راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

اولین همایش ملی تأمین مالی جمعی در اتاق بازرگانی ایران بدون حضور همتی، افشین و صیدی برگزار شد

همایش ملی تأمین مالی جمعی، در تاریخ ۳۰ بهمن‌ماه ۱۴۰۳ در اتاق ایران با همکاری سازمان ملی کارآفرینی ایران و هلدینگ فنزی برگزار شد. این رویداد با محورهایی نظیر معرفی و ترویج این ابزار نوین تأمین مالی به کارآفرینان، شرکت‌ها و تشکل‌های اقتصادی، هدایت نقدینگی سرمایه‌های خرد و کلان به بخش‌های مولد اقتصادی، بررسی سیاست‌های قانون‌گذار در بهبود و توسعه این ابزار در نظام تأمین مالی کشور، نقش سکو‌های تأمین مالی جمعی در جهش تولید از طریق تأمین مالی بنگاه‌های اقتصادی و تقویت شرکت‌های دانش‌بنیان، بررسی فرصت‌ها و چالش‌های تأمین مالی جمعی از نگاه ذی‌نفعان، معرفی آخرین فرصت‌های سرمایه‌گذاری در سکوها و سایر مسائل و موضوعات اقتصادی مرتبط با حضور مقامات، مسئولین، مدیران، کارشناسان و دست‌اندرکاران حوزه تأمین مالی جمعی و فعالان اقتصادی اتاق‌های بازرگانی در کشور برگزار شد.

قبل از رویداد در سخنرانان این همایش اسم‌هایی چون حجت‌الله صیدی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، محمدعلی شیرازی، مدیرعامل سازمان فرابورس، محمدصادقی خیاطیان، رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی، حسین افشین، معاون علمی فناوری ریاست‌جمهوری و عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد و دارائی به چشم می‌خوردند؛ اما در همایش حضور نداشتند.

در ابتدای همایش، علیرضا دلیری عضو شورای راهبردی سازمان ملی کارآفرینی در سخنرانی خود، با اشاره به چهار روش اصلی تأمین مالی شامل بدهی یا وام، تأمین مالی جمعی از طریق سهام، تأمین مالی باهدف خیریه و تأمین مالی باهدف پاداش، گفت: «تا امروز در کشور ما تنها از روش تأمین مالی از طریق بدهی یا وام استفاده شده و لازم است که از روش‌های متنوع‌تری مانند تأمین مالی جمعی بهره‌برداری شود.»

دلیری افزود که در سطح جهانی بیش از ۵۰ نوع روش منابع تأمین مالی وجود دارد و هر فعالیتی شرایط خاص خود را برای تأمین مالی می‌طلبد. وی تأکید کرد که درگذشته توجه کمی به روش‌های نوین تأمین مالی در کشور شده بود، اما در سال‌های اخیر برخی روش‌های جدید مانند تأمین مالی جمعی به‌ویژه در ایران برنامه‌ریزی و اجرا شده است.

وی در ادامه گفت: «تأمین مالی جمعی یکی از روش‌های جذاب و کارآمد است که در ایران نسبت به دیگر روش‌های جدید، نتایج بهتری داشته است. در کشوری با نرخ تورم بالا و شرایط غیرقابل‌پیش‌بینی، زمان برای تأمین مالی حیاتی است، به همین دلیل روش‌هایی که سریع‌تر به نتیجه برسند، بیشتر از سایر ابزارهای تأمین مالی مقبولیت پیدا خواهند کرد.»

دلیری اظهار داشت که فعالیت تأمین مالی جمعی در ایران با مبلغ ۲ میلیارد تومان آغاز شد و اکنون بیش از ۱۰۰۰ پروژه به طور کامل تأمین مالی شده‌اند. وی افزود: «این روش سودآوری بیشتری دارد و باعث می‌شود که سرمایه‌گذاران در تأمین مالی جمعی بیشتر منتفع شوند.»

در پایان، دلیری به نبود یک پلتفرم جامع برای تأمین مالی اشاره کرد و گفت: «یکی از کمبودهایی که در حوزه تأمین مالی احساس می‌شود، نبود پلتفرم‌های جامع است. با فراهم‌شدن چنین بستری می‌توان نقدینگی را به بهترین روش و در بهترین محل تأمین مالی جمعی تخصیص داد.»

حسین سلاح‌ورزی، رئیس سازمان ملی کارآفرینی، به‌عنوان سخنران بعدی در این همایش با تأکید بر اهمیت تأمین مالی جمعی گفت: «این ابزار می‌تواند به تجمیع تملک دارایی‌ها کمک کرده و تأثیر مثبتی بر بودجه کشور داشته باشد. وی افزود که تأمین مالی جمعی می‌تواند به سرمایه‌گذاری‌های محلی و رشد اقتصادی منطقه‌ای کمک کند.»

سلاح‌ورزی در ادامه به‌ضرورت افزایش سطح آگاهی افراد نسبت به ابزارهای مختلف تأمین مالی اشاره کرد و تصریح کرد که باید این رویداد سالانه برگزار شود، زیرا هنوز کارهای زیادی در این حوزه باقی‌مانده است.

