راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

با جدی شدن کارمزدها، صدای کیف پول خرد الکترونیک بلندتر شد / جیرینگ، آماده ورود به پرداخت‌های خرد است

در طول دو هفته گذشته موضوع دریافت کارمزد از صاحبان دستگاه‌های کارت‌خوان، به یکی از داغ‌ترین موضوعات خبری کشور تبدیل شد. هر تراکنش تقریباً چیزی بین 200 تا 250 تومان هزینه دارد که در صورت اجرایی شدن این طرح صاحبان کارت‌خوان‌ها باید حداقل نیمی از این مبلغ را به‌عنوان کارمزد بپردازند. برای پرداخت‌های بالای 50 هزار تومان این مقدار، مبلغ قابل‌توجه و چشمگیری نیست اما برای پرداخت‌های خرد ممکن است کمی مسئله‌ساز باشد. اصلاً یکی از دلایل اجرای این طرح کم‌شدن تراکنش‌های خرد عنوان‌شده است. درواقع با مطرح‌شدن این موضوع، حالا نگاه‌های بسیاری متوجه بحث پرداخت خرد الکترونیک شده است. موضوعی که یک‌طرفش بانک مرکزی است با کیپا و سپاس، یک‌طرفش 12 شرکت PSP مجاز با ارائه خدماتی روی بستر USSD، یک‌طرفش شرکت‌های فعال در زمینه کیف پول الکترونیک.

جیرینگ، شرکت پرداخت اول کیش شرکتی است که احتمالاً با مطرح‌شدن بحث پرداخت خرد الکترونیک نامش را بیشتر خواهیم شنید، شرکتی که بخش زیادی از ارائه خدمات از طریق USSD اپراتور اول را بر عهده دارد و درعین‌حال سعی دارد در زمینه کیف پول الکترونیک سهم قابل‌توجهی از بازار را در دست بگیرد. در آخرین اقدامش هم قرار است سرویس خرید اینترنتی از طریق کیف پول همراه جیرینگ را همزمان با پانزدهمین نمایشگاه تلکام از تاریخ 14 مهرماه به‌عنوان سرویس تکمیل‌کننده خدمات کیف پول خود راه‌اندازی کند.

.

کیف پول همراه جیرینگ چیست؟

کیف پول همراه یا جیرینگ سامانه‌ای است برای مدیریت امور مالی که از آن می‌توان برای انتقال پول، خرید شارژ سیم‌کارت اعتباری، پرداخت قبوض، خرید و سایر خدمات پرداخت روزمره استفاده کرد. این سامانه روی بستر USSD ارائه می‌شود و برای استفاده از آن نیازی به داشتن حساب بانکی، گوشی هوشمند و یا نصب نرم‌افزار روی تلفن همراه نیست. با توجه به خدمات کیف پول همراه این سرویس می‌تواند روش خوبی برای خریدهای خرد باشد.

.

تراکنش‌های ارزان

قیمت تمام‌شده تراکنش‌ها از طریق سیستم کیف پول همراه کمتر از بسترهایی همچون دستگاه کارت‌خوان است. در حال حاضر خدمات کیف پول همراه جیرینگ به‌صورت رایگان به کاربران ارائه می‌شود اما به گفته علیرضا طلوع ممکن است بعداً طبق ساختار بانک مرکزی سرویس‌های کیف پول برای مشتریان هزینه داشته باشد و در این بخش خود را مکلف به اجرای قوانین می‌داند.

.

جیرینگ منتظر مجوز در حوزه بانکی

علیرضا طلوع، مدیرعامل جیرینگ درباره ارائه مجوز برای راه‌اندازی سیستم کیف پول همراه در یک نشست خبری گفت: «جیرینگ از سال 1390 آمادگی ارائه سرویس کیف پول را داشت و انتظار ما این بود مجوزهای لازم برای فعالیت‌های مختلف سیستم کیف پول از سوی بانک مرکزی زودتر ارائه شود بااین‌وجود این سیستم در حال حاضر در حوزه اپراتوری مجوز دارد و در حوزه بانکی گرفتن مجوز منوط به راه‌اندازی سامانه سپاس است. بااین‌حال شرکت جیرینگ انحصار راه‌اندازی سیستم کیف پول همراه را ندارد و به نظر من نباید در این زمینه محدودیت قائل شد.»

علیرضا طلوع مدیر عامل جیرینگ
علیرضا طلوع مدیر عامل جیرینگ

.

