پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
صندوق بخشی «بانکا» با کارمزد صفر، از ۸ اردیبهشتماه پذیرهنویسی میشود
نشست خبری نخستین صندوق سرمایهگذاری بخشی بانکی با نام «بانکا»، بهصورت مشترک توسط گروه آگاه و شرکت بورس و اوراق بهادار تهران با حضور گوهر صادقنیا، قائممقام مدیرعامل سبدگردان آگاه؛ سروش بهرامی، مدیر دپارتمان تحقیقوتوسعه شرکت آگاه و پویا خالدیان، سرپرست مدیریت پذیرش شرکت بورس برگزار شد
صنعت بانکها و مؤسسات اعتباری یکی از صنایع بزرگ و پر گردش بازار سرمایه به شمار میرود که ۲۱ نماد فعال را در برمیگیرد. این صنعت حدود ۷ درصد از ارزش کل بازار را به خود اختصاص داده و در زمره ۱۰ صنعت مهم بازار سرمایه قرار دارد. با توجه به گشایشهای احتمالی بینالمللی و روند توسعه بانکداری دیجیتال، صنعت بانکی از پتانسیل مناسبی برای رشد برخوردار است. صندوق «بانکا» که جدیدترین صندوق بخشی گروه آگاه محسوب میشود، بهطور اختصاصی در صنعت بانک و مؤسسات اعتباری سرمایهگذاری خواهد کرد.
این صندوق بهصورت قابل معامله (ETF) ارائه شده است و ترکیب دارایی آن شامل حداقل ۷۰ درصد سهام صنعت بانکداری، حداکثر ۱۰ درصد سهام سایر صنایع و حداکثر ۳۰ درصد داراییهایی همچون سپرده بانکی، اوراق با درآمد ثابت و صندوقهای سرمایهگذاری است. از ویژگیهای این صندوق میتوان به متنوعسازی پرتفوی، کاهش ریسک سرمایهگذاری، بازارگردانی فعال، نقدشوندگی بالا و بهرهمندی از رشد صنعت بانکی اشاره کرد. سرمایهگذاران میتوانند با جستجوی نماد «بانکا» در سامانههای معاملاتی نسبت به سرمایهگذاری اقدام کنند.
گروه آگاه بیش از ۵۴ هزار میلیارد تومان دارایی تحت مدیریت دارد
در نشست خبری صندوق «بانکا»، گوهر صادقنیا، قائممقام مدیرعامل سبدگردان آگاه گفت: «گروه آگاه با هدف توسعه فعالیتهای سرمایهگذاری نزدیک به دو دهه است که فعالیت میکند. نخستین مجوز صندوقهای بخشی در بهمنماه ۱۴۰۱ از سوی سازمان بورس صادر شد و در اختیار فعالان مالی بازار سرمایه قرار گرفت و گروه آگاه نخستین صندوق سکتورفاند پتروشیمی را راهاندازی کرد.»
به گفته صادقنیا، با توجه به استقبال مناسب از این صنعت، چهارمین صندوق بخشی آگاه با عنوان «صندوق بخشی بانکی» با نماد «بانکا» پذیرهنویسی میشود. اکنون گروه آگاه با سه صندوق «پترو آگاه»، «آلیاژ» و «اتو آگاه»، مدیریت ۱۶ صندوق با مجموع دارایی بیش از ۵۴ هزار میلیارد تومان را برعهده دارد.
او با اشاره به برنامههای توسعهای گروه آگاه افزود: «با توجه به سیاستهای سازمان بورس برای تعمیق بازار سرمایه و توسعه ابزارهای جدید، صندوق بخشی بانکی طراحی شده تا سرمایهگذاران با نگاه به گشایشهای بینالمللی و تحولات اقتصادی، از فرصتهای این صنعت بهرهمند شوند.»
