پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
آیا بیتکوین و رفقا واقعا ۲.۵ میلیارد دلار ارز از کشور خارج کردهاند؟ / ۲.۵ میلیارد دلار کجا و ۲۰۰ میلیون دلار کجا!
محمدرضا پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در صحبتهای خود درباره ارزهای رمزنگاریشده و ایجاد ارز رمزنگاریشده ملی عنوان کرده بود: «تا به امروز رقمی بیش از ۲.۵ میلیارد دلار بهمنظور خرید ارز مجازی از کشور خارج شده و بیشتر فعالان حوزه پول دیجیتالی بهمنظور سفتهبازی و سودهای کلان وارد این عرصه میشوند.»
با توجه به سمت پورابراهیمی، بعد از صحبت او، عدد ۲.۵ میلیارد دلار در خیلی از رسانهها و به تعقیب آن در خیلی از جلسات تصمیمساز سازمانها و نهادهای حاکمیتی و دولتی مطرح شد. اما فعالان حوزه ارزهای رمزنگاریشده در کشور، این اعداد و ارقام را رد میکنند و معتقدند این آمار اشتباه است.
سهیل شهیدی، بنیانگذار استارتآپ پیمنت ۲۴ که از قدیمیترین استارتآپهای پرداختهای بینالمللی و ارزهای رمزنگاریشده در ایران است، گفت: «با توجه به آماری که آقای پورابراهیمی ارائه کردند به نظر میرسد آمار اشتباهی به دستشان رسیده است؛ ازآنجاییکه ایشان صاحب سمت هستند، باید نسبت به آماری که ارائه میدهند اطلاعات و دقت نظر بیشتری داشته باشند. ارائه این آمار و ارقام از جانب ایشان میتواند مشکلساز شود، چراکه بسیاری از سایتها، مراجع و مسئولین به صحبتهای ایشان استناد میکنند.»
پورابراهیمی: ۲.۵ میلیارد دلار از ۴۰ میلیارد دلار ارز خارج شده، مربوط به ارزهای مجازی است
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در اظهارنظرهایش گفته بود: «از ۳۰-۴۰ میلیارد دلار ارز خارج شده در سال ۹۶، نزدیک به ۲ میلیارد دلار آن مربوط به ارزهای مجازی بوده است و با توجه به این موضوع باید تصمیم جدیدی نسبت به این موضوع در کشور گرفته شود.»
شهیدی: خریدوفروش بیتکوین در سال گذشته حداکثر ۱۰۰ میلیون دلار بوده
شهیدی با اشاره به اینکه درباره میزان خرید ارزهای رمزنگاریشده نمیشود آمار موثقی ارائه داد، گفت: «ولی میتوان با توجه به مستندات موجود به استنباط نسبتاً درستی رسید.قبل از هر چیز باید اشاره کنم زمانی که ارزش بیتکوین حدود ۶۰۰ -۷۰۰ دلار بود، خریدوفروش آن زیاد رواج و رونق نداشت و سال گذشته با افزایش قیمت ارزهای رمزنگاری شده و قیمت دلار، حجم خریدوفروش بیتکوین افزایش یافت و بیشترین تقاضا در بازار ارزهای مجازی برای خرید بیت کوین بوده که عددی معادل ۱۰۰ میلیون دلار طی یکسال گذشته را میتوان متصور بود. اگر حجم معاملات دیگر ارزهای رمزنگاری شده را نیز با توجه به شواهد بخواهیم تخمین بزنیم، شاید بتوان گفت مجموعا بیتکوین و دیگر ارزهای رمزنگاریشده که از آنها به عنوان آلتکوینها یاد میشود، در سال گذشته حدود ۲۰۰ میلیون دلار گردش داشتهاند.»
او ادامه داد: «به همین دلیل فکر میکنم آماری که آقای پورابراهیمی ارائه دادهاند مربوط به پرترافیکترین زمان خریدوفروش ارزهای رمزنگاریشده و بیتکوین در کشور است و ایشان این حجم خرید را بهکل این مدت یعنی از سال ۲۰۱۳ تاکنون تعمیم دادهاند و در نتیجه همچنین عددی را استنباط کردهاند.»
۲۰۰ میلیون دلار نتیجه خریدوفروش، یعنی ورود و خروج ارز از کشور است نهفقط خروج آن
شهیدی درباره بازار ارزهای رمزنگاریشده و بیتکوین در ایران گفت: «نکته قابلتوجهی نیز در این زمینه وجود دارد، اگر عدد ۲۰۰ میلیون دلار را برای ارزهای رمزنگاریشده در نظر بگیریم باید توجه داشته باشیم که این آمار مربوط به خریدوفروش است و به این معنی نیست که مردم معادل ۲۰۰ میلیون دلار ریال از کشور خارج کردهاند. بخشی از این مبلغ مربوط به کسانی است که بیتکوین استخراج میکنند، قسمت دیگر مربوط به کسانی است که بیتکوین را در سالهای گذشته و زمانی که بیتکوین ارزش زیادی نداشت، خریداری کردند و در حال حاضر که ارزش آن افزایش پیدا کرده است وارد بازار کردهاند. خیلیها با این ارزهای رمزنگاریشده و بیتکوین تجارت میکنند و این میتواند مربوط به سود حاصل از تجارتشان باشد. به این معنی که این مبلغ میتواند حاصل از فروش ملک یا تجارت در خارج از کشور باشد که بهصورت بیتکوین وارد کشور شده است و به نوعی تهاتر صورت گرفته است.»
او در آخر تأکید کرد: «نمیتوان این موضوع را بهصورت یکطرفه دید که ارزهای رمزنگاریشده و بیتکوین فقط ارز از کشور خارج کردند. در واقع این ۲۰۰ میلیون دلار نتیجه خریدوفروش، یعنی ورود و خروج ارز از کشور است نهفقط خروج آن.»
استدلال ۲۰۰ میلیون دلار چه هست؟ این هم یک آمار ضعیف و بدون استدلال است!!