پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
هر اسکناس در زمان رونماییاش برابر با چند دلار بود و اکنون چه ارزشی دارد؟
در این گزارش، ارزش اسکناسهای ریالی در برابر دلار مورد بررسی قرار گرفته است. ما ارزش دلاری هر اسکناس در جریان کشور را، هم در زمان رونمایی آن و هم در شرایط کنونی، بررسی کردهایم
نوسانات ارز و پیامدهای آن بر ارزش پول ملی یکی از مسائل مهم در نظام اقتصادی کشور محسوب میشود. بهعنوان نمونه، قیمت دلار در ابتدای سال ۱۴۰۳ حدود ۶۰ هزار تومان بود، اما در روزهای پایانی همان سال به ۹۸ هزار تومان نیز رسید. این نوسانات در سالهای اخیر نهتنها بهصورت روزانه، بلکه گاهی بهصورت لحظهای رخ دادهاند. کاهش ارزش پول ملی، تنها یکی از نتایج این تغییرات شدید ارزی در کشور است. اسکناسهایی که در زمان انتشار هرکدام معادل چند دلار ارزش داشتند، اکنون به ارزش چند صدم یک دلار کاهش یافتهاند. راه پرداخت در این گزارش به همین بهانه، ارزش دلاری اسکناسهای در گردش بانک مرکزی را در زمان رونمایی و وضعیت کنونی آنها بررسی کرده است.
ارزش دلاری هر اسکناس ریالی
در سال ۱۳۳۸، پس از تصویب قانون پولی و بانکی کشور و همزمان با تأسیس بانک مرکزی در ۱۸ مردادماه ۱۳۳۹، حق انحصاری انتشار اسکناس و تنظیم جریان پول کشور به بانک مرکزی واگذار شد. پیش از این، وظیفه انتشار اسکناس بر عهده بانک ملی ایران بود. گفتنی است که قیمت دلار در زمان نگارش این گزارش، یعنی ۱۹ فروردینماه ۱۴۰۴، حدود ۹۹ هزار تومان بوده است. اسکناسهایی که در ادامه مورد بررسی قرار میگیرند نیز بر اساس اطلاعات منتشرشده توسط بانک مرکزی ایران، از اسکناسهای در جریان کشور محسوب میشوند.
اسکناس ۱۰۰۰ ریالی یا ۱۰۰ تومانی دوم آبانماه ۱۳۷۱ رونمایی شد، قیمت هر دلار در آن زمان ۱۴۹ تومان بود. بدین ترتیب ارزش دلاری اسکناس ۱۰۰ تومانی حدود نیم دلار بود؛ اما در حال حاضر برای خرید یک دلار باید ۹۹۰ اسکناس ۱۰۰ تومانی ارائه داد.
اسکناس ۲۰۰۰ ریالی یا ۲۰۰ تومانی، ۱۴ مردادماه ۱۳۶۵ رونمایی شد و هر دلار در آن دوره برابر با ۷۴ تومان بود. بهعبارتدیگر این اسکناس در زمان انتشار حدود سه دلار بود؛ اما در حال حاضر برای خرید یک دلار باید ۴۹۵ اسکناس ۲۰۰ تومانی داد.
سری دوم اسکناس ۲۰۰۰ ریالی یا ۲۰۰ تومانی، ۱۲ آبانماه ۱۳۸۴ رونمایی شد که قیمت دلار در آن زمان ۹۰۴ تومان بود. بدین ترتیب ارزش دلاری این اسکناس در زمان انتشارش حدود ۰.۲ دلار بوده است. بااینحال باید در نظر گرفت که برای خرید یک دلار با قیمت امروز، باید ۴۹۵ عدد از این اسکناس داشت.
اولین سری از اسکناس ۵۰۰۰ ریالی یا ۵۰۰ تومانی، ۱۳ مهرماه ۱۳۷۲ رونمایی شد که قیمت دلار در آن زمان، ۱۸۰ تومان بود. به زبان ساده، در سال ۱۳۷۲ با یک اسکناس ۵۰۰ تومانی میشد حدود سه دلار خریداری کرد؛ اما در حال حاضر یک دلار، برابر با ۱۹۸ اسکناس ۵۰۰ تومانی است.
سری دوم اسکناس ۵۰۰ تومانی، ۱۲ مردادماه ۱۳۸۸ رونمایی شد؛ سالی که دلار وارد کانال هزار تومان شد. بدین ترتیب در این دوره با دو اسکناس ۵۰۰ تومانی میشد یک دلار خرید.
سری سوم اسکناس ۵۰۰ تومانی، ۲۷ خردادماه ۱۳۹۲ رونمایی شد که قیمت دلار حدود ۳۵۰۰ تومان بود. بهعبارتدیگر ارزش یک دلار در آن زمان برابر با ۷ اسکناس ۵۰۰ تومانی بود.