مردم برای پذیرش کیف پول همراه آماده‌اند

مدیرعامل شرکت جیرینگ با بیان این‌که کیف پول همراه زودتر از فنّاوری کارت‌خوان در کشور در بین مردم ترویج پیدا خواهد کرد، افزود: «تجربه دنیا نشان می‌دهد که استفاده از هر فنّاوری جدیدی نیازمند زمان برای فرهنگ‌سازی است. برای مثال دستگاه‌های کارت‌خوان 10 سال است که به کشور واردشده و تنها در دو یا سه سال اخیر در بین مردم جاافتاده است، اما در خصوص استفاده عمومی از کیف پول الکترونیک همراه جیرینگ در بین مردم پیش‌بینی ما این است که در عرض 2 سال این خدمت فراگیر خواهد شد.»

.

رونمایی از سرویس خرید اینترنتی با جیرینگ در نمایشگاه تلکام

کاربران کیف پول الکترونیکی همراه جیرینگ در حال حاضر از خدماتی قبیل خرید شارژ، پرداخت قبوض و دریافت موجودی کارت‌های بانکی استفاده می‌کنند. طلوع در این خصوص گفت: «برنامه فعلی شرکت جیرینگ تمرکز بر ارائه خدمات خرید اینترنتی و توسعه سرویس در بازار است و بر اساس برنامه‌ریزی انجام‌شده خرید با کیف پول الکترونیکی همراه جیرینگ را همزمان با نمایشگاه تلکام رونمایی خواهیم کرد.»

وی همچنین با تأکید بر این‌که لازم است پرداخت‌های خرد به سمت استفاده از کیف پول همراه برود گفت:‌ «پرداخت‌هایی مانند پرداخت شارژ، مترو، سوخت، قبوض و پارک‌متر می‌تواند با استفاده از کیف پول همراه انجام شود که فعلاً تنها دو خدمت خرید شارژ و پرداخت قبوض در حال ارائه است. در حال حاضر نیز 60 تا 70 درصد از تراکنش‌های شبکه شاپرک از طریق زیرساخت جیرینگ انجام می‌شود و عمده‌ترین خریدهای مشترکان از طریق این شبکه مربوط به خرید شارژ و پرداخت قبوض است.»

Jiring-Tolu-Index-1-way2pay-93-07-13

به گفته علیرضا طلوع در حال حاضر 34 میلیون نفر تاکنون سیستم کیف پول همراه جیرینگ خود را راه‌اندازی کرده‌اند که از این تعداد 11 میلیون کیف پول‌شان فعال است.

.

آیا جیرینگ آماده بهره‌مندی از ان‌اف‌سی است؟

یکی از فناوری‌های روز دنیا در حوزه پرداخت موبایلی که به‌تازگی اپل نیز به سراغش رفته است، استفاده از زیرساخت اِن‌اِف‌سی برای کیف پول موبایلی است. در ایران نیز طی 2 سال گذشته شرکت‌هایی همچون رایتل، ایرانسل، همراه اول، جیرینگ، توسن و اتیک کارهایی در این زمینه کردند و حتی در چند نمایشگاه از محصولات‌شان در این زمینه رونمایی‌هایی کردند؛ اما دیری نگذشت که تبش فروکش کرد. طلوع در خصوص استفاده از این فناوری تقریباً جدید گفت: «با توجه به این‌که جایگاه رگولاتور و بانک مرکزی به‌عنوان قانون‌گذار ارائه مجوز و تأیید چارچوب‌ها است، شرکت جیرینگ این آمادگی را دارد در صورت ابلاغ دستورالعمل‌ها در این زمینه هرگونه سرمایه‌گذاری در این حوزه را بپذیرد. یکی از بازیگران این حوزه سازندگان تلفن همراه هستند؛ بازیگر دوم آن دستگاه‌های کارت‌خوان مجهز به ریدر اِن‌اِف‌سی هستند؛ به عبارتی همان پذیرنده‌ها که باید از طریق دستگاه کارت‌خوان امکان دریافت پرداخت از طریق اِن‌اِف‌سی را هم ازلحاظ سخت‌افزاری و هم از طریق نرم‌افزاری داشته باشند. بازیگر سوم این حوزه اپراتورها هستند که باید سیم‌کارت‌هایی را باقابلیت اِن‌اِف‌سی ارائه دهند. شرکت جیرینگ نیز رایزنی‌های لازم را برای ارائه سرویس اِن‌اِف‌سی انجام داده است. با توجه به اینکه مذاکرات جهت راه‌اندازی کامل خدمات کیف پول صورت گرفته است و در حال حاضر راه‌اندازی آن منوط به راه‌اندازی سامانه سپاس و نظارت‌های بانک مرکزی است.»

طلوع بابیان این‌که فنّاوری‌های لازم برای راه‌اندازی اِن‌اِف‌سی در کشور وجود دارد گفت: «لازم است فرهنگ استفاده از این فنّاوری جدید در بین مردم رشد کند.»

 منبع: هفته‌نامه عصر ارتباط، شماره 677

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.