پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
بانکها توقع دارند تا بانک مرکزی در سال جاری بازنگری در کارمزدهای خدمات الکترونیک بانکی را ابلاغ کرده تا بتوانند بخشی از هزینههای ناشی از ارائه این خدمات را جبران کنند.
به گزارش ایسنا، طی سالهای گذشته به تبع توسعه خدمات الکترونیک بانکی و تحولات در این حوزه به طور طبیعی هزینه بانکها نیز افزایش یافت، چرا که به گفته مدیران بانکی سرمایهگذاریهای سنگینی در این رابطه انجام دادهاند. اما در سوی دیگر اقدامی برای جبران هزینهها نشد و از اواخر دهه ۱۳۸۰ تاکنون بازنگری در درآمد ناشی از کارمزدهای بانکی انجام نشده است که در نهایت این مسیر به زیاندهی بانکها منجر میشود.
با این حال در سال گذشته بود که جریان بازنگری در کارمزدهای بانکی به طور جدیتری مطرح و بانک مرکزی از برنامههای خود برای این تغییرات خبر داد. در عین حال که شورای پول و اعتبار مصوب کرد تا بانک مرکزی برنامه و سیاستهایی را اعمال کند تا درآمد بانکها از محل کارمزد افزایش یابد.
این در حالی است که در حال حاضر عمده درآمد بانکها از محل سود ناشی از تسهیلات بانکی به دست میآید که این برخلاف جریان بانکداری در دنیا است چرا که بانکهای خارجی اغلب درآمدهای خود را از محل کارمزد تامین میکنند. با این وجود در سال گذشته تغییر در کارمزدهای بانکی به نتیجه نرسید و بانک مرکزی ابلاغیهای در این مورد به بانکها نداشت.
گفتوگو با برخی مدیران ارشد بانکی در بخش خصوصی و دولتی از این حکایت دارد که آنها به طور جدی خواهان ابلاغ نرخ خدمات الکترونیک بانکی در سال جاری هستند و از بانک مرکزی در این مورد توقع دارند.
در این باره محمدرضا جمشیدی، دبیر کانون بانکهای خصوصی، این گونه توضیح داد که اغلب بانکهای خارجی درآمد ناشی از تسهیلات را مبنای درآمدزایی خود قرار نمیدهند و این منابع آنها در سطح پایینی قرار میدهد چرا که سود سپرده و تسهیلات در این کشورها اغلب در حد ۴ درصد و در مواردی کمتر است اما در ایران این سود بسیار بالاست و موجب زیاندهی بانکها میشود. در این حالت وقتی که بانکها نمیتوانند هزینههای خود را از محل سود تسهیلات تامین کنند وارد بازی پانزی شده و سپرده میگیرند تا بتوانند سود سایر سپردهگذاران را پرداخت کنند.
وی یادآور شد: «در این شرایط باید درآمد ناشی از ارائه خدمات الکترونیک بتواند بخشی از هزینه بانکها را جبران کند. در غیر این صورت با هزینههایی که آنها انجام میدهند به تدریج در کنار سایر مسائلی که در بانکها ایجاد میکند، سرمایهگذاران و سهامداران شبکه بانکی نیز ناراضی میشوند چرا که درآمدی از محل سرمایهگذاری انجام داده در حوزه الکترونیک ندارند و باید هزینه اضافه برای ارائه خدمات خود بپردازند. از این رو لازم است تا نرخ کارمزد خدمات بانکی بر اساس شرایط بازنگری شده و بانکها بتوانند بخشی از درآمد خود را از این محل تامین کنند.»