راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

نگاهی به ۶ کد حیاتی زیر ساخت

محمدجعفر نعناکار؛ مشاور حقوقی حوزه فن‌آوری فناپ / امروزه بحث‌های زیادی در خصوص ایجاد زیرساخت‌های لازم حوزه فن‌آوری اطلاعات و ارتباطات می‌شود و از دیگر سو شاهد ارائه خدمات گوناگون برای حل مشکلات موجود در جامعه هستیم.

یکی از مواردی که از اهمیت بسیار ویژه‌ای برخوردار است ایجاد یک پنجره واحد اطلاعاتی است و این پنجره واحد اطلاعاتی تنها زمانی ایجاد خواهد شد که تمامی اطلاعات اشخاص اعم از حقیقی و حقوقی قابلیت فراخوانی و خوانش را داشته باشد.

لذا هرچند وجود و تقویت زیرساخت‌های ICT لازمه کار است اما توجه به Data governance نیز از اهمیت فوق‌العاده‌ای برخوردار است.

صحت سنجی اطلاعات اظهارشده توسط اظهارکنندگان و اعتبار سنجی اطلاعات و اشخاص و مخاطبان برای ارائه خدمات از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است که متأسفانه به آن تا به امروز توجه خاصی نشده، هرچند به‌صورت جست و گریخته فعالیت‌هایی نیز در این خصوص انجام پذیرفته است.

لذا همواره شاهد آن هستیم که به علت متصل نبودن زیرساخت‌های اطلاعاتی، خدمات قابل قبولی به درخواست‌کنندگان خدمات و یا متقاضیان داده نمی‌شود، یکی از راه‌حل‌های موجود که در دیگر کشورهای دنیا نیز مورد تأیید و پیاده‌سازی قرارگرفته است اتصال ۶ کد به هم است.

این ۶ کد خود شامل اطلاعات جامعی در حوزه خود هستند که در صورت اتصال به هم می‌توانند اطلاعات جدیدی را ایجاد و به اطلاعات موجود اعتبار داده و صحت آنان را تأیید نمایند.

 

و اما این ۶ کد:

۱- کد ملی: هر شخص از بدو تولد تا مرگ دارای یک کد ملی است که با آن از سوی حاکمیت متبوع و دیگر دول جهانی مورد شناسایی قرار می‌گیرد، این کد حتی پس از مرگ نیز تا مدتی قابل اتکاء است و ماترک و مسائل گوناگون حقوقی با آن ممزوج است، توسط این کد می‌توان والدین، خانواده و افراد نسبی و سببی متصل به شخص را نیز مشخص و تمیز داد، لذا وجود چنین کدی می‌تواند آمار دقیقی از افراد، جنسیت، سن و ارتباطات را برای خدمات دهنده مشخص نماید.

۲- شناسه ملی: شناسه ملی کدی است که به اشخاص حقوقی تعلق می‌گیرد این کد از زمان تأسیس شخصیت حقوقی تا انحلال و پس‌ازآن تا زمان تصفیه کاربرد دارد و توسط آن می‌توان اطلاعات جامعی از شخصیت حقوقی، سهامداران، موضوع فعالیت و مدیران به دست آورد. بسیاری از مجوزهای لازم برای فعالیت‌ها بر اساس این کد و برای این کد تخصیص داده می‌شود.

۳- کد پستی: کد پستی کدی است که به مکان تعلق می‌گیرد و درواقع با این کد می‌توان محل دقیق افراد و اشخاص را تعیین نمود، توسط این کد می‌توان ارتباطات لازم را به عمل آورد و از محل دقیق و تخصیص داده‌شده به اشخاص آگاهی پیدا نمود، توسط این کد نیز بسیاری از خدمات قابل‌ارائه است، ارسال کالاها، مراجعه به مکان‌ها، تخصیص محاکم صالح حقوقی برای ارائه خدمات، خدمات‌رسانی توسط دستگاه‌های مربوطه و بسیاری از کارها را می‌توان با داشتن این کد معمول داشت.

۴- کد کالا: هر کالایی که ایجاد می‌شود دارای یک کد فنی است، این کد اطلاعات دقیقی را از کالای تولیدشده، محل تولیدشده، مواد تشکیل‌شده و مانند آن در دسترس قرار خواهد داد، توسط این کد می‌توان خدماتی را نیز ارائه کرد، شناسایی کالا در گمرکات، تخصیص قیمت به محصولات، ارائه خدمات انبارداری به کالاها، تضمین و گارانتی محصولات و مانند آن تنها بخشی از خدماتی است که می‌توان بر اساس این کد ارائه نمود.

۵- کد خدمات: حوزه وسیعی از کارها و فعالیت‌های روزانه بشر خدماتی است، لذا تخصیص یک شماره به نوع خدمات می‌تواند کارایی‌های فراوانی را داشته باشد، کد خدمات باعث خواهد شد تا خدمات عرضه و یا ارائه شده و چارچوب‌های آن به درستی تعریف شد، در صورت تعریف خدمات به‌صورت کد می‌توان فعالیت‌های خدماتی را به درستی رصد و آن‌ها را به مخاطبان عرضه داشت، کد خدمات حقوقی مدنی، کد خدمات حقوقی کیفری، کد خدمات بیمه‌ای، کد خدمات سلامت و مانند آن تنها بخشی از این کارایی است.

۶- شماره تلفن: یکی از کدهایی که امروزه می‌تواند بسیار مورد اهمیت واقع گردد، شماره تلفن است، شماره تلفن خود دارای اطلاعات بسیار باارزشی است، هر شماره تلفن حداقل با یک کد و یا شناسه ملی و همچنین با یک کد پستی در ارتباط است و می‌تواند توسط آن اطلاعات بسیار مفیدی را به دست آورد، شماره تلفن و دستگاه متصل شده به آن در شمار ابزارهای زیرساختی قرار داشته و می‌توان توسط آن اطلاعاتی را تأیید نمود، تأیید کدهای بانکی، تأیید صحت اطلاعات ورودی، نوعی امضای الکترونیکی و نقطه تماس با اشخاص نیز بخشی از کارایی این کد است.

با توجه به تعریف این ۶ کد مهم که در نظام‌های مختلف داخلی و بین‌المللی تعریف‌شده است می‌توان زیرساخت‌های مناسبی را برای ارائه خدمات تهیه نمود، وجود این ۶ کد و ارتباط دادن آن‌ها باهم می‌تواند زیرساخت بسیار مناسبی را برای ارائه خدمات هر چه‌بهتر با دقت بالاتر میسر نماید، به‌گونه‌ای که اگر این ۶ کد به یکدیگر متصل گردد چنان اطلاعات حیاتی و معتبری را ایجاد خواهند نمود که بدون تردید می‌توان بهترین خدمات لازمه تمدن بشری را توسط آن عرضه کرد. همچنین درصورتی‌که تنها ۱ کد از کدهای ۶ گانه در دسترس باشد نیز می‌توان به‌تمامی اطلاعات بر اساس پنجره واحد اطلاعاتی دسترسی پیدا نمود.

توجه داشته باشید پنجره واحد اطلاعاتی بر اساس حریم خصوصی تعریف و هر خدمات دهنده و یا ارگانی بر اساس تعریفی خاص تنها به بخش خاصی از اطلاعات دسترسی خواهد داشت، لذا به‌طور مثال اداره مالیاتی به اطلاعات پزشکی دسترسی نداشته و یا دکتر شما به اطلاعات مالی شما دسترسی نخواهد داشت.

شش کد حیاتی زیرساخت

 

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.