صادقنیا ادامه داد: «سرمایهگذارانی که به دنبال تنوعبخشی به داراییهای خود هستند میتوانند از این صندوق بهره ببرند. بانکهای فعال در بازار سرمایه طی سالهای اخیر تحولی در سودآوری داشتهاند و مدیریت دارایی با بررسی دقیق بهترین ترکیب را برای سرمایهگذاران فراهم میکند.»
قائممقام مدیرعامل سبدگردان آگاه تصریح کرد: «صندوقهای سکتوری فعال، مانند صندوق بخشی بانکی، به ایجاد شفافیت بیشتر کمک میکنند. گروه آگاه با سابقه در مدیریت دارایی و بازارگردانی، بر تحلیلهای بنیادی و ارزیابیهای دقیق در انتخاب داراییها تکیه دارد. با هدف مدیریت بهینه داراییها، تخصیص پویا و پاسخگویی به تغییرات بازار اقدامات لازم انجام شده است. طبق آخرین ابلاغیه سازمان بورس، صنعت بانکی و نیروگاهها به فهرست صنایع مجاز برای ایجاد صندوقهای بخشی اضافه شدهاند. اکنون ۱۲ سکتورفاند فعال و ۳۳ صندوق بخشی دارای مجوز فعالیت هستند.»
صادقنیا درباره ویژگیهای صندوق «بانکا» گفت: «مدیریت فعال این صندوق امکان ایجاد ترکیبهای متنوع دارایی را برای سرمایهگذاران فراهم کرده و سقف جذب سرمایه آن هزار میلیارد تومان تعیین شده است. با توجه به چشمانداز مذاکرات ایران و آمریکا، انتظار میرود بازدهی مطلوبی در صنعت بانکی حاصل شود.»
او تأکید کرد: «با تسهیل مذاکرات برجام، سیاستهای بانک مرکزی نیز تسهیل خواهد شد که این مسئله میتواند تأثیر مثبتی بر صنعت بانکداری بگذارد. در چینش سهام صندوق، به بانکهایی با تراز ارزی مثبت توجه ویژه خواهد شد.»
صادقنیا تصریح کرد: «حداقل ۷۰ درصد سرمایه این صندوق در سهام صنعت بانکی، حداکثر ۱۰ درصد در سایر صنایع و حداکثر ۳۰ درصد در داراییهایی نظیر سپرده بانکی و اوراق با درآمد ثابت سرمایهگذاری خواهد شد. با پایش لحظهای بازار و توجه به ریسکهای مختلف از جمله ریسک نقدشوندگی سهام در دامنه نوسان فعلی، مدیریت صندوق به صورت سیال انجام میشود.»
در پایان، صادقنیا گفت: «با رشد آگاهیبخشی و افزایش ارزش معاملات صندوقها، گروه آگاه تلاش میکند متناسب با ریسکپذیری سرمایهگذاران، ابزارهای جدیدی ارائه دهد. راهاندازی سه صندوق جدید دیگر طی یک سال آینده و تمرکز بر صندوقهای چندکالایی از برنامههای آینده گروه آگاه است.»
کارمزد سرمایهگذاری در صندوق «بانکا» صفر است
سروش بهرامی، مدیر دپارتمان تحقیقوتوسعه شرکت آگاه، در ادامه نشست درباره روند توسعه صندوقهای بخشی در این شرکت با تأیید صحبتهای گوهر صادقنیا گفت: «در بهمن ۱۴۰۱، صندوق «پترو آگاه» به عنوان نخستین صندوق بخشی در نهاد خصوصی کشور فعالیت خود را آغاز کرد. پس از آن تعداد صندوقهای بخشی به ۳۳ صندوق رسید و «بانکا» به عنوان سیوچهارمین صندوق بخشی بازار معرفی شد که در صنعت بانکداری فعالیت میکند.»
