راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

صحرایی: به دلیل محدودیت‌هایی که وجود دارد نمی‌توانیم سامانه معاملاتی جدیدی در بورس داشته باشیم

مدیرعامل شرکت بورس اوراق بهادار تهران به تشریح برنامه‌های آتی در راستای توسعه هر چه بیشتر بازار سهام پرداخت و تاکید کرد: «بازار سرمایه به عنوان یک بازار مولد می‌تواند میزبان مناسبی برای نقدینگی سرگردان اقتصاد باشد.»

به گزارش دنیای اقتصاد، اولین نشست خبری علی صحرایی، پس از برگزیده شدن به‌عنوان مدیرعامل جدید شرکت بورس روز چهارشنبه برگزار شد. طبق گفته‌های صحرایی افزایش تعداد بازارگردان‌ها، اصلاح لازم و مکرر زیرساخت‌های بازار و بازنگری در دامنه نوسان از جمله برنامه‌هایی خواهد بود که افزایش نقدشوندگی بازار را به دنبال دارد.

صحرایی در این نشست با تاکید بر اینکه گسترش عرضی بازار سرمایه و حضور بیشتر شرکت‌ها از جمله برنامه‌های بورس تهران است، گفت: «ورود شرکت‌های بیشتر به ایجاد شفافیت بازار سرمایه کمک شایانی می‌کند. اما عرضه‌های اولیه باید متناسب با شرایط بازار باشد.»

 

رصد برنامه‌های توسعه‌ای

علی صحرایی به بیان برنامه‌های آتی بورس تهران پرداخت و گفت: «افزایش اندازه بازار سرمایه و حضور بیشتر شرکت‌ها از جمله برنامه‌های بورس تهران است. با توجه به اینکه شفافیت معیار اصلی در بازار سرمایه به حساب می‌آید، ورود شرکت‌های بیشتر به ایجاد شفافیت بازار سرمایه کمک شایانی می‌کند.»

او با اشاره به وجود منابع نقدی فراوان در کشور گفت: «بازار سرمایه گزینه مناسبی برای جذب نقدینگی ۱۶۸۰ هزار میلیارد تومانی کشور خواهد بود. ورود این نقدینگی به بورس آثار تورمی ندارد و در راستای تولید ملی و افزایش ثروت جامعه نقش اساسی ایفا می‌کند.»

مدیرعامل بورس تهران در خصوص برنامه بورس تهران برای افزایش نقدشوندگی افزود: «این امر با افزایش تعداد بازارگردان‌ها، اصلاح لازم و مکرر زیرساخت‌های بازار و بازنگری در دامنه نوسان با سرعت بیشتری دنبال خواهد شد.»

صحرایی در راستای حذف حجم‌ مبنا و تغییر دامنه نوسان به دامنه نوسان پویا نیز گفت: «برای اجرای این موارد باید زیرساخت‌های موردنظر فراهم شود. با بهبود زیرساخت‌های معاملاتی قادر خواهیم بود تا این موضوع را به مرحله اجرایی تبدیل کنیم.»

او در ادامه تاکید کرد: «زیرساخت‌های معاملاتی در بورس تهران باید به نحوی باشد که افزایش دامنه نوسان متناسب با حجم‌ مبنا، بتوان برای حذف متغیرهایی همچون حجم‌ مبنا تصمیم‌گیری کرد. اما اگر این تناسب وجود نداشته باشد، به‌طورقطع حذف حجم‌ مبنا صورت نخواهد گرفت.»

 

آماده‌سازی زیرساخت‌های معاملاتی؟

شاپور محمدی رئیس سازمان بورس در مراسم افتتاحیه دهمین نمایشگاه بورس، بانک و بیمه یعنی در اوایل سال ۹۶، حذف حجم‌ مبنا و تغییر در دامنه نوسان را نوید داد که قرار بود این امر تا پایان همان سال (سال ۹۶) اجرایی شود. در تیرماه امسال نیز معاون نظارت بر بورس‌ها مجدد حذف حجم‌ مبنا و دامنه نوسان را از برنامه‌های توسعه‌ای بورس دانست که در سال جاری به مرحله اجرایی تبدیل خواهد شد. اما همچنان باگذشت حدود ۲ سال از این موضوع، همچنان اجرایی نشده است.

