پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
مدیرعامل پرداخت نوین در گفتوگو با راه پرداخت: عدم توازن بین هزینهها و درآمدها شرکتهای پرداخت را با مشکل مواجه کرده است
مدیرعامل پرداخت نوین در گفتوگو با راه پرداخت خبر از تکمیل ۷۰ درصدی پروژههای زیرساخت سختافزاری در این شرکت داد
امین مطیعی، مدیرعامل پرداخت نوین در گفتوگو با راه پرداخت از مشکلات و چالشهای موجود در صنعت پرداخت ایران گفت؛ او عدم توازن میان هزینهها و درآمدهای شرکتهای پرداخت، نگهداشت نیروی انسانی و مدیریت نقدیندگی را از جمله چالشهای این حوزه ذکر کرد.مدیرعامل پرداخت نوین همچنین انواع چالشهای امنیتی حوزه پرداخت را تشریح کرد و راهکارهای پیشرفتهای را برای رفع حملات امنیتی پیشنهاد داد. در ادامه شرح کامل گفتوگوی راه پرداخت با مدیرعامل پرداخت نوین را میخوانید.
عدم توازن بین هزینهها و درآمدهای شرکتهای پرداخت
حوزه مالی و پرداخت در ایران همواره درگیر مشکلات و چالشهای بسیاری بوده که اغلب بخشی از این اکوسیستم را درگیر میکند؛ از ابلاغیههای نهادهای رگولاتوری گرفته که هر بار فعالیت بخشی از این اکوسیستم را مختل میکند تا ایجاد قوانین و چارچوبهای جدیدی که تغییرات آنی فعالان این زیستبوم را میطلبد.
مطیعی از میان مشکلات موجود در حوزه پرداخت، عدم توازن بین هزینهها و درآمدهای شرکتهای پرداخت را عمدهترین چالشهای صنعت پرداخت دانست و گفت: «با افزایش سختگیریها و الزامات شاپرک و جرایم نقدی مربوطه، روند مدیریت نقدینگی شرکتهای پرداخت با مشکل مواجه شده است. تقویت الزامات امنیتی در صدر برنامههای شاپرک قرار گرفته و برآوردهکردن آنها در کنار سایر موضوعات فناوری اطلاعات، نیازمند هزینههای سنگین است. به همین دلیل نقدینگی شرکتهای پرداخت تحتتأثیر مستقیم این عوامل قرار گرفته است.»
او بر این باور است که بحث نگهداشت نیروی انسانی و عدم تناسب بین درآمد کارکنان و هزینههای زندگی از دیگر چالشهای استراتژیک مطرح در این حوزه هستند. سایر چالشها در حوزههای کسبوکار و عملیات، بیشتر از جنس چالشهای رقابتی در درون صنعت و بین شرکتهای پرداخت است.
مدیرعامل پرداخت نوین در خصوص عبور از مشکلات مدیریت نقدینگی در شرکت پرداخت نوین عنوان کرد: «با برگزاری جلسات مستمر مدیریت نقدینگی و اولویتبندی پروژهها تا حدودی موفق به ایجاد تعادل در زمینه مدیریت نقدینگی شدیم. از طرفی راهکارهای مختلف تأمین نقدینگی نیز در دستور کار شرکت پرداخت نوین قراردارد.»
مطیعی در خصوص بحث نگهداشت نیروی انسانی این شرکت بیان کرد: «با پیادهسازی طرح طبقهبندی مشاغل تا حدودی سعی در ایجاد عدالت و جبران خدمات برای همکاران کردیم؛ با این حال باتوجهبه تورم سالهای اخیر، رشد سالیانه دستمزد جبران تورم را نمیکند.»
نیاز به یک رویکرد جامع و چندلایه در امنیت پرداخت
در دنیای امروز، حفظ حریم خصوصی و حفاظت از اطلاعات کاربران در هر صنعت و کسبوکاری مهم است؛ امنیت اطلاعات بهخصوص در حوزه مالی از اهمیت بالایی برخوردار است؛ زیرا با سوءاستفاده از این اطلاعات میتوان به افراد خسارت مالی وارد کرد. مدیرعامل پرداخت نوین دراینخصوص بیان کرد: «حوزه پرداخت، بهویژه در دنیای دیجیتال، یکی از حساسترین و پراهمیتترین بخشهای مرتبط با امنیت است.»
او بر این باور است که امنیت سیستمهای پرداخت نهتنها اعتماد کاربران را حفظ میکند، بلکه از بروز خسارات سنگین مالی و اعتباری نیز جلوگیری میکند.
مطیعی چالشهای امنیتی موجود در حوزه پرداخت را به پنج دسته کلی تقسیم کرد و به معرفی هر دسته پرداخت: «اولین چالش امنیتی در حوزه مالی، حملات فیشینگ (Phishing) است. در این حالت مهاجمان تلاش میکنند اطلاعات کارت بانکی، رمز عبور یا سایر اطلاعات حساس را با فریب کاربران و هدایت آنها به وبسایتهای جعلی به دست آورند.»
