راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

مسدود کردن تمامی سایت‌های ارز دیجیتال در نپال / مردم هیمالیا در خط مقدم پذیرش کریپتو‌های جهانی

اداره مخابرات نپال در پی انتشار اطلاعیه‌ای به ارائه‌دهندگان خدمات اینترنتی و ایمیل نپال هشدار داده که تمامی وب‌سایت‌های مرتبط با ارز‌های دیجیتال، برنامه‌ها یا شبکه‌های آنلاین و ایمیل‌های مرتبط با ارز دیجیتال را مسدود کنند و در صورت سرپیچی با پیگرد قانونی مواجه می‌شوند.

بانک مرکزی نپال به شهروندان یادآوری کرده که استخراج و تجارت ارزهای دیجیتال در نپال غیرقانونی است. همچنین هشدار داده که شرکت کردن در چنین فعالیت‌هایی مطابق با قوانین فعلی مجازات در پی دارد. با این‌ حال، گزارش‌های رسانه‌ها نشان می‌دهد نپالی‌ها با وجود موقعیت خود، به سرمایه‌گذاری در ارزهای‌ دیجیتال ادامه داده‌اند.

در این اطلاعیه با اشاره به ممنوعیت ارزهای دیجیتال در این کشور از افزایش تراکنش‌های ارز دیجیتال در روزهای اخیر خبر داده‌اند.

بانک نپال رسترا (NRB)، بانک مرکزی این کشور، در سپتامبر ۲۰۲۱ (شهریور ۱۴۰۰)، تجارت و استخراج کریپتو را غیرقانونی اعلام کرد. همچنین برای تشویق افراد به استفاده از ارزهای دیجیتال، مجازات تعیین کرده است.

اداره مخابرات نپال در ماه آوریل، طی انتشار اخطاری از مردم خواست در صورت داشتن اطلاعاتی درباره نام وب‌سایت‌های ارزهای دیجیتال، برنامه یا شبکه آنلاین به آنها گزارش دهند. در آن زمان اداره مخابرات هنوز خواستار مسدود کردن دسترسی افراد به سایت‌های ارزهای دیجیتال نبود و تنها گفته شده بود اگر مشخص شود فردی فعالیت‌های مرتبط با رمزارز انجام داده یا در حال انجام است، مجازات خواهد شد.


نپال در خط مقدم پذیرش کریپتو‌های جهانی


با وجود غیرقانونی بودن رمزارزها در کشور نپال، گزارش سپتامبر توسط شرکت داده بلاکچین Chainalysis نشان داد که بازارهای در حال ظهور، ازجمله نپال در خط مقدم پذیرش کریپتوهای جهانی قرار دارند.

بر اساس گزارش نوامبر ۲۰۲۱ از کتابخانه حقوقی کنگره، نپال در فهرست تنها ۹ کشوری است که ارزهای دیجیتال را به طور کامل ممنوع کرده است.

سایر کشورهایی که کریپتو را به طور کامل ممنوع کرده‌اند، عبارت‌اند از: چین، الجزایر، بنگلادش، مصر، عراق، مراکش، قطر و تونس. ۴۲ کشور دیگر نیز ممنوعیت‌های جزئی یا محدودیت اعمال کرده‌اند؛ موضوعی که نشان می‌دهد از سال ۲۰۱۸، فهرست کشورها و دولت‌های مخالف رمزارز دوبرابر شده است.

با وجود ممنوعیت و سخت‌گیری بانک مرکزی نپال، به نظر می‌رسد نپالی‌ها به روش‌های مختلفی سرمایه‌گذاری می‌کنند. برخی گزارش‌ها نشان می‌دهد مردم از اقوام و دوستان ساکن خارج از کشور برای سرمایه‌گذاری در ارزهای دیجیتال کمک می‌گیرند.

این سرمایه‌گذاری‌ها تا حد زیادی مورد توجه قرار نمی‌گیرد زیرا بانک مرکزی نپال قادر به ردیابی و تنظیم تراکنش‌های بیت‌کوین نیست.


دلایل ممنوعیت فعالیت رمزارزها در برخی کشورها


پس از همه‌گیری کرونا، استفاده و محبوبیت ارزهای دیجیتال رشد چشم‌گیری تجربه کرد و بسیاری از مردم سراسر جهان از آنها برای سرمایه‌گذاری، خرید و معاملات خود استفاده کردند. موضوعی که به مرور زمان توجه دولت‌ها را به خود جلب کرد و با اینکه برخی کشورها مانند السالوادور رمزارزها را با آغوش باز پذیرفتند، برخی دیگر رویه منفی و حتی ممنوعیت کامل را در پیش گرفتند.

