راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

مدیرعامل رمیس در گفت‌وگو با راه پرداخت: بی‌توجهی به نوسازی زیرساخت، تمام تلاش سازمان‌ها را نابود می‌کند

با تشدید حملات سایبری به زیرساخت‌های حیاتی کشور از جمله بانک‌های پاسارگاد و سپه، بار دیگر زنگ خطر برای امنیت دیجیتال کشور به صدا درآمد. حسین اسلامی، مدیرعامل شرکت رمیس، با اشاره به وضعیت بحرانی زیرساخت‌های دیجیتال تأکید کرد که «جیغ بنفش» برای این حوزه باید سال‌ها پیش کشیده می‌شد. او با بیان اینکه سبک زندگی ایرانیان به‌سرعت به سمت استفاده گسترده از خدمات دیجیتال رفته، هشدار داد: «اگر نوسازی، تنوع‌بخشی و تأمین زیرساخت‌ها جدی گرفته نشود، بحران‌های آینده خسارات جبران‌ناپذیری به همراه خواهند داشت.»


جیغ بنفش زیرساخت دیجیتال


حسین اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار راه پرداخت در خصوص نیازمندی‌های فعلی حوزه زیرساخت بیان کرد: «در رویداد زیرساخت دیجیتال که نیمه سال گذشته به همت راه‌کار برگزار شد، اعلام کردیم که وضعیت زیرساخت‌های دیجیتال کشور در حالت بحرانی قرار دارد و نیازمند «جیغ بنفش» است. با استقبال گسترده مردم از پلتفرم‌های جدید و ظهور سبک زندگی جدید ایرانیان، بخش زیادی از فعالیت‌هایی که پیش‌تر به‌صورت حضوری انجام می‌شد، اکنون به شکل غیرحضوری و مبتنی بر فناوری انجام می‌شود.»

او افزود: «امروزه استفاده از پلتفرم‌های حمل‌ونقل، تماشای محتوا تصویری و حضور گسترده در شبکه‌های اجتماعی تا خرید الکترونیکی و بسیاری از خدمات روزمره، همگی نیازمند زیرساخت دیجیتال قدرتمند و بروز است. این سبک جدید زندگی که مردم نیز از آن استقبال کرده‌اند، در ظاهر مبانی بر پلتفرم‌ها و شبکه‌های اجتماعی است؛ اما آنچه عامه مردم و گاهی حکمرانان به آن توجه کافی نمی‌کنند لزوم تأمین زیرساخت قدرتمند، امن و به‌روز رسانی مداوم آن در داخل کشور است.»

اسلامی عنوان کرد: «در حاکمیت و حتی نگاه عامه مردم همواره پلتفرم‌ها و اپلیکیشن‌ها دیده شده‌اند و بر سر زبان‌ها افتاده‌اند که درست هم هست؛ ولی نباید غفلت کنیم که پشت این پلتفرم‌ها و اپلیکیشن‌ها، مراکز داده و تجهیزات حیاتی و به بیانی دیگر «زیرساخت دیجیتال» وجود دارد که باید برای ارائه و پشتیبانی از خدمات موردنیاز مردم آماده باشند. حتی پیش از جنگ تحمیلی اخیر نیز این کم‌توجهی نسبت به زیرساخت‌های دیجیتال وجود داشت. حال با وقوع تجاوز رژیم صهیونیستی، برخی مجموعه‌ها از جمله بانک‌ها و برخی پلتفرم‌های فین‌تکی، آسیب‌های جدی دیده‌اند.»


امنیت اطلاعات مولفه‌ای چندوجهی مبتنی بر سرمایه انسانی


او با بیان این که دو نکته در این زمینه اهمیت اساسی دارد، گفت: «نخست، تقویت امنیت اطلاعات در ابعاد مختلف آن. بخش بزرگی از این امنیت به سرمایه انسانی بازمی‌گردد. دوم، توجه ویژه به نرم‌افزارهای مورداستفاده و سوم، لزوم توجه ویژه به نوسازی زیرساخت‌های دیجیتال، تنوع‌بخشی به تجهیزات در مراکز داده مختلف و بروز رسانی مداوم آنها.»

به گفته مدیرعامل رمیس، بسیاری از ما هنوز باور نداریم که ممکن است از این اتفاق‌ها بحرانی برای ما هم بیفتد. باور نکرده‌ایم که امنیت اطلاعات نیازمند توجه و سرمایه‌گذاری است؛ سرمایه‌گذاری که صرفاً ریالی نیست. مهم‌تر از بودجه، همراه‌سازی بدنه سازمان برای استقبال از محصولات متنوع و عدم تمرکز صرف بر چند راهکار محدود و استفاده از روش‌های جدید پشتیبان‌گیری است.


اهمیت زیرساخت دیجیتال به‌روز در سازمان


اسلامی عنوان کرد: «به مدیران سازمان‌ها، حتی آن‌هایی که ممکن است تخصص فنی نداشته باشند، پیشنهاد می‌کنم که بادقت بیشتری به موضوع زیرساخت دیجیتال نگاه کنند. اگر زیرساخت دیجیتال سازمان به‌روز نباشد یا توان لازم را برای مواجهه با مسائل آتی نداشته باشد، تمام تلاش‌هایی که در سایر بخش‌های سازمان شده، در بحران‌ها به خطر خواهند افتاد و ممکن است از بین برود.»

