راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

سال گذشته چه اتفاقاتی در دنیای رمزارزها افتاد؟

در این گزارش به افزایش اهمیت رمزارزها به‌عنوان یک موضوع داغ سیاسی، بهبودهای اخیر فناوری در شبکه‌های بلاکچین و جدیدترین روندها در میان سازندگان و کاربران رمزارزها پرداخته شده است

دو سال پیش، وقتی اولین گزارش سالانه وضعیت رمزارزها را منتشر کردیم، دنیا کاملاً متفاوت بود. رمزارزها در اولویت سیاست‌گذاران قرار نداشتند. محصولات قابل‌ معامله بیت‌کوین و اتر (ETP) هنوز توسط کمیسیون بورس و اوراق بهادار (SEC) تأیید نشده بودند. اتریوم هنوز به مکانیزم کم‌مصرف اثبات سهام (Proof-of-Stake) تغییر نکرده بود. شبکه‌های لایه دوم (L2) که برای افزایش ظرفیت و کاهش هزینه‌های تراکنش طراحی شده‌اند، عمدتاً غیرفعال بودند و تراکنش‌هایی که در آنها انجام می‌شد، هزینه‌ای بسیار بیشتر از امروز داشتند.

اکنون اوضاع تغییر کرده است، همان‌طور که گزارش تازه منتشرشده وضعیت رمزارزها در سال ۲۰۲۴ به ما نشان می‌دهد. این گزارش به افزایش اهمیت رمزارزها به‌عنوان یک موضوع داغ سیاسی، بهبودهای اخیر فناوری در شبکه‌های بلاکچین و جدیدترین روندها در میان سازندگان و کاربران رمزارزها می‌پردازد. همچنین گزارش:

  • به ظهور کاربردهای کلیدی مانند استیبل‌کوین‌ها — یکی از برنامه‌های برجسته رمزارزها — پرداخته است؛
  • تقاطع رمزارزها با دیگر روندهای مهم فناوری مانند هوش مصنوعی، شبکه‌های اجتماعی و بازی‌ها را بررسی می‌کند؛
  • داده‌های جدیدی درباره سطح علاقه به رمزارزها در ایالت‌های کلیدی آمریکا پیش از انتخابات ارائه می‌دهد و موارد دیگر.

گزارش وضعیت رمزارزها در ۲۰۲۴ همچنین نشان‌دهنده رکوردهای بی‌سابقه در فعالیت‌های مرتبط با رمزارزها است. این گزارش تحلیل می‌کند که چگونه زیرساخت‌های بلاکچین بالغ‌تر شده‌اند به‌ویژه پس از به‌روزرسانی‌های اخیر مقیاس‌پذیری که هزینه‌های تراکنش‌های زنجیره‌ای را به طور چشمگیری کاهش داده و همراه با ظهور لایه دوم اتریوم و دیگر بلاکچین‌های با ظرفیت بالا بوده است.

هفت نکته کلیدی:

  1. فعالیت و استفاده از رمزارزها به اوج تاریخی رسیده است
  2. رمزارزها به یک موضوع سیاسی کلیدی پیش از انتخابات آمریکا تبدیل شده‌اند
  3. استیبل‌کوین‌ها تطابق محصول با بازار را پیدا کرده‌اند
  4. بهبودهای زیرساختی ظرفیت را افزایش داده و هزینه‌های تراکنش را به‌شدت کاهش داده است
  5. دیفای همچنان محبوب و درحال‌رشد است
  6. رمزارزها می‌توانند برخی از چالش‌های فوری هوش مصنوعی را حل کنند
  7. زیرساخت‌های مقیاس‌پذیرتر، برنامه‌های جدید زنجیره‌ای را فعال کرده‌اند

فعالیت و استفاده از رمزارزها به اوج تاریخی رسیده است


تعداد آدرس‌های فعال ماهانه رمزارزها هرگز به این اندازه نبوده است. در سپتامبر، ۲۲۰ میلیون آدرس حداقل یک‌بار با یک بلاکچین تعامل داشتند، رقمی که از پایان سال ۲۰۲۳ بیش از سه برابر شده است. (به‌عنوان یک معیار، آدرس‌های فعال نسبت به سایر معیارها آسان‌تر قابل دست‌کاری هستند.)

