پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
سروشپلاس؛ از پیامرسانی تا سکویی برای خدمات مالی
در حالیکه پیامرسانها به یکی از پرترددترین بسترهای دیجیتال کاربران ایرانی تبدیل شدهاند، سروشپلاس در تلاش است تا فراتر از یک ابزار ارتباطی، به سکویی برای ارائه خدمات بانکی، مالی، اعتباری و پرداخت تبدیل شود.
در گفتوگو با امین شریفی، مدیر ارشد واحد پیامرسان گروه فناوری اطلاعات و ارتباطات مهیمن، به موضوعاتی همچون ارائه خدمات بانکی در بستر پیامرسان، توسعه چتباتهای هوشمند، راهکارهای پرداخت با QR Code، امکان ارائه تسهیلات خرد به کاربران وفادار، و چالشهای تعامل پیامرسانها با بانکها پرداختهایم.
پیامرسانها؛ سکوی نوین ارائه خدمات بانکی و مالی
امین شریفی، مدیر ارشد واحد پیامرسان گروه فناوری اطلاعات و ارتباطات مهیمن درباره رویکرد این مجموعه برای حضور در نمایشگاه تخصصی بانکداری و فناوریهای مالی گفت: «اکنون پیامرسانها و شبکههای اجتماعی از پرکاربردترین و پرترددترین اپلیکیشنها هستند. کاربران روزانه بارها به این پلتفرمها مراجعه میکنند و بسیاری از نیازهای روزمره خود را از جمله ارتباط با دوستان، سازمانها یا خرید کالاهایی مانند پوشاک، از طریق همین فضاها برطرف میکنند. سروشپلاس با حدود ۵ میلیون کاربر فعال روزانه و بیش از ۹ میلیون کاربر فعال ماهانه، ظرفیت بالایی برای ارائه خدمات فراتر از پیامرسانی دارد. در همین راستا، یکی از رویکردهای کلیدی ما در سالهای اخیر، تبدیل پیامرسان به سکویی برای ارائه خدمات بانکی، مالی و اعتباری بوده است.
بانکها و سازمانها در ارائه خدمت، تخصص دارند، اما در رساندن این خدمات به دست کاربر، چالشهایی دارند. ما این مسیر را بهخوبی میشناسیم و با توسعه زیرساخت سروشپلاس، بستری فراهم کردهایم تا این خدمات به سادهترین و امنترین شکل ممکن در اختیار کاربر قرار گیرد. برای مثال، کاربران میتوانند پیامهای بانکی را بهصورت چندرسانهای، ایمن و با امکاناتی فراتر از پیامک، مانند ورود دو مرحلهای یا رمزگذاری، دریافت کنند. پروتکل ارتباطی ما MTProto است، همان پروتکل امنی که تلگرام نیز از آن بهره میبرد و این موضوع میتواند امنیت و اعتماد کاربران را نسبت به کانالهای سنتی افزایش دهد.»
او در ادامه به سایر راهکارهای در حال توسعه اشاره کرد: «ما همچنین با تمرکز بر کاهش مراجعات حضوری و بهکارگیری هوش مصنوعی، چتباتهایی را توسعه دادهایم که در حال حاضر به صورت پایلوت در یکی از بانکهای بزرگ کشور فعال هستند. کاربران میتوانند بهجای تماس یا مراجعه حضوری، در دل پیامرسان با یک دستیار هوشمند گفتگو کنند و پاسخ سوالات خود را بهصورت لحظهای دریافت نمایند. این موضوع به بهبود تجربه کاربری، کاهش هزینهها و حتی کاهش آلودگی در کلانشهرها کمک میکند.
از سوی دیگر، در حوزه پرداخت نیز در حال ارائه راهکارهایی هستیم که به کاربران اجازه میدهد با استفاده از پیامرسان و تنها با اسکن یک QR Code، عملیات پرداخت را انجام دهند. هدف ما این است که سروشپلاس تنها یک ابزار ارتباطی نباشد، بلکه به بستری تبدیل شود که کاربران بتوانند انواع خدمات مالی، ارتباطی و پرداختی را به سادهترین و امنترین شکل ممکن از طریق آن دریافت کنند. این مسیر، همکاری و همافزایی با بانکها و نهادهای مالی را میطلبد و ما آمادهایم نقش فعالی در این تحول ایفا کنیم».
تسهیلات خرد و چالشهای تعامل پیامرسان با بانکها
یکی از مسیرهای نوآورانهای که در تقاطع پیامرسانهای اجتماعی و خدمات بانکی در حال شکلگیری است، ارائه خدمات مالی، اعتباری و تسهیلات خرد بر بستر پلتفرمهای پرکاربر و پرتردد دیجیتال است. در همین راستا، پیامرسان سروشپلاس نیز تلاش کرده با بهرهگیری از جامعه چندمیلیونی کاربران فعال خود، نقش مؤثری در تسهیل دسترسی به خدمات بانکی ایفا کند. شریفی در این باره بیان کرد: «در بحثهای مالی و اعتباری، تمرکز ما روی خدماتی از جنس میکرو لرنینگ، BNPL و ارائه اعتبار به کاربران وفادار پیامرسان است. به این معنا که کاربری که خوشحساب است و بهصورت فعال در پلتفرم ما حضور دارد، بتواند اعتباری متناسب با الگوی رفتاریاش دریافت کند و خریدهای روزمرهاش را انجام دهد و سپس طی چند قسط آن را تسویه کند. این نوع خدمات، حاصل تلفیق شبکه اجتماعی و نظام بانکی است که اکنون طراحی بخشی از آن به پایان رسیده، برخی پایلوت شدهاند و برای گسترش آنها، در نمایشگاه حاضر شدهایم تا با بانکها و نهادهای مالی وارد مذاکره شویم.»
او با اشاره به چالشهای این مسیر ادامه داد: «واقعیت این است که این مفهوم هنوز در کشور ما نسبتاً جدید است و همکاری در این سطح بین بانکها و پیامرسانها کمتر تجربه شده. اکثر بانکها تاکنون ترجیح دادهاند که خودشان کانال ارتباطی مستقل بسازند، اما تجربه کاربری اپلیکیشنهای بانکی معمولاً رضایتبخش نبوده. تحلیل نظرات کاربران در اپاستورها مثل کافهبازار و مایکت هم نشان میدهد که این اپها در ایجاد ارتباط مؤثر با مشتریان، چندان موفق نبودهاند. در حالیکه اگر به الگوهایی مثل کره جنوبی نگاه کنیم، ترکیب شبکه اجتماعی با خدمات مالی توانسته یک بازی برد-برد ایجاد کند؛ مدلی که در صورت حمایت مقرراتی و تغییر نگاه سنتی، در ایران نیز کاملاً قابل تحقق است.»