پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
فینتک در حال بلعیدن بانکهای سنتی است
کریس اسکینر در ارائه خود در همایش بانکداری و نظامهای پرداخت از امکان بقای بانکها با وجود فینتک گفت
کریس اسکینر، چهره سرشناس در حوزه بانکداری هوشمند و فینتک همچنین مدرس دانشگاه کمبریج ضمن شرکت در یازدهمین همایش سالانه بانکداری نوین و نظامهای پرداخت درباره آینده پول صحبت کرد.
او در ابتدا گفت که این سومین بار است که به ایران میآید و میخواهد درباره پول هوشمند صحبت کند که عنوان کتاب جدیدش نیز هست. اسکینر در ادامه گفت: «در ارائهام بیشتر میخواهم به آینده فناوری بانکداری بپردازم. دیروز تاریخ بود و آینده فقط یک راز است باید از حال که یک فرصت است استفاده کرد. حال چطور باید به راز آینده پی ببریم؟ شرایط مدام در حال تغییر است و شرایط سیاسی بسیار پر تلاطم. همچنین اتفاقاتی مانند پاندمی کووید نیز بدون برنامهریزی ممکن است رخ دهد. اما یکسری منطق وجود دارد که میتوان آینده فناوری را پیشبینی کند.»
او درباره فناوریهای جدید بیان کرد: «از متاورس گرفته تا هوش مصنوعی یا فناوری اطلاعات کوانتومی و بلاکچین فناوریهایی هستند که خدمات پرداخت را تحتتأثیر قرار میدهند. در سال ۲۰۱۴ پیشنهاد کردم که ایران بهعنوان یک کشور بر روی بیتکوین برای دورزدن تحریمها سرمایهگذاری کند؛ مانند کشور السالوادور؛ زیرا باید از فناوری استفاده کرد.»
نویسنده کتاب پول هوشمند با اشاره به عبور از بانکداری سنتی گفت: «امروز واقعیت است که فینتک بانک ها را بلعیده و بانکداری به سبکی که دیدیم دیگر جایی ندارد. چالش بانکهای مرکزی نیز همین تمرکز زدایی است که نمیتوان از آن فرار کرد. ما نیاز به بانکداری داریم اما به بانک نداریم؛ دیجیتالی شدن راه حلی است که بانکها برای بقا باید انجام دهند. اگر الان بپردازیم کارآمد است فردا دیر خواهد بود.»
او درباره تأثیر فینتک بر روی بانکداری گفت: «بریتانیا اولین کشوری بود که با وجود پذیرش سخت برای اروپا به سمت فینتک رفت. فینتک در خدمات بانکداری تغییراتی ایجاد کرده و حجم بازار آن از ۱۲ میلیارد به ۲۶ میلیارد خواهد رسید. در سال ۲۰۱۱ فینتک بخش کوچکی از بازار را در اختیار داشت؛ اما الان ۳۸ درصد است و عملاً دیگر نیازی به بانکها نیست؛ زیرا هر بخشی از امور مالی امروزه از طریق فینتکها عملی خواهد شد.»
اسکینر با اشاره به اوضاع فینتک در ایران بیان کرد: «در سال ۲۰۱۴ فینتک ایران در حد چند استارتاپ بود؛ اما در ظرف ۳ سال گذشته رشد عجیبی داشته است.»
او درباره نقش نوجوانان و جوانان گفت: «دنیایی که ما در آن کودک بودیم گذشته است و الآن در گذشته کودکانمان زندگی میکنیم. نوجوانان امروزه در حال تغییر سریع هستند و از ابتدا با فناوری بزرگ شدند. ویتالیک بوترین ۱۹ ساله بود که نظریه بانکداری جدید را ارائه داد و قراراد های هوشمند را تدوین کرد. استارتاپ محبوب من توسط پاتریک و جان کالیسون ۱۹ و 21 ساله است که در سال ۲۰۰۹ پایهریزی شد. آنها در سال 2021 با 70 میلیارد دلار سرمایه چند برابر بسیاری از بانکها پول داشتند. اما چرا موفق شدند؟»
اسکینر در ادامه گفت: «در حال حاضر بانکهای بسیاری در حال آپدیت شدن هستند و سعی میکنند از فینتک استفاده کنند. فینتکها نه فقط در بانک بلکه در هر مؤسسه مالی میتوانند محقق شوند. اپل هم وارد محصولات مالی شده و سرویسها و خدمات مالی دارد که به خدمات پرداخت مرتبط است. درست است که بانکها بانکداری میکنند؛ اما نظامهای پرداخت دیگر توسط فینتکها و اپلیکیشنهایی مانند آمازون انجام میشود.»