این انفجار فعالیت عمدتاً به دلیل سولانا بوده است که حدود ۱۰۰ میلیون آدرس فعال را به خود اختصاص داده است. پس از آن، نیر (NEAR) با ۳۱ میلیون آدرس فعال، شبکه لایه دوم محبوب کوین‌بیس به نام بیس (Base) با ۲۲ میلیون، ترون با ۱۴ میلیون و بیت‌کوین با ۱۱ میلیون قرار دارند. در میان زنجیره‌های ماشین مجازی اتریوم (EVM)، پس از بیس، زنجیره BNB بایننس با ۱۰ میلیون آدرس فعال در رتبه دوم قرار دارد و اتریوم با ۶ میلیون در جایگاه بعدی است. (توجه: زنجیره‌های EVM با استفاده از کلید عمومی برای محاسبه مجموع ۲۲۰ میلیون آدرس، از تکرار حذف شده‌اند.)

این روندها در داشبورد انرژی سازندگان ما نیز منعکس شده‌اند. بلاکچینی که بیشترین تغییر را در سهم کل علاقه سازندگان داشته، سولانا است. به طور خاص، سهم کل بنیان‌گذارانی که به ما گفته‌اند یا در حال ساخت روی سولانا هستند یا به آن علاقه دارند، از ۵.۱ درصد در سال گذشته به ۱۱.۲ درصد در سال جاری افزایش‌یافته است. بیس شاهد جهش بعدی بود و سهم کل آن از ۷.۸ درصد در سال گذشته به ۱۰.۷ درصد رسید. پس از آن بیت‌کوین قرار دارد که سهم کل آن از ۲.۶ درصد به ۴.۲ درصد افزایش یافت.

اتریوم همچنان با ۲۰.۸ درصد بیشترین سهم از علاقه کل سازندگان را به خود اختصاص داده است و پس از آن سولانا و بیس قرار دارند. سپس پلیگان (۷.۹ درصد)، آپتیمیزم (۶.۷ درصد)، آربیتروم (۶.۲ درصد)، آوالانچ (۴.۲ درصد)، بیت‌کوین (۴.۲ درصد) و غیره قرار دارند.

در همین حال، تعداد کاربران ماهانه کیف پول‌های موبایلی رمزارزها در ژوئن ۲۰۲۴ به اوج تاریخی ۲۹ میلیون نفر رسید. درحالی‌که ایالات متحده با ۱۲ درصد بیشترین سهم از کاربران ماهانه کیف پول‌های موبایلی را دارد، سهم آن از کل پایگاه کاربران کیف پول‌های موبایلی در سال‌های اخیر کاهش‌یافته است، زیرا پذیرش رمزارزها در سطح جهانی افزایش‌یافته و پروژه‌های بیشتری با استفاده از محدودیت‌های جغرافیایی برای رعایت مقررات، ایالات متحده را کنار گذاشته‌اند.

ردپای رمزارزها در خارج از کشور همچنان در حال گسترش است. پس از ایالات متحده، کشورهایی با بیشترین سهم کاربران کیف پول‌های موبایلی شامل نیجریه (که با برنامه‌های نظارتی شاهد رشد چشمگیر در کاربردهای مصرفی مانند پرداخت قبوض و خریدهای خرده‌فروشی بوده است)، هند (با جمعیت روبه‌رشد و پذیرش گسترده تلفن‌های همراه) و آرژانتین (جایی که بسیاری از ساکنان به دلیل کاهش ارزش پول در برابر رمزارزها — به‌ویژه استیبل‌کوین‌ها — روی آورده‌اند) هستند.

اندازه‌گیری آدرس‌های فعال و کاربران ماهانه کیف پول‌های موبایلی آسان است، اما سنجش تعداد واقعی کاربران فعال رمزارزها بسیار دشوارتر است. بااین‌حال، با استفاده از ترکیبی از روش‌های متدولوژیک، تخمین زده‌ایم که ۳۰ تا ۶۰ میلیون کاربر فعال ماهانه رمزارز در سراسر جهان وجود دارد که تنها ۵ تا ۱۰ درصد از کل ۶۱۷ میلیون مالک ارزهای دیجیتال جهان را که توسط Crypto.com در ژوئن ۲۰۲۴ تخمین زده شده، تشکیل می‌دهد.

