راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

در برابر کلاه‌بردارهای بانکی چه باید کرد؟

همراه اول این روزها این پیامک را برای مشترکان خود می‌فرستند:

مشترک گرامی، طبق اطلاعیه بانک مرکزی شماره کارت‌ بانکی و همچنین رمز دوم، CVV2، و تاریخ انقضای کارت بانکی خود را از طریق پیامک به هیچ شماره‌ای ارسال نکنید.

ماجرا از این قرار است که افرادی با ارسال پیامک و وعده واریز وجوهی به عنوان جایزه قرعه‌کشی در طرح پرداخت الکترونیک قبوض تلفن همراه اول، درخواست دریافت اطلاعات محرمانه مربوط به کارت بانکی افراد را می‌کنند. مردم ما هم که گوششان بدهکار این حرف نیست که امنیت را جدی بگیرند به هوای جایزه این اطلاعات محرمانه را افشا می‌کنند و می‌شوند طعمه کلاه‌بردارهای بانکی.

این در حالی است که برای واریز وجه به حساب افراد، نیازی به اطلاعات محرمانه نیست و دارندگان کارت نباید در هیچ شرایطی این گونه اطلاعات محرمانه را در اختیار افراد دیگری قرار دهند. اما برای در امان ماندن از شر سواستفاده‌های این چنینی چه باید کرد؟

تفاوت امنیت و تقلب را درک کنید. سیستمی که امن است لزوما از گزند متقلب‌ها به دور نیست. بانک‌ها  آخرین و بهترین روش‌های امنیتی را برای تضمین امنیت سیستم‌های اطلاعاتی‌ پیاده می‌کنند اما به راحتی شاهد تقلب در همین سیستم‌های امن هستیم. امنیت موضوعی فنی و مربوط به شبکه‌های اطلاعاتی است. اگر بخواهم خیلی ساده بگویم آنتی ویروس و فایروال نصب شده روی کامپیوتر‌های شخصی صرفا امنیت سیستم را تضمین می‌کتند و هرگز تضمین نمی‌کتند که دزد کل سیستم را ندزد!

تقلب بیشتر در حوزه انسان‌ها اتفاق می‌افتد. بگذارید روش‌های ممکن تقلب از همین کارت‌های بانکی را بیشتر باز کنیم خودتان دستتان می‌آید داستان از چه قرار است؛

۱. دزدیدن کارت؛ کارت بانکی شما را می‌دزند و با داشتن رمز عبور کارت به برداشت وجه نقد از طریق ATM و یا از طریق درگاه‌های پرداخت اینترنتی می‌پردازند.

چه باید کرد؟ هیچ وقت کارتتان را به فروشنده ندهید. رمز عبور ناموس کارت است. انتخاب با خودتان است. این موضوع را جدی بگیرید. حتی به متصدی شعبه هم رمزتان را نگوئید.

۲. جعل و تقلب کارت: روی کارت‌های بانکی نوار مشکی رنگی است که اطلاعات لازم برای ورود به حساب شما روی آن ثبت شده. جنس این نوار مانند نوارهای کاست است و با یک دستگاه کپی ساده می‌توان اطلاعات آن را کپی کرد.

چه باید کرد؟ این موضوع هنوز در ایران باب نشده و خطر جدی نیست. اما در بسیاری از فروشگاه‌های معمولا کوچک و پرت با نصب دستگاهی کوچک و با کشیدن کارت تمام اطلاعات کارت کپی می‌شود. با کمک این اطلاعات کپی کارت شما کار چندان پیچیده‌ای نیست. حالا شمایی که رمز عبورتان را به فروشنده گفته‌اید همه چیز را باخته‌اید. اگر فروشنده رمز عبور کارت را خواست به او ندهید. اصل اول عدم اعتماد در پرداخت‌های الکترونیک است. مگر شما برای پرداخت نقدی کیف پولتان را در اختیار فروشنده می‌گذارید که اکنون و به آسانی کارت بانکی‌تان را همراه با رمز در اختیارش می‌گذارید؟

۳٫ تقلب بدون استفاده از کارت: در این شیوه از همین رسیدهایی که به راحتی دور می‌اندازید استفاده می‌کنند و به اطلاعات کارت شما دسترسی پیدا می‌کنند و با همین اطلاعات اقدام به خرید می‌کنند.

چه باید کارت؟ رسیدهایتان را در محل مطمئن دور بریزید!

موارد دیگری هم هست. مثل تقلب توسط کارت در خود شعبه. هرگز کارتی که پاکت رمز عبورش پاره شده را تحویل نگیرید. مواردی مانند تغییر مکرر رمز عبور را جدی بگیرید و از رمز عبورهای ساده مانند ۱۲۳۴ و این‌ها استفاده نکنید.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.