پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
آیا ویزا و مستر به ایران میآیند؟
انتظارات پس از لغو تحریمها به ورود مکدونالد و بنز خلاصه نمی شود. عدهای پیشبینی روزهایی را میکنند که اقتصاد ایران با تازه واردهای مهمتری نیز روبرو شود؛ تازه واردهایی از جنس شرکتهای پرداخت با کارتهای بانکی و اعتباری. این روزها صحبت بر سر حضور ویزا و مستر داغ است.
با پایان یافتن تحریمها تبادلات مالی نیز بین ایران و کشورهای دیگر به مسیر اصلی خود باز خواهد گشت. این بازگشت قطعاً اتفاقات و تحولات بزرگی را در حوزههای مختلف به دنبال دارد. یکی از حوزههایی که به شدت از برقراری مجدد ارتباط مالی و بانکی میان ایران و دنیا تأثیر میپذیرد، صنعت پرداخت الکترونیکی ایران است.
بررسی روند شکلگیری و گسترش خدمات پرداخت الکترونیکی در ایران نشان میدهد که این فعالیت دوران اوج خود را در زمان تحریمها تجربه کرده است. به همین خاطر نیز به صورت کاملاً بومی و داخلی در حال عرضه خدمات است. اکنون اما با لغو تحریمها، افقهای تازهای پیش روی فعالان این حوزه نمایان شده است؛ امکان برقراری ارتباط مالی و پولی با بانکهای بینالمللی، حضور پررنگ گردشگران و تجار خارجی و افزایش تبادلات مالی با دنیا، ارائه خدمات جدید پرداخت الکترونیکی را به یک ضرورت تبدیل کرده است.
همزمان با این احساس نیز اما پرسشهای مختلفی نیز مطرح است؛ آیا شرکتهای بزرگ و مطرح ارائهدهنده خدمات پرداخت الکترونیکی مانند ویزاکارت یا مسترکارت تمایلی به حضور در ایران دارند؟ در صورت تمایل آیا لغو تحریمها در قالب توافق هستهای، محدودیتها برای فعالیتهایی که تحت شمول برخی تحریمهای دیگر هستند را نیز برطرف کرده است؟ ساختار بانکی و الزام به حفظ اصول بانکداری بدون ربا در ایران چقدر با شیوه فعالیت این شرکتها همخوانی دارد؟ زیرساختهای فنی، سختافزاری و رگولاتوری ایران تا حد آمادگی هماهنگی با شرکتهای بینالمللی را دارد؟
با وجود تمامی این پرسشها به گفته مدیر عامل شاپرک ایران قطعاً ظرفیت این را دارد که به هاب منطقهای صدور کارتهای اعتباری بینالمللی تبدیل شود و نهتنها به هموطنان بلکه به کشورهای منطقه نیز خدمات ارائه دهد. تاکنون پیشنهادهای متعدد و مختلفی از سوی شرکتهای خدمات پرداخت الکترونیکی برای حضور در ایران مطرح شده که برخی از آنها به صورت جدیتری در حال پیگیری و بررسی است.
در این میان نام دو شرکت بزرگ بیش از همه به گوش می رسد؛ ویزاکارت و مسترکارت. علت سر زبان افتادن نام این دو شرکت اما بیش از آنکه علامت جدی بودن پیشنهادها از طرف آنها باشد، ناشی از شهرتشان در جهان و ایران است در حالی که شرکتهای بزرگ دیگری نیز در دنیا به ارائه خدمات پرداخت با کارتهای بانکی مشغول هستند که از نظر دامنه و بزرگی فعالیت دستکمی از این دو شرکت ندارند.
مسترکارت و ویزا دو نوع از کارتهای اعتباری معتبر جهان میباشند که با داشتن بیش از 210 شعبه نمایندگی در کشورها و همینطور با دارا بودن 30.000.000 دستگاه پایانه ATM , P.O.S در رتبه اول مبادلات مالی قرار دارند.
ویژگی مهم این سیستمهای بینالمللی مانند ویزا و مستر این است که هیچ بانک خاصی محوریت خاصی ندارد و باعث میشود تمامی بانکهای کشورهای مختلف که به این سیتمها وصل هستند یکپارچه شوند و به سازوکار مالی بینالمللی متصل شوند. غیر از ویزا و مستر دو کمپانی بینالمللی بزرگ دیگر در زمینه کارتهای بانکی امریکن اکسپرس (American Express) و دیسکاور (Discover) هستند که البته تمرکز اصلی آنها بر ایالات متحده است و پوشش جهانی آنها مانند ویزا کارت و مسترکارت نیست.
یکی دیگر از شرکتهای اصلی که در این زمینه فعالیت دارد شرکت چینی UnionPay است. با توجه به گزارشهای منتشر شده از سوی جی هوآیونگ، مدیرعامل شرکت چینی یونیون پی (UnionPay): کارتهای صادر شده شرکت یونیون پی (UnionPay) در سطح جهان از مرز 5 میلیارد کارت گذشته و یونیون پی برترین نام تجاری (brand) پرداخت الکترونیکی چینی شناخته شده است. یونیون پی، برای همگام شدن با صنعت پرداخت جهانی پلتفرم پرداخت آنلاینی را نیز فراهم کرده و گامی به سمت پرداختهای موبایلی برداشته است. کاربران پرداختهای آنلاین و پرداختهای موبایلی این شرکت تاکنون از مرز 200 میلیون نفر گذشتهاند. سرویسهای پرداخت یونیون پی در بازارهای خارج از مرزهای چین نیز در حال گسترش است و بیش از 10 میلیون بخش تجاری آنلاین در خارج از کشور چین، کارتهای پرداخت یونیون پی را میپذیرند. کارتهای حاوی چیپهای EMV با برند یونیون پی در مقیاس وسیعتری ارائه میشوند که از اپلیکیشنهایی مانند QuickPass نیز پشتیبانی میکنند.
اخیراً یونیون پی اعلام کرده است که همکاری با CartaSi، بزرگترین ارائهکننده کارت در ایتالیا را نیز آغاز کرده است و بیش از 15 هزار بخش تجاری در کشور ایتالیا که کارتهای CartaSi را پذیرش میکنند، تا اواخر ماه جولای سال جاری، یونیون پی را نیز پذیرش خواهند کرد.
مریم یعقوبی
منبع: خبرآنلاین