به گفته مدیرعامل پرداخت نوین، چالش بعدی حملات Man-in-the-Middle (MITM) است؛ در این حالت مهاجمان میتوانند دادههای رد و بدل شده میان کاربر و درگاه پرداخت را رهگیری کنند، بهویژه در صورتی که ارتباطات رمزنگاری نشده باشند.
او ادامه داد: «حملات DDoS از دیگر چالشهای این حوزه است؛ در این نوع حمله مهاجمان با ایجاد ترافیک سنگین و غیرعادی، عملکرد درگاههای پرداخت را مختل کرده و از دسترس خارج میکنند. نوع چهارم چالش امنیتی دسترسی غیرمجاز به دادههای حساس است که به دلیل ضعف در ذخیرهسازی دادهها (مانند اطلاعات کارتهای بانکی) یا سوءاستفاده از APIهای ناایمن میتواند منجر به سرقت اطلاعات شود.»
مطیعی پنجمین چالش امنیتی حوزه پرداخت را تقلب در تراکنشها (Fraud) دانست و گفت: «در این حالت اطلاعات کارت اعتباری که از کاربر سرقت شده یا جعل هویت کاربران، تراکنشهای غیرمجاز انجام میشود.»
استفاده از راهکارهای پیشرفته برای ایجاد امنیت در حوزه پرداخت
استفاده از نسخههای بهروز از پروتکل TLS (Transport Layer Security) برای رمزنگاری ارتباطات میان کاربر و درگاه پرداخت، اضافهکردن یکلایه امنیتی اضافی مانند ارسال کد تأیید به شماره تلفن، استفاده از توکنهای سختافزاری برای جلوگیری از دسترسی غیرمجاز، بهرهگیری از الگوریتمهای یادگیری ماشین برای شناسایی رفتارهای مشکوک مانند تراکنشهای غیرمعمول از یک مکان جغرافیایی یا دستگاه ناشناس و استفاده از ساختار SIEM برای پایش مداوم و نظارت بر امنیت تراکنشهای مالی بهمنظور شناسایی رفتارهای غیرعادی در شبکه از جمله راهکارهای پیشرفتهای است که میتوان برای ایجاد امنیت در حوزه پرداخت استفاده کرد.
مدیرعامل پرداخت نوین با اشاره به موارد بالا بیان کرد: «همچنین میتوان از ارسال هشدار به تیم امنیتی و در نهایت جایگزینی رمزهای عبور با فناوریهای بیومتریک مانند اثر انگشت، عنبیه چشم یا تشخیص صدا نیز استفاده کرد.»
مطیعی امنیت پرداخت را نیازمند یک رویکرد جامع و چندلایه دانست و گفت: «این رویکرد باید از رمزنگاری پیشرفته، پایش مداوم و آموزش کاربران تشکیل شده باشد. بهرهگیری از فناوریهای نوین مانند بلاکچین و هوش مصنوعی، در کنار پیادهسازی استانداردهای بینالمللی، میتواند چالشهای این حوزه را کاهش دهد.»
تکمیل ۷۰ درصدی پروژههای ارتقای زیرساختهای سختافزاری در پرداخت نوین
زیرساختهای فرسوده حاصل تحریمهایی است که سالها بر سر ایران سایه انداخته است. عدم بهروزرسانی و عدم دسترسی به تجهیزات پیشرفته دنیا باعث شده که صنایع در ایران با مشکلات عدیده زیرساختی سختافزاری دستوپنجه نرم کنند. نتایج بیتوجهی به زیرساختهای فرسوده و عدم سرمایهگذاری در این حوزه در صنعت برق کشور بهخوبی نمایان است. بااینحال زیرساخت فرسوده در حوزه پرداخت و مالی عواقب بدتری خواهد داشت.
برای مثال فرض کنید که زیرساختهای پرداخت کشور تنها برای ۲۰ دقیقه از کار بیفتد، میلیونها تراکنش متوقف خواهد شد. این امر میتواند منجر به بروز مشکلات در پدافند غیرعامل نیز شود. بنابراین صنعت پرداخت بیش از هر حوزه دیگری باید به فکر بهروزرسانی و سرمایهگذاری مناسب در زیرساخت سختافزاری باشد.
مطیعی دراینخصوص اظهار کرد: «باتوجهبه رشد چشمگیر تراکنشها و توسعه خدمات جدید، ارتقای زیرساختهای سختافزاری و بهرهگیری از تکنولوژیهای پیشرفته همواره از اولویتهای اصلی پرداخت نوین بوده است. تاکنون حدود ۷۰ درصد از پروژه ارتقای زیرساخت در شرکت ما به سرانجام رسیده است.»
