پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
آیا بیانات آزادیخواهانه پیشین ساتوشی هنوز بااهمیتاند؟
ساتوشی ناکاموتو در نوامبر سال ۲۰۰۸ بیتکوین را به دنیا معرفی کرد که به یک تجربه انقلابی تبدیل شد که بازار مالی جهانی و هنجارهای اجتماعی را به روشهای متعدد برهم زد و هرکسی دیدگاه مختص به خود را در مورد اینکه بیتکوین چگونه استفاده میشود دارد از دیدگاه آزادیخواهانه گرفته تا طرفداران القای بردهداری و دیدگاه سیاستمداری که معتقد است دولت باید در اقتصاد دیجیتالی مشارکت داشته باشد. حالا سؤال این است که این دیدگاههای متضاد در آینده با شبکه بیتکوین همکاری خواهند کرد؟
.
رذایل
بسیاری از افراد معتقدند که بیتکوین راهحلی بینقص برای تراکنشهای بازار سیاه، فرار از مالیات و سایر معاملات مذموم و ناپسند است بسیاری از افراد معتقدند که بیتکوین راهحلی بینقص برای تراکنشهای بازار سیاه، فرار از مالیات و سایر معاملات مذموم و ناپسند است. به نظر میرسد که پول دیجیتال در کارهایی ازایندست کاربرد دارد مانند بازار مجازی سیاه، سایتهای قماربازی و کارگران جنسی که از بیتکوین برای انجام تراکنشهایشان استفاده میکنند. دلیل اینکه بیتکوین برای چنین بازارهایی جذاب است این است که این بیتکوین در برابر سانسور مقاوم است و به کاربر این امکان را می د هد که خودش تصمیم بگیرد که ثروتش را چگونه خرج کند.
بااینحال گروهی از افراد نیز هستند که عقیده دارند انجام چنین تراکنشهای ناپسندی به وجهه بیتکوین خدشه وارد میکند. مردم مفهوم جاده ابریشم را بهعنوان بهانهای در دست گرفته و از سایتهای قماربازی پول دیجیتال شاکی میشوند.
بسیاری از افرادی که دیدگاههای سیاسی دارند معتقدند که کاربران بیتکوین نباید در چنین اعمالی مشارکت کنند و چنین رذیلتهایی برای پذیرش، خبر خوبی محسوب نمیشوند. علاوه بر این بسیاری از افراد و گروهها نیز هستند که معتقدند دولت باید دستبهکار شود و قوانین برای استفاده مشروع از پول دیجیتال وضع کند و برای امور اداری آن نیز شرح وظایفی تهیه کند.
.
ایدهآلهای آزادیخواهان از سایفرپانکهای اولیه
ایدهآلهای آزادیخواهان از سایفرپانکهای اولیه اوایل حامیان اصلی بیتکوین مشخصاً به ایده آلهای آزادیخواهانه تمایل داشتند و بسیاری از آنها نیز خود سایفرپانک بودند. این دسته از فعالان هوادار پروپاقرص رمزنویسی و فناوری حفظ حریم خصوصی بودند. سایفرپانک ها از لیست پستی شخصی خود برای ارتباط برقرار کردن استفاده میکردند و از زنجیرههای ایمیل ماند لیست پستی رمزنویسی استفاده میکردند.
خود سازنده بیتکوین یعنی ساتوشی ناکاموتو از این لیستهای پستی برای اعلام پروتکل بیتکوین استفاده کرد و با بعضی از سایفرپانک ها چون Wei Dai در ارتباط بود. یک مکالمه خاص بین ناکاموتو و Dai منظور سازنده بیتکوین را از اینکه پروتکل کاملاً از نفر سوم بینیاز است را نشان میدهد.
ناکاموتو بهاختصار میگوید که: «سیستم کاملاً غیرمتمرکز و بدون هیچ سرور یا اعضای معتمدی است. زیرساخت شبکه میتواند طیف وسیعی از تراکنشها و قراردادهای تضمینی را پشتیبانی کند اما اکنون تمرکز بیشتر بر پایههای اساسی پول و تراکنشها است.»
در سراسر این دوره سایفرپانک های زیادی بودند که چنین ایده آلهای غیرمتمرکزی مانند آنچه ساتوشی ارائه کرد ایجاد کردند در این دوران سایفرپانک های مطرحی جون Julian Assange، Timothy May و Eric Hughes نیز بودند. این فعالان دیدگاههای قابلتوجهی در مورد اینکه فناوری میتواند جامعه را از دولتهای مستبد رهایی بخشد داشتند. بسیاری از آنها بیانیههایی مبنی بر اینکه چگونه این پروتکلهای غیرمتمرکز سیستم بانکی کلاهبردار و دولتهای ملی را افشا میکند منتشر کردند. به نظر میرسد که خود ساتوشی نیز این اساس آزادیخواهانه را میپسندید و بارها در مکالماتش در مورد آن صحبت کرده بود.
در نوامبر 2008 ناکاموتو میگوید: «اگر بتوانیم بهدرستی آن را توضیح دهیم برای دیدگاه آزادیخواهانه بسیار جذاب خواهد بود. اگرچه من با کدها راحتترم تا با واژهها.»
.
آنچه ما مجاز میدانیم ادامه خواهد یافت
آنچه ما مجاز میدانیم ادامه خواهد یافت با افزایش شمار افراد و گروههایی که تمایل دارند باید چارچوب قانونی برای پول دیجیتال وجود داشته باشد و حتی وجود مفاهیم بلاک چین غیرمتمرکز تقویتی، اینکه اصول گذشته سایفرپانک ها را بپذیریم بسیار مشکل شده است. پیشی بینی اینکه بیتکوین طرف چه چیزی است بسیار دشوار است چراکه هر دو دیدگاه ایدئولوژیک در تضاد باهم هستند.
بیتکوین یک پروتکل منبع باز است که هیچ ایدئولوژی ندارد و این افراد هستند که چنین ارزشهایی را دارند بنابراین مخلص کلام اینکه انتخاب اینکه بیتکوین درنهایت چه چیزی را از هم خواهد گسیخت در دستان کاربر خواهد بود. بااینحال درک ایده آلهای سازنده بیتکوین خالی از لطف نیست و فعال سایفرپانک یعنی ناکاموتو درباره آن صحبت کرده است. شکی نیست که طراح اصلی بیتکوین با استفاده از رمزنویسی محکم قصد داشته که پشتوانه غیرمتمرکز را تقویت کند.
ازآنجاییکه ساتوشی در سال 2010 پروتکل بیتکوین را آزاد گذاشت و دامنه را عمومی کرد. هیچ چهره ناشناسی نیست که به ما نصیحت کند و یا با کدی به کمک ما بشتابد. بیتکوین هماکنون یک تجربه مهیج است که در دستان جامعه و عناصر انسانی رهاشده است. هرچه بیتکوین بیشتر پیشرفت میکند ما برای آینده بانکهای مرکزی و دولتهای ملی نمیتوانیم چیزی را پیشبینی کنیم. تمامکاری که میتوانیم انجام دهیم آن است که به برخی از گفتهای ساتوشی درگذشته رجوع کنیم و امیدوار باشیم که این تجربه ارزنده به پیشرفت ادامه دهد.
ساتوشی یکبار گفته بود که: «مطمئنم که روزی در طی بیست سال آینده یا حجم عظیمی از تراکنشهای عظیم بیتکوینی خواهیم داشت و یا هیچی.»
ساتوشی ناکاموتو میگوید: «بله هیچ راهحلی برای مشکلات سیاسی مربوط به رمزنویسی نمیتوان یافت، اما میتوانیم یک نبرد اصلی را درزمینهٔ مسابقه تسلیحاتی ببریم و ظرف چند سال آینده قلمرو جدیدی از آزادی را به دست آوریم.»
او افزود: «دولتها بهراحتی میتوانند سر شبکههای کنترل مرکزی ماند Napster از تنشان جدا کنند اما شبکههای P2P محض مانند Gnutella و Tor هم چنان میتواند سرخود را روی تنشان داشته باشند.»
منبع: کوین ایران