پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
معاون گردشگری از رایزنی با بانک مرکزی برای حذف بانکها از چرخه پرداخت ارز مسافرتی خبر داد.
به گزارش ایسنا، محمد محب خدایی با اشاره به واگذاری عملیات پرداخت ارز مسافرتی به دفاتر خدمات مسافرتی که در حال تنظیم مقررات و سازوکار آن با بانک مرکزی است گفت: «کلیات این طرح مشخصشده، اما بانک مرکزی به تضمینها و سازوکاری مشخصتر نیاز دارد که مشترک و با همراهی آژانسهای گردشگری در حال تنظیم آن هستیم.»
او افزود: «در فرآیند جدید دفاتر خدمات مسافرتی همان کار صرافها را برای مسافران انجام میدهند، سیستمی هم تعریفشده است که بازار سیاه شکل نگیرد. درواقع بانکهای عامل کاملاً از این چرخه حذف نمیشوند، ولی در مکانیزم جدید، دیگر نیاز نیست مردم به بانکها مراجعه کنند و دسترسی سهلتر خواهد شد. مسافران از آژانسی که خدمات خریدهاند، پس از کنترل مدارک و درصورتیکه قبلاً ارز مسافرتی سالانه خود را دریافت نکرده باشند، حواله ارزی دریافت میکنند و آژانسها از طریق سامانهای که طراحی میشود به بانکهای عامل متصل میشوند.»
محمد محب خدایی درباره تأیید این طرح از سوی بانک مرکزی اظهار کرد: «کلیات این طرح مشخصشده، اما بانک تضمینهای لازم را از ما میخواهد، در این سیستم بانکها را کاملاً حذف نمیکنیم، ولی ارتباط مستقیم با مردم دیگر وجود ندارد و همه کارها از پنجره واحد انجام خواهد شد. موضوعی که در ستاد هماهنگی خدمات سفر پیگیری میشود. ما میخواهیم کیفیت خدمات سفر را ارتقاء دهیم تا در موضوعی همچون ارز مسافرتی، کاهش چالشهای بین سیستمی، شفافیت و کاهش سردرگمیهای مردم را شاهد باشیم.»
خدایی در پاسخ به برخی اظهارنظرها درباره اینکه تبدیل آژانسها به صرافی چالشهای دیگری را به وجود میآورد، گفت: «این اتفاق نخواهد افتاد، چون آژانسها به سامانه بانکهای عامل متصلاند و سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری هم این فرایند را کنترل میکند.»
او درباره مشارکت دفاتر خدمات مسافرتی در تنظیم سازوکار پرداخت ارز مسافرتی در آژانسها، بیان کرد: «آنها کاملاً در جریان قرار دارند و در جلساتی که با بانک مرکزی برگزار میشود، حضور و مشارکت دارند و پیشنهاد و انتقادهای خود را مطرح میکنند.»
معاون گردشگری درباره تکلیف ارز مسافرتی گروهی که از آژانسها خرید نمیکنند و بهصورت مجازی و یا از یک کشور دیگر خرید خود را انجام میدهند، گفت: «بالاخره مسافر از هر جا که نباید خدمات بگیرد، این شیوه همزمان از مراجعه به فعالان و وبسایتهای غیرمجاز جلوگیری خواهد کرد. مسافرانی هم که از آژانسها خرید نمیکنند حتماً به وبسایت معتبری مراجعه کردهاند که میتوانند از خدمات ارزی نیز بهرهمند شوند. البته سازوکار این بخش هنوز مشخص نشده و در حال تنظیم آن هستیم.»
خدایی درباره پیگیری مشکلات ارزی گردشگران خارجی که بانک مرکزی آنها را به سمت بانکها هدایت کرده، درحالیکه استقبال زیادی از این حرکت نشده است، گفت: «قرار شد این مسؤولیت در ساختاری یکپارچه به آژانسها، هتلها و یا راهنمایان گردشگری محول شود که جزئیات آن در آینده مشخص خواهد شد.»
بانک مرکزی اواخر فروردینماه با تغییر در مقررات ارزی، خریدوفروش در صرافیها را نیز ممنوع کرد و این مسؤولیت را بهصورت محدود به برخی بانکها سپرد، بر این اساس ارز مسافرتی برای یکبار در سال به میزان ۵۰۰ یورو (برای کشورهای مشترکالمنافع و هممرز غیر از عراق و عربستان) و برای سایر کشورها حداکثر ۱۰۰۰ یورو تعیینشده که از طریق شعب ارزی در فرودگاههای بینالمللی امام خمینی (ره)، اصفهان، شیراز، تبریز، ارومیه و اهواز پرداخت میشود.
خلاصهای این مصوبه بهویژه در بخش ارز مسافرتی، سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری را بر آن داشت تا از طریق معاون اول رئیسجمهور، رئیسکل بانک مرکزی را برای حل مشکلات این بخش همراه کند که باگذشت دو ماه هنوز نتایج مذاکرات و رایزنیهای آن سازمان با بانک مرکزی نامعلوم است.