پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
حرف آخر را قانون میزند
ساعت ۳ روز سهشنبه بالاخره توافق نهایی ایران و غرب بر سر مسئله هستهای در حضور رسانهها اعلام شد و همانطور که حدس زده میشد فضای هیجانی مثبتی بر جامعه حاکم شد و همزمان تحلیلگران شروع به تحلیل فضای بعد از تحریم کردند. به طور کلی دیدگاهها نسبت به فضای بعد از تحریم مثبت است و همگان تصور میکنند ایران وارد دوران جدیدی شده است. این که ایران بعد از مدتها توانسته سر میز مذاکره به موفقیت دست یابد خبر از دوران جدیدی میدهد که به احترامش باید بایستیم و تلاش کنیم بخشی از این دنیای جدید باشیم. ایران صرفا موفق نشده است که در یک مسئله با جهان به توافق برسد بلکه ایران توانسته در طولانیترین مذاکره قرن، مسیر درست را از طریق قانون طی کند. این یعنی این که در دنیای جدید با شعار و فریاد به جایی نمیتوان رسید و همه چیز سر میز مذاکره تعیین میشود. مذاکره ادب و آدابی دارد که پیش از دولتمردان، اهالی تجارت و کسبوکار آن را فراگرفته بودند. اهالی دولت تا پیش از این کمتر تمایل داشتند که از طریق مذاکره مسائل را جلو ببرند و بیشتر به دنبال اعلام مواضع رسانهای بودند. مذاکره یعنی این که بدانیم چه میخواهیم و بدانیم طرف مقابل چه میخواهد و حاضریم از چه بگذریم که چه چیزی به دست آوریم. آن چیزی هم که بر مذاکره حاکم است قانون است. آن زمانی که رییسجمهور روحانی گفت که من حقوقدانم شاید تصور این روز را نمیکردیم. اما این مسیری است که طی کردیم و اکنون باید آن را در بخشهای دیگر اقتصاد نیز جدی بگیریم. به عنوان نمونه بانکداری و پرداخت ما هنوز اندرخم تعیین تکلیف مسئله کارمزدهای خدمات بانکی و پرداخت است.
ما با این که توانستیم با جهان توافق کنیم اما هنوز نتوانستیم بر سر کارمزد خدمات بانکی و پرداخت به یک توافق معمولی برسیم. این در حالی است که در جهان این مسائل از طریق مذاکره حل میشود و آن چیزی که حرف میزند قانون است و بس. در همان جهان غرب هم مشکلات هست، اما مشکلات را با قانون حل میکنند. به عنوان نمونه میشود به ماجرای دوربین آمندمنت در آمریکا اشاره کرد و همین ماجرای کمیسیون اروپا با مسترکارت بر سر کارمزد. کمیسیون اروپا بعد از چند سال بررسی علیه مسترکارت اقامه دعوی کرده و مدعی شده است که این شرکت هزینه زیادی به اروپاییها تحمیل کرده است. در مقابل مسترکارت شروع به مذاکره کرده است تا مسئله را از طریق مذاکره حل کند. هفته پیش هم مهمترین چهره پرداخت الکترونیکی جهان معرفی شد که یک حقوقدان بود. دقت کنید: یک فرد فنی نه، بلکه یک حقوقدان مهمترین چهره پرداخت جهان است. پس آن چیزی که مهم است توجه به قانون است. اگر تصور میکنیم چیزی درست است باید آن را بنویسیم و به قانون تبدیل کنیم. این راهی است که موفقیت طولانیترین مذاکره قرن به ما یادآوری میکند.
رضا قربانی
منبع: هفتهنامه عصر ارتباط