پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
در لایحه بودجه 97 اثری از رقابتی شدن اقتصاد دیده نمیشود
اتاق تهران / در حاشیه سومین نشست مبارزه با فساد که در اتاق تهران برگزار شد با محمد مهدی بهکیش اقتصاددان درباره لایحه بودجه سال 1397 که از سوی دولت به مجلس ارائه شده است، گفتگویی انجام شده. او که یکی از سخنرانان نشست مبارزه با فساد بود با اشاره به ضرورت رقابتیتر شدن اقتصاد کشور معتقد است که لایحه بودجه سال آینده زمینههای لازم برای ایجاد رقابت در اقتصاد ایران را به وجود نیاورده است.
ارزیابی و نظر شما نسبت به لایحه بودجه سال 1397 که از سوی دولت به مجلس ارائه شده است، چیست؟
مهمترین مسئله این هست که اقتصاد ایران باید به سمت رقابتیتر شدن برود. منافع ای که رقابتیتر شدن در اقتصادی خواهد داشت، هزاران خواهد بود و یکی از منافع جنبی که شاید مهمتر از خودش باشد مبارزه با فساد است، وقتی رقابت در اقتصاد ایجاد شود، فساد کاهش پیدا میکند؛ نه اینکه کلاً از بین ببرد ولی فساد بهصورت جدی کاهش پیدا میکند. البته رقابتی شدن هم پیش نیازها و عواملی دارد از جمله واقعی شدن نرخ ارز، قیمت کالاهای مختلف بهخصوص کالاهای حوزه انرژی است و…
در لایحه بودجه به این رقابتیتر شدن اقتصاد، توجه شده است؟
نه، در لایحه بودجه دوباره دو نرخی بودن قیمت ارز را یا حداقل دونرخی بودن ارز را میبینیم که پابرجا باقیمانده و تکنرخی و واقعی سازی نرخ ارز دیده نشده و سؤال این است که چرا به قولهای داده شده، عمل نمیشود؟ و چرا ارز تکنرخی نمیشود؟ چرا اقدامی برای حذف زمینه فساد انجام نمیدهند؟ از طرف دیگر به تعرفهها نگاهی بیندازید؛ چرا در دنیایی که دیگر تعرفه در همهجا دو یا سه درصد است دولت تعرفه را میبرد روی 150 درصد که با چیزهای جنبی غیر تعرفهای آن بالای 200 درصد میشود، تازه اعلام میکنیم که میخواهیم عضو سازمان تجارت جهانی هم بشویم.
به اعتقاد من با این تصمیمگیریها درواقع دولت خودش زمینه ایجاد فساد را بیشتر میکند؛ بنابراین من تصور میکنم با توجه به همین دو، سه نمونهای که مثال زدم بودجه به سمت اصلاح ساختار حرکت نمیکند، حداقل از این جهت. علاوهبر این خود آقای رئیسجمهور اعلام کردند که بودجه انقباضی است، اما سؤال من این هست که چرا اصلاً باید انقباضی باشد؟ چرا درآمد نفت در بودجه امسال 10 درصد کمتر از بودجه سال گذشته دیده شده است؟ علت این چیست؟ آیا قیمت قرار است کاهش پیدا کند؟ آیا مقدار صادرات قرار است کاهش پیدا کند که ما خبر نداریم؟
رئیسجمهور در جلسه ارائه بودجه یکی از ویژگیهای مهم و بزرگ لایحه امسال را اشتغالزایی اعلام کردند و گفتند که اجرای لایحه میتواند بخشی از مشکل بیکاری را در کشور حل کند؛ نظر شما در این رابطه چیست؟
بله درست است رئیسجمهور از اشتغالزایی فراگیر صحبت کردند ولی سؤال این است چگونه دولت میتواند اشتغالزایی فراگیر را به نتیجه برساند زمانی که سرمایهگذاری در این کشور نمیتواند صورت گیرد، آنچه عملاً در بودجههای عمرانی هزینه میشود تنها در حد نگهداری سرمایههایی است که داریم، هیچ سرمایهگذاری جدیدی صورت نگرفته و امسال هم نخواهد گرفت؛ طرحهای نیمهتمام بهجای خودشان باقی است و بهصورت کلی هم باید بگویم بودجهای که در لایحه تدوین کردهاند، همهاش تحقق پیدا نخواهد کرد و این را میتوان از همین حالا براساس تجربه سالهای گذشته گفت و بودجه عملیاتی نیست.
زمانی که نه بخش خصوصی تشویق به سرمایهگذاری میشود و نه دولت منابعی در اختیار دارد، سؤال این است که چگونه قرار است، اشتغال فراگیر رخ دهد؟ از طرف دیگر هم که میبینیم صادرات کالا و خدمات غیر نفتی هرسال در حال کاهش است و در این شرایط شغل جدید که ایجاد نمیشود هیچ ما شاهد رشد بیکاری هم متاسفانه خواهیم بود و چالش مهاجرت جوانان و نخبگان از کشور بیشتر میشود.