راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

قبوض کاغذی حذف می‌شوند

بهره‌برداری از سامانه ملی قبوض الکترونیکی در استان قم؛

هزینه ۵۶۰ میلیارد تومانی سالیانه کشور برای صدور و چاپ قبوضی همچون آب، برق، گاز و تلفن دولت را مجاب کرد تا نسبت به حذف قبوض چاپی اقدام کند.

به گزارش عصر ارتباط، گرچه پیش از این شرکت پست ایران با طرح جامع پاکت پستی قصد داشت نسبت به تجمیع این قبوض اقدام کند و از هزینه‌های صدور آنها بکاهد اما ظاهرا حذف کامل این قبوض از چرخه صدور و چاپ از جذابیت بیشتری برای دولت برخوردار بوده است.

بر همین اساس طی پروژه‌ای که با همکاری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، سازمان فناوری اطلاعات ایران، استانداری قم و معاونت توسعه و سرمایه انسانی رئیس جمهور به صورت پایلوت در استان قم اجرا شد، سامانه ملی قبوض الکترونیکی راه‌اندازی شد.

گرچه این سامانه ملی مشخص نیست چه زمانی به صورت سراسری در کشور راه‌اندازی شده و سرویس‌دهی خواهد کرد اما نخستین گام برای کاهش و حذف صرف سالیانه ۱۲ هزار تن کاغذ برای چاپ قبوض انگیزه مناسبی برای این کار بوده است.

در کشور سالیانه ۷۵۰ میلیون قبض شامل ۵ قبض اصلی و بدون محاسبه صدور قبوض المثنی در کشور برای مشترکان صادر می‌شود و در کل ۴/۲ میلیارد برگه قبض در کشور با احتساب برگه‌‌های اقساط بانکی، خلافی خودرو و… صادر می‌شود.

بر همین اساس این سامانه با هدف کاهش چشمگیر هزینه‌های چاپ قبوض، توزیع و پرداخت‌های قبوض در سطح کلان، افزایش درصد پرداخت غیرحضوری شهروندان و توسعه فرهنگ استفاده از فناوری اطلاعات در زندگی روزمره، افزایش میزان رضایت‌مندی مردم و تکریم ارباب رجوع، کاهش مراجعات حضوری به بانک‌ها و کمک به تعدیل ترافیک درون شهری و در نهایت کاهش آسیب‌های اجتماعی و امنیتی ناشی از مراجعه افراد سودجو به در منازل مردم راه‌اندازی شد.

سامانه ملی قبض ایران به نشانی اینترنتی www.ghabziran.ir شامل بخش‌های اطلاع‌رسانی، تعاملی و تراکنشی است و فاز اول آن که همان پیاده‌سازی بخش‌های اطلاع‌رسانی و تعاملی است، عملیاتی شده است. فاز دوم طرح یعنی ورود اطلاعات شهروندان و تکمیل ثبت نام در حال اجراست و پیاده‌سازی بخش‌های تراکنشی در فاز سوم نیز در حال بررسی و اخذ مجوزهای لازم است.

امکان پرداخت تجمیع قبوض توسط سامانه، امکان مدیریت هزینه‌های انرژی توسط شهروندان، امکان استخراج انواع گزارش‌های مدیریتی از میزان مصرف انرژی شهروندان و دستگاه‌های اجرایی، وجود آرشیو الکترونیکی سوابق قبوض، امکان رصد وضعیت وصولی قبوض و وجود کارتابل الکترونیکی پرداخت قبوض از ویژگی‌های این سامانه است.

طراحی و اجرای نرم‌افزاری سامانه تحت وب، طراحی و اجرای نرم‌افزار مبدل و واکشی اطلاعات وصولی بانک‌ها از امور مشترکین شرکت‌ها، استقرار سرورهای سامانه در دیتاسنتر امن، تست امنیتی سایت توسط یک سازمان دولتی و چند بخش خصوصی، به‌روزرسانی منظم اطلاعات قبوض و اطلاعات وصولی قبوض به صورت روزانه، درج لینک مستقیم سامانه در سایت کارمند ایران، اطلاع‌رسانی به دستگاه‌های دولتی برای ثبت‌نام، راه‌اندازی سرویس پیامک و تصویب دوره آموزشی چهارساعته برای کارکنان دولت از اقدامات انجام‌شده در طرح است.

افزایش شاخص‌های اقتصادی ICT به ۲۲/۶

لطف‌الله فروزنده معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رئیس جمهور با تاکید بر توسعه اتوماسیون اداری در قم، بر تعامل دستگاه‌های الکترونیکی در این استان و قرار گرفتن آن در صدر استان‌های الکترونیکی گفت: «پروژه‌های دیگری نیز در استان‌های دیگر آغاز شده است.»

او افزود: «اکنون پایلوت شهر الکترونیکی در مشهد، پروژه ساماندهی املاک در ۴ استان و پروژه ساماندهی نیروی انسانی در پورتال www.Karmand.ir آغاز شده است.

فرونده بر توسعه شاخص‌های اقتصادی فناوری اطلاعات ارتباطات به ۲۲/۶ و توسعه شاخص‌های آمادگی الکترونیکی به عدد یک تاکید کرد و گفت: «باید فکر جدی برای اینترنت ملی شود تا جهش اساسی در خدمت الکترونیکی داشته باشیم.»

به گفته او، درحال حاضر ۱۲۰ خدمت به صورت الکترونیکی عرضه می‌شود که باید به ۷۰۰ خدمت برسد و کارت سلامت الکترونیکی و شناسه ملی املاک با ضریب نفوذ صد درصد ایجاد شود.

فروزنده به الکترونیکی کردن فرایندهای مشترک اشاره کرد و گفت: «سازمان‌ها وقتی خدمتی را به صورت تک‌محوری ارایه می‌کنند، نتیجه خوبی حاصل می‌شود اما متاسفانه وقتی قرار است این خدمات یکپارچه شوند، به مشکل برخواهند خورد.»

قم پایلوت یک میلیون کارت هوشمند ملی

علی حکیم‌جوادی رئیس سازمان فناوری اطلاعات ایران در مراسم رونمایی از این سامانه به راه‌اندازی پایلوت یک میلیون کارت هوشمند ملی در قم اشاره کرد و گفت: «به دلیل زیرساخت‌های مطلوب، استام قم آمادگی دارد با بستر شبکه مخابراتی موجود بسیاری از پروژه‌ها را اجرا کند.»

او افزود: «برای کاهش شکاف الکترونیکی بین تهران با سایر استان‌ها هزار و ۲۸۳ پروژه در استان‌ها آغاز شده است که صرف منابع کمتر و یکپارچه‌سازی کشور را به همراه خواهد داشت.»

رئیس سازمان فناوری اطلاعات ایران از راه‌اندازی دیتاسنتر استان قم در آینده نزدیک خبر داد و گفت: «قرارداد منعقد شده و کار در حال انجام است و شبکه مترواترنت قم نیز به زودی به بهره‌برداری خواهد رسید که با این کار بخشی از شبکه ملی اطلاعات شکل خواهد گرفت.»

او از صدور کارت هوشمند برای طلاب خارجی جامعه المصطفی و اساتید آن در قم خبر داد و گفت: «با تکمیل زنجیره خدمات جدید در شبکه، قم به عنوان استان پیشتاز در حوزه الکترونیکی کردن خدمات شناخته خواهد شد.»

 

 

 

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.