این شکاف فرصت بزرگی را برای جذب و بازگرداندن دارندگان غیرفعال رمزارزها نشان می‌دهد. با بهبودهای زیرساختی عمده که برنامه‌ها و تجربیات مصرفی جدید و جذابی را ممکن می‌سازد، تعداد بیشتری از دارندگان غیرفعال رمزارزها می‌توانند به کاربران فعال زنجیره‌ای تبدیل شوند.


رمزارزها به یک موضوع سیاسی کلیدی پیش از انتخابات آمریکا تبدیل شده‌اند


بنابراین، ما سطح نسبی علاقه به رمزارزها در ایالت‌های کلیدی را سنجیدیم. دو ایالت رقابتی که انتظار می‌رود در نوامبر نزدیک‌ترین رقابت‌ها را داشته باشند — پنسیلوانیا و ویسکانسین — از زمان انتخابات گذشته در سال ۲۰۲۰، به ترتیب چهارمین و پنجمین جهش بزرگ در علاقه به جستجوی رمزارزها را داشته‌اند که به‌عنوان نسبتی از کل جستجوها با استفاده از گوگل‌ترندز اندازه‌گیری شده است. میشیگان هشتمین جهش بزرگ در علاقه به جستجوی رمزارزها را داشت، درحالی‌که جورجیا ثابت ماند. در همین حال، آریزونا و نوادا از سال ۲۰۲۰ کاهش متوسطی در علاقه به این حوزه نشان دادند.

یکی از عواملی که ممکن است علاقه مردم به رمزارزها را در سال جاری افزایش داده باشد، عرضه محصولات قابل‌معامله بیت‌کوین و اتریوم (ETP) بود. با گسترش دسترسی سرمایه‌گذاران، تعداد آمریکایی‌هایی که رمزارز دارند ممکن است افزایش یابد. مجموع دارایی‌های زنجیره‌ای بیت‌کوین و اتریوم ETPها در حال حاضر به ۶۵ میلیارد دلار رسیده است. (توجه: اگرچه معمولاً ETF نامیده می‌شوند، این محصولات در واقع به‌عنوان ETP با فرم S-1 SEC ثبت شده‌اند که نشان‌دهنده این است که پرتفوی‌های زیربنایی از اوراق بهادار تشکیل نشده‌اند.

تأیید ETPها توسط SEC نشان‌دهنده نقاط عطف مهم سیاست‌گذاری رمزارزها است. صرف‌نظر از اینکه کدام حزب در نوامبر به قدرت برسد، بسیاری از سیاست‌مداران انتظار دارند با تصویب قوانین دوحزبی رمزارزها، شتاب بیشتری ایجاد شود. تعداد فزاینده‌ای از سیاست‌گذاران و سیاست‌مداران از هر دو حزب درباره رمزارزها به‌صورت مثبت صحبت می‌کنند.

صنعت رمزارزها همچنین در سال جاری جنبش‌های قابل‌توجهی در جبهه سیاست‌گذاری ایجاد کرده است. در سطح فدرال، مجلس نمایندگان قانون نوآوری مالی و فناوری برای قرن ۲۱ (FIT21) را با حمایت دوحزبی تصویب کرد که شامل رأی موافق ۲۰۸ جمهوری‌خواه و ۷۱ دموکرات بود. در صورت طی مراحل سنا و تصویب، این لایحه می‌تواند وضوح نظارتی مورد نیاز کارآفرینان رمزارزها را فراهم کند.

به همان اندازه مهم، در سطح ایالتی، وایومینگ قانون انجمن غیرانتفاعی غیرمتمرکز (DUNA) را تصویب کرد، قانونی که به سازمان‌های خودمختار غیرمتمرکز (DAOها) هویت قانونی داده و به شبکه‌های بلاکچین امکان می‌دهد بدون به خطر انداختن غیرمتمرکزی، به‌صورت قانونی فعالیت کنند.