چین: جدا از دلایل مبارزه با پول‌شویی و حمایت از سرمایه‌گذاران، مقامات چینی دلیل دیگر این ممنوعیت را محافظت از محیط‌ زیست عنوان کرده‌اند. جالب است بدانید ۲۶ درصد از دی‌اکسید‌کربن جهان هم‌اکنون توسط چین تولید می‌شود.

نپال: در بیانیه این کشور که شهریور سال ۱۴۰۰ منتشر شد، ‌آمده است که برای جلوگیری از کلاهبرداری‌های رمزارز و امنیت عمومی این ممنوعیت صورت گرفته است.

نیجریه: دلیل سرکوب رمزارزها توسط کشور نیجریه، نوسانات قیمتی، پتانسیل پول‌شویی و تأمین مالی تروریسم عنوان‌ شده است.

اندونزی: در ۱۱ نوامبر سال ۲۰۲۱، شورای ملی علمای اندونزی (MUI)، بالاترین نهاد علمی اسلامی این کشور ارزهای دیجیتال را به دلایل مذهبی حرام و ممنوع اعلام کرد. اجرای این دستورالعمل از نظر قانونی الزامی نیست و به‌ این‌ ترتیب لزوماً تمام معاملات ارزهای دیجیتال در این کشور را متوقف نمی‌کنند، ولی با توجه به تعداد بالای مسلمانان در این کشور می‌تواند تأثیر زیادی بر اقتصاد رمزارز این کشور بگذارد.

ترکیه: در ۲۰ آوریل سال ۲۰۲۱، قیمت بیت‌کوین پس‌ از اینکه بانک مرکزی ترکیه اعلام کرد ارزهای دیجیتال و سایر دارایی‌های دیجیتال به شکل قانونی نمی‌توانند برای پرداخت کالاها و خدمات استفاده شوند،‌ پنج درصد کاهش یافت.

روسیه: در گزارش ۲۰ ژانویه ۲۰۲۲ پیشنهاد ممنوعیت کامل فعالیت‌های ارزهای دیجیتال توسط بانک مرکزی روسیه داده شد. در این گزارش نسبت به طرح‌های پانزی، نوسانات قیمتی و فعالیت‌های غیرقانونی انجام‌شده با رمزارزها هشدار داده شد و در مجموع فعالیت ارزهای دیجیتال برای محیط زیست روسیه خطرناک تشخیص داده‌ شد. بزرگ‌ترین تهدید ارزهای دیجیتال برای کشور روسیه در این گزارش، ایجاد محدودیت برای حاکمیت مالی و کنترل مالی روسیه بود.

با بررسی فهرست معرفی‌شده متوجه می‌شوید کشورهای بزرگی نسبت به ارزهای دیجیتال رویکرد منفی گرفته‌اند. چین دومین اقتصاد جهانی است و نیجریه بزرگ‌ترین حجم معاملات بیت‌کوین در آفریقا را در دست داشت. اندونزی نیز در رادار صرافی بزرگ بایننس قرار داشت و مردم ترکیه با توجه به سقوط ارزش لیر، به بیت‌کوین و ارزهای دیجیتال جذب‌ شده بودند.


چرا کشورها به دنبال ممنوعیت رمزارزها هستند؟


انگیزه‌ کشورها متفاوت است اما با بررسی آنها متوجه یک الگوی تکراری می‌شویم. کشورهایی که به دنبال ممنوعیت رمزارز هستند، عموماً کشورهایی هستند که دولت کنترل بالایی بر جامعه و اقتصاد دارد. اگر اقتصادهای بزرگ‌تر و برجسته شروع به پذیرش و استفاده از دارایی‌های رمزارز در چهارچوب مالی خود کنند، ممکن است کشورهای ممنوع و مخالف رمزارز نگاهی دوباره به سیاست‌های خود بیندازند.

نگرانی عمده دولت و بانک‌ها، فشاری است که ارزهای دیجیتال بر بانک مرکزی و اقتصاد به‌ویژه در کشورهای ضعیف وارد می‌کنند. یک الگوی کلی نشان می‌دهد مردم در کشورهایی که ارز ملی بی‌ثباتی دارند، به استفاده و خرید ارزهای دیجیتال تمایل پیدا می‌کنند و درنتیجه دولت‌ها نسبت به کاهش کنترل و اثرگذاری سیاست‌های مالی خود بر جامعه تردید پیدا کرده و راه «غیرقانونی اعلام کردن رمزارزها» را در پیش می‌گیرند.

امید است کشورهایی که ممنوعیت کامل را انتخاب کرده‌اند با ایجاد چهارچوبی دقیق و متفکرانه، به جای ممنوعیت، کنترل و نظارت بر ارزهای دیجیتال را بالا ببرند.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.