وی همچنین خاطرنشان کرد که مدل‌های متعددی در سطح جهانی برای تأمین مالی جمعی وجود دارد، اما در ایران تنها مدل بر پایه بدهی اجرایی شده است. سلاح‌ورزی گفت: «مردم هنوز نمی‌دانند که چگونه سرمایه‌های کوچک آنها می‌تواند به افزایش سطح سرمایه‌گذاری‌ها در کشور کمک کند.» او تأکید کرد که این ظرفیت باید بهتر و بیشتر به مردم معرفی شود تا از پتانسیل آن در توسعه اقتصادی بهره‌برداری شود.

سورنا ستاری، رئیس کمیسیون علمی و فناوری شورای راهبردی روابط خارجی نیز به‌عنوان آخرین سخنران در همایش اخیر خود با اشاره به اهمیت ایجاد یک اکوسیستم مناسب برای توسعه‌بخش خصوصی، گفت: «اگر اکوسیستم صحیحی بسازیم، خودبه‌خود پیشرفت خواهد کرد. اما اگر اکوسیستم خراب شود، اصلاح آن به‌راحتی ممکن نخواهد بود.»

وی به اهمیت حفظ اکوسیستم در تصمیم‌گیری‌های دولتی اشاره کرد و افزود: «اگر تصمیمات غلطی گرفته شود، همانند احداث سد که یک اکوسیستم طبیعی را خراب کرده و پس از خراب کردن سد نیز اکوسیستم طبیعی شکل نخواهد گرفت، مشکلات زیادی ایجاد خواهد شد که به‌سادگی نمی‌توان آن را اصلاح کرد. این تصمیمات سخت و پیچیده هستند و در چند سال گذشته این کارها انجام نمی‌شد.»

ستاری در ادامه تأکید کرد: «ما در دولت تصویب کردیم که اگر کسی بخواهد کسب‌وکاری راه‌اندازی کند، باید از معاونت علمی مجوز بگیرد و در دادگاه شکایت کند. مگر می‌شود یک مغازه بدون حکم قانونی بسته شود؟ اکنون چندین کسب‌وکار بدون حکم قانونی تعطیل می‌شود. چرا باید جلوی بخش خصوصی را بگیریم؟»

وی با بیان این که در شرایط جنگ و تحریم نباید بخش خصوصی را تحت‌فشار قرارداد، گفت: «بخش خصوصی بزرگ‌ترین مشکلش تأمین مالی است. چرا نباید اجازه دهیم تأمین مالی توسعه پیدا کند و از مردم پول نگیریم؟ این اکوسیستم نیاز دارد که پول‌های یخ‌زده مردم به کار و توسعه تبدیل شود.»

سورنا ستاری در ادامه اظهار داشت که در حوزه فناوری تحولات زیادی رخ‌داده است و افزود: «مسائل مختلفی همچون اینترنت و زبان که مشکلات بزرگی بودند، اکنون توسط هوش مصنوعی حل شده است. چرا باید به‌جای حمایت از استارتاپ‌ها و شرکت‌های بزرگ که می‌توانند در برابر این مشکلات مبارزه کنند، آنها را محدود کنیم؟»

وی تأکید کرد که نوآوری در هیچ دولتی از درون بدنه دولت اتفاق نمی‌افتد و باید در بخش خصوصی انجام شود. همچنین از ضرورت استفاده از ابزارهای نوین تأمین مالی همچون فین‌تک و هوش مصنوعی برای پیشبرد اهداف بخش خصوصی سخن گفت و افزود: «در تأمین مالی هنوز به ابزارهای جدید نیاز داریم. وقتی جوان‌ها به ما اعتماد کنند و اکوسیستم مناسبی ایجاد کنیم، اتفاقات خوبی خواهد افتاد.»

ستاری در پایان گفت: «امیدوارم این همایش راه‌حل‌های نوآورانه‌ای ارائه دهد تا بتوانیم از سیستم‌های سنتی خارج شویم و با استفاده از ابزارهای جدید مشکلات را دور بزنیم. بخش دولتی باید بداند که هر بار که یکی از کسب‌وکارهای بخش خصوصی را محدود می‌کند، در حقیقت یکی از افسران خود را آسیب‌پذیر می‌کند. مدیران دولتی دو کشو دارند، یکی پر از قوانینی که کار شما را قفل می‌کند و دیگری پر از قوانینی که کار شما را به عقب می‌اندازد. بسته به این که چه کسی پشت میز نشسته باشد، ممکن است مسیر متفاوتی پیشروی شما قرار گیرد.»

او در پایان تأکید کرد: «پول در دست مردم است و باید اکوسیستمی بسازیم که این پول‌ها به سمت کسب‌وکارها روانه شود. اگر راه‌حل‌هایی پیدا کنیم که پول مردم به سمت تولید برود، همه از آن سود خواهند کرد.»

در ادامه رویداد دو پنل با عنوان‌های فرصت‌ها و چالش‌های تأمین مالی جمعی و چشم‌انداز و مسیر آینده تأمین مالی جمعی برگزار شد.

میثم زارع‌زاده، دبیر کارگروه تأمین مالی جمعی شرکت فرابورس ایران در پنل فرصت‌ها و چالش‌های تأمین مالی جمعی گفت: «از ابتدا یعنی سال ۱۳۹۸ تا الان غریب به ۵۵۶ شرکت منحصربه فرد از ۲۶ استان که عمده آن‌ها تهران است ۱۴ همت برای ۱۱۶۳ طرح تأمین مالی انجام شده است که ۶۸ درصد این رقم و ۵۶ درصد تعداد طرح‌ها هم در ۱۱ ماه امسال بوده است.»

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.