پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
نگاهی به تاثیر توقف فعالیت اپلیکیشنهای ایرانی در بازار آنلاین اپل / راهحل جایگزین، استفاده از نسخه بر پایه وب است
توقف فعالیت اپلیکیشنهای ایرانی در بازار آنلاین اپل، حداقل یکسوم کاربران موبایل را تحت تأثیر قرار داده و در نهایت شرکتها به این سمت میروند که از حالت وبسایت برای برنامههای خود استفاده کنند، هرچند بسیاری از توسعهدهندگان همین حالا هم کارشان را از دست دادهاند.
به گزارش ایسنا، از شهریورماه سال گذشته، برخی از اپلیکیشنهای ایرانی به دنبال ایجاد محدودیت و تحریمهای آمریکا از اپاستور حذف شدند، شرکتها برای دور زدن محدودیت ایجاد شده، سراغ استفاده از اکانتهای اینترپرایز (Enterprise) رفتند؛ اما برخی از توسعهدهندگانِ برنامههای آیاواس از این روش برای انتشار نسخههای هکشده اپلیکیشنهای مختلفی استفاده کردند و این موضوع باعث شد اپل تصمیم بگیرد برای جلوگیری از سوءاستفاده از این روش، به غیرفعال کردن اکانتهای اینترپرایز اقدام کند.
در این میان، تعدادی از پرمخاطبترین اپلیکیشنهای ایرانی از جمله برنامههای حوزه پرداخت و تاکسی آنلاین و غیره، در گوشیهای با سیستمعامل iOS نیز با مشکل مواجه شدند. البته این شرکتها هر کدام نسخههای جایگزین اپلیکیشنهای قبلی را به کاربران خود ارائه کردند اما هر یک از این نسخههای جایگزین هم مدت زیادی دوام نیاورده و توسعهدهندگان ناچار میشوند با بسته شدن نسخهای از اپلیکیشن، نسخههای دیگری را ارائه کنند.
بنابراین، در حالی که مسئولان ارتباطی ایران از پیگیری این موضوع از راههای حقوقی خبر داده و وعده دادند «از پتانسیلهای قانونی موجود در عرصه بینالمللی استفاده کرده تا بتوانیم این مشکل را حل کنیم»، اما اپلیکیشنهای جایگزین هم بار دیگر از کار افتادند و توسعهدهندگان اپلیکیشنهای ایرانی را مجبور کردند که نسخهٔ دیگر از اپلیکیشنهایشان را ارائه دهند و یا اعلام کنند با توجه به محدودیتهای به وجود آمده از سوی شرکت اپل، در صورت غیرفعال شدن اپلیکیشنها، از طریق لینکهای دادهشده اقدام به نصب اپلیکیشن کنند.
اپل بازارش را بسته اما گوگل نبسته است
در این باره عطا خلیقی، مشاور سازمان فناوری اطلاعات ایران، با بیان اینکه بازار اپل با اندروید متفاوت است، گفت: «گوگل بازار اندروید را انحصاری نکرده و بازارش را نبسته است؛ بنابراین در اندروید میتوان از بازارهای داخلی استفاده کرد، اما در اپل نمیتوان هیچ کاری کرد. محدودیتهایی که اپل ایجاد کرده کاملاً مؤثر خواهد بود و روشهایی هم که توسعهدهندگان استفاده میکنند، کاملاً از طرف اپل قابل بسته شدن است.»
او با بیان اینکه تقریباً دیگر برنامهای نداریم که در اپاستور مانده باشد، اظهار کرد: «حجم عظیمی از اپلیکیشنها از مارکت اپل خارج شدند. خیلیها با مارکتهایی فعالیت میکردند که خودشان هم با اکانتهای اینترپرایز توسط مردم نصب شده بود که آنها هم این مشکل برایشان به وجود آمده است.»
او ادامه داد: «بعضی از شرکتها در اپاستور باقیمانده بودند و اپل هنوز تشخیص نداده بود که ایرانی هستند که آنها را هم در روزهای اخیر تشخیص داد و غیرفعال کرد. خیلیها هم خودشان اکانت اینترپرایز گرفتند که به زودی آنها را هم غیرفعال میکند.»
مدیر مرکز توانمندسازی و تسهیلگری کسبوکارهای نوپای فاوا در پاسخ به اینکه توقف فعالیت اپلیکیشنهای ایرانی در اپاستور چه تأثیری در بازار این شرکت در ایران میگذارد، گفت:«این موضوع حداقل یکسوم کاربران را تحت تأثیر قرار میدهد. خیلیها دوست ندارند از وبسایت استفاده کنند و حتی افرادی بودند که بخواهند گوشیهای آیاواس را کنار بگذارند.»
راهحل جایگزین استفاده از نسخه بر پایه وب است
خلیقی دربارهٔ راهحل این موضوع توضیح داد: «به همین دلیل توسعهدهندگان دارند به این سمت میروند که از نسخهٔ PWA استفاده کنند که بر پایهٔ وب است، اما حالت اپلیکیشن دارد. این نسخه نصبکردنی نیست و مانند این است که یک آدرس را بوکمارک کنید. درواقع در نسخهٔ PWA اپلیکیشن نصب نمیشود، همان فضای وبسایت است در نسخهٔ خاصی از موبایل که حالت وب دارد.»
او در ادامه بیان کرد: «چارهای نیست که همه به آن سمت بروند. استفاده از نسخهٔ PWA قابل بستن نیست چون اپلیکیشنی وجود ندارد که بخواهند آن را حذف کنند؛ اما یک مشکل بزرگ وجود دارد و آن هم کاهش آمارهاست»
او ا افزود: «هر زمانی که یک اپلیکیشن در بازارها نصب میشود، بسیاری از آمار از جمله تعداد نصب کاربران، رتبهای که کاربران به اپلیکیشن میدهند، نظراتی که میدهند از این بازارها کسب میشود؛ اما با اپل این آمار را از دست خواهیم داد.»
مشاور سازمان فناوری اطلاعات ایران با بیان اینکه احتمالاً شرکتها دیگر سرمایهگذاری روی آیاواس را کنار میگذارند، گفت: «یک شرکت کلی بازاریابی میکند و بودجه برای نصب اپلیکیشن روی آیاواس تخصیص میدهد، اما ناگهان با این موضوع مواجه میشود که اپلیکیشنهایش دیگر کار نمیکنند. گروه بسیار بزرگی بودند که اپلیکیشنهای موبایل آیاواس مینوشتند. بسیاری از آنها بیکار شدند. شرکتها هم احتمالاً پروژههایشان را برای آیاواس متوقف میکنند، چون بازار کاری که قبلاً وجود داشته دیگر نیست.»