پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
گزارش اقتصادی شاپرک مهرماه ۱۴۰۳ منتشر شد؛ افزایش ۲/۵ درصدی ارزش ریالی تراکنشها
گزارش اقتصادی شاپرک از مهرماه ۱۴۰۳ منتشر شده که حاکی از افزایش ۲/۴۲ درصدی در ارزش ریالی و کاهش ۱/۹۳ درصدی در تعداد نسبت به ماه گذشته است
صدودوازدهمین گزارش اقتصادی شرکت شبکه الکترونیکی پرداخت کارت یا به اختصار شاپرک مربوط به مهرماه ۱۴۰۳ منتشر شد.
گزارش اقتصادی شاپرک نشان میدهد در مهرماه ۱۴۰۳ بالغ بر ۴.۴۰۱ میلیون تراکنش با ارزش ۱۴.۲۱۲ هزار میلیارد ریال در شبکه الکترونیک پرداخت کارت پرداز شده که در مقایسه به شهریورماه ۱/۹۳ درصد کاهش در تعداد و ۲/۴۲ درصد افزایش در ارزش ریالی داشته است.
مقایسه تراکنشهای مهرماه ۱۴۰۳ با ماه مشابه سال ۱۴۰۲ حاکی از رشد ۶/۴۸ درصدی در تعداد و ۳۹/۰۶ درصدی در ارزش ریالی است.
براساس گزارش شاپرک، ارزش اسمی تراکنشهای مهر ۱۴۰۳ در مقایسه با ماه شهریور ۱۴۰۳ رشد ۲/۴۲ درصدی داشته است. این در حالی است که ارزش حقیقی تراکنشها ۰.۲۶ درصد کاهش را تجربه کرده است.
تعداد ابزارهای شاپرکی در مجموع نسبت به شهریورماه رشد ۰/۵۱ درصدی را تجربه کرده است که دلیل آن افزایش ۰/۱۹ درصدی تعداد ابزار کارتخوان فروشگاهی است. براساس گزارش شاپرک، ابزارهای پذیرش اینترنتی در مهر ۱۴۰۳ در مقایسه به شهریور ۱۴۰۳ نیز رشد ۳/۱۳ درصدی داشتهاند.
گزارش اقتصادی مهرماه ۱۴۰۳شاپرک نشان میدهد، کارتخوان فروشگاهی با سهم ۹۱/۴۲ درصدی، بیشترین تعداد تراکنش را در بین ابزارهای پذیرش داشته و ابزار پذیرش اینترنتی و ابزار پذیرش موبایلی به ترتیب با ۶/۴۰ و ۲/۱۸ درصدی در جایگاههای بعدی قرار گرفتهاند.
ضریب نفوذ مجموع ابزارهای پذیرش فعال سیستمی در مهرماه سال جاری ۱.۹۸۸/۷۲ ابزار به ازای هر ۱۰ هزار فرد بالای ۱۸ سال در کشور بوده است.
بیشترین میزان نفوذ این ابزارها متعلق به کارتخوان فروشگاهی با تعداد ۱.۷۶۲/۵۱ به ازای هر ۱۰ هزار فرد بالای ۱۸ سال در کشور است. همچنین کمترین آن به ابزار پذیرش موبایلی اختصاص دارد که به ازای هر ۱۰ هزار نفر صرفا ۱/۱۱ ابزار پذیرش موبایلی در کشور وجود دارد.
آمارهای شاپرک از مهرماه ۱۴۰۳ حاکی از آن است که ۹۳/۱۰ درصد تراکنشهای انجام شده در این ماه موفق بودهاند، بدین ترتیب سهم تراکنشهای ناموفق و خطادار در این ماه ۶/۹۰ درصد بوده است.
بررسیها نشان میدهد که بروز خطای کاربری عمدهترین دلیل بروز خطاها بوده که ۹۱/۴۵ درصد از کل تراکنشهای خطا را شامل میشود. خطای صادرکنندگی ۴/۸۰ درصد، خطای شاپرکی ۲/۷۴ درصد، خطای پذیرندگی ۰/۷۱ درصد و خطای کسبوکار ۰/۳۰ درصد گزارش شده است.
