پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
طبق قانون جدید صدور چک، بانک مرکزی موظف است تا آذرماه امسال تمامی تراکنشهایی که به وسیله چک صورت میگیرد را به صورت سیستمی ثبت کند. این اتفاق باعث افزایش چشمگیر اعتبار چک خواهد شد و گام بزرگی در راستای مقابله با فرار مالیاتی است.
به گزارش خبرگزاری فارس، سالها است که چک به عنوان وسیلهای برای پرداخت (به خصوص پرداختهای مدتدار)، در مبادلات و خرید و فروشهای حوزههای گوناگون کاربرد و اهمیت خاصی دارد، به طوریکه در بسیاری از معاملات تجاری، این ابزار مالی به جای وجه نقد و یا دیگر روشهای انتقال پول، استفاده میگردد. این مسئله سبب بالا رفتن اهمیت امنیت و اعتبار چک شده و باید با اجرای قوانین پیشبینی شده برای این امر، ضریب بروز تخلفات با استفاده از چک را به حداقل رساند.
افزایش امنیت و اعتبار چک
در حال حاضر در کشور، بسیاری از امور بانکی و تراکنشها، به صورت سیستمی در سامانههای بانکی ثبت شده و قابل پیگیری است. این امر سبب ایجاد یک شبکه متمرکز شده و با دادههایی که همگی قابل مشاهده و بررسی است، امنیت انجام امور بانکی و کاهش جرم را افزایش میدهد، با این حال هنوز هم یکی از مهمترین خدمات بانکی یعنی خدمات حساب جاری و چک، همچنان به دلیل عدم اجرای ثبت سیستمی، بستری برای کلاهبردارن و سودجویان برای فرار از قانون و تخلف در حوزههای چک است.
ثبت سیستمی چک از جهات گوناگونی اهمیت بسیاری دارد، در حال حاضر به دلیل اینکه در زمان صدور چک و تحویل آن به طرف مقابل، هیچ سندی دال بر صدور و تحویل آن به سامانههای بانکی مخابره نمیشود، امکان بسیار مطلوبی برای سوء استفاده از این وضعیت برای کلاهبرداران ایجاد میشود. به طور مثال صادرکننده چک به راحتی میتواند چکی جعلی را صادر کرده و گیرنده نیز بدون اینکه از این کلاهبرداری خبری داشته باشد، این چک را پذیرفته و دچار خسارات فراوان میگردد.
تخلف دیگری که با عدم اجرای ثبت سیستمی ممکن است به وقوع بپیوندد، ادعای مفقودی چک توسط صادرکننده چک است، به این صورت که صادرکننده چک پس از تحویل چک به گیرنده و قبل از رسیدن موعد تسویه، اقدام به اعلام مفقودی چک کرده و گیرنده چک برای اثبات این دروغ و رسیدن به حق خود، خسارات بسیاری خواهد دید زیرا فرایند پیگیری قضایی اموری مانند این مورد، ممکن است بسیار طولانی شده و در این مدت حتی ارزش ریالی چک نیز کاهش بسیاری پیدا میکند.
جلوگیری از فرارهای مالیاتی سنگین
نکته مهم دیگر بحث فرار مالیاتی است. یکی از راحتترین روشها برای دور زدن مالیات، استفاده از چک و دست به دست شدن آن بین افراد مختلف است، به طوریکه ممکن است یک چک از زمان صدور تا رسیدن به بانک برای تسویه، بارها بین افراد مختلف بگردد بدون اینکه اسمی از این افراد در جایی ثبت گردد. این ویژگی منفی سبب میشود بسیاری از افراد با استفاده از این نقص، فرارهای مالیاتی سنگین داشته باشند و دولت نیز نتواند وضعیت مالی و تراکنشهای این افراد را بررسی کند. همچنین این اشکال سبب ایجاد راهی برای قاچاق و خرید و فروشهای غیرقانونی است و با این روش افراد میتوانند بدون اینکه تراکنشی انجام دهند با استفاده از چکی که هیچ نام و نشانی از آنها ندارد، تخلفات خود را به صورت پنهان صورت دهند.
شفاف شدن تراکنشهای چک
با اجرای ثبت سیستمی چک در هر بار دست به دست شدن چک باید نام و اطلاعات دریافت کننده جدید در سامانههای بانکی ثبت شده و به همین دلیل نظارت بر سالم بودن تراکنشها افزایش مییابد، این امر سبب کاهش یافتن تخلفات و جلوگیری از فرار مالیاتی شده و باعث سامان یافتن حوزههای مالی و مالیاتی کشور خواهد شد. همچنین با ثبت سیستمی امکان جعل چک به کلی از بین میرود، دلیل آن این است که برای صدور هر چک، سامانه باید اصالت چک را تأیید کرده و بعد میتوان با ثبت سیستمی اقدام به صدور چک کرد، با به حداقل رسیدن جعل چک، اعتبار چک در بین مردم و بازاریان افزایش یافته و سبب استفاده بیشتر از این ابزار مالی مدتدار خواهد شد، در نتیجه معاملات و خرید و فروش تا حد زیادی افزایش مییابد که خود سبب افزایش تولید و درآمدزایی بیشتر برای بنگاههای تولیدی است.
مطابق با قانون جدید صدور چک (مصوب آبان ماه 97)، بانک مرکزی باید تا آذر امسال بستر ثبت سیستمی چک را فراهم و آن را برای اجرا به بانکها ابلاغ کند. با توجه به تخلفات زیادی که در حوزه چک صورت میپذیرد، اهمیت اجرای این بخش قانون برای جلوگیری و به حداقل رساندن این تخلفات به شدت بالاست و میتوان اذعان داشت با عملیاتی شدن ثبت سیستمی چکها، پروندههای قضایی کاهش چشمگیری مییابد و درآمد دولت نیز از طریق جلوگیری از فرار مالیاتی افزایش مییابد. در کنار این موارد، دسترسی و نظارت مزیت مهمی است که بانک مرکزی میتواند با اجرای این بخش از قانون جدید چک به دست آورده و فرایندهای ناسالم مالی را به حداقل رساند.