پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
جمعآوری کمکهای مردمی توسط سلبریتی ها مجوز میخواهد
حساب ۴ سلبریتی که اقدام به جمعآوری کمکهای مردمی کرده بودند، مسدود شد. این روزها موضوع واریز کمکهای مردمی بهحساب شخصی سلبریتیها در فضای مجازی بسیار حاشیهساز شده است. البته این اتفاق، ماجرای جدیدی نیست اما شواهد نشان میدهد جمعآوری کمکهای مردمی توسط هنرمندان و ورزشکاران و برخی چهرههای سیاسی کشور از زمان زلزله کرمانشاه سرعت بیشتری به خود گرفته است.
به گزارش روزنامه ایران، ۱۱ آبان ماه سال گذشته بود که جمعیت زیادی از هنرمندان با انتشار حسابهای شخصی خود اقدام به جمعآوری کمکهای مردمی برای مردم زلزلهزده کردند و حتی برخی از آنها راهی این مناطق شدند. موضوعی که واکنشها و حاشیههای متعددی را به دنبال داشت.
بر اساس اعلام، سید قاسم جاسمی نماینده مردم کرمانشاه، سلبریتی ها حدود ۱۲ میلیارد تومان کمک مردمی برای زلزلهزدگان کرمانشاه جمعآوری کردهاند. بهطوریکه در حال حاضر، ۸ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان از این کمکها بهحساب علی دایی واریزشده است. همچنین نرگس کلباسی ۵ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان و صادق زیباکلام نیز ۳ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان کمک مردمی در اختیاردارند.
البته، مهمترین حاشیهها زمانی بر سر زبانها افتاد که فرماندار و رئیس شورای شهر سرپل ذهاب اعلام کردند، باگذشت چندین ماه از زلزله کرمانشاه هیچ خبری از کمکهای مردمی جمعآوریشده توسط سلبریتیها نبوده و معلوم نیست این کمکها برای چه اموری هزینه شدهاند.
موضوعی که افکار عمومی را به این سؤال مشغول کرد که چه نهادی مسئولیت نظارت بر حرکتهای مردمی سلبریتیها را عهدهدار است و آیا این کمکها واقعاً به دست نیازمندان میرسد و نکته دیگر اینکه، چرا باوجود نهادهای حمایتی مانند هلالاحمر، کمیته امداد و سازمان بهزیستی، هنرمندان و ورزشکاران باید برای جمعآوری کمکهای مردمی پیشقدم شوند؟
در همین زمینه سرهنگ کاظمی رئیس پلیس فتای تهران دیروز در گفتوگو با سایتهای خبری از مسدودسازی حساب ۴ سلبریتی که اقدام به جمعآوری کمکهای مردمی کرده بودند، خبر داد. او میگوید: «سلبریتیهایی که کمکهای مردمی را جمعآوری میکنند باید دارای مجوز باشند، در غیر این صورت، با آنها برخورد جدی خواهد شد.»
او میافزاید: «برخی از این چهرههای معروف ادعا میکنند از سوی سازمانهای کمیته امداد، بهزیستی، هلالاحمر یا مراکز ذیربط دارای مجوز هستند اما هیچکدام از این سازمانها تابهحال گزارشی در این خصوص به پلیس فتا اعلام نکردهاند.»
او در ادامه میافزاید: «به علت زمانبر بودن بررسی فعالیتهای تمام سلبریتیهای کشور و کمکهای مردمی جمعآوریشده توسط آنها ضروری است تا نهادهای حمایتی اعلام کنند که کدام چهره معروف دارای مجوز است.»
بااینهمه، مسئولان مشارکتهای مردمی سازمان بهزیستی و کمیته امداد میگویند: «هیچ مجوزی از سوی آنها به چهرههای معروف برای جمعآوری کمکهای مردمی تابهحال صادر نشده است.»
محمد کوزهگر قائممقام مشارکتهای مردمی سازمان بهزیستی دراینباره میگوید: «بهتازگی شماری از سلبریتیها اقدام به جمعآوری کمکهای مردمی میکنند. بهطوریکه برخی از آنها شفافسازیهای لازم را در خصوص هزینه کردن این منابع انجام نمیدهند و این موضوع باعث شده تا مردم نسبت به آنها بیاعتماد شوند و حتی این کار موجب از دست دادن محبوبیتشان در جامعه خواهد شد.»
او ادامه میدهد: «سازمان بهزیستی تنها میتواند بر مؤسسات و مراکزی که مجوز از این سازمان دارند نظارت کند. به همین خاطر از کمکهایی که توسط مراکز و افراد دیگر انجام میشود اطلاعی نداریم و نمیتوانیم نظارتی بر عملکرد آنها داشته باشیم.»
