پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
رئیس مرکز توسعه تجارت الکترونیکی در گفتوگو با راه پرداخت: بانک مرکزی مدعی است که درگاههای پلتفرمهای طلا بر اساس مصوبه کارگروه ویژه وزارت اقتصاد مسدود شده است
از شهریورماه سال ۱۴۰۳، نظارت رسمی بر فعالیت پلتفرمهای فروش طلای آبشده در کشور وارد فاز جدید شد. پیش از این برهه برخی بازیگران حوزه بهصورت داوطلبانه و بر اساس استانداردهای داخلی خود، اقداماتی مانند سپردهگذاری طلا در بانک کارگشایی و رعایت الزامات امنیتی را در دستور کار قرار داده بودند، اما با آغاز فاز اجرایی سندباکس تخصصی حوزه تجارت الکترونیکی، الزامات ساختاری و نظارتی جدیتری بهطور رسمی ابلاغ و اجرا شد.
آیا رویکرد وزارت صمت و تتا تغییر کرده است؟
در این مسیر، مرکز توسعه تجارت الکترونیکی (تتا) با تشکیل «کمیته سندباکس» متشکل از ۱۲ نهاد و ارگان نظارتی، چارچوب مشخصی برای ادامه فعالیت این پلتفرمها تعیین کرد. برایناساس پلتفرمهای آنلاین فروش طلای آب شده موظف به تمکین کامل از این چارچوبها شدند. در این میان، تمامی شرکتهای حاضر نسبت به اجرای الزامات اقدام کرده و مدارک مربوطه از جمله گواهیهای امنیتی و ثبت اطلاعات در سامانههای رسمی را به نهادهای نظارتی ارائه دادند. پلتفرمهای طلا در این مدت توانستند اعتماد ایرانیان را به خود جلب کنند و مردم از دهکهای گوناگون با رقمهای خرد هم سرمایههای خود را به این پلتفرمها سپردند.
در طول این مدت وزارت صمت خود سازوکار فعالیت پلتفرمهای طلای آنلاین را پیادهسازی کرده است اما در نشست خبری بررسی تبعات انسداد پلتفرمهای آنلاین طلا، رضا الفت نسب رئیس اتحادیه کسبوکارهای مجازی به راه پرداخت گفت که طبق گفته نماینده بانک مرکزی، وزیر صمت، اقتصاد و رئیس کل بانک مرکزی موضوع پلتفرمهای آنلاین طلا را برای تعیین تکلیف به شورای عالی امنیت ملی میبرند و قصد دارند برای بسته ماندن درگاهها مصوبه دریافت کنند.
پس از تجاوز ۱۲ روزه رژیم صهیونیستی به ایران، باوجود فعالشدن بخشهای گوناگون اقتصادی درگاه پرداخت پلتفرمهای خریدوفروش طلا مسدود ماند. مشخص نیست چرا و چه زمانی و توسط کدام نهاد قرار است این موضوع رفع شود، اطلاعرسانی اولیه مسدودی درگاههای این پلتفرمها توسط مرکز توسعه تجارت الکترونیکی به رئیس اتحادیه کسبوکارهای مجازی بوده است، آن هم به شکل تلفنی و غیرمکتوب.
البته به گفته حمید توفیقی، رئیس مرکز توسعه تجارت الکترونیکی به راه پرداخت، تتا اطلاعرسانی را از جایگاه حامی کسبوکارهای مجازی انجام داده نه از روی موضع مسئولیت رسمی.
او میگوید؛ نقش تتا در این زمینه توجه به حقوق مردم به عنوان کاربران کسبوکارهای اینترنتی است، این مرکز در کمسیونها حضور داشته تا اگر شکایتی از پلتفرمهای خریدوفروش آنلاین بود موضوع را رسیدگی کند. از ابتدا در کمیته اقدام مشترک هم مقرر شد، نقش مرکز تتا صرفاً نظارتی باشد و درگاه ثبت شکایت از پلتفرمهای را مانند سایر حوزهها پیش ببرد.
توفیقی همچنین توضیح داد که در جریان جنگ تحمیلی ۱۲ روزه، بانک مرکزی بدون هماهنگی با ما، تصمیم به مسدودسازی درگاههای برخی از این پلتفرمها گرفت. در ابتدا، هدف مدیریت نرخ ارز و جلوگیری از التهاب بازار بود. به همین دلیل، اجازه داده شد مردم بتوانند طلای خود را بفروشند و پولشان را دریافت کنند تا دچار مشکل نشوند. اما بانک مرکزی بدون مشورت با ما و حتی بعد از فروکشکردن شرایط جنگی، آنها را باز نکرد.
بر اساس گفتههای توفیقی، بانک مرکزی ادعا کرده که این اقدام بر اساس مصوبات کارگروه ویژه وزارت اقتصاد انجام شده است و بازگشایی درگاهها منوط به طی روند قانونی خواهد بود. ما هم بهعنوان یک مجموعه حامی کسبوکارهای مجازی، نه از موضع مسئولیت رسمی، بلکه برای حفظ اعتماد مردم به این پلتفرمها، نامهنگاریهایی با نهادهای مرتبط انجام دادهایم.
او میگوید که فعالیت این پلتفرمها بر اساس مجوز اتحادیه طلا و جواهر بود؛ مجوزی که اجازه فروش طلای آبشده بهصورت آنلاین را به آنها میداد. اما بعداً مشخص شد این مجوز کافی نیست و باید مجوز تخصصیتری برای این حوزه تدوین شود. ازاینرو، مقرر شد اتحادیه کسبوکارهای مجازی ضوابط مرتبط با فروش آنلاین طلای آبشده را تدوین کرده، به مرکز اصناف ارائه دهد و در نهایت این ضوابط در هیئت عالی نظارت تصویب و ابلاغ شود در جریان این فرآیند، کمیته اقدام مشترک با همکاری نهادهایی چون پلیس فتا، پلیس امنیت اقتصادی، پلیس اماکن، ستاد مبارزه با قاچاق کالا، بانک مرکزی، بورس و دیگر نهادها تشکیل شد که پس از نهایی شدن ضوابط و بارگذاری آن در سایت رسمی مرکز، عملاً فعالیت این کمیته به پایان رسید و فقط در مواقع اضطراری جلساتی برگزار شد. در حال حاضر، حدود ۹۰ درصد از این ضوابط نهایی شده و در انتظار طی روند رسمی تصویب است.
توفیقی در پاسخ به سؤال راه پرداخت مبنی بر اینکه در جلسات مذکور صحبت از فعالیت پلتفرمهای طلا ذیل بورس به شکل رسمی وجود داشت؟ گفت: «بازار سرمایه بارها در جلسات مختلف اعلام کرده که صندوقهای طلای بورسی در اختیار دارد و مردم میتوانند حتی با مبالغ کم، از طریق بورس طلا خریداری کنند. اما همواره این انتقاد وارد بوده که خدمات بورس نتوانسته پاسخگوی نیاز مردم باشد، چرا که بسیاری ترجیح میدهند طلای خود را از پلتفرمها تهیه کنند که امکان تحویل فیزیکی طلا و خرید و فروش ۲۴ ساعته را فراهم میکنند.»