اتحادیه اروپا و بریتانیا فعال‌ترین مناطق در تعامل با عموم در مورد مسائل سیاست‌گذاری و نظارتی رمزارزها بوده‌اند. آژانس‌های مختلف اروپایی درخواست‌های بسیار بیشتری برای دریافت نظرات عمومی منتشر کرده‌اند تا برای مثال، کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا. در همین حال، قانون بازارهای دارایی‌های دیجیتال اتحادیه اروپا (MiCA) اولین رژیم سیاست‌گذاری جامع مرتبط با رمزارزها است که به قانون تبدیل شده و قرار است تا پایان سال به طور کامل اجرایی شود.

استیبل‌کوین‌ها — که به یکی از محبوب‌ترین محصولات رمزارزها تبدیل شده‌اند — یکی از بزرگ‌ترین موضوعات برای بحث‌های سیاست‌گذاری هستند، با چندین لایحه که در حال حاضر در کنگره مطرح شده‌اند. یکی از عوامل مثبت، حداقل در ایالات متحده، این درک است که استیبل‌کوین‌ها می‌توانند جایگاه دلار آمریکا را در خارج از کشور تقویت کنند، حتی درحالی‌که وضعیت دلار به‌عنوان ارز ذخیره جهانی کاهش می‌یابد. امروزه بیش از ۹۹ درصد استیبل‌کوین‌ها به دلار آمریکا وابسته‌اند که در مقایسه با دومین واحد پولی بزرگ بعدی — ۰.۲۰ درصد به یورو — بسیار بیشتر است.

علاوه بر تقویت قدرت دلار آمریکا در سراسر جهان، استیبل‌کوین‌ها به طور بالقوه پایه مالی کشور را در داخل تقویت می‌کنند. باوجوداینکه تنها یک دهه از عمرشان می‌گذرد، استیبل‌کوین‌ها به یکی از ۲۰ دارنده برتر بدهی‌های ایالات متحده تبدیل شده‌اند و از کشورهایی مانند آلمان پیشی گرفته‌اند.

درحالی‌که برخی کشورها در حال بررسی ارزهای دیجیتال بانک مرکزی (CBDC) هستند، فرصت استیبل‌کوین‌ها درست در مقابل ایالات متحده قرار دارد و آماده بهره‌برداری است. باتوجه‌به این بحث‌ها و تعداد شخصیت‌های برجسته سیاسی که اکنون درباره رمزارزها اظهارنظر می‌کنند، انتظار داریم کشورهای بیشتری سیاست‌ها و استراتژی‌های رمزارزی خود را با جدیت بیشتری تدوین کنند.


استیبل‌کوین‌ها تطابق محصول با بازار را پیدا کرده‌اند


استیبل‌کوین‌ها با امکان پرداخت‌های سریع، ارزان و جهانی، به یکی از بارزترین «برنامه‌های برجسته» رمزارزها تبدیل شده‌اند. همان‌طور که ریچی توررس، نماینده دموکرات نیویورک، در سپتامبر در مقاله‌ای در نیویورک دیلی نیوز نوشت: «گسترش استیبل‌کوین‌های دلاری — که با فراگیری گوشی‌های هوشمند و رمزنگاری بلاکچین‌ها ممکن شده — می‌تواند به بزرگ‌ترین آزمایش توانمندسازی مالی که بشریت تاکنون انجام داده تبدیل شود.»

به‌روزرسانی‌های عمده مقیاس‌پذیری هزینه اجرای تراکنش‌های رمزارزها، از جمله آنهایی که شامل استیبل‌کوین‌ها هستند، را در برخی موارد بیش از ۹۹ درصد کاهش داده است. در اتریوم، تراکنش‌های شامل USDC، یک استیبل‌کوین محبوب وابسته به دلار آمریکا، این ماه به طور متوسط ۱ دلار هزینه گس (کارمزد) داشته‌اند، درحالی‌که در سال ۲۰۲۱ به طور متوسط ۱۲ دلار بود. ارسال USDC در بیس، شبکه لایه دوم محبوب کوین‌بیس، به طور متوسط کمتر از یک سنت هزینه دارد. (توجه: این ارقام ممکن است شامل برخی هزینه‌های ورود و خروج نباشند.)