کوزهگر، نبود تبلیغات و اطلاعرسانی مناسب درزمینهٔ اقدامات سازمانهای بهزیستی و کمیته امداد را یکی از دلایل کمکهای مردمی به سلبریتیها میداند و میگوید: «یکی از مهمترین ضعفهای ما در سالهای اخیر نبود تبلیغات درباره ترغیب مردم به کمکرسانی است که رسانه ملی یکی از عوامل مؤثر در این زمینه است.»
قائممقام مشارکتهای مردمی سازمان بهزیستی ادامه میدهد: «بر اساس قانون، ما نمیتوانیم بودجهای را که برای تأمین هزینههای اصلی مددجوها به ما واگذارشده صرف هزینههای تبلیغاتی کنیم. همچنین، بودجهای نیز برای اختصاص به فعالیتهای تبلیغاتی نداریم. به همین خاطر وظیفه صداوسیما بهعنوان رسانه ملی این است که حداقل از مردم تقاضا کند به مراکز نگهداری معلولان در شهر خودسر بزنند و به آنها کمک کنند.»
کمیته امداد مجوزی برای سلبریتیها صادر نکرده است
ابوالقاسم رستگار، مدیرکل هماهنگی امور اجرایی مشارکتهای مردمی و انفاقات کمیته امداد کشور نیز با اشاره به اینکه هیچ مجوزی از سوی آنها به سلبریتیها داده نشده است، میگوید: «زمانی که زلزله کرمانشاه اتفاق افتاد، سازمان هلالاحمر جمعآوری کمکهای مردمی را بر عهده گرفت اما کمیته نیز به علت اینکه وظیفه کمکرسانی به مردم را بر عهده دارد شروع به کمکرسانی به مردم و مددجویان خود کرد.»
رستگار میافزاید: «در این زلزله ما شاهد حضور برخی از خیریهها و نیکوکاران نیز بودیم که مجوزات لازم را دریافت کرده بودند اما برخی از هنرمندان نیز برای کمک به مردم پیشقدم شدند که هیچ مجوزی نداشتند.» بنابراین، آنها تنها به علت اینکه چهره هستند وارد موضوع جمعآوری کمکهای مردمی شدند؛ اما هیچ نظارتی بر عملکرد آنها صورت نگرفت.
او با اشاره به اینکه این هنرمندان با جوسازی و تحریک احساسات مردمی باعث جریحهدار شدن احساسات مردم شدند، میگوید: «برخی از آنها حتی به تخریب سازمانهای مردمنهاد پرداختند. بهطوریکه مکرر اعلام میکردند نهادهای مردمی ممکن است، هزینههای جمعآوریشده را صرف اقدامات دیگر کنند و به دست مردم زلزلهزده نرسانند.»
رستگار با اشاره به اینکه ما در جریان نیستیم که آنها چه مقدار کمک جمعآوری کردند و این هزینهها صرف چه اقداماتی شده است، میگوید: «بر همین اساس در این مورد قضاوت نمیکنیم اما به مردم میگوییم که هیچ اطمینان و مدیریتی در خصوص کمکهای آنها به سلبریتیها وجود ندارد.»
امانالله قرایی مقدم، جامعهشناس میگوید: «هنرمندان از گذشته نزد مردم محبوب بودند. بهطوریکه حتی در زلزله گناباد هم مردم زیادی کمکهای خود را به دست مرحوم تختی رساندند تا او برای کمک به مردم آسیبدیده پیشقدم شود.»
او یکی دیگر از دلایل این موضوع را کاهش اعتماد مردم به مسئولان میداند و ادامه میدهد: «پس از زلزله کرمانشاه هنرمندان، ورزشکاران زیادی اقدام به جمعآوری کمکهای مردمی کردند اما هیچکدام از آنها در خصوص این منابع، شفافسازیهای لازم را انجام ندادند و باعث خدشهدار شدن اعتماد مردم شدند.»
او با تأکید بر اینکه هیچ نهادی مسئولیت نظارت بر اقدامات سلبریتیها را بر عهده ندارد، میافزاید: «پس از زلزله کرمانشاه اخبار زیادی مبنی بر پاسخگو نبودن این هنرمندان مبنی بر کمکهای دریافتی منتشر شد که به اعتماد عمومی ضربه وارد کرد. حتی توسط هیچکدام از نهادهای مربوطه بررسی نشد که هر هنرمند چقدر لباس، مواد غذایی و پول نقد از مردم دریافت کرده و آنها را برای چه مواردی اختصاصیافته است.»
قرایی مقدم به ضعف سازمانهای حمایتی دولتی و غیردولتی هم اشاره میکند و میگوید: «اگر این سازمانها شفافسازیهای لازم را در خصوص اقدامات سالانه خود انجام داده بودند، هیچکس حاضر نمیشد به یک سلبریتی کمکهای مردمی را بدهد.»
این جامعهشناس با تأکید بر اینکه افزایش بیاعتمادی، نتایج سنگینی را ازنظر اخلاقی به جامعه وارد میکند، ادامه میدهد: «ادامه پیدا کردن این روند باعث افزایش بیاعتمادی در جامعه خواهد شد.»