سری اول اسکناس ۱۰۰۰۰ ریالی یا هزار تومانی، دوم آبانماه ۱۳۷۱رونمایی شد که قیمت دلار ۱۸۰ تومان بود؛ بنابراین ارزش این اسکناس در زمان انتشارش حدود ۵.۵ دلار بود؛ اما در حال حاضر برای خرید یک دلار باید ۹۹ عدد از این اسکناس داشت.
سری دوم اسکناس هزار تومانی، ۲۲ خردادماه ۱۳۹۶ رونمایی شد که قیمت دلار حدود ۳۸۰۰ تومان بود. بدین ترتیب در آن دوره برای هر دلار باید حدود ۴ اسکناس هزار تومانی ارائه میشد.
سری سوم اسکناس هزار تومانی نیز، ۶ تیرماه ۱۴۰۱ رونمایی شد که قیمت دلار حدود ۳۲ هزار تومان بود. به زبان ساده در آن دوره برای خرید یک دلار باید ۳۲ اسکناس هزار تومانی ارائه میشد.
سری اول اسکناس ۲۰۰۰۰ ریالی یا ۲ هزار تومانی نیز، ۲۴ اسفندماه ۱۳۸۲ رونمایی شد که قیمت دلار در آن زمان ۸۳۲ تومان بود. بهعبارتدیگر در آن دوره با یک اسکناس ۲ هزار تومانی میشد ۲ دلار خرید. این در حالی است که برای خرید یک دلار در حال حاضر باید حدود ۵۰ اسکناس دو هزار تومانی پرداخت.
دومین سری از اسکناس ۲ هزار تومانی در ۵ اسفندماه سال ۱۳۸۳ رونمایی شد که قیمت دلار ۸۷۴ تومان بود. با یک اسکناس دو هزار تومانی در سال ۱۳۸۳ میشد حدود دو دلار خریداری کرد.
سومین سری از اسکناس ۲ هزار تومانی، ۳۰ مهرماه ۱۳۹۳ رونمایی شد که قیمت دلار حدود ۳۲۰۰ تومان بود. بدین ترتیب برای خرید یک دلار باید حدود دو اسکناس ۲ هزار تومانی ارائه میشد.
چهارمین سری از اسکناس ۲ هزار تومانی نیز ششم تیرماه ۱۴۰۱ رونمایی شد که ارزش دلار در بازه ۳۲ هزار تومان بود. درواقع برای خرید یک دلار باید ۱۶ اسکناس ۲ هزار تومانی پرداخت میشد.
نخستین سری از اسکناس ۵۰۰۰۰ ریالی یا ۵ هزار تومانی، ۲۰ اسفندماه ۱۳۸۵ رونمایی شد. در این سال ارزش دلار حدود ۹۲۲ تومان بود. بهعبارتدیگر یک اسکناس ۵ هزار تومانی معادل حدود ۵ دلار بود. با احتساب قیمت امروز، برای خرید یک دلار باید حدود ۲۰ اسکناس ۵ هزار تومانی ارائه کرد.
دومین سری از اسکناس ۵ هزار تومانی، ۲۹ شهریورماه ۱۳۹۴ عرضه شد که قیمت دلار حدود ۳ هزار و ۴۰۰ تومان بود. بدین ترتیب یک اسکناس ۵ هزار تومانی میشد یک دلار خرید و ۱۶۰۰ تومان نیز پس گرفت.
سری سوم از اسکناس ۵ هزار تومانی در تاریخ ۱۶ اسفندماه ۱۳۹۹ به بازار عرضه شد؛ قیمت دلار در آن زمان حدود ۲۵ هزار تومان بود. بدین ترتیب یک دلار برابر با ۵ اسکناس ۵ هزار تومانی بود.
نخستین سری از اسکناس ۱۰۰۰۰۰ ریالی یا ۱۰ هزار تومانی، ۳۱ خردادماه ۱۳۸۹ رونمایی شد که قیمت دلار در آن زمان حدود ۱۱۰۰ تومان بود. بدین ترتیب با یک اسکناس ۱۰ هزار تومانی در آن زمان میشد ۹ دلار خریداری کرد. با احتساب قیمت ۹۹ هزار تومانی دلار به تاریخ امروز، برای خرید یک دلار باید ۱۰ اسکناس ۱۰ هزار تومانی ارائه کرد.
سری دوم از اسکناس ۱۰ هزار تومانی، ۱۵ بهمن ۱۳۹۹ رونمایی شد که قیمت دلار حدود ۲۵ هزار تومان بود. به زبان ساده برای خرید یک دلار باید سه اسکناس ۱۰ هزار تومانی پرداخت میشد که البته ۵ هزار تومان نیز مابقی داشت.