این کارمزدها را با میانگین ۴۴ دلار هزینه ارسال حواله بین‌المللی مقایسه کنید.

استیبل‌کوین‌ها انتقال ارزش را آسان می‌کنند. آنها در سه‌ماهه دوم سال ۲۰۲۴ که در ۳۰ ژوئن به پایان رسید، ۸.۵ تریلیون دلار حجم تراکنش در ۱.۱ میلیارد تراکنش داشتند. حجم تراکنش‌های استیبل‌کوین بیش از دوبرابر حجم ۳.۹ تریلیون دلاری تراکنش‌های ویزا در همان دوره بود. اینکه استیبل‌کوین‌ها وارد گفت‌وگو با خدمات پرداخت شناخته‌شده و جاافتاده‌ای مانند ویزا، پی‌پال، ACH و فدوایر شده‌اند، گواهی قابل‌توجه بر سودمندی آنهاست.

استیبل‌کوین‌ها صرفاً یک مد زودگذر هم نیستند. اگر فعالیت استیبل‌کوین‌ها را با چرخه‌های پرنوسان بازار رمزارزها مقایسه کنید، این دو به نظر غیرمرتبط می‌رسند. در واقع، تعداد آدرس‌های ارسال‌کننده استیبل‌کوین ماهانه حتی با کاهش حجم معاملات نقدی رمزارزها همچنان افزایش‌یافته است. به‌عبارت‌دیگر، به نظر می‌رسد مردم از استیبل‌کوین‌ها برای چیزی فراتر از معامله استفاده می‌کنند.

این فعالیت در آمار استفاده منعکس شده است. استیبل‌کوین‌ها با ۳۲ درصد تقریباً یک‌سوم استفاده روزانه رمزارزها را تشکیل می‌دهند که پس از امور مالی غیرمتمرکز یا دیفای با ۳۴ درصد در رتبه دوم قرار دارد، همان‌طور که با سهم آدرس‌های فعال روزانه اندازه‌گیری شده است. باقی استفاده رمزارزها در زیرساخت‌ها (پل‌ها، اوراکل‌ها، ارزش قابل‌استخراج حداکثر، انتزاع حساب و غیره)، انتقال توکن‌ها و مجموعه‌ای از حوزه‌های دیگر، از جمله برنامه‌های نوظهور مانند بازی، توکن‌های غیرقابل‌ تعویض (NFT) و شبکه‌های اجتماعی، پراکنده است.


بهبودهای زیرساختی ظرفیت را افزایش و هزینه‌های تراکنش را کاهش داده است


یکی از دلایلی که استیبل‌کوین‌ها این‌قدر محبوب و آسان برای استفاده شده‌اند، پیشرفت‌های زیرساختی است. برای مثال، ظرفیت بلاکچین درحال‌رشد است. بلاکچین‌ها اکنون بیش از ۵۰ برابر تراکنش در ثانیه نسبت به چهار سال پیش‌ پردازش می‌کنند، به لطف ظهور شبکه‌های لایه دوم اتریوم و دیگر بلاکچین‌های با ظرفیت بالا.

به طور شگفت‌انگیزتر، بزرگ‌ترین به‌روزرسانی اتریوم در سال — «دنکون» که همچنین به نام «پروتودانکشاردینگ» یا EIP-4844 شناخته می‌شود — پس از اجرا در مارس ۲۰۲۴ هزینه‌های شبکه‌های لایه دوم را به طور قابل‌توجهی کاهش داد. از آن زمان، کارمزدهای پرداخت‌شده توسط لایه دوم‌ها در اتریوم کاهش‌یافته، حتی درحالی‌که ارزش مبتنی بر اتر در لایه دوم‌ها همچنان افزایش‌یافته است. به‌عبارت‌دیگر، شبکه‌های بلاکچین هم‌زمان محبوب‌تر و کارآمدتر می‌شوند.