بورس اوراق بهادار تهران با هدف اجتناب از نوسانات شدید قیمت سهام از مکانیزم‌هایی برای محدود کردن افت‌وخیزهای شدید قیمتی استفاده می‌کند. دامنه نوسان قیمت سهام و حجم مبنا از جمله مهم‌ترین محدودیت‌های اعمال‌شده از سوی سیاست‌گذار بورسی در راستای کنترل نوسانات بازار است.

در این راستا ضرورت بازنگری در این محدودیت‌ها از مواردی است که همواره از سوی فعالان بازار سرمایه مطرح است. بر این اساس گفته می‌شود؛ در بسیاری از بورس‌های کشورهای پیشرفته و بازارهای سرمایه دنیا چنین محدودیت‌هایی وجود ندارد. از سوی دیگر محدودیت‌های مزبور سبب شده تا در بیشتر مواقع شاهد تشدید هیجان بر معاملات سهام باشیم. امری که نقدشوندگی بازار را تحت تأثیر قرار داده و روندهای اصلاحی را دچار فرسایش می‌کند.

 

استفاده از توان داخلی

صحرایی در ادامه به راهکارهایی برای بهبود زیرساخت‌های معاملاتی اشاره کرد و گفت: «بهبود زیرساخت‌های معاملاتی از دیگر برنامه‌های توسعه‌ای است؛ سامانه معاملاتی که در حال حاضر از آن استفاده می‌شود، مربوط به ۱۱ سال قبل است و به دلیل محدودیت‌هایی که وجود دارد ما نمی‌توانیم سامانه جدیدی در بورس داشته باشیم. ما در این زمینه کشورهای مختلف را مورد بررسی قرار داده‌ایم و در داخل نیز از توان داخلی برای ارتقای سامانه‌های معاملاتی استفاده خواهیم کرد.»

مدیرعامل شرکت بورس، افزود: «برنامه اصلی، ارتقای سامانه معاملاتی است. این امر مربوط به بازار نقد است اما برای گسترش بازار نیازمند ارائه پلتفرم معاملاتی یکپارچه هستیم تا عملیات معاملات و پس از معاملات را یکپارچه داشته باشد و بر این اساس در بازار مشتقه، دارایی مالی مردم به‌عنوان تضمین در سرمایه‌گذاری استفاده شود.»

 

کاهش توقف نمادها

او افزایش قدرت نقدشوندگی را دیگر برنامه خود در این جایگاه دانست و اظهار کرد: «با اجرایی شدن اصلاح ساختارهای بازار، میزان توقف نمادها کاهش قابل توجهی پیدا کرد. پیش از این میانگین توقف هر نماد در بازار سرمایه ۳۶ روز بود که پس از اجرایی شدن قوانین جدید، میانگین توقف نمادها به یک روز رسیده است.»

به گزارش دنیای اقتصاد، هر چند دستورالعمل مزبور، گامی مثبت در جهت کاهش زمان توقف نمادها بوده و توانسته نقدشوندگی بازار را افزایش دهد، اما همچنان با نمادهایی روبه‌رو هستیم که نه در حالت «توقف» بلکه در حالت «تعلیق» به سرمی‌برند.

به عبارت دقیق‌تر چنانچه ناشر الزامات دستورالعمل پذیرش را رعایت نکند، یا در زمان تعیین‌شده در دستورالعمل افشا، اقدام به انتشار اطلاعات مدنظر نکند یا اینکه عملکرد شرکت طی ۲ سال منجر به زیان شده باشد، شرکت‌های بورس و فرابورس موظف‌اند ضمن اطلاع به عموم، نماد معاملاتی ناشر را وارد فرآیند «تعلیق» کنند.

بررسی آخرین آمار از نمادهای تعلیق شده نشان از آن دارد که ۱۰ نماد فعال در بورس تهران در این شرایط به سر می‌برند. بانک انصار در حالی بیشترین زمان تعلیق را به خود اختصاص داده که از ۶ مردادماه سال جاری، به حالت تعلیق درآمده است. نماد شرکت بورس از ۲۳ آبان ماه نیز دچار چنین شرایطی شده است. قند شیرین و معادن بافق نیز از دیگر نمادهایی هستند که از آبان ماه متوقف هستند. شهد ایران نیز از ۱۹ آذرماه تاکنون، چنین شرایطی را تجربه می‌کند. همچنین نمادهای «آپ»، «چکاوه» و «حفارس» از دی‌ماه و دو نماد «ثاژن» و «قثابت» از بهمن‌ماه به شرایط تعلیق دچار شده‌اند.

 

عرضه‌های اولیه ادامه خواهد داشت

مدیرعامل شرکت بورس در ادامه با تاکید بر اینکه عرضه‌های اولیه سهام همچنان در دستور کار مدیریت جدید این بازار قرار دارد، عنوان کرد: «پویایی و مانایی بورس به واسطه عرضه‌های اولیه خواهد بود؛ گاهی در بازار این اعتقاد وجود دارد که چرا با وجود روند منفی معاملات، عرضه اولیه سهام صورت می‌گیرد. درحالی‌که باید تاکید داشت عرضه‌های اولیه تسهیل‌کننده جریان نقد شونده در بازار هستند.»

صحرایی با بیان اینکه هیات پذیرش بورس تهران طی امسال تاکنون ۱۶ جلسه برگزار کرده، عنوان کرد: «تا این لحظه هفت شرکت جدید در تابلوی بورس تهران درج نماد شده و پنج شرکت نیز پذیرفته شده‌اند، همچنین ۳۹ شرکت در جریان پذیرش هستند.»

او با بیان اینکه طی سال جاری تاکنون چهار عرصه اولیه سهام در بورس محقق شده، افزود: «تلاش شده با افزایش نقدشوندگی و همچنین ارتقای شفافیت در معاملات بورس تهران، به مجلس نیز رهنمودهایی به منظور تبیین و تصویب قوانین و مقررات بازدارنده داده شود تا بتوان به فرآیند معاملات بازار کمک کرد.»

صحرایی در ادامه شرایط مساعد بازار برای عرضه‌های اولیه را عامل مهم دیگر دانست و گفت: «برای عرضه‌های اولیه باید شرایط مناسبی در بازار حاکم باشد. این شرایط نه‌تنها به جو مثبت و روند صعودی مؤلفه‌های مهم بورس مرتبط است، بلکه به آماده بودن شرکت‌ها برای عرضه در بازار نیز وابستگی شدیدی دارد.»

او در ادامه در پاسخ به این سوال که چرا به‌رغم شرایط مساعد بازار و رشد مؤلفه‌های بورسی، فعالیتی در سمت عرضه‌های اولیه شاهد نبودیم، گفت: «هرچند شرایط بازار مساعد بود، اما شرکتی که از شفافیت بالا برای عرضه برخوردار باشد، وجود نداشت. متقاضی ورود به بازار سهام بسیار زیاد است، اما همه شرکت‌ها از شفافیت موردنظر بازار برخوردار نیستند.»

 

کم‌کاری بورس در عرضه‌های اولیه

عرضه‌های اولیه در تمامی بازارهای سرمایه‌گذاری بین‌المللی به‌عنوان عاملی مهم تلقی می‌شوند چراکه موجب ورود شرکت‌های جدید به بورس، افزوده شدن بر ارزش بازار سهام، دسترسی شرکت‌های تازه‌وارد شده به ابزارهای جدید مالی و در برخی موارد باعث ورود سرمایه‌گذاران جدید نیز می‌شود.

به این ترتیب آنچه مهم است اینکه سیاست‌هایی اعمال شود که بتواند نقدشوندگی و میزان سهام شناور بازار را افزایش دهد تا ظرفیت بازار برای جذب نقدینگی افزایش یابد. برای جذب موج نقدینگی‌ها در بازارهای مالی در اولین قدم باید ترتیباتی اتخاذ شود که فرآیند افزایش سرمایه و نیز عرضه اولیه تسریع شود.

در دوره رونق اخیر کم‌کاری و انفعال مقام ناظر در هدایت نقدینگی در بازار سهام کاملا مشهود بود. جایی‌که به دلیل عدم انجام عرضه‌های اولیه و سهام شناور آزاد پایین پول‌هایی که مقصد نقدینگی جذابی نیافتند، سهام غیربنیادی را انتخاب کردند و بر میزان هیجانات در بازار سهام افزوده شد.

 

از حوزه بین‌الملل چه خبر؟

صحرایی در خصوص عملکرد بورس تهران در حوزه بین‌الملل نیز گفت: «بورس تهران۱۲ تفاهم‌نامه با بورس‌های بین‌المللی به امضا رسانده است. در حال حاضر تبادل تفاهم‌نامه با بورس شانگهای انجام و نهایی شده و در حال برنامه‌ریزی جلسه مشترک مدیران ارشد برای امضای تفاهم‌نامه هستیم.»

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.