پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
در ذهن روحانی چه میگذرد؟
[رضا قربانی | راه پرداخت]
نزدیکان روحانی درباره او میگویند که در روابطش بسیار گرم میگیرد و صمیمانه و مهربان برخورد میکند اما در عین حال بسیار نفوذناپذیر است. بنابراین برای درک این که در ذهن روحانی چه میگذرد راه سختی پیش رو داریم و هر تلاشی با درصد خوبی از خطا همراه خواهد بود. اما دفاع امروز دکتر روحانی از کابینه پیشنهادیاش، مسیر مناسبی برای درک ذهنیت روحانی است. اهمیت درک ذهنیت او هم به این باز میگردد که بخشهای مختلف کسب و کار باید بتوانند با خواندن ذهن روحانی، همیشه یک گام از او جلوتر باشند. شاید اکنون زمان آن رسیده باشد، که کسب و کار همیشه یک گام از دولت جلوتر باشد و دولت به دنبال کسب و کارها باشد، نه آن چیزی که در این سرزمین رسم است و کسب و کارها کاسه چه کنم دست گرفته و به دنبال دولت میدوند.
ذهن روحانی را باید به ۵ بخش غیرمساوی تقسیم کرد.
بخش اول: کاهش هزینه
اولین نامه رسمی جهانگیری، معاون اول رییس جمهور، برای متوقف ساختن یکی از طرحهای دوران احمدینژاد که بار سنگین مالی به بدنه دولت وارد میکرد، نشانه محکمی است مبنی بر این که اولویت اول روحانی کاهش هزینههاست. البته علم غیب نمیخواهد دانستن این که داروی تورم سرسام آور ایران امروز، کاهش نقدینگی است. این موضوع در کنار هزینههای سرسامآور بخشهای مختلف دولتی، یعنی این که دوران هزینههای فراوان به پایان رسیده است. به نظر میرسد یکی دو سال سخت پیش رو داشته باشیم. دولت مطمئنا در هزینهها و وزارتخانههای هزینهزا رویکرد جدی در پیش خواهد داشت، مبنی بر این که تا حد امکان هزینهها را در بخشهای آموزشی، دفاعی و … کاهش دهد.
بخش دوم: افزایش درآمد
به نظر میرسد روحانی و تیم همراه او، به دنبال خلق ثروت و کسب درآمد برای دولت هستند. بخشهایی مانند نیرو و نفت پتانسیل فراوانی در کسب درآمد دارند. جای خوشحالی است که دکتر روحانی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات را هم در این دسته میبیند. البته باید توجه داشت که اگر کمافیالسابق نگاهها به چاه نفت مخابرات دوخته شده باشد، باز همان آش است و همان کاسه. از شواهد و قرائن و صحبتهای دکتر روحانی در مجلس این برداشت میشود که او اهمیت فناوری اطلاعات را درک میکند و تفاوت ICT و IT را هم میداند. این که فناوری اطلاعات معدن و چاه نفتی کشف نشده است و آزادسازی انرژی آن در گروه نگاه توسعهای است انتظاری است که دکتر روحانی احتمالا آن را درمییابد.
بخش سوم: روابط و ارتباطات بینالملل
اهمیت نگاه دیپلماتیک در سیستم فکری روحانی بر کسی پوشیده نیست. او سرهنگ نیست و حقوقدان است. فرق قطعنامه سازمان ملل و کاغذپاره را خوب میداند. روحانی در انتخاب وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و حتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، دو فرد دیپلمات را معرفی کرده است. اگر دیپلماسی را در یک تعبیر بسیار دم دستی، معامله معنی کنیم، به این میرسیم که دکتر روحانی اهل معامله است. البته منظورمان منظور بدی نیست و خدای نکرده به معنای معامله بر سر حق و حقوق مردم نیست. دکتر روحانی میداند که کجا باید امتیاز بدهد و کجا امتیاز بگیرد. به عنوان نمونه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و عملکردش در چند سال گذشته مصداق بارز رفتار غیردیپلماتیک بوده است. دکتر روحانی، رفتار دیپلماتیک را هم منحصر به ارتباطات و روابط بینالملل نمیداند و از نظر او حتی در امری مانند فرهنگ و هنر هم کار را باید به دست دیپلماتها سپرد. او به راحتی میتوانست گرفتار فشارهای مطبوعاتی شود و گزینههایی را از دل فرهنگ و هنر یا فناوری اطلاعات و ارتباطات معرفی کند. او به خوبی دریافته است که نیروهایی ارشد مدیریتیاش باید اهل معامله باشند. در این صورت است که بخشهای مختلف اقتصادی و فرهنگی کشور به حرکت در می آیند. دیگر زمان لجبازی تمام شده است.
بخش چهارم: امور داخلی
برخلاف تصور، امور داخلی از اولویت پایینی برای دکتر روحانی برخوردار است. البته این به معنای اهمیت نداشتن رتق و فتق امور داخلی نیست. در ذهن دکتر روحانی این است که ابتدا باید روابط خارجی را سر و سامان داد. از نظر او روابط خارجی، حریمی است که نباید به آن خدشه وارد شود و متر و معیار در آن امنیت ملی و عزت و افتخار ایرانیان است. به عبارت دیگر، دکتر روحانی، در امور داخلی کشور، خودش را وارد جاهطلبیهای گوناگون نخواهد کرد. او برخلاف محمد خاتمی به دنبال اصلاحات نیست. او برای تغییر نیامده است. بلکه او آمده که با تدبیر، نظم را به ایران بازگرداند. دکتر روحانی اصلاحطلب به معنی مرسوم سیاسی نیست. بلکه او یک اصلاحطلب واقعی است. دکتر روحانی از هر اقدام و فعالیتی که برای او هزینهزا باشد دوری میکند. اما این به معنای کوتاهی از حق و حقوق ملت نیست. بلکه دکتر روحانی با انتخاب کابینهاش نشان داده که حرفها و شایعهها و وصلهچسبانیها برایش ارزشی ندارد. متر و معیار او قانون است.
بخش پنجم: فرهنگ و هنر
باز هم برخلاف تصور، فرهنگ و هنر اولویت بالایی در ذهن روحانی ندارد. باز هم نیاز به توضیح نیست که این به معنی اهمیت نداشتن نیست. دکتر روحانی به دنبال اقدامات ظاهرا شجاعانه و متهورانه در فضای فرهنگ و هنر نیست. او هرگز نمیخواهد با فعالیتهای عجیب و غریب خودش را گرفتار کند. او میخواهد فرهنگ و هنر مانند دیگر بخشهای اقتصادی و کسب و کاری، چرخش بچرخد و آدمهای کمحاشیه میدان دار باشند. او به هیچ وجه به دنبال طرحهای نیست که قرار است سقف آسمان را بشکافند. به نظر میرسد دورانی پیش رو خواهیم داشت که سطح متوسط فعالیتها بالا میآید و البته خبری از قدرتنمایی دو سر طیف افراط و تفریط هم نخواهد بود.
نیاز به توضیحی نیست که موارد مطرح شده، با درصد بالایی از خطا روبهروست و صرفا برمبنای گفتهها و انتخابهای دکتر روحانی در چینش کابینه بیان شده است.