او افزود: «تجهیز به سوئیچهای بانکی پایدار، سرورهای نسل جدید، سیستمهای ذخیرهسازی و پشتیبانگیری پیشرفته و شبکههای هوشمند از جمله مواردی است که در پرداخت نوین ارتقا یافته است. این اقدامات به شکل قابلتوجهی زمان پاسخدهی را کاهش داده و قابلیت اطمینان و پایداری شبکه را افزایش داده است.»
به گفته مدیرعامل پرداخت نوین، این شرکت با دیدگاه آیندهنگرانه، سرمایهگذاری در فناوریهای نوین و برنامهریزی برای رفع نیازهای در حال تغییر، بازار را به طور مستمر دنبال میکند.
مطیعی عنوان کرد: «باوجود چالشهایی مانند زمانبر بودن فرایندهای تأمین قطعات، از استراتژیهایی مانند بهینهسازی منابع موجود و پیشبینی دقیق نیازها بهره بردهایم. هدف ما ارائه زیرساختی است که نهتنها پاسخگوی نیازهای فعلی باشد، بلکه آمادگی لازم برای رشد آتی شرکت را نیز فراهم کند.»
افق پرداخت نوین در بین PSPها
شرکت پرداخت نوین آرین در سال ۱۴۰۳ موفق به کسب سهم ۶ درصدی در شاخص مبلغ تراکنش، سهم ۷ درصدی در شاخص سهم کل تراکنش و سهم ۸ درصدی در شاخص سهم تراکنش و مبلغ کارتخوان شده است. همچنین این شرکت در دو سال گذشته، موفق به صعود از رتبه دهم به رتبه ششم صنعت در مبلغ، تراکنش کارتخوان و تراکنش کل شده است.
مطیعی در گفتوگویی که در شماره ۸۳ عصر تراکنش داشت، عنوان کرده بود که برنامههایی برای ارتقای پرداخت نوین دارد که باعث خواهد شد این شرکت تا پایان سال جاری جز سه PSP برتر کشور شود. او در خصوص این موضوع توضیح داد: «با توجه به برنامهریزیهای انجام شده در سند استراتژیک شرکت و اجرای به هنگام برنامهها، قرار گرفتن در جایگاه سه PSP برتر در صنعت پرداخت طی ماههای آتی قابل احصاء خواهد بود.»
به گفته او، درصورتیکه این امر تا پایان سال محقق نشود، پرداخت نوین با چند ماه تأخیر به این جایگاه خواهد رسید.
ساخت خط تولید کارتخوان به اتمام رسید
شرکت پرداخت نوین در مجمععمومی سال گذشته نوید تولید دستگاههای کارتخوان در این شرکت را داده بود؛ مطیعی با اشاره به این که عملیات ساخت سوله خط تولید کارتخوان در سال جاری شروع شد، بیان کرد: «در حال حاضر فاز یک اجرای این پروژه یا به عبارتی ساخت بنا به اتمام رسیده و فاز دوم که شامل تجهیزکردن ساختمان میشود، آغاز شده است. باتوجهبه برنامهریزیهای انجام شده و سناریوهای مختلف در خصوص نحوه راهاندازی خط تولید کارتخوان، در حال انجام بررسیهای لازم هستیم تا بهینهترین راهکار را انتخاب کنیم.»
نگاهی بر عملکرد پرداخت نوین و برنامههای آتی آن
با نگاهی به عملکرد شرکت پرداخت نوین در ۳۰ماهه گذشته، شاهد رشد پایدار شرکت در حوزههای تراکنش و مبلغ کارتخوان بودهایم. مطیعی با بیان این نکته عنوان کرد: «این شرکت در اکثر ماهها با کسب رتبه اول در گزارش اقتصادی شاپرک، یکی از عملکردهای خوب را در تاریخ صنعت پرداخت ثبت کرده است. این امر در حالی محقق شده که شرکت پرداخت نوین همواره در راستای تحقق الزامات شاپرک عمل کرده است، در حالی که این الزامات در برخی موارد تهدیدی برای توسعه و نگهداشت بازار بوده است.»
او در پایان خاطرنشان کرد: «پروژههایی از جمله شاپرک ۲، کهربا، پل پی، اوراق گام و توسعه اپلیکیشن سان از مجموعه پروژههایی است که در دستور کار شرکت قرار دارد.»
پرداخت نوین همواره به توسعه پایدار و حفظ ثبات در درآمدزایی شرکت و استفاده حداکثری از پتانسیلهای موجود و افزایش بهرهوری تأکید داشته و به ایجاد برند باکیفیت در بازار پرداخته است.
این شرکت در همین راستا شروع به تحقیقات گسترده در سطح پذیرندگان و شرکای تجاری خود کرده تا بر اساس نیازهای احصا شده و با استفاده از نوینترین تکنولوژیهای روز، تا انتهای سال محصولات نوآورانه خود را رونمایی کند.
بسیار عالی
بدون تردید ایشان از مدیران تحولگرا و آیندهنگر هستن
وجود چنین مدیران برای آینده کشور بسیار مورد نیاز مردم و جامعه است