پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
نگاهی به نحوه مدیریت پروژههای مبتنی بر فرآیند با محوریت سازمانهای بزرگ
امید حسینی؛ مدیر اجرایی پروژههای BPMS شرکت تذرو افزار / هر پروژه تولید نرمافزار مانند دیگر پروژهها، نیازمند برنامهریزی، اجرا و نظارت است. مدیریت، کنترل و نظارت از الزامات به نتیجه رساندن یک پروژه تولید نرمافزاری است.
گام اول مدیریت پروژه، برنامهریزی است. برنامهریزی پروژه شامل کارهایی است که با انجام آنها میتوان فعالیتهای پروژه و روابط میان آنها را شناخت و مدت، منابع مورد نیاز و هزینه اجرای آنها را براساس معیارهای موجود در سازمان برآورد کرد. در مرحله برنامهریزی، باید گستره کار و نقشه فرآیندی پروژه تهیه شود.
انتخاب چارچوب مدیریت پروژه
در گام بعدی مدیریت پروژه، در مرحله اجرا و نظارت بر پروژه، استاندارد و چارچوب انتخابی بسیار حائز اهمیت است. سالها، سازمانها با استفاده از استانداردهایی چونpmbok، prince2و … پروژهها را مدیریت کردهاند. با گذشت زمان، مدیران پروژه و سازمانها بیشتر به چارچوبهای چابک (agile) روی آوردهاند زیرا میتواند کمک شایانی در دستیابی به محصولات کارآمد، مشتری خوشحال و نیروی کار با انگیزه کند.
انتخاب متدولوژی تولید نرمافزار
چارچوبهای چابک، روشهایی برای دستیابی به تفکر چابک هستند. متدولوژیهای مختلفی همچون اسکرام (Scrum)، کانبان (Kanban)، XP و … برای پیادهسازی این تفکر معرفی شدهاند. بسته به ساختار سازمانهای مختلف، میتوان از اسکرام یا کانبان و یا ترکیبی از آنها که با عنوان اسکرامبان شناخته میشود، برای مدیریت پروژه استفاده کرد. برای انتخاب مؤثر مابین این متدها نیاز است که شناخت خوبی از ساختار سازمانی و نقشهای درگیر در این متدولوژیها داشته باشیم.
متدولوژی اسکرام که یکی از متدولوژیهای مدیریت پروژههای نرمافزاری است، همانطور که پیشتر نیز اشاره شده از رده متدولوژیهای چابک محسوب میشود. این متدولوژی اولین بار در ژاپن اختراع شد. اسکرام به جزئیات دقیق و مشخص در مورد اینکه کارها در پروژه چگونه باید انجام شوند اشاره نمیکند بلکه بیشتر آن را به Scrum master،ProductOwner و TeamMember واگذار میکند. نقشهای معرفی شده قادر خواهند بود با همکاری و همفکری و در یک کار تیمی، به بهترین شکل فعالیتهای پروژه را مدیریت و مشکلات و مسائل را حل کنند.
همانقدر که انتخاب یک متدولوژی چابک میتواند در مدیریت بهتر پروژه تولید نرمافزار تأثیرگذار باشد، عدم تولید اسناد غیرکاربردی و اضافی نیز میتواند کمک شایانی به صرفهجویی در زمان و هزینه پروژه کند. در پروژهای که با بهکارگیری تفکر چابک مدیریت میشود باید با حداقل اسناد کاربردی، نیاز مشتری مستند شود و اطمینان حاصل شود که تمام ابعاد نیازمندیهای مشتری مستند شده و پوشش داده میشوند.
انتخاب ابزار مناسبی برای بهکارگیری متدولوژی انتخابی در چارچوب مدنظر
درنهایت برای بهکارگیری متدولوژی اسکرام به بهترین نحو باید ابزار مناسب آن نیز انتخاب شود. یکی از ابزارهای ساده، بسیار قدرتمند و کاربردی، trello است. این ابزار انعطافپذیر است و شفافیت را برای شما به ارمغان میآورد. با استفاده از این ابزار میتوان برای هر پروژه یا برای هر تیم یک بورد (board) تعریف کرد. با ایجاد کارتهای To do، Doing و Done به سادهترین شکل ممکن فعالیتهای پروژه را در sprint های مشخص تعریف، زمانبندی و به افراد اختصاص میدهید و در لحظه روند پیشرفت پروژه را پیگیری و مدیریت میکنید.
در شرکت مهندسی تذرو افزار حین اجرای پروژههای BPM با توجه به پیشینه و تجارب کسب شده در زمینه تولید نرمافزار و بر اساس متدولوژیهای پایه نظیر RUP، روشهای پایه و چارچوبهای نوین و شرایط پروژه با هم ترکیب میگردند. با توجه به ذات پروژههای فرآیند محور، چابکی لازم در اجرا و راهبری پروژه مستلزم هوشمندی در انتخاب و پایبندی به این چارچوبها است.
سنجش حدود پروژه، تعداد نقشهای درگیر، الزامات و تکنولوژیهای بکار رفته در پروژه همیشه از ارکان سفارشیسازی چارچوب مدیریت پروژه در شرکت مهندسی تذرو افزار است.
همچنین استفاده از ابزارهای نظارتی کارا و آنلاین در کنترل وضعیت پیشرفت پروژه، کنترل منابع و هزینهها خصوصاً در یک پروژه BPM، بسیار مؤثر بوده و در هر پروژه، منافع بهکارگیری از آنها ملموس است.