پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
رمزارز تولیدی کشور پاسخگوی نیاز یک روز سامانه نیما هم نیست / صدور ۲۳۰۰ مجوز تاسیس واحد صنعتی استخراج
به گفته مدیرکل دفتر سرمایهگذاری و امور طرحهای وزارت صمت ظرفیت پردازش استخراج مراکز مجاز امروز ۶۵۰ هزار تراهش بر ثانیه است که با نرخ روز بیتکوین معادل روزانه ۲۰۰ هزار دلار میشود. به نظر میرسد با فرض بسیار ضعیف اختصاص تمام رمزارز استخراجی به بانک مرکزی حتی استخراج در یک سال هم پاسخگوی نیاز یک روز سامانه نیما هم نخواهد بود.
یکی از دلایل موافقان استفاده از رمزارزها در جریان اقتصاد کشور استفاده از این ظرفیت برای ورود ارز به سامانه نیما است. برخی حتی بر این باورند که استفاده از رمزارزها احتمال دورزدن تحریمها و توسعه تجارت کشور را نیز بهزودی فراهم خواهد کرد. اما برخی مسئولان بر این باورند که چنین نیست و نمیتوان با استفاده از رمزارزها درهای بسته اقتصاد کشور را باز کرد.
به گفته مدیرکل دفتر سرمایهگذاری و امور طرحهای وزارت صمت ظرفیت پردازش استخراج مراکز مجاز امروز ۶۵۰ هزار تراهش بر ثانیه است که با نرخ روز بیتکوین معادل روزانه ۲۰۰ هزار دلار میشود. به نظر میرسد با فرض بسیار ضعیف اختصاص تمام رمزارز استخراجی به بانک مرکزی حتی استخراج در یک سال هم پاسخگوی نیاز یک روز سامانه نیما هم نخواهد بود.
علیرضا هادی در مورداستفاده از رمزارزها در حوزه تجارت نیز معتقد است: «اگر رمزارزهایی که استخراج شدهاند بهدرستی احراز شود و در خدمت تولید و تجارت کشور قرار بگیرند میتوانند کمککننده باشند اما متأسفانه میزان رمز استخراج شده در کشور آمار کمی دارد.»
او همچنین ادامه داد: «تاکنون به دلیل اینکه واحدها فعالیت رسمی خود را تازه آغاز کردهاند رمزارز قانونی چندانی تولید نشده است. ضمن اینکه استخراجکنندگان مطابق مصوبه دولت مخیر هستند که مالیات بدهند و رمزارز تولیدی را نگه دارند و یا اینکه رمزارز تولیدی را به بانک مرکزی تسلیم کنند و از مالیات معاف شوند. احتمالاً تعدادی از واحدها رمزارز تولیدی را به این امید که بعدها با قیمت بالاتری بفروشند، عرضه نخواهند کرد؛ بنابراین بخش عظیمی از رمزارز تولیدی اصلاً به تجارت خارجی کشور نخواهد رسید.»
هادی در ادامه افزود: «بانک مرکزی استفاده از رمزارزهای حاصل از استخراج را برای تجارت خارجی مجاز کرده است که به آنها رمزارز سفید نیز گفته میشود. البته فعلاً عدد بزرگی را دربر نمیگیرد. بانک مرکزی که مسئول سیاستگذاری در این حوزه است رمزارزهایی حاصل از مبادله را برای تبادل در داخل کشور مجاز نمیشمارد. با این حال هر میزان هم که رمز ارزهای حاصل از استخراج کم یا زیاد باشد امکان استفاده از آن در تجارت خارجی وجود دارد اما متاسفانه به علت میزان کم، تاثیر چندانی در تجارت خارجی کشور ندارد. یک بخش از درآمد تولیدکنندگان رمزارز بایستی برای واردات تجهیزات و دستگاههای استخراج رمزارز صرف شود چون این تجهیزات به شدت نیاز به بروزرسانی دارند که باز هم بخش بزرگی از رمزارز تولیدی برای تجارت خارجی استفاده نخواهد شد.»
دستورالعملهای استخراج سختگیرانه نیست
مدیرکل دفتر سرمایهگذاری و امور طرحهای وزارت صمت در پاسخ به سؤالی در مورد راههای افزایش استفاده از رمزارزها در تجارت گفت: «ما در دستورالعملهایی که برای صدور مجوز صادر کردهایم، حداقل سختگیریها را گذاشتهایم و محدودیتهای چندانی نداریم تا افراد بهصورت قانونی کار کنند، بنابراین از طرف وزارت صمت محدودیتی وجود ندارد.»
او در ادامه افزود: «مذاکراتی با بانک مرکزی و سازمان توسعه تجارت برای استفاده از رمزارزها در تجارت و واردات انجام شده است.»
هادی در مورد روند میزان استخراج رمزارز نیز گفت: «استخراج رمزارز بیشتر به قیمت رمزارز و جذابیت آن برای افراد بستگی دارد، اینکه ما آنها را در تجارت خارجی به رسمیت بشناسیم حتماً در افزایش استخراج تأثیرگذار است اما نقش اصلی را بخش اقتصادی موضوع بازی میکند.»
او با اشاره به آمار مجوزهای صادره و میزان استخراج در کشور گفت: «در مجموع ۲۳۳۳ فقره جواز تأسیس و ۱۵ فقره پروانه بهرهبرداری برای رمزارزها صادر شده است. برآورد میشود که حدود ۴ تا ۶ درصد از استخراج جهانی رمزارز بهصورت غیررسمی در ایران انجام میشود. این استخراج غیررسمی و زیرزمینی است.»
هادی همچنین اضافه کرد: «ظرفیت پردازش استخراج مراکز با نرخ روز بیتکوین معادل روزانه ۲۰۰ هزار دلار میشود. به نظر میرسد با فرض اختصاص تمام رمزارز استخراجی به بانک مرکزی، حتی استخراج رمزارز در یک سال هم پاسخگوی نیاز یک روز سامانه نیما نیز نخواهد بود.»