پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
سند توکنسازی بازار سرمایه و بورس به کجا رسید؟
مدیرعامل مزدکس در مصاحبه با راهپرداخت از سند توکنسازی بازار سرمایه گفت
در رویداد ارز دیجیتال در ماه گذشته حجتالله صیدی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار اعلام کرد که شیوهنامهای برای توکنسازی سهام و دارایی بازار سرمایه تهیه شده که بهزودی منتشر میشود.
باگذشت حدود ۲ هفته از صحبتهای صیدی درباره سند توکنسازی بازار سرمایه، جزئیات بیشتری درباره این موضوع منتشر نشد و سازمان بورس از توضیحات بیشتر امتناع کرد. برای اطلاعات بیشتر به سراغ محمد قاسمی، مدیرعامل مزدکس رفتیم که تجربه توکنسازی در بازار سرمایه دارد.
نیاز به شبیه شدن بازار سرمایه به کریپتو
محمدقاسمی، مدیرعامل صرافی مزدکس در ابتدا با اشاره به تاریخچه توکنسازی بازار سرمایه بیان کرد: «بهتر است اول توضیح دهم که در این مسیر از کجا آمدهایم، کجا هستیم و به کجا میرویم. بیش از دو سال است که ما به همراه سازمان مطالعات سازمان بورس، روی موضوع توکنسازی دارایی کار میکنیم.»
او درباره دلیل نیاز به توکنسازی بازار سرمایه گفت: «چرا باید این اتفاق برای بازار ما بیفتد؟ زیرا اولاً ترندهای جهانی در بحث بازارهای مالی به این سمت حرکت میکنند و ثانیاً نیاز عموم نسل جدید دیگر فضای بسته در تایم مشخص معاملات با شرایط خاص نیست و با تجربه معاملات رمزارزها، نسل زد به معاملات باز بیشتر علاقهمند هستند. برای همین همگام با روند جهانی نیاز است ما نیز به سمت شبیه شدن بازار سرمایه به بازاری مانند کریپتو پیش برویم.»
مدیرعامل مزدکس با اشاره به مزایای توکنسازی بیان کرد: «طبق گفته بانک مرکزی در سند تنظیمگری که منتشر کرده، فارغ از درست یا غلطبودن، ما یک رمزپول و یک توکن امنیتی یا توکنهای با پشتوانه داریم. یعنی هر نوع دارایی که در دنیای واقعی وجود دارد اعم از اوراق بهادار، فلزات و غیره در بستر بلاکچین قرار میگیرد و قابلمعامله میشود. مزیت آن این است که ۲۴ ساعته معامله میشود، تسویه آن آنلاین و فوری است، جهانی است و محدود به مرزها نیست و قابل خورد شدن است.»
او درباره بستر بلاکچینی که قرار است توکنهای بازار سرمایه بر روی آن معامله شوند گفت: «حوزه تخصصی که توکنهای امنیتی طبق سند بانک مرکزی و گفتههای رئیس سازمان بورس در آن قرار میگیرند مربوط به سازمان بورس است. طبق مطالعات انجام شده توکنهای امنیتی بر روی شبکههای مربوط به public blokchain قرار میگیرند زیرا نیاز است دسترسی جهانی داشته و بدون مرز باشند. برخلاف CBDCها که نیاز به بلاکچین خصوصی دارند.»
قاسمی با اشاره به تجربه مزدکس درباره توکنسازی بازار سرمایه بیان کرد: «مزدکس اولین پلتفرمی بود که مجوز سندباکس توکنسازی بازار سرمایه را دریافت کرد با همکاری کاریزما بهعنوان مجری این کار ۳ صندوق از کارگزاری کاریزما را توکنایز کردیم. اگر این سند که مدیرعامل بورس از آن صحبت کرد تدوین شود، میتوانیم به باقی صندوقها نیز این سرویس را اضافه کنیم»
او در ادامه به وضعیت سند توکنسازی بازار سرمایه اشاره کرد و گفت «این سند از نظر فقهی بررسی و تأیید شده است و دکتر پویانمهر دبیر کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار اعلام کرد که با شرایط گفته شده ما قبول کردیم و برای مراحل بعدی فرستادیم. در حال حاضر در شورای عالی بورس است تا ببینند به چه ابزار مالی نزدیکتر است و چه الزاماتی نیاز دارد. پس اکنون بحث تصمیمگیری کلان و اجراست.»
مدیرعامل مزدکس درباره توکنهایی که از قبل موجود هستند بیان کرد: «درباره توکنهایی که قبلاً بوده، اگر با پشتوانه بودند، برای کرادفاندینگ و جذب سرمایه عمومی باید طبق قوانین در سازمان بورس مجوز بگیرند.»
قاسمی درباره زمان انتشار این سند اعلام کرد: «فعلاً زمان مشخصی اعلام نشده است.»