داستان مشابهی برای اثبات‌های دانش صفر (ZK) وجود دارد، فناوری دیگری که پیامدهای مهمی برای مقیاس‌پذیری، حریم خصوصی و قابلیت همکاری بلاکچین دارد. حتی با کاهش مبلغی که ماهانه برای تأیید اثبات‌های ZK در اتریوم صرف می‌شود، ارزش مبتنی بر اتر در رول‌آپ‌های ZK افزایش‌یافته است. به‌عبارت‌دیگر، اثبات‌های ZK نیز ارزان‌تر می‌شوند، حتی درحالی‌که محبوب‌تر می‌شوند. (ما در اینجا از دانش صفر به‌عنوان اصطلاحی کلی برای رمزنگاری استفاده می‌کنیم که می‌تواند به طور مختصر اثبات کند محاسبات برون‌سپاری شده به شبکه‌های رول‌آپ به‌درستی انجام شده‌اند.)

فناوری ZK بسیار نویدبخش است، زیرا مسیرهای جدیدی را برای محاسبات بلاکچین ارزان و قابل‌ تأیید برای توسعه‌دهندگان باز می‌کند. بااین‌حال، ماشین‌های مجازی مبتنی بر ZK (zkVMها) هنوز راه درازی برای رسیدن به عملکرد کامپیوترهای سنتی دارند.

با همه این بهبودهای زیرساختی، به‌راحتی می‌توان فهمید چرا زیرساخت بلاکچین یکی از محبوب‌ترین دسته‌ها برای سازندگان باقی‌مانده و چرا لایه دوم‌ها به یکی از پنج زیرمجموعه داغ سازندگان که ما ردیابی می‌کنیم تبدیل شده‌اند.


دیفای همچنان محبوب و درحال‌رشد است


تنها دسته‌ای که بیش از زیرساخت بلاکچین سازندگان را جذب می‌کند، امور مالی غیرمتمرکز یا دیفای است (که همچنین بیشترین استفاده از رمزارزها را با ۳۴ درصد آدرس‌های فعال روزانه به خود اختصاص داده است). از زمان ظهور دیفای در تابستان ۲۰۲۰، صرافی‌های غیرمتمرکز یا DEXها به ۱۰ درصد از فعالیت معاملات نقدی رمزارزها رسیده‌اند — که تنها چهار سال پیش همگی در صرافی‌های متمرکز انجام می‌شدند.

اکنون بیش از ۱۶۹ میلیارد دلار در هزاران پروتکل دیفای قفل شده است. برخی از برترین زیرمجموعه‌های دیفای شامل استیکینگ و وام‌دهی هستند.

کمی بیش از دو سال از زمانی که اتریوم انتقال خود به اثبات سهام را تکمیل کرد می‌گذرد که مصرف انرژی و ردپای زیست‌محیطی شبکه را به طور چشمگیری کاهش داد. از آن زمان، سهم اترهای استیک شده از ۱۱ درصد دو سال پیش به ۲۹ درصد افزایش‌یافته که امنیت شبکه را به طور قابل‌توجهی تقویت کرده است.

دیفای اگرچه هنوز در مراحل اولیه خود است، جایگزین امیدوارکننده‌ای برای روند متمرکزسازی و تجمیع قدرت در سیستم مالی ایالات متحده ارائه می‌دهد، جایی که تعداد بانک‌ها از سال ۱۹۹۰، دو سوم کاهش‌یافته و سهم فزاینده‌ای از بانک‌های بزرگ بر دارایی‌ها تسلط دارند.


رمزارزها می‌توانند برخی از چالش‌های فوری هوش مصنوعی را حل کنند


هوش مصنوعی یکی از پربحث‌ترین موضوعات در میان تأثیرگذاران رمزارزها در شبکه‌های اجتماعی است. شاید شگفت‌انگیزتر، هم‌پوشانی قابل‌توجهی بین بازدیدکنندگان chatgpt.com و بازدیدکنندگان وب‌سایت‌های برتر رمزارزها وجود دارد که نشان‌دهنده ارتباط قوی بین کاربران رمزارزها و هوش مصنوعی است.

