پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
زنگ آغاز روند صعودی بازار رمزارزها چه زمانی به صدا درمیآید؟
بازار رمزارزها در بهار و تابستان ۱۴۰۱، فصل سختی را پشت سر گذاشت؛ بازاری که از سال گذشته روندی نزولی به خود گرفته بود. گویا فصل سخت ارزهای دیجیتال خیال پایان ندارد. مدتهاست که این بازار با افت پیاپی ارزش دستبهگریبان است. چندی پیش هم با اعلام ورشکستگی صرافی افتیایکس (FTX) و آشکارشدن اقدامات غیرقانونی گردانندگان این سکوی تبادل رمزارزی، موجی از هراس و تردید در میان سرمایهگذاران و فعالان این بازار به راه افتاد و به کاهش ارزش ارزهای دیجیتال دامن زد.
اکنون گردانندگان صرافی افتیایکس بهطور رسمی درخواست خود را برای طی مراحل ورشکستگی تقدیم نهادهای قانونی ایالات متحده کردهاند. «سم بنکمن فراید» (Sam Bankman-Fried)، بنیانگذار و مدیرعامل سابق این صرافی نیز برای درامانماندن از اقدامات قضایی به باهاما گریخته است.
ورشکستگی افتیایکس باعث شد بازار کمرمق رمزارزها بار دیگر به ورطه سقوط بیفتد؛ تا جایی که بهای بیتکوین، طلایهدار ارزهای دیجیتال، آستانه حمایت ۲۰ هزار دلار را از دست داد و تا حوالی ۱۵۹۰۰ دلار هم پایین رفت. بیتکوین با از دست دادن حمایت چند ماه اخیر خود و با ۱۶ درصد سقوط، کمترین قیمت یک سال گذشته را به خود دید. اتریوم، دیگر رمزارز پیشگام نیز از این موج نزولی بینصیب نماند و طی تنها هفت روز، افتی ۲۴درصدی را تجربه کرد. سولانا دیگر رمزارزی که با داعیه ازمیدان بهدرکردن اتریوم پا به عرصه گذاشته بود، بیش از دیگر ارزهای برتر بازار دچار افت شد و طی یک هفته دستکم ۶۰ درصد از ارزش خود را از دست داد.
در سال جاری، این نخستین بار نیست که بیتکوین و دیگر ارزهای دیجیتال بازار در سراشیبی سقوط میافتند. این رمزارز پیشرو سال گذشته در محدوده ۶۹ هزار دلار دادوستد میشد، اما از ماه مه؛ یعنی اردیبهشت امسال، با از دست دادن آستانه روانی ۲۰ هزار دلار، زنگ آغاز زمستان رمزارزی را به صدا درآورد. در ادامه گرچه بیتکوین توانست با تقلای بسیار، سنگر ۲۰ هزار دلار را پس بگیرد؛ اما این روزها دوباره شاهد تکرار وقایع روزهای نخست سال هستیم.
در ادامه دلایل افت بهای بیتکوین و دیگر رمزارزهای بازار را بیان کرده و درمییابیم که آیا میتوان به احیای این بازار در سالهای پیش رو امیدی بست یا خیر.
دلایل ریزش بازار رمزارزها
افت فرسایشی این روزهای بازار رمزارزها تنها معلول رخدادهای داخلی این حوزه نوپا نیست و ریشه در عوامل کلانی دارد که سایر حوزههای اقتصادی را هم درگیر کرده و به قرمزپوششدن تابلوها در بازارهای بورس جهان منتهی شده است. اما چه متغیرهای کلانی تمامی بازارهای دارایی را دستخوش رکود کردهاند؟
سایه شوم تورم
بیتکوین و بسیاری دیگر از رمزارزها با داعیه برخورداری از قابلیت ضدتورمی پا به عرصه گذاشتند. با افزایش تورم و رشد قیمتهای جهانی در ماههای اخیر، همه طرفداران رمزارزها انتظار داشتند ارزهای دیجیتال بتوانند پناهگاهی امن برای حفظ ارزش داراییهایشان از گزند تورم باشند. با این حال، اتفاقات بهگونهای رقم خورد که در یک سال گذشته این انتظار نهتنها برآورده نشد، بلکه ارزهای دیجیتال در قیاس با دیگر داراییها عملکرد ضعیفتری از خود به نمایش گذاشتند و حتی باعث افت ارزش سبد داراییهای مردم شدند.
در حالی که بهای همه کالاها و خدمات از حاملهای انرژی گرفته تا بلیت هواپیما سیری صعودی را طی کرده، بیتکوین و دیگر رمزارزها از حفظ ارزش کنونی خود هم بازماندند و برخلاف سالهای قبل خود نتوانستند رشد صعودی داشته باشند.
افزایش پیایی نرخ بهره
با افزایش تورم، بسیاری از بانکهای مرکزی در سرتاسر جهان، سیاستهای پولی انقباضی را برای مهار قیمتها در پیش گرفتند. بانک مرکزی ایالات متحده موسوم به «فدرالرزرو» نیز در واکنش به رکوردشکنی نرخ تورم در این کشور، در چندین نوبت، دست به افزایش نرخ بهره زد.
مقامات فدرالرزرو در اظهارات خود تأکید کردهاند که افزایش نرخ بهره تا آرامگرفتن موج تورمی ادامه خواهد داشت. این سیاست بهزعم بسیاری از تحلیلگران از جمله عوامل ریزش مستمر بازار رمزارزها بوده؛ زیرا باعث شده فعالان بازارهای مالی تمایل چندانی به استقراض و سرمایهگذاری نداشته باشند و بیشتر از گذشته به پسانداز و افزایش موجودی سپردههای بانکی خود روی بیاورند.