او ادامه داد: «در حال حاضر دارایی تحت مدیریت سکتورفاندهای صندوقهای بخشی حدود ۲۳ هزار میلیارد تومان است که طی دو سال و نیم رشد چشمگیری داشته است. گروه آگاه بدون در نظر گرفتن صندوقهای بانکا، پترو آگاه، اتوآگاه و آلیاژ، حدود ۲۳۰۰ میلیارد تومان دارایی از طریق سبدگردانی آزاد دارایی تحت مدیریت دارد که معادل ۱۰ درصد کل دارایی صندوقهای بخشی است که نشاندهنده سهم قابلتوجه و عملکرد مثبت گروه آگاه در این حوزه است.»
مدیر دپارتمان تحقیقوتوسعه آگاه افزود: «صنعت بانک از نظر ارزش بازار و ارزش معاملات، یکی از صنایع بزرگ به شمار میرود. طی یک سال گذشته، ۶.۵ درصد از ارزش معاملات مربوط به این صنعت بوده است. همچنین، از منظر ارزش مالی، ارزش بازار و تعداد نمادهای موجود، پارامترهای قابلقبولی برای راهاندازی صندوقهای بخشی در این صنعت وجود دارد که امکان مدیریت بهتر صندوقها و چینش بهینه پرتفوی را فراهم میکند. همچنین بررسی بازدهی هفت سال اخیر نشان میدهد صنعت بانک بیش از ۳۳۰۰ درصد بازدهی داشته است.»
او با اشاره به بازدهی صنعت بانک گفت: «طی یک سال گذشته، بهویژه در پی پیشرفت مذاکرات، استقبال از این صنعت افزایشیافته است. بررسی عملکرد هفت سال گذشته نیز نشان میدهد که صنعت بانک بیش از ۳۳۰۰ درصد بازدهی داشته است. در همین دوره، قیمت دلار در بازار آزاد حدود ۱۴۰۰ درصد رشد کرده است. این مقایسه نشان میدهد که صنعت بانک از منظر پارامترهای اقتصادی برای تأسیس صندوقهای بخشی، جایگاه مناسبی دارد.»
بهرامی اعلام کرد: «پذیرهنویسی صندوق بانکا از ۸ اردیبهشت آغاز و به مدت سه روز ادامه دارد. سقف سرمایهگذاری ۱۰۰۰ میلیارد تومان و حداقل مبلغ سرمایهگذاری ۱۰۰ هزار تومان تعیین شده است. همچنین کارمزد سرمایهگذاری در این صندوق صفر است. باتوجهبه بررسیهای انجامشده و تجارب گذشته، پیشبینی میشود که صندوق بانکا بتواند عملکرد موفقی داشته باشد.»
صندوقهای بخشی؛ راهبردی در توسعه بازار سرمایه
در ادامه، پویا خالدیان، سرپرست مدیریت پذیرش شرکت بورس، گفت: «بورس تهران از سیاستهایی که به سرمایهگذاری در بخشهای اقتصادی منجر شود حمایت میکند. ورود سرمایهگذاران به بازاری با شفافیت بالا، از سیاستهای این نهاد است. یکی از استراتژیهای دنبال شده، پذیرهنویسی صندوقها و توسعه صندوقهای بخشی است. صندوقهای بخشی امکان متنوعسازی پرتفوی، کاهش ریسک سرمایهگذاری بازارگردانی فعال، نقدشوندگی بالا و بهرهمندی از رشد صنایع مختلف را فراهم میکنند.»
سرپرست مدیریت پذیرش بورس تهران همچنین بیان کرد: «سیاستهای بورس تهران و سایر ارکان بازار سرمایه برای تعمیق بازار سرمایه تدوین شده است. با توجه به نامگذاری امسال بهعنوان سال سرمایهگذاری، پذیرش شرکتهای جدید در دستور کار بورس تهران قرار دارد.»
او در پایان گفت: «صندوقهای بخشی یکی از راهبردهای بازار سرمایه هستند و توسعه آنها از اولویتهای بورس تهران در سال جاری است.»