سازندگان رمزارزها نیز ارتباط قوی با هوش مصنوعی دارند. حدود یک‌سوم از پروژه‌های رمزارزی — ۳۴ درصد — از هوش مصنوعی استفاده می‌کنند، صرف‌نظر از دسته‌ای که در آن فعالیت می‌کنند که نسبت به ۲۷ درصد در سال گذشته افزایش ‌یافته است. محبوب‌ترین دسته برای فناوری هوش مصنوعی کاربردی، پروژه‌های زیرساخت بلاکچین است.

باتوجه‌به اینکه هزینه آموزش مدل‌های هوش مصنوعی پیشرفته در ۱۰ سال گذشته سالانه چهار برابر افزایش ‌یافته است، ما معتقدیم هوش مصنوعی ممکن است به سمت افزایش تمرکز قدرت در اینترنت پیش برود. اگر کنترل نشود، تنها بزرگ‌ترین شرکت‌های فناوری ممکن است منابع لازم برای آموزش جدیدترین مدل‌های هوش مصنوعی را داشته باشند.

چالش‌های مرتبط با تمرکز هوش مصنوعی تقریباً معکوس فرصت‌های غیرمتمرکزسازی ارائه‌شده توسط شبکه‌های بلاکچین هستند. پروژه‌های رمزارزی در حال حاضر در تلاش برای مقابله با برخی از این چالش‌ها هستند، از جمله Gensyn (با دموکراتیزه‌کردن دسترسی به محاسبات هوش مصنوعی)، Story (با ردیابی مالکیت معنوی برای کمک به جبران خسارت سازندگان)، Near (با اجرای هوش مصنوعی روی پروتکل‌های متن‌باز و متعلق به کاربران) و Starling Labs (با کمک به تأیید اصالت و منشأ رسانه‌های دیجیتال).

تقاطع‌ بین رمزارزها و هوش مصنوعی ممکن است در سال‌های آینده تقویت شود.


زیرساخت‌های مقیاس‌پذیرتر، برنامه‌های جدید زنجیره‌ای را فعال کرده‌اند


برای مثال، توکن‌های غیرقابل‌ تعویض (NFTها) را در نظر بگیرید. چند سال پیش، وقتی تراکنش‌های رمزارزها بسیار گران‌تر بودند، مردم NFTها را در بازارهای ثانویه با مبالغ کلان به ارزش میلیاردها دلار معامله می‌کردند. این فعالیت از آن زمان فروکش کرده و به‌جای آن رفتار مصرفی جدیدی ظهور کرده است: ایجاد مجموعه‌های NFT کم‌هزینه در برنامه‌های اجتماعی مانند Zora و Rodeo. این نشان‌دهنده تغییر قابل‌توجهی برای بازار NFT است، تغییری که پیش از کاهش چشمگیر کارمزدهای تراکنش عملاً غیرقابل‌تصور بود.

شبکه‌های اجتماعی نمونه دیگری هستند. اگرچه امروزه تنها بخش کوچکی از فعالیت‌های زنجیره‌ای روزانه را تشکیل می‌دهند، اما فعالیت سازندگان را به‌شدت جذب می‌کنند: ۱۰.۳ درصد از پروژه‌های رمزارزی در سال ۲۰۲۴ مرتبط با شبکه‌های اجتماعی هستند. در واقع، پروژه‌های مرتبط با شبکه‌های اجتماعی، مانند آنهایی که به Farcaster مرتبط‌اند، یکی از پنج زیرمجموعه داغ سازندگان در سال جاری هستند.

درحالی‌که سازندگان و مصرف‌کنندگان تجربیات اجتماعی بیشتری را کاوش می‌کنند، بازی‌های زنجیره‌ای مقیاس‌پذیری بلاکچین را به حد خود می‌رسانند. رول‌آپ‌هایی مانند آنهایی که توسط بازی نقش‌آفرینی ماجراجویی دریایی Proof Of Play به نام Pirate Nation استفاده می‌شوند، به طور مداوم بیشترین گس در ثانیه را در میان رول‌آپ‌های اتریوم مصرف می‌کنند.