با رشد نرخ بهره، استقراض از بانکها و نهادهای مالی، گرانتر تمام میشود؛ بنابراین منابع پولی بیش از اینکه برای خرید دارایی به بازارها سرازیر شوند، در حسابهای بانکی تهنشین میشوند و با کاهش تقاضا در بازارها قیمتها رو به کاهش میرود؛ بنابراین افزایش تورم در کنار رشد نرخ بهره باعث شده نهتنها بازار رمزارزها، که دیگر بازارهای سرمایه نیز در سرتاسر جهان با افت و رکود مواجه شوند.
پایان همهگیری کرونا و آغاز دوران پساکرونا
بازه زمانی مارس ۲۰۲۰ تا اواخر سال ۲۰۲۱ دوران یکهتازی ویروس کرونا در جهان بود. در این مدت، ساکنان بسیاری از کشورها ناگزیر از رعایت قوانین سفتوسخت بهداشتی و ملزم به رعایت قرنطینه و سکونت در منزل بودند. همین باعث شد الگوی حاکم بر هزینهها و مخارج مردم تغییر کند و پولهایی که پیشتر صرف سفر، سرگرمی، رفتن به کنسرت و استادیوم و از این دست موارد میشد، راهی بازارهای سرمایه شود؛ درنتیجه سیلی از پول روانه بازارهای مختلف از بورس گرفته تا ارزهای دیجیتال شد و به ثبت رکوردهای پیاپی در این بازارها انجامید.
رفتهرفته با واکسیناسیون جهانی و گشودن قفل قرنطینههای سراسری، ساکنان بیشتر کشورها از اوایل سال ۲۰۲۲ زندگی عادی را از سر گرفتند. از این رو، بسیاری دست به فروش داراییهای خود در بازارهای مختلف زدند تا بتوانند بخشی از هزینههای خود را جبران کنند. در این دوره، موجی از فروش در بازارهای مختلف به راه افتاد و به افت پیوسته بهای داراییها دامن زد.
تهاجم روسیه به اوکراین و آغاز جنگی تمامعیار در اروپا
یکی دیگر از عواملی که به افت ارزش بازار ارزهای دیجیتال دامن زد، تهاجم نابهنگام روسیه به اوکراین بود. با وقوع تغییرات در افق جغرافیای سیاسی و حاکمشدن جوی از بلاتکلیفی بر فضای اقتصادی، بسیاری از افراد به دنبال پناهگاههای امنتری برای ذخیره داراییهای خود میروند. طلا در این میان همواره اصلیترین و باثباتترین گزینه برای میزبانی از داراییهای مردم بوده است. رمزارزها اما نتوانستند ادعای خود مبنی بر ضدتورم بودن را اثبات کنند و به همین دلیل از جذب سرمایههای مردم بازماندند.
درمجموع به عقیده برخی کارشناسان، تا زمانی که مخاصمه میان روسیه و اوکراین خاتمه پیدا نکند و صلح و ثبات نسبی در عرصه جهانی حاکم نشود، نمیتوان به رشد داراییهای پرریسک همچون رمزارزها چشم امید داشت.
دورنمای بازار ارزهای دیجیتال؛ روشن یا ناامیدکننده؟
بسیاری از کارشناسان این حوزه معتقدند بازار ارزهای دیجیتال به این زودیها به مدار رشد بازنمیگردد. ورشکستگی افتیایکس، ناکامی پروژههایی همچون شبکه سلسیوس در بازپرداخت بدهیهای خود و تعدیل گسترده کارکنان صرافیهای پرآوازه در کنار عوامل کلان اقتصادی و سیاسی، مانع هرگونه گمانهزنی مثبت درباره آینده نزدیک بازار رمزارزها میشود.
گرچه افت این روزهای بازار، قابل مقایسه با کاهش ۸۰درصدی آن در سال ۲۰۱۸ نیست، اما شماری از تحلیلگران بر این باورند که هنوز هم نمیتوان از پایان روند نزولی سخن به میان آورد و با تشدید سختگیریهای نظارتی میتوان چشمانتظار سقوط بازار به سطوح پایینتری بود. البته که بسیاری نیز معتقدند قیمتهای کنونی، با توجه به پیشبینیهایی که از آینده این بازار میشود کف قیمتی محسوب میشود، هرچند ممکن است شاهد تغییرات اندکی نیز در این کف قیمتی باشیم.
با این تفاصیل، برخی از تحلیلگران امیدوارند با تکرار رفتار قیمتی بیتکوین در افق زمانی درازمدت و وقوع هاوینگ بعدی در سال ۲۰۲۴، ورق به نفع بازار ارزهای دیجیتال برگردد و شاهد رشدهای انفجارگونه در این حوزه باشیم. بر همین اساس، برخی از فعالان بازار معتقدند در سال ۲۰۲۳ روند احیای بازار آغاز میشود و از اوایل سال ۲۰۲۴ هم زنگ آغاز یک روند صعودی پرقدرت به صدا درمیآید.
رفتار تاریخی بیتکوین نیز نشان میدهد این رمزارز تا ۴۷۷ روز پیش از وقوع هاوینگ به کف قیمتی خود میرسد و تقریباً ۴۸۰ روز پس از این رخداد، سقف قیمتی تازهای را به ثبت میرساند. این رفتار در چرخههای پیشین بازار کمابیش تکرار شده و انتظار میرود در سالهای پیش رو نیز با اندکی بالا و پایین اتفاق بیفتد.
برای اطلاع از قیمت لحظهای و خریدوفروش بیتکوین و سایر ارزهای دیجیتال میتوانید به سایت و اپلیکیشن صرافی ایرانی نوبیتکس مراجعه کنید.