راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

محمد طهرانی در استودیو راه‌کار چهارمین رویداد ۹ ژانویه گفت که نهاد تنظیم‌گر از سکوت خارج شده است

رویداد و نمایشگاه چهارم ۹ ژانویه در تاریخ ۲ بهمن در سالن ضرغام برگزار شد. این رویداد فضایی برای گردهمایی فعالان و کسب‌وکارهای رمزارز بود تا به بررسی چالش‌ها و مسائل حیاتی این حوزه بپردازند.

همزمان با این رویداد استودیو راه‌کار به عنوان بخشی از رویداد ۹ ژانویه، با گفتگو با مدیران و سرمایه‌گذاران صنعت رمزارز، به تحلیل مسیرهای توسعه این صنعت و تاثیرات رگولاتوری بر آن پرداخت. محمد طهرانی، عضو هیئت‌علمی و بنیان‌گذار آزمایشگاه بلاکچین دانشگاه خاتم در استودیو بیان کرد که همین که رگولاتور سعی دارد تا این حوزه را در با ضوابطی بپذیرد، صرف‌نظر از اینکه درست عمل می‌کند یا خیر اتفاق مثبتی است؛ زیرا تا چند سال پیش این حوزه را نادیده می‌گرفت. در این استودیو سوالات زیر از او پرسیده شد:

به نظر شما اکوسیستم بلاکچین و رمزارز در جای درستی قرار گرفته است؟

اکوسیستم را بزرگ‌تر ببینیم و به رمزارز محدود نکنیم. ما یک اکوسیستم بزرگ‌تر هم داریم به نام دارایی دیجیتال و فناوری دفترکل توزیع شده که رمزارز بخشی از آن است. یک فضای فناوری که درون آن قصد داریم که مردم، کسب‌وکارها و رگولاتور را عادت دهیم که غیرمتمرکز فکر کند، رفتار کند و نظارت کند.

از جمله اقداماتی که در فضای دارایی دیجیتال رخ‌داده این است که قانون‌گذار این حوزه را دارد به رسمیت می‌شناسد؛ اما آیا اینکه پذیرش درست اتفاق افتاده یا خیر بحث دیگر است. در نهایت دیده‌شدن این حوزه توسط نهادهای حاکمیتی مثبت است و من شرایط را با زمانی مقایسه می‌کنم که دارایی دیجیتال را انکار می‌کرد و نادیده می‌گرفت.

شروع این حوزه از سال حدود ۹۵ شکل گرفت که از آن نسل یک کسی در این فضا باقی نمانده. نخستین جایی که رگولاتور این فضا را دید بهمن ۱۳۹۷ بود که با پیش‌نویس نظام‌نامه رمزارزها سعی کرد فضای گفت‌وگو را باز کند. بعد از دوره انکار در سال ۱۳۹۹، ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ رگولاتور وارد تقابل با این حوزه شد و وضعیت حال را من ادامه تقابل می‌بینم و فکر می‌کنم که این اتفاقاتی که به‌خصوص در سه ماه اخیر انجام شد و کتبی صحبت‌های خود را عمال کرد درحالی‌که چندین بار ابلاغیات خود را قبلا حذف کرده بود به نظرم می‌شود وارد گفت‌وگو شد. علی‌رغم اینکه ایراداتی به نظام‌نامه جدید می‌توان وارد کرد؛ اما در کل پذیرش این حوزه توسط رگولاتور مثبت است.

پیشنهاد شما به رگولاتور در حال حاضر چیست؟

نگاه من این است که ما یک ابزار نو را نمی‌توانیم با یک ابزار کهنه تنظیم‌گری کنیم. ما وارد فضایی شدیم که سرشار است شفافیت است و فضای رگولاتوری کسب‌وکارهای سنتی با نهادسازی اتفاق می‌افتاد. در یک فضای غیرمتمرکز تنظیم‌گری آن بر اساس شفافیت رخ می‌دهد و نهادسازی کار بیهوده است.

رگولاتور خوب است که به سمت رگ تگ‌ها و ابزارهای تحلیل زنجیره کت کند و باکیفیت بالاتری تنظیم‌گری کند. نظارت‌پذیری که فناوری بلاکچین بسیار از ریال، دلار، طلا بالاتر است و رمزارز به‌علاوه احراز هویت احتمال پول‌شویی را به صفر می‌رساند. بسیاری از تخلفات الان که ادعا می‌شود در فضای دارایی دیجیتال رخ می‌دهد در بازارهای مالی سنتی خیلی بیشتر و بهتر می‌توان انجام داد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.