد. البته در سطح جهانی استفاده از چک برای چندین سال متوالی در حال کاهش بوده است. حتی در حقیقت برخی از کشورهای آسیایی هرگز از این روش پرداخت استفاده نکردهاند.
اگرچه روند به کارگیری کارت، تلفن همراه یا دیگر فناوریهای جدید دیجیتال در کشورهای مختلف تفاوت دارد اما یک چیز واضح است و آن اینکه همه کشورها در تلاش برای کنار گذاشتن پرداخت پول نقد و سکه فلزی هستند که هزینه نسبتاً سنگین و بهره وری پایینی دارد.
به گفته ویلیام فورد گیبسون نویسنده آمریکایی کانادایی که در اوایل دهه ۱۹۸۰ اصطلاح “فضای سایبری” را عنوان کرد که وضعیت پرداخت همراه و دیجیتال را در یک جمله خلاصه کرده است: “آینده پرداخت همین امروز است اما مشکل در توزیع نابرابر آن است.”
یعنی در برخی از کشورها دیگر پول نقد جایی ندارد و بیشترین استفاده از کارت اعتباری میشود در حالی که در برخی دیگر کارتهای اعتباری جای خود را به تلفن هوشمند دادهاند و با اینحال در برخی دیگر از کشورها حتی حسابهای بانکی با شناسایی شماره تلفن و وارد کردن پین کد در دسترس است.
بنیاد بیل و ملیندا گیتس از فرصت فناوری جدید برای کمک به فقیرترها در درک خدمات بانکداری حرف میزند در حالی که کشورهای توسعه یافته نسبت به آن بیتوجه هستند.
حدود ۲.۵ میلیون نفر در حال حاضر حساب بانکی ندارند و مشخص است که بانکها نتوانستهاند به این جمعیت خدمات مقرون به صرفه بر اساس پرداخت کارتی و نقدی ارائه دهند.
تغییر تمرکز بانکداری متعارف از افراد با درآمد بالا بر جمعیت فقیرتر بدون حساب بانکی و ارائه خدمات، پرداخت همراه، پرداخت قبض از طریق پیامک، خرید فروشگاهی، خرید آنلاین و دیگر خدمات به این بخش، مشتریان زیادی برای بانکها ایجاد میکند و فرصت بزرگی برای افزایش درآمد و در عین حال پیشرفت به سوی دیجیتالی شدن است.
منیع: اخباربانک / FinExtra