او افزود: «امیدوارم باوجود تمام آسیب‌هایی که این تجاوز اخیر به کشور وارد کرده، از جمله شهادت تعدادی از فرماندهان، دانشمندان و هم‌وطنان عزیزمان، فرصتی برای بررسی دقیق و بازسازی جدی زیرساخت‌های دیجیتال کشور فراهم شود.»


تأمین زیرساخت‌های کشور با هر مشقتی


مدیرعامل رمیس در خصوص آمادگی کسب‌وکارها برای به‌روزرسانی زیرساخت‌های دیجیتال بیان کرد: «کشور به دلیل تحریم‌های ظالمانه با چالش‌هایی جدی روبه‌رو بوده است، اما به‌مرور برخی از این مشکلات مدیریت شده و فعالان این حوزه توانسته‌اند تاکنون نیازهای زیرساختی را در داخل کشور تأمین کنند. البته در داخل کشور نیز موانع جدی وجود دارد. بارها از بانک مرکزی و وزارت صمت و نیز وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات درخواست کرده‌ایم که در این زمینه ورود کرده و برای رفع مشکلات تأمین‌کنندگان زیرساخت دیجیتال تسهیل‌گری کنند. اکنون هم فرصت مناسبی برای این مداخله و حمایت فراهم شده است.»

اسلامی ادامه داد: «به‌طورقطع اگر مسئولان کشور همراهی کنند و همکاری لازم را با فعالان متخصص حوزه زیرساخت دیجیتال داشته باشند، تحریم‌های ظالمانه به‌تنهایی نمی‌توانند مانع تقویت زیرساخت‌ها شوند. ما اجازه نخواهیم داد زیرساخت‌های دیجیتال کشور آسیب ببینند و تضعیف شوند و با هر مشقتی که شده، تأمین این بخش انجام خواهد شد.»


رضایت سرمایه انسانی و امنیت نرم‌افزار


مدیرعامل شرکت رمیس در پاسخ به این پرسش که زیرساخت دیجیتال کشور در ادامه با چه مخاطراتی می‌تواند روبه‌رو شود، عنوان کرد: «امنیت موضوعی چندبعدی است. اگر بهترین تجهیزات را هم داشته باشیم؛ اما سرمایه انسانی ناراضی باشد یا همراه نباشد، در زمان بحران‌ها آسیب‌پذیر خواهیم بود. بنابراین، توصیه من این است که مدیران سازمان‌ها برای نگهداشت و توسعه سرمایه انسانی به‌ویژه در حوزه فناوری تمهید کنند و نگذارند نارضایتی در بدنه سازمان شکل بگیرد.»

به گفته او، بخش مهم بعدی، امنیت نرم‌افزارهاست. به نظرم به یک بازنگری جدی در حوزه امنیت نرم‌افزار نیاز است. اگر این دو حوزه، سرمایه انسانی و نرم‌افزار تقویت شود، نوبت به سخت‌افزار و زیرساخت دیجیتال می‌رسد.

اسلامی خاطرنشان کرد: «در حال حاضر مجموعه‌های مختلفی در این حوزه فعال هستند؛ اما نگاه‌ها باید از توجه صرف به سخت‌افزار فراتر برود. ما عادت کرده‌ایم در ایران وقتی درباره یک سرور صحبت می‌کنیم ذهنمان به سمت یک برند خاص برود، در حالی تنوع‌بخشی به تجهیزات می‌تواند کمک ویژه‌ای به ما بکند یا موضوعاتی مانند پشتیبان‌گیری و حفظ داده‌ها بسیار پیچیده‌تر از قبل شده‌اند و تجهیزات متفاوتی برای آنها تولید شده‌اند. در این زمینه، هم نوع نگاه متخصصان و هم تجهیزات، نیاز به به‌روزرسانی دارند.»


تنوع‌بخشی به محصولات و استفاده از فناوری‌های جدید


مدیرعامل رمیس با اشاره به این که پیش‌تر نیز در کشور دیدگاه‌های مختلفی درباره روش‌های پشتیبان‌گیری وجود داشته؛ اما امروز روش‌های نوین‌تری در دنیا رایج شده است، تصریح کرد: «دانش فنی افراد باید به‌روز شود و البته جرئت و جسارت به‌کارگیری روش‌های جدید نیز وجود داشته باشد.»

او تأکید کرد: «امنیت تجهیزات و زیرساخت دیجیتال کشور اگرچه از نظر فنی اهمیت ویژه‌ای دارد، اما همچنان مهم‌ترین موضوع، سرمایه انسانی به‌روز و راضی است. در کنار آن باید سرمایه‌گذاری جدی روی پشتیبان‌گیری نیز انجام شود. توصیه من در این حوزه، تنوع‌بخشی به محصولات و استفاده از تجهیزات جدید است. این کار نیازمند جسارت و تصمیم‌گیری شجاعانه است که در بسیاری از مدیران عالی فناوری کشور وجود دارد.»

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.