او در ادامه گفت: «در سال ۲۰۲۳، در حدود 2 ثانیه حدود ۱۵ میلیون ایفون فروش رفت. پلتفرمی باید باشد که این تراکنش بالا را در خود جا دهد. تحویل ها هم در ۴ روز انجام شد که در لجستیک بینظیر بود. این عدد ۱۰ برابر چیزی بود که توسط مستر کارت و ویزا کارت انجام میشد.»
اسکینر درباره علیبابا اعلام کرد: «زیستبوم علیبابا شامل اجزای مختلفی از جمله تجارت، خدمات خودخواسته، سوپراپلیکیشنها، دیجیتال مارکتینگ و دیتا است که دو مورد آخر هسته اصلی شکلگیری این کسبوکار را تشکیل میدهند. در کنار علیبابا با پیشرفت فناوری یک علی ماما نیز شکلگرفته است که شامل کلود سوپر اپ و دیتا است.»
او در ادامه گفت: «برای بقای بیزینس مدل بانکها باید تغییر کند و کاغذبازی و آدمهای اضافی حذف شوند همچنین دیجیتالی شود. بعد از کووید دیگر خدمات حضوری تقریباً حذف شد و ما را به این سمت بیشتر هول داد. در حال حاضر، پلتفرمها دیگر جای فرانت افیس را گرفتهاند در کنار اینکه خدمات بیشتری ارائه میدهند.»
او در ادامه با اشاره به اهمیت هوش مصنوعی بیان کرد: «نتیجهگیری بانکها ممکن است تا ابد باشد؛ اما تغییر خواهد کرد. پرسش امروز این است که هوش مصنوعی که امروز خیلی رشد کرده در نظام بانکداری وجود دارد و خیلی سریع خودش را مطرح کرده است. برای مثال جی پی مورگان برای قراردادهای تجاری از آن استفاده میکند و بهجای ۱۳۶۰ نفر یک هوش مصنوعی گذاشته است. یا بانک یوبیاس سوییس در سال 2007 کارمندهای بسیاری داشت اما امروزه به خاطر AI خیلی کم شده است.»
او همچنین ادامه داد: «در حال حاضر chatgpt افراد کلیدی چون ایلان ماسک، پی پال، ایبی و گوگل دارد که یک موتور پردازش داده خلق کردند. هفته گذشته نیز به مقامات دولتی اعلام کردند که رمزارزها را میتوانیم وارد پلتفرمها کنیم.»
اسکینر در ادامه با اشاره به افزایش سرعت پیشرفت گفت: «سرعت پیشرفت چنان سریع است که زندگی ما هر دقیقه دارد زیرورو میشود برای بانکداری هم باید به مواردی چون AI تن داد؛ اگر همراهمی نکنید از بین خواهید رفت. درست است که هوش مصنوعی شغلهای ما را خواهد گرفت؛ اما دانش انسانی را یکپارچه و بقا دار و قابل تحول برای مراحل دیگر میکند.»
او در انتها بیان کرد: «بانکهای آینده بدون صف و بدون معطلی خواهد بود. کاری که بانکهای سوئد الان انجام میدهند و از زندگی تا مرگ، دیجیتال انجامدادن شعار آنهاست. داروین میگوید قویترین و باهوشترین نیست که میماند نژادی خواهد ماند که با شرایط سازگار میشود.»