براساس گزارش شاپرک، تعداد تراکنشهای ناتمام (مغایرتی) مهرماه در مقایسه به شهریورماه افزایش ۵۰/۶۹ درصدی داشته است. همزمان با کاهش ۱/۹۳ درصدی تعداد کل تراکنشهای موفق در مهر ۱۴۰۳ نسبت به شهریور ماه، تعداد تراکنشهای ناتمام نیز در این دوره با افزایش همراه بوده است. نسبت تراکنشهای مغایرتی به کل تراکنشهای موفق در این ماه نسبت به ماه گذشته افزایش ۰/۰۰۷۵ درصدی را تجربه کرده است.
عملکرد ماهانه شرکتهای پرداختی در مهرماه ۱۴۰۳
بخش «بررسی عملکرد کلی شرکتهای ارائهدهنده خدمات پرداخت یا PSP» گزارش اقتصادی شاپرک متمرکز بر شاخصهای عملکرد تعدادی و مبلغی شرکتها بهصورت کلی است تا هر یک از ابزارهای پذیرش و نوع سرویس را تفکیک کرده و تصویری کلی از وضعیت آنها در صنعت پرداخت الکترونیکی کارت ترسیم کند.
براساس گزارش اقتصادی شاپرک مهرماه ۱۴۰۳، شرکت «پرداخت الکترونیک سامان» در شاخص سهم تعدادی و مبلغی تراکنشها به ترتیب با سهم ۲۰/۵۰ و ۲۱/۵۷ درصدی جایگاه اول را به خود اختصاص داده است. در این ماه اختلاف سهم تعدادی و مبلغی شرکت «به پرداخت ملت»، دومین شرکت بازار، با این شرکت به ترتیب حدود ۱/۴۷ و ۱/۴۶ درصد است.
مقایسه گزارش اقتصادی شاپرک از مهرماه با شهریورماه نشان میدهد که در هر دو مولف تعداد و مبلغ تراکنشها جابهجایی بین شرکتها رخ نداده است.
شرکت پرداخت الکترونیک سامان در مهرماه با پوشش ۲۰/۷۲ درصد از بازار تراکنشهای کارتخوان فروشگاهی، همانند ماه گذشته بالاترین سهم را در اختیار خود دارد. شرکت بهپرداخت ملت نیز در هر دو ابزار پذیرش اینترنتی و موبایلی به ترتیب با کسب ۳۹/۷۰ و ۴۵/۶۹ درصد از سهم بازار بالاترین سهم در بازار را به خود اختصاص داده است.
بیشترین اختلاف بین سهم تعدادی تراکنشهای ابزار پذیرش کارتخوان فروشگاهی با ۰/۳۳ درصد افزایش به شرکت «فراپردازان آروند امید» تعلق دارد. شرکت پرداخت الکترونیک سامان با رقم ۰/۲۹ درصد کاهش بالاترین اختلاف در بین سهم تعدادی تراکنشهای ابزار پذیرش موبایلی را دارد. بیشترین اختلاف بین سهم تعدادی تراکنشهای ابزار پذیرش اینترنتی با رقم ۱/۰۴ درصد کاهش به شرکت «آسان پرداخت پرشین» تعلق دارد.
سهم بازار بانکهای پذیرنده
گزارش اقتصادی شاپرک در این بخش به شاخص گستره فعالیت هر یک از بانکها در پذیرش تعداد و مبلغ تراکنشهای پشتیبانیشده در شبکه شاپرک میپردازد. در نمودارهای مربوطه بانک نخست با بالاترین سهم تعدادی و مبلغی در شبکه پرداخت عنوان شده و باقی بانکها در نمودار تحت عنوان «سایر» عنوان شدهاند.
بانک سپه با سهم ۱۷/۷۲ درصدی از تعداد تراکنشها و بانک ملت با سهم ۱۶/۲۲ درصدی از مبلغ تراکنشها، بالاترین سهم از پذیرش تراکنشهای بازار را به خود اختصاص داده و در جایگاه نخست در بین تمام بانکهای پذیرنده قرار گرفتهاند.