اخیرا بازارهای پیش‌بینی مبتنی بر رمزارزها — با وجود غیرقانونی بودن در ایالات متحده — لحظه‌ای درخشانی دارند و شتاب برای بازارهای پیش‌بینی به‌طورکلی در حال افزایش است. به‌گونه‌ای که کالشی (Kalshi)، یک بازار پیش‌بینی غیر مبتنی بر رمزارزها که در کمیسیون معاملات آتی کالای ایالات متحده ثبت شده است، ماه گذشته در دادگاه پایین‌تر در پرونده‌ای فدرال درباره عرضه قراردادهای انتخاباتی برنده شد. (تاکنون، صرافی‌های ثبت‌شده اجازه دارند قراردادهای آتی سنتی مبتنی بر انتخابات را ارائه دهند.)

نخستین نشانه‌های رفتارهای مصرفی نوین در حال نمایان‌شدن هستند. همه این تجربیات جدید و نوظهور زمانی غیرقابل‌اجرا بودند که زیرساخت بلاکچین ناکارآمدتر و هزینه‌های تراکنش بالاتر بود. با بهبود بلاکچین‌ها در امتداد منحنی‌های کلاسیک قیمت – عملکرد فناوری، انتظار می‌رود تعداد بیشتری از این برنامه‌ها شکوفا شوند.

این ما را به کجا می‌رساند؟ وضعیت رمزارزها در سال گذشته در زمینه‌های سیاست‌گذاری، فناوری، پذیرش مصرف‌کننده و غیره پیشرفت‌های قابل‌توجهی داشته است. نقاط عطف سیاست‌گذاری شامل تأیید ناگهانی و عرضه ETPهای بیت‌کوین و اتریوم و همچنین تصویب قوانین دوحزبی مهم رمزارزها بود. بهبودهای زیرساختی عمده‌ای از به‌روزرسانی‌های مقیاس‌پذیری تا ظهور لایه دوم‌های اتریوم و دیگر بلاکچین‌های با ظرفیت بالا رخ داد و برنامه‌های جدیدی ساخته و استفاده شدند، از رشد پایه‌هایی مانند استیبل‌کوین‌ها تا کاوش در دسته‌های نوظهور مانند هوش مصنوعی، شبکه‌های اجتماعی و بازی‌ها.

اینکه آیا وارد پنجمین موج چرخه قیمت – نوآوری شده‌ایم، چارچوبی برای درک فراز و نشیب‌های چرخه‌های متعدد بازار رمزارزها، هنوز مشخص نیست. به‌هرحال، صنعت رمزارزها در سال گذشته پیشرفت غیرقابل‌انکاری داشته است و همان‌طور که ChatGPT نشان داده، تنها یک محصول برجسته می‌تواند کل صنعت را متحول کند.


معرفی نویسندگان


دارن ماتسوئوکا، رابرت هکت و ادی لازارین سه عضو برجسته تیم a16z کریپتو هستند که هر یک نقش مهمی در پیشبرد اهداف این مجموعه در حوزه بلاک‌چین و ارزهای دیجیتال ایفا می‌کنند. دارن ماتسوئوکا، شریک تیم سرمایه‌گذاری کریپتو، با استخراج داده‌ها از بلاک‌چین‌های عمومی از جریان معاملات و شرکت‌های پرتفوی حمایت می‌کند و پیش‌تر به‌عنوان دانشمند داده در SVB Capital فعالیت داشته است. رابرت هکت، ویراستار ویژه و رئیس پروژه‌های ویژه، محتوای وب‌سایت و خبرنامه را تولید می‌کند، گزارش سالانه وضعیت کریپتو را مشترکاً تهیه می‌کند و کتاب پرفروش کریس دیکسون را ویرایش کرده است؛ او پیش‌تر در Fortune اولین مجموعه رسانه‌ای جریان اصلی در حوزه کریپتو را بنیان‌گذاری کرد. ادی لازارین، مدیر ارشد فناوری، بر تیم‌های مهندسی، تحقیق و امنیت نظارت دارد و با تجربه قبلی خود در نتفلیکس و فیسبوک، به ساخت آینده اینترنت کمک می‌کند. این سه نفر با تخصص‌های متنوع خود، a16z کریپتو را به یکی از پیشگامان صنعت تبدیل کرده‌اند.

منبع a16zcrypto
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.