پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
ضرر ۱۳ میلیارد دلاری سافت بانک / بنیانگذار سافت بانک به سرمایهگذاران قول داد که «محتاطتر» عمل کند
سافتبانک به تازگی گزارش مالی خود را تا پایان ماه مارس سال ۲۰۲۰ منتشر کرده است که نشان میدهد در مجموع، این شرکت تقریبا ۱۳ میلیارد دلار ضرر داشته است. این درحالی است که صندوق ویژن، که توسط سافتبانک تاسیس و در شرکتهایی مانند WeWork و اوبر سرمایهگذاری کرده، هم نزدیک به ۱۸ میلیارد دلار متضرر شده است.
در برخی از محافل شرکتهای ژاپنی، به جای مدیرعامل/بنیانگذار، واژه کامیساما به معنای «خدا» را به کار میبرند. با گذشت زمان و با توجه به این سنت، جایگاه معنوی و مصونیت از خطای این فرد ارتقا مییابد، حتی زمانی که اشتباه میکند. همه بنیانگذاران لیاقت این عنوان را ندارند، اما ماسایوشی سان، بنیانگذار جاهطلب سافت بانک در دوره خطرات نفسگیر و پیروزیهای شگفتآور، دههها است که الگوی ایدهآل کامیسامای ژاپن بوده است. او فردی هدایتشده، الهامبخش و مورد ستایش است، به طوری که کارکنان جز به جز اظهارات او را دنبال میکنند و جملات او را با تعصب کامل به کار میگیرند.
او کارهای خارقالعادهای انجام داده که یکی از اقدامات او، سرمایهگذاری ۲۰ میلیون دلاری در علی بابا که ارزش فعلی آن ۱۴۰ میلیارد دلار است و از جمله بزرگترین سرمایهگذاریها در تاریخ فناوری محسوب میشود، بود. تمام این توضیحات بیانگر این موضوع هستند که چرا ﺁقای سان به زیانبارترین ضرر سافت بانک و فروپاشی برخی از رؤیاهای دلنشین خود اعتراف و خود را با عیسی مسیح مقایسه کرده است.
او در تماسی به سرمایهگذاران حیرت زده گفت که سوءتفاهم شده است و گذر زمان، ارزش واقعی سرمایهگذاریهای او را نشان میدهد. به گفته کارکنانش، در بهترین شرایط، ارائه درآمد سه ماهه بانک، تهاجمیترین وضعیت او بهعنوان دومین ثروتمند میلیاردر ژاپن را نشان میدهد. این رویدادها به طور دقیق سازماندهی شدهاند، به این صورت که او در ذهنش تصویر کاملی از آنچه که باید روی صفحه نمایش ظاهر شود را دارد و باید تنشهایی که در کل آن روز بهوجود میآیند را در ذهنش مرور کند. در این مواقع، کارمندان او از کلمه «نه» استفاده نمیکنند. ویروس کرونا زندگی، شرکتها و تمامی مدلهای کسبوکاری را نابود کرده است. در مورد سان و سافت بانک، بیماری همهگیر کرونا، اشتیاق، خوشبینی و کاریزما که هر بینش بزرگی بر این اصول استوار است را از بین برده است.
او با بازپرداخت بیسابقه سهام و فروش ۴۱ میلیارد دلاری دارایی موفق شده تا قیمت سهام سافت بانک را افزایش دهد و باعث افزایش ۷۱ درصدی ارزش بانک نسبت به کمترین قیمت ماه مارس شود که بسیار بالاتر از شاخص معیار تاپیکس است. اما برخی از سرمایهگذاران میگویند سحر و جادویی در کار نیست.
خسارت صندوق ویژن
صندوق ویژن سافت بانک که ارزشی بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار دارد، ۱۸ میلیارد دلار خسارت غیرواقعی متحمل شده که این ضرر سنگین از سرمایهگذاری روی WeWork و اوبر حاصل شده است. آقای سان طی سخنرانی جداگانهای در اسلایدی، تصویری از یونیکورنهای فناوری مختلف سافتبانک را که در حال بالا رفتن از کوهی بودند نشان داد. در اسلاید بعدی، نشان داد که چند تا از آن یونیکورنها با پای شکسته، در پایین دره ویروس کرونا افتاده بودند؛ به قول سان، برخی از آنها پرواز میکنند و از دره رها میشوند. او همچنین پیشبینی کرد که ۱۵ استارتآپ از ۸۸ استارتآپ صندوق ویژن از بین خواهند رفت و از رد خسارات بیشتر در موج دوم بیماری کرونا امتناع کرد. او گفت: «هیچ کس نمیداند در آینده چه اتفاقی خواهد افتاد.»
سان که فرزند نسل دوم مهاجران کرهای به ژاپن است، پیش از این با همه افراد شکاک به خود مخالفت کرده. او در حالی که در دانشگاه کالیفرنیا در برکلی تحصیل میکرد با همسرش آشنا شد و با پول فروش حق ثبت اختراع یک مترجم الکترونیکی به شرکت شارپ، شرکت اینترنتی ژاپنی خود را تاسیس کرد. در دهههای بعد، او شروع به مجموعهای از معاملات بزرگ از جمله خرید سهام علی بابا در سال ۱۹۹۹ و خرید ۳۱ میلیارد دلاری سهام شرکت تراشهساز آرم هلدینگ در سال ۲۰۱۶ کرد.
اکنون سان ۶۲ ساله از طرف سرمایهگذار فعال شرکت مدیریت الیوت و دیگر شرکتها تحت فشار است تا معجزه دیگری رقم بزند. این مسافر قدیمی که بیشتر وقت خود را بین توکیو، دبی، دره سیلیکون و نقاط بین آنها در رفتوآمد بوده است، او بهتازگی به سرمایهگذاران قول داد که «محتاطتر» عمل کند. فقط همین کلمه «محتاط» که بهندرت از او شنیده میشود، نشان میدهد که بیماری کرونا چقدر به کسبوکار او ضربه زده است.
فشار در بسیاری از نقاط به چشم میخورد. پس از درنظر گرفتن خصوصی بودن سافت بانک در ماه مارس، سان توسط مدیران اجرایی خود متقاعد شد که اقدام به فروش داراییهایی مانند سهام شرکتهای تی موبایل یو اس، علی بابا و شرکتهای مخابراتی داخلی سافت بانک کند و متعاقب آن جک ما، بنیانگذار علی بابا و متحد نزدیک او، از هیئتمدیره این بانک استعفا داد، که سومین مدیر بلندپایه مستعفی سافت بانک در ماههای اخیر محسوب میشود. همچنین نشانههایی از بیثباتی در صندوق ویژن به رهبری معاملهگر سابق دویچه بانک، راجیو میسرا، دیده میشود.
افرادی که به سان نزدیک هستند، میگویند این بیماری همهگیر حتی یک علامت شخصی عمیقتری برای او باقی گذاشته است. او که دو دختر دارد، در پی فاجعه فوکوشیما دایچی در سال ۲۰۱۱ به یک فعال ضد هستهای تبدیل شد. اکنون پس از سه سال سکوت، به توئیتر بازگشته و چنانچه در ویدئو کنفرانس با معاونانش نباشد، بیشتر وقت خود را صرف پیدا کردن ماسک و روپوش برای پزشکان خط مقدم میکند.
برای برخی از سرمایهگذاران ممکن است اظهارات سان ناشیانه باشد، اما با نگاهی به روح و روان این مرد میتوان فهمید که موفقیت او همیشه به مصرفکنندگان و سرمایهگذارانی بستگی دارد که دیدگاه وسیع او را به اشتراک میگذارند. موفقیت بعدی او ممکن است بیشتر به قدرت رهبری او بستگی داشته باشد تا مهارت او بهعنوان یک معاملهگر و این امر ممکن است او را مجبور کند تا کنترل کامل صندوق ویژن را بدست گیرد. ریچارد کای از کامجست، که از سال ۲۰۱۳ یکی از سهامداران سافت بانک است میگوید: «میتوان استدلال کرد که آقای سان بیش از حد کنارهگیری کرده و اگر بیشتر پادرمیانی کند، اوضاع خیلی خوب میشود.» یک روز پس از ﺁشکار شدن ضرر تاریخی ۱۳ میلیارد دلاری این بانک، کامیساما با فروتنی توئیت کرد: «علت شکست تماما با من است، نه محیط بیرون. تا زمانی که به این موضوع اعتراف نکنم، هیچ راهی به جلو وجود ندارد.»