پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
سود در بانکها بالا رفت / بانکها نرخ سود ۱۸ درصد از طریق انتشار گواهی سپرده را اعلام میکنند
اخیراً اغلب بانکها به مشتریان خود اعلام کردند که امکان خرید اوراق گواهی ۱۸ درصد یکساله فراهمشده است، سودی که سه درصد بالاتر از نرخ ۱۵ درصد سپرده بانکی است.
به گزارش ایسنا، حدود دو سال است که نرخ سود سپرده در بانکها تغییری نکرده و ۱۵ درصد برای سپردههای یکساله و ۱۰ درصد برای کوتاهمدت ثابت باقیمانده است. همچنین با توجه به انحرافی که بانکها در پرداخت سود داشتند در شهریورماه سال گذشته بانک مرکزی در بخشنامهای به بانکها تکلیف کرد که باید از این نرخها تبعیت کرده و سود که در ارقام بالاتر و متفاوت از دستورالعمل در حال پرداخت در شبکه بانکی بود به نرخهای مصوب برگردد.
گرچه بانکها در آن زمان برای ممانعت از خروج سرمایه بخشی از سپردههای کوتاهمدت را به مدتدار یکساله تبدیل کردند؛ اما بهمرور برخی هیجانات در بازار ارز و یا سکه موجب انتقادات کارشناسان دراینباره شد که کاهش دستوری نرخ سود بانکی موجب تحریک مردم برای آوردن سرمایههای خود در بازارهای موازی شده است.
بر این اساس در بهمنماه سال گذشته بود که بانک مرکزی در سیاست ارزی که برای کنترل بازار به مرحله اجرا درآورد، انتشار اوراق گواهی سپرده ۲۰ درصد به مدت یک هفته را در بانکها در دستور کار قرارداد.
بهگونهای که در این مدت بتوانند با سودی که پنج درصد از نرخ سود سپرده بالاتر بود سرمایههای سرگردان را به شبکه بانکی جذب کنند، در این فاصله حدود ۲۳۰ هزار میلیارد تومان اوراق گواهی سپرده ۲۰ درصد فروش رفت که عمده آن به جابهجایی حسابهای سپرده برمیگشت تا اینکه موجب جذب سپرده جدید شده باشد.
برآوردها از این حکایت داشت که بانکها باید برای تأمین هزینه اختلاف پنجدرصدی سود ایجادشده بیش از ۱۰ هزار میلیارد تومان زیان بپردازند؛ چراکه نرخ سود ۲۰ درصد با سپرده ۱۵ درصدی اختلافی را ایجاد میکرد که محلی برای تأمین نداشت. بههرحال سود تسهیلات ۱۸ درصدی منبع اصلی تغذیه سود سپرده است که بانکها درباره این نرخ برای تأمین سود ۱۵ درصد نیز انتقاد داشتند تا اینکه قرار باشد نرخ سود سپرده حتی دو درصد بالاتر از تسهیلات قرار گیرد.
اما اینکه این روزها بانکها بار دیگر نرخ سود ۱۸ درصد از طریق انتشار گواهی سپرده را اعلام میکنند خود جای سؤال دارد که قرار است بار دیگر این اختلاف سود از کجا تأمین شود و آیا مشتریان شبکه بانکی حاضرند سپردههای جدیدی را به بانکها بیاورند و یا اینکه ترجیح میدهند در جریان نوسان بازار و ارقام بیثباتی که وجود دارد، به سمت بازارهای دیگر ازجمله سکه و طلا روانه کنند؟
این در حالی است که انتشار اوراق ۲۰ درصدی در بهمنماه با توجه به بالاتر بودن از سود سپرده در شرایطی که بانکها در پرداخت سود ۱۵ درصد هم با مشکل مواجهاند، انتقادات بسیاری را از سوی کارشناسان به همراه داشت و آن را یکی از اشتباهات